Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

www.loudspeakershop.eu Twój pomysł - nasze wykonanie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Myślę że istnieje duże prawdopodobieństwo że spotkamy się na AudioShow 2011 i że wybrany przez Was zestaw również uda nam się zaprezentować.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
      http://www.loudspeakershop.eu/pdf/26hd1-a8.pdf
      http://www.loudspeakershop.eu/pdf/7-360-37hex.pdf
      Jestem za tą propozycją tylko że 2,5 drogi
      Lub zamiast 7" dał bym 8" 8-472/32 HEX i zostawił 2 drożne .
      Obudowa klasyczna lekko pochylona 5-7 st.
      Cena powinna się zamknąć w 2500-2700,-

Skomentuj

Moduł średnio-wysokotonowy na Aurum Cantus AC 130F1 i GS2i
        Niskotonowy AC 200-50C2C

Wersja 2 drozna. AC 200-50C2C z G3Si . Zwrotnica 1 rzad na dole z RLC na wyrównanie rezonansu. Podział wypadnie powyżej 2 Khz

ps. o ile pomiary AC sa prawidłowe, bo nawet na oko nie wyglądaja wiarygodnie.
        Last edited by artur.ek; 15.05.2011, 15:14.

Skomentuj

Również był bym za Usherami, ale zamiast obudowy BR zaaplikować je w TL. To by było coś świeżego i myślę że na dobrze dopracowaną linie transmisyjną, na dobrych głośnikach wiele osób by się skusiło.

Skomentuj

Coraz więcej głosów na Ushera. Może coś na wzór Mini Dancer Two w układzie D'Appolito. Wspomniany już USHER 8948-A x2 i kopułka berylowo/tytanowa