Tylko ja to widzę tak. W ofercie loudspeakershop są tylko i wyłącznie konstrukcje 2 drożne (nawet na stosunkowo egzotycznych Alcone). Dopiero w Akkus w serii V znajdziemy konstrukcję 3 drożną. Tak więc w ofercie DIY nie ma konstrukcji 3 drożnych. Przy głośnikach podanych wyżej (aurum cantus), można było by pokusić się o konstrukcję 3 D o cięciach nawet ok 400Hz i 4 kHz (dla Aurum Cantus AC-130F1). W takim tandemie nawet XT 25 TG będzie pracowała w bardzo komfortowych warunkach.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
www.loudspeakershop.eu Twój pomysł - nasze wykonanie
Collapse
X
-
przemo-lukas :
Zamieszczone przez WitoldAlbecki Zobacz posta7. Podłogówka 3-drożna
Skomentuj
-
Witam na forum pana Witolda.Moje propozycje to wąskie podłogówki 2way na 8948a z 9950,front szeroki 20cm i druga dla osób potrzebujących większej podstawy basowej 2,5way TMM wąska obudowa 21cm,35-40litrów na wymienionych wyżej głośnikach,to mógłby być świetny zestaw który chętnie widział bym u siebie.Proponuje zbudowanie obydwu zestawów,dało by to możliwość pózniejszej rozbudowy zestawu 2way osobom nie dysponującym większą gotówką.Pozdrawiam.
Skomentuj
-
Wspomniałem o "aurumach" ale eton 5-880/25 Hex też by się nadał (wraz ze wspomnianym 26HD1/A8). Naszła mnie jeszcze jedna myśl. A mianowicie projekt stricte 3 drożny w obudowie modułowej, gdzie sekcja nisko tonowa zaopatrzona była by w filtry dolno i górno przepustowe. Można było by tym sposobem wykonać monitor, a dalsza część pracy (o ile była by taka konieczność) była by odłożona w czasie. Wykonalibyśmy taki upgrade do monitora.
Sekcje można było by łączyć przez zwykłe "banany"
Innym rozwiązaniem, było by upgradowanie zwrotnicy monitora, plus filtr dla sekcji nisko-tonowej. Dla tych, co chcą łączyć w bi-wiringu/bi-anpingu.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez loudspeakershop.eu Zobacz postaPo dokonaniu przez Was wyboru, przystąpimy do realizacji projektu, który będzie na bieżąco przedstawiany na forum www.audioarena.pl oraz www.diyaudio.pl.
Projekt w całości wraz ze schematem zwrotnicy oraz wszelkimi pomiarami zostanie umieszczony na stronie sklepu loudspeakershop.eu.
Proponuję zorganizowanie przez loudspeakershop.eu, np. na AS odsłuchu oferowanych zestawów.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz postakto będzie odsłuchiwał gotowe projekty i weryfikował brzmienie względem oczekiwań
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Bebok Zobacz postaMyślę, że skoro pan Witold od tak długiego czasu projektuje i sprzedaje autorskie kolumny głośnikowe wypada zdać się na jego znawstwo i doświadczenie, również w preferencjach brzmieniowych odbiorców.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz postaProponuję zorganizowanie przez loudspeakershop.eu, np. na AS odsłuchu oferowanych zestawów.Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez przemo-lukas Zobacz postaA mianowicie projekt stricte 3 drożny w obudowie modułowej, gdzie sekcja nisko tonowa zaopatrzona była by w filtry dolno i górno przepustowe. Można było by tym sposobem wykonać monitor, a dalsza część pracy (o ile była by taka konieczność) była by odłożona w czasie. Wykonalibyśmy taki upgrade do monitora.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz postakażdy inaczej słyszy i co innego lubi
Decyzja należy do większości, a o odsłuchu pisał już lklukasz, a użytkownik loudspeakershop.eu potwierdził tą możliwość :)
Koncepcja systemu trójdrożnego, modułowego jest wg mnie bardzo dobra i uniwersalna. Osoby, które mają subwoofery robią tylko nadstawki dwudrożne, a ci, którzy chcą więcej basu produkują też sekcję niskotonową. W takim wypadku preferowałbym obudowę zamkniętą do nadstawek, no chyba że przetwornik średnio-niskotonowy będzie wybitnie niesprzyjający takiej obudowie.
