Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

www.loudspeakershop.eu Twój pomysł - nasze wykonanie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tylko ja to widzę tak. W ofercie loudspeakershop są tylko i wyłącznie konstrukcje 2 drożne (nawet na stosunkowo egzotycznych Alcone). Dopiero w Akkus w serii V znajdziemy konstrukcję 3 drożną. Tak więc w ofercie DIY nie ma konstrukcji 3 drożnych. Przy głośnikach podanych wyżej (aurum cantus), można było by pokusić się o konstrukcję 3 D o cięciach nawet ok 400Hz i 4 kHz (dla Aurum Cantus AC-130F1). W takim tandemie nawet XT 25 TG będzie pracowała w bardzo komfortowych warunkach.

Skomentuj

przemo-lukas :

Zamieszczone przez WitoldAlbecki Zobacz posta
      7. Podłogówka 3-drożna
      Nie ma problemu, 3 drożna też wchodzi w grę. Mało mamy takich konstrukcji i warto by jakąś zaproponować, nawet przy niewygórowanym budżecie.

Skomentuj

Witam na forum pana Witolda.Moje propozycje to wąskie podłogówki 2way na 8948a z 9950,front szeroki 20cm i druga dla osób potrzebujących większej podstawy basowej 2,5way TMM wąska obudowa 21cm,35-40litrów na wymienionych wyżej głośnikach,to mógłby być świetny zestaw który chętnie widział bym u siebie.Proponuje zbudowanie obydwu zestawów,dało by to możliwość pózniejszej rozbudowy zestawu 2way osobom nie dysponującym większą gotówką.Pozdrawiam.

Skomentuj

Wspomniałem o "aurumach" ale eton 5-880/25 Hex też by się nadał (wraz ze wspomnianym 26HD1/A8). Naszła mnie jeszcze jedna myśl. A mianowicie projekt stricte 3 drożny w obudowie modułowej, gdzie sekcja nisko tonowa zaopatrzona była by w filtry dolno i górno przepustowe. Można było by tym sposobem wykonać monitor, a dalsza część pracy (o ile była by taka konieczność) była by odłożona w czasie. Wykonalibyśmy taki upgrade do monitora.
          Sekcje można było by łączyć przez zwykłe "banany"

Innym rozwiązaniem, było by upgradowanie zwrotnicy monitora, plus filtr dla sekcji nisko-tonowej. Dla tych, co chcą łączyć w bi-wiringu/bi-anpingu.

Skomentuj

pomysl z mozliwoscia ugrade monitorow 2 droznych to konstrukcji 3 droznej uwazam za swietny
            rozmawialem dzis w Przemkiem i pojawilo sie kilka propozycji co do glosnikow
            ale nadal zostaje to otwarta kwestia
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez loudspeakershop.eu Zobacz posta
              Po dokonaniu przez Was wyboru, przystąpimy do realizacji projektu, który będzie na bieżąco przedstawiany na forum www.audioarena.pl oraz www.diyaudio.pl.

Projekt w całości wraz ze schematem zwrotnicy oraz wszelkimi pomiarami zostanie umieszczony na stronie sklepu loudspeakershop.eu.
              Wszystko bardzo fajnie wygląda, tylko nie doczytałem się kto będzie odsłuchiwał gotowe projekty i weryfikował brzmienie względem oczekiwań.
              Proponuję zorganizowanie przez loudspeakershop.eu, np. na AS odsłuchu oferowanych zestawów.

Skomentuj

Też mi się podoba ten pomysł z modułowym 3way, jestem za :)

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta
                  kto będzie odsłuchiwał gotowe projekty i weryfikował brzmienie względem oczekiwań
                  Myślę, że skoro pan Witold od tak długiego czasu projektuje i sprzedaje autorskie kolumny głośnikowe wypada zdać się na jego znawstwo i doświadczenie, również w preferencjach brzmieniowych odbiorców.

Skomentuj

Zamieszczone przez Bebok Zobacz posta
                    Myślę, że skoro pan Witold od tak długiego czasu projektuje i sprzedaje autorskie kolumny głośnikowe wypada zdać się na jego znawstwo i doświadczenie, również w preferencjach brzmieniowych odbiorców.
                    Nie podważam umiejętności i doświadczenia Pana Witolda, tylko chciało by się posłuchać nowo narodzonych projektów, bo każdy inaczej słyszy i co innego lubi.

