Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

www.loudspeakershop.eu Twój pomysł - nasze wykonanie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez artur.ek Zobacz posta
    Jakie parametry ma AC 180F1 ? Głosnik padł w pomiarach u Zapha, który stwierdził ze musiał mieć jakąś wadę w montazu. Między innymi wysokie harmoniczne i wysoka dobroć zupełnie odbiegajaca od danych katalogowych. Czy weryfikowaliście ten głosnik pomiarami?
    Wydaje mi się, ze tak, ale to było tak dawno, ze nie pamietam... Pamiętam za to dobrze weryfikację 10 sztuk AC-130Mk2, których parametry były niemal identyczne - trudno o takim wyniku zapomnieć :) Np. różnica w fs około 1 Hz, co wydaje się prawie niemożliwe.
    Sprawdzimy AC-180F1 i damy znać.

Skomentuj

WitoldAlbecki witamy u nas na forum :)

to może poprostu klasycznie złamiemy kanon- 8"+wysokotonówka
      8133+9950

może nie jako projekt nr 1 ale może stać sie popularny ze względu na jakość przetworników i ich cenę...
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
        WitoldAlbecki witamy u nas na forum :)

8133+9950
        Witam witam :)
        Bardzo fajny i tani zestaw. Mam praktycznie gotowy projekt na 8133 + 9930.

Skomentuj

8133+9950
          Jestem za :)

Skomentuj

Zamieszczone przez WitoldAlbecki Zobacz posta
            proszę przedstawić u nas na forum
            wróże mu dużą sprzedaż
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

w tej cenie można zrobić 3-way na usherach
              Można ale po co komu 3 drogi

Ja myślałem o monitorach w closed a nie potworach z wielkim basem

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                Coraz więcej głosów na Ushera. Może coś na wzór Mini Dancer Two w układzie D'Appolito. Wspomniany już USHER 8948-A x2 i kopułka berylowo/tytanowa. Nie jest dostępna w Polsce. Trzeba by zastąpić Scan Speak D2905-9700 a może revelator, illuminator ? Obudowa przepiękna. Dobrze, że bingant jeszcze jej nie skopiował
                A może by tak WTW na 8948A i berylowym Scan-Speaku? Jak być może większość z Was wie, Usher nie chce jak na razie podzielić się z nami berylowym tweeterem...
                Taki pomysł na zestaw mamy chyba na naszej liście. Poza tym po ostatnich bardzo pozytywnych doświadczeniach z nowym zestawem 235A-30 (2 x 8935A + 9930) jestem skłonny przychylić się do pomysłu "2x8948-6640" :)

Skomentuj

Witam witam :)
                  Visaton ma obecnie w ofercie Waveguide pasujący rozmiarem do 8' Gdyby "niedosiegał" do wysokiego mozna go włozyć w takie WG poprawiając parametry kopułki kosztem pewnego wzrostu impedancji wokół F-podziału. Wiekszość monitorów bliskiego pola na 8" ma kopułki umieszczone w WG. Z tego wyszedłby tani średniej wielkości monitor z dużym głosnikiem. Ciagnałby liniowo do 50Hz ale z 90 db efektywności i dobrą charakterytyką mocy. Coś dla tęskniacych za altusami w dodatku znacznie mniejsze

---------- Post dodany o 20:47 ---------- Poprzedni post o 20:43 ----------

Sprawdzimy AC-180F1 i damy znać.
                  Trzymam za słowo.
                  Przy okazji - na stronie sklepu jest link do symulacji obudowy do AC-180F1 w bassbox Pro, ale nie działa.

Skomentuj

jestem skłonny przychylić się do pomysłu "2x8948-6640"
                    pomysł może i dobry ale cały zestaw kosztował będzi emin 5tyś zł
                    a to już duzo,a takich konstrukcji u nas na forum jest jak na lekarstwo
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez artur.ek Zobacz posta
                      Z tego wyszedłby tani średniej wielkości monitor z dużym głosnikiem. Ciagnałby liniowo do 50Hz ale z 90 db efektywności i dobrą charakterytyką mocy. Coś dla tęskniacych za altusami w dodatku znacznie mniejsze
                      Ja bym jednak wolał stracić te 2db efektywności dla lepszego zejścia (w końcu chyba po to te 8cali), max spl liniowy i tak będzie wysoki. Słuchałem ostatnio czegoś podobnego tyle że aktywnego:

http://www.aps-company.pl/index.php?...tion=parametry

I muszę przyznać że wrażenia jak najbardziej pozytywne :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                        Ja bym jednak wolał stracić te 2db efektywności dla lepszego zejścia (w końcu chyba po to te 8cali), max spl liniowy i tak będzie wysoki. Słuchałem ostatnio czegoś podobnego tyle że aktywnego:

http://www.aps-company.pl/index.php?...tion=parametry

I muszę przyznać że wrażenia jak najbardziej pozytywne :)
                        Chodziło mi bardziej o to że zwiekszając obudowę nie uzyskuje się równomiernego spadku charakterystyki. Mozna podciagnąć do 22-24 litrów i trzeba stroić znacznie powyżej Fs żeby uzyskac f3 przy 45-47 Hz. Ale za to krzywe spl wychodzą wręcz estradowe :-)
                        Do tego kopułka 28mm przesunieta w bok a nieco poniżej niej wyjscie b-r ... i fani Altusów powinni być zadowoleni

Skomentuj

jestem skłonny przychylić się do pomysłu "2x8948-6640"
                          Może ustalimy najpierw jakiś przedział cenowy ?

Skomentuj

Uwazam, ze projekt powinien byc alternatywa zarowno pod wzgledem brzmieniowym jak i cenowym ( chociaz juz wiem, ze z tym bedzie ciezko ) dla aktualnie popularnych 2way na usherach, seasach, czy stx. Robienie kolejnego zestawu na usherach wg mnie nie ma sensu, aczkolwiek zdaje sobie sprawe z tego, ze cenowo wypadaja najkorzystniej !

Ogolnie mamy 3 opcje mozliwych zestawow wartych uwagi:

- 3W w budzie 20L albo 40W
                            - 2W w budzie 20L
                            - 2W w budzie 10L

Glosniki warte uwagi i wg mnie oferujace najlepszy stosunek cena/jakosc :

Usher 8137/visaton al200 ( mam nadzieje, ze da rade go sciagnac, w greltonie sa teraz na promocji za okolo 420zl )
                            Aurum Cantus AC130/50CK / Visaton Al130
                            HDS Tweeter /Usher t9950

Moja propozycja na 2W:
                            - Al200 + HDS tweeter ( podzial 1800 Hz )
                            - Al130 + HDS Tweeter ( 2000Hz )

3W:
                            - Usher 8137 + AC/AL130 + HDS Tweeter/ T9950 ( 700,2200 )

WitoldAlbecki, szkoda ze zamiast tych glosnikow AC nie sciagacie np SB Accoustic, ktore za nizsza cene oferuja duzo wiecej.....

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                              Może ustalimy najpierw jakiś przedział cenowy ?
                              Właśnie. Zaproponowałem zestaw marzeń a stać mnie na wydatek max 2000zł. Chodzi chyba o to, że użytkownicy tego forum chcą rozsądnie wydać pieniądze i mieć przyjemność ze słuchania, budowy. Zróbmy najpierw ankietę jaka kwota na przetworniki. Na początku proponowałem 3 przedziały cenowe. Proszę nie dyskryminować początkujących jak ja, którzy nie chcą wydawać mega kasy. Nie ma sensu robić czegoś co wykona 1% użytkowników.
                              Medium - 2000 zł

---------- Post dodany o 22:07 ---------- Poprzedni post o 21:39 ----------

A może by tak WTW na 8948A i berylowym Scan-Speaku? Jak być może większość z Was wie, Usher nie chce jak na razie podzielić się z nami berylowym tweeterem...
                              A szkoda, może kosztowałby połowę ceny SS 6640
                              Taki pomysł na zestaw mamy chyba na naszej liście. Poza tym po ostatnich bardzo pozytywnych doświadczeniach z nowym zestawem 235A-30 (2 x 8935A + 9930) jestem skłonny przychylić się do pomysłu "2x8948-6640" :)
                              Policzmy: 2*1480 zł (SS) + 4*453 zł (8948-A) + zwrotnica (600 zł ?) = 5370 zł :(. Czyli nawet do przedziału High się nie kwalifikuje. Niech ten projekt pozostanie w sferze marzeń.
                              Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                                Cytat Napisał lklukasz Zobacz post
                                8133+9950
                                Jestem za
                                Zegnaj srednico.