Skomentuj
-
3 drozny zestaw nawet modułowy to nie jest to samo co subwoofer KD z satelitami. Nawet jesli bas bedzie aktywny. Sekcja nisoko-wysokotonowa musi być w nim filtrowana od dołu.
Sposób ten był stosowany kiedys w zestawch sub+sat ale pasywnych. Oczywiście w aktywnych można wyobrazic sobie konstrukcję która sie zama filtruje od dołu, ale tu taj zaczyna się juz wiele wariantów i wiele rozwiązań które poza podbnym wyglądem modułów są zupełnie od siebie różne. Dlatego sadzę że trudno będzie zrobić taki zestaw modułowy 3 drozny który spełni też wymagania chętnych na sub tylko albo chętnych tylko na satelity.
Skomentuj
-
Ale taki sub nie będzie uniwersalny. Filtr górno przepustowy musi pracowac z konkretnym modułem średnio-wysokotonowym. Rozłaczyc się tego nie da w prosty sposób i wykorzystać do innych rozwiazań. To musi być od razu cały system. Np. moduł basowy i do niego kilka rodzajów nadstawek na róznych głosnikach ale juz z kompletnym filtrem środkowoprzepustowym. Dalej mozna wykonac moduł aktywny na bas - aktywizacja modułu basowego w postaci kompletnego panelu do wbudowania zamiast zwrotnicy dolnoprzepustowej pasywnej i mamy już zestaw pół aktywny.
Pomysł ogólnie bardzo dobry, pozwalający budowac wiele rozwiazań. Ale niestety nie będzie aż tak uniwersalny żeby sie dał rozdzielić i stosować osobno bez modyfikacji.
Można sobie wyobrazic że moduły średnio-wysokotonowe będa równiez dostępne z filtrem dolnoprzepustowym zamiast środkowo przepustowego i obudowie b-r na przykład jako oddzielne mini monitory, ale poza tymi samymi głośnikami w zasadzie nie miałyby wiele wspólnego z modułami do zestawu.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postamiala by to byc standardowa konstrukcja 2 drozna do ktorej mozna by dolozyc sekcje basowa z filtrami dolna i gorno przepustowymi
wtedy przerodzila by sie w standardowe 3 drogi
aktywna sekcja basowa czyli cos jak 2.2 na wzor proa individual to tez ciekawa sprawa
Myślę że powinniśmy iść w kierunku bardziej zwartych konstrukcji pod względem budowy.
Skomentuj
-
Ale marudzicie i szukacie dziury w całym. Sprawa jest prosta, ktoś ma mało kasy buduje sobie same monitory, z czasem stwierdza że brakuje mu podstawy basowej a i pieniędzy nazbierał-dorabia suby. Jeżeli same monitory mu starczają-też dobrze jaki w tym problem bo totalnie tego nie rozumiem, nie każdy potrzebuje potężnego basu w swoim zestawie. Pomijam zupełnie post o użyciu tego suba w połączeniu z innymi monitorami, przecież nikt tego nawet nie zasugerował i oczywistym jest fakt że to nienajlepszy pomysł.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Shiver Zobacz postaAle marudzicie i szukacie dziury w całym. Sprawa jest prosta, ktoś ma mało kasy buduje sobie same monitory, z czasem stwierdza że brakuje mu podstawy basowej a i pieniędzy nazbierał-dorabia suby. Jeżeli same monitory mu starczają-też dobrze jaki w tym problem bo.
Zwykle nie da się w prosty sposób rozdzielić filtru środkowego tak żebyśmy otrzymali dwa filtry o właściwościach zboczy takich jak miał filtr środkowo przepustowy. Może się to udać ale nie dla każdej optymalnej z głośnikami konfiguracji i trzeba by taki filtr od razu projektować ze względu na zakładane jego rozłączanie, czyli brać też pod uwagę właściwości funkcjonale filtru a nie tylko dostosowanie go do głośników.