Skomentuj

Proponuję zorganizowanie przez loudspeakershop.eu, np. na AS odsłuchu oferowanych zestawów.
                      już o tym pisałem!
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez przemo-lukas Zobacz posta
                        A mianowicie projekt stricte 3 drożny w obudowie modułowej, gdzie sekcja nisko tonowa zaopatrzona była by w filtry dolno i górno przepustowe. Można było by tym sposobem wykonać monitor, a dalsza część pracy (o ile była by taka konieczność) była by odłożona w czasie. Wykonalibyśmy taki upgrade do monitora.
                        bardzo mi się podoba ta myśl, przypuszczam że taka opcja by była optymalna dla mnie zamożnych diy-owiczów którzy by mogli sobie sprawić lepszy zestaw na etapy

Skomentuj

każdy inaczej słyszy i co innego lubi
                          Dokładnie, dlatego wątpię, aby projekt na jaki się tutaj zdecydujemy odpowiadał każdemu - zawsze znajdzie się persona która będzie marudzić.
                          Decyzja należy do większości, a o odsłuchu pisał już lklukasz, a użytkownik loudspeakershop.eu potwierdził tą możliwość :)

Koncepcja systemu trójdrożnego, modułowego jest wg mnie bardzo dobra i uniwersalna. Osoby, które mają subwoofery robią tylko nadstawki dwudrożne, a ci, którzy chcą więcej basu produkują też sekcję niskotonową. W takim wypadku preferowałbym obudowę zamkniętą do nadstawek, no chyba że przetwornik średnio-niskotonowy będzie wybitnie niesprzyjający takiej obudowie.

Skomentuj

3 drozny zestaw nawet modułowy to nie jest to samo co subwoofer KD z satelitami. Nawet jesli bas bedzie aktywny. Sekcja nisoko-wysokotonowa musi być w nim filtrowana od dołu.
                            Sposób ten był stosowany kiedys w zestawch sub+sat ale pasywnych. Oczywiście w aktywnych można wyobrazic sobie konstrukcję która sie zama filtruje od dołu, ale tu taj zaczyna się juz wiele wariantów i wiele rozwiązań które poza podbnym wyglądem modułów są zupełnie od siebie różne. Dlatego sadzę że trudno będzie zrobić taki zestaw modułowy 3 drozny który spełni też wymagania chętnych na sub tylko albo chętnych tylko na satelity.

Skomentuj

miala by to byc standardowa konstrukcja 2 drozna do ktorej mozna by dolozyc sekcje basowa z filtrami dolna i gorno przepustowymi
                              wtedy przerodzila by sie w standardowe 3 drogi
                              aktywna sekcja basowa czyli cos jak 2.2 na wzor proa individual to tez ciekawa sprawa
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ale taki sub nie będzie uniwersalny. Filtr górno przepustowy musi pracowac z konkretnym modułem średnio-wysokotonowym. Rozłaczyc się tego nie da w prosty sposób i wykorzystać do innych rozwiazań. To musi być od razu cały system. Np. moduł basowy i do niego kilka rodzajów nadstawek na róznych głosnikach ale juz z kompletnym filtrem środkowoprzepustowym. Dalej mozna wykonac moduł aktywny na bas - aktywizacja modułu basowego w postaci kompletnego panelu do wbudowania zamiast zwrotnicy dolnoprzepustowej pasywnej i mamy już zestaw pół aktywny.
                                Pomysł ogólnie bardzo dobry, pozwalający budowac wiele rozwiazań. Ale niestety nie będzie aż tak uniwersalny żeby sie dał rozdzielić i stosować osobno bez modyfikacji.

Można sobie wyobrazic że moduły średnio-wysokotonowe będa równiez dostępne z filtrem dolnoprzepustowym zamiast środkowo przepustowego i obudowie b-r na przykład jako oddzielne mini monitory, ale poza tymi samymi głośnikami w zasadzie nie miałyby wiele wspólnego z modułami do zestawu.

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                  miala by to byc standardowa konstrukcja 2 drozna do ktorej mozna by dolozyc sekcje basowa z filtrami dolna i gorno przepustowymi
                                  wtedy przerodzila by sie w standardowe 3 drogi
                                  aktywna sekcja basowa czyli cos jak 2.2 na wzor proa individual to tez ciekawa sprawa
                                  uważam że ta koncepcja jest bardzo ciekawa, jednak patrząc od strony użytkowników mniej wkręconych w temat diy montaż zapewne zakończy się na samych monitorach - a szkoda żeby sekcja basowa się marnowała (czyt. nie była wykonana) w takich zestawach.
                                  Myślę że powinniśmy iść w kierunku bardziej zwartych konstrukcji pod względem budowy.

Skomentuj

Ale marudzicie i szukacie dziury w całym. Sprawa jest prosta, ktoś ma mało kasy buduje sobie same monitory, z czasem stwierdza że brakuje mu podstawy basowej a i pieniędzy nazbierał-dorabia suby. Jeżeli same monitory mu starczają-też dobrze jaki w tym problem bo totalnie tego nie rozumiem, nie każdy potrzebuje potężnego basu w swoim zestawie. Pomijam zupełnie post o użyciu tego suba w połączeniu z innymi monitorami, przecież nikt tego nawet nie zasugerował i oczywistym jest fakt że to nienajlepszy pomysł.