Skomentuj

pewnie nie bede oryginalny, ale proponuje zestawik na scanspeak revelator z jakas porzadnie zaprojektowana zwrotnica
                                  druga tansza opcja to jakis dobry seas
                                  a dlaczego?
                                  tak wiem, kazdy to robi, moze wlasnie o to chodzi - klasyczna, sprawdzona konstrukcja wysokiej jakosci - zmontowalbym chetnie, ale nie w celu eksperymentu, "jak to zagra" tylko bardziej w kierunku "wiem ze zagra dobrze"

Skomentuj

Heh, tyle fajnych glosnikow maja chlopaki w tym sklepie, a tu ciagle w kolko tylko muly ushera i skanspika w pierdzifleksie. PHL na srednice, wstega Aurum na gore i cos na bas w rozmiarze 25-30cm.
                                    Malych pierdulkowych monitorkow jest na peczki, a fajnych pak trojdroznych tyle co kot naplakal... Aaa, zapomnialem ze nikt nie kupi takiego zestawu.

Skomentuj

Naprawdę kilka ciekawych projektów już się pojawiło. Ciekawe dlaczego tak mało na Scan Speakach :) Nie musicie ograniczać się do jednej koncepcji, im więcej ciekawych pomysłów tym lepiej dla wszystkich. Być może ktoś z Was planuje w najbliższym czasie coś wykonać? Zaproponujcie taki zestaw, być może projekt będzie za friko, pomiary, opisy itp.

Nie zawracajmy sobie głowy "projektem marzeń", raczej to ma być zestaw, który każdy z nas będzie mógł sobie wykonać. Chociaż tu nie narzucamy Wam progów cenowych. To ma być Wasz projekt w naszym wykonaniu.

Skomentuj

Mało na skanspikach bo chiński skanskpik nie rózni się wiele od chińskiego Aurum Cantuś czy tajwańskiego Ushera... Poza wyższą ceną. Ta ich nowa "budżetowa" seria Discovery to jakieś odgrzewane kotlety. 20 letnie kopułki Vify i szklane membrany z małymi magnesami. Taki chiński Tonsil w skandynawskiej cenie.

---------- Post dodany o 07:19 ---------- Poprzedni post o 07:18 ----------

Zamieszczone przez suszi Zobacz posta
                                        druga tansza opcja to jakis dobry seas
                                        Loudspeakershop sprzedaje Seasy ?

---------- Post dodany o 07:25 ---------- Poprzedni post o 07:19 ----------

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                                        WitoldAlbecki, szkoda ze zamiast tych glosnikow AC nie sciagacie np SB Accoustic, ktore za nizsza cene oferuja duzo wiecej.....
                                        Dlaczego "zamiast" Jest trochę głosników jeszcze które wypadałoby mieć w ofercie, jak SB Accoustic, Ciare, Fountek.
                                        Seasy już w Polsce są, Wavecory i Daytony też, Tang Bandów sie kilka znajdzie - to z tych tańszych, których Loudspeakershop nie ma w sprzedaży.

---------- Post dodany o 08:00 ---------- Poprzedni post o 07:25 ----------

Te wynalazki berylowe i ceramiczne ostatnio stały się modne, ale chyba z powodu ceny i wysokosci marży producenta do skasowania z klientów. Berylową kopułke ma nawet Tang-Band do kupienia w Niemieckim Monacorze za 400 złotych.
                                        Te nowe wynalazki nadal nie dają przeskoku jakościowego pomiedzy aluminiowym Seasem za 180 złotych. 1500 za berylowy wynalazek skanspika jest bardziej dla "kolekcjonerów"

---------- Post dodany o 08:02 ---------- Poprzedni post o 08:00 ----------

Zamieszczone przez loudspeakershop.eu Zobacz posta
                                        Nie zawracajmy sobie głowy "projektem marzeń", raczej to ma być zestaw, który każdy z nas będzie mógł sobie wykonać. Chociaż tu nie narzucamy Wam progów cenowych. To ma być Wasz projekt w naszym wykonaniu.
                                        Czyli wybitnie monitorek na Usher 8133 i jego kopułce. Jesli bedzie "żegnaj średnico" jak się obawia bezpodstawnie Pogromca Mitów mozna włożyć kopułke w WG, choc moim zdaniem to fanaberia podnoszaca tylko koszty.

Skomentuj

Pogromca przesadza, jeżeli z połączenia 8cali+tweeter nie ma średnicy to ja jestem głuchy, kilku moich znajomych muzyków i realizatorów dźwięku też jest głuchych, a pomiary kłamią jak z nut pokazując że jednak ta średnica jest. Na pewno to nie to samo co z 13sto cm wooferka ale audio zawsze jest sztuką kompromisu, czy to technicznego czy też finansowego.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X