Łatwiej wykonalne jest zaprojektowanie dwóch osobnych zwrotnic dla monitora i dla modułu srednio-wysokotonowego na tych samych głośnikach i oferowanie jako dwóch osobnych wyrobów, niż projektowanie zwrotnicy tak żeby filtr środkowy można rozdzielać przez proste rozłączenie wtyczek.
Przecież jeśli ktoś zrobi samodzielnie monitory i potem zechce zbudować sekcję basową do nich to modyfikacja zwrotnicy w monitorze na środkowo przepustową - dostosowaną do sekcji basowej, nie powinna mu sprawić większego kłopotu.Last edited by artur.ek; 17.05.2011, 23:59.
Skomentuj
-
Dla tego chodziło mi zaprojektowanie konkretnie konstrukcji 3 drożnej z niewielkim midwooferem (ok.6"). Oczywiście każdy element RLC w konstrukcji ma wpływ na brzmienie, nie mniej należało by sprawdzić i pomyśleć jakie przetworniki użyć do takiej konstrukcji, a jeśli była by taka konieczność, w miarę prostej przebudowy filtrów w samym monitorze. Co do BR. Też zastanawiałem się nad tym, czy nie wykonać obudowy BR (o ile mid by na to pozwolił) i ewentualnie po upgrade zatykać go jak w niektórych B&W. Jednakowoż jeszcze bardziej by to skomplikowało sprawę. Tak więc o ile wszystkie konstrukcje to kompromisy, tu pozostawił bym obudowę zamkniętą. Oczywiście można było by zaprojektować zwrotnice pod konkretne konstrukcje (3 i 2 drożne) co też ma swoje zalety (wykorzystanie w KD gdzie od niższej średnicy do końca pasma za dźwięk odpowiadały by te same przetworniki). Niemniej jak wspomniałem wyżej. Jeśli już chcąc mieć najpierw konstrukcję 2 drożną, a następnie mieć możliwość rozbudowy jej do 3 dróg, może udało by się wykonać zwrotnicę do monitora, która nie wymagała by dużej ingerencji w jej elementy.
Pierwsze podejście do zagadnienia oznaczało by, że docelowo ma być to konstrukcja 3 drożna.
Drugie-pozwalało by napawać się dźwiękiem z monitorów, a po małym upgrade, otrzymać 3drogi.
I jeszcze raz powtórzę, nie chodzi mi absolutnie o budowę 2.2 czy 2.1. Taka koncepcja przez wielu jest nie akceptowalna, co znów, z marketingowego pkt widzenia kolejny strzał w stopę (z 0.50"). Natomiast możliwość budowy zestawu "na raty" bez konieczności pozbywania się poprzednich "gratów" za pół ceny jest chyba niezłym pomysłem.
Zapomniał bym.
Jeśli zaistniała by konieczność dużej ingerencji w zwrotnicę, można by zaprojektować płytkę pod terminal głośnikowy. Ale wątpię, aby ktoś wybierając na przykład etony, zechciał by mieć taki terminal z tyłu zestawu. :flapper:
Co do samych odsłuchów. Wątpię aby Pan Albecki robił jakikolwiek problem, aby dokonać go w siedzibie akkusa. Można było by spotkać się już przed AS. Oczywiście fajnie było by zobaczyć i posłuchać jej razem na AS.
Wielki Q powinien zaznaczyć, że przy tej konstrukcji powinna znaleźć się tabliczka: konstrukcja powstała we współpracy z użytkownikami diyaudio (albo zgodnie z tematem, czyli wg pomysłu użytkowników). Ostatnie zdanie należy potraktować jako żart. Dla miłośników DIY najważniejsza chyba jest świadomość współpracy w "akcie narodzin", niż jakieś informacje przy konstrukcji.
Skomentuj
Skomentuj