Skomentuj

nie wydaje mi sie
                                      mlody diyowiec zazwyczaj zaczyna zabawe od suba

a jak w monitorach zastosujemy glosnik ok 13cm to tego niskiego basu bedzie brakowac
                                      wiec ta dodatkowa sekcja basowa bedzie napewno ciekawa alternatywa
                                      a apetyt rosnie w miare jedzenia a diy wciaga
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                                        Ale marudzicie i szukacie dziury w całym. Sprawa jest prosta, ktoś ma mało kasy buduje sobie same monitory, z czasem stwierdza że brakuje mu podstawy basowej a i pieniędzy nazbierał-dorabia suby. Jeżeli same monitory mu starczają-też dobrze jaki w tym problem bo.
                                        Włączenie filtru pasmowego w miejsce górno przepustowego zmienia zazwyczaj całą charakterystykę filtra i scalenia głośnika średniotonowego z wysokotonowm.
                                        Zwykle nie da się w prosty sposób rozdzielić filtru środkowego tak żebyśmy otrzymali dwa filtry o właściwościach zboczy takich jak miał filtr środkowo przepustowy. Może się to udać ale nie dla każdej optymalnej z głośnikami konfiguracji i trzeba by taki filtr od razu projektować ze względu na zakładane jego rozłączanie, czyli brać też pod uwagę właściwości funkcjonale filtru a nie tylko dostosowanie go do głośników.

Łatwiej wykonalne jest zaprojektowanie dwóch osobnych zwrotnic dla monitora i dla modułu srednio-wysokotonowego na tych samych głośnikach i oferowanie jako dwóch osobnych wyrobów, niż projektowanie zwrotnicy tak żeby filtr środkowy można rozdzielać przez proste rozłączenie wtyczek.

Przecież jeśli ktoś zrobi samodzielnie monitory i potem zechce zbudować sekcję basową do nich to modyfikacja zwrotnicy w monitorze na środkowo przepustową - dostosowaną do sekcji basowej, nie powinna mu sprawić większego kłopotu.
                                        Last edited by artur.ek; 17.05.2011, 23:59.

Skomentuj

Dla tego chodziło mi zaprojektowanie konkretnie konstrukcji 3 drożnej z niewielkim midwooferem (ok.6"). Oczywiście każdy element RLC w konstrukcji ma wpływ na brzmienie, nie mniej należało by sprawdzić i pomyśleć jakie przetworniki użyć do takiej konstrukcji, a jeśli była by taka konieczność, w miarę prostej przebudowy filtrów w samym monitorze. Co do BR. Też zastanawiałem się nad tym, czy nie wykonać obudowy BR (o ile mid by na to pozwolił) i ewentualnie po upgrade zatykać go jak w niektórych B&W. Jednakowoż jeszcze bardziej by to skomplikowało sprawę. Tak więc o ile wszystkie konstrukcje to kompromisy, tu pozostawił bym obudowę zamkniętą. Oczywiście można było by zaprojektować zwrotnice pod konkretne konstrukcje (3 i 2 drożne) co też ma swoje zalety (wykorzystanie w KD gdzie od niższej średnicy do końca pasma za dźwięk odpowiadały by te same przetworniki). Niemniej jak wspomniałem wyżej. Jeśli już chcąc mieć najpierw konstrukcję 2 drożną, a następnie mieć możliwość rozbudowy jej do 3 dróg, może udało by się wykonać zwrotnicę do monitora, która nie wymagała by dużej ingerencji w jej elementy.
                                          Pierwsze podejście do zagadnienia oznaczało by, że docelowo ma być to konstrukcja 3 drożna.
                                          Drugie-pozwalało by napawać się dźwiękiem z monitorów, a po małym upgrade, otrzymać 3drogi.

I jeszcze raz powtórzę, nie chodzi mi absolutnie o budowę 2.2 czy 2.1. Taka koncepcja przez wielu jest nie akceptowalna, co znów, z marketingowego pkt widzenia kolejny strzał w stopę (z 0.50"). Natomiast możliwość budowy zestawu "na raty" bez konieczności pozbywania się poprzednich "gratów" za pół ceny jest chyba niezłym pomysłem.

Zapomniał bym.
                                          Jeśli zaistniała by konieczność dużej ingerencji w zwrotnicę, można by zaprojektować płytkę pod terminal głośnikowy. Ale wątpię, aby ktoś wybierając na przykład etony, zechciał by mieć taki terminal z tyłu zestawu. :flapper:

Co do samych odsłuchów. Wątpię aby Pan Albecki robił jakikolwiek problem, aby dokonać go w siedzibie akkusa. Można było by spotkać się już przed AS. Oczywiście fajnie było by zobaczyć i posłuchać jej razem na AS.

Wielki Q powinien zaznaczyć, że przy tej konstrukcji powinna znaleźć się tabliczka: konstrukcja powstała we współpracy z użytkownikami diyaudio (albo zgodnie z tematem, czyli wg pomysłu użytkowników). Ostatnie zdanie należy potraktować jako żart. Dla miłośników DIY najważniejsza chyba jest świadomość współpracy w "akcie narodzin", niż jakieś informacje przy konstrukcji.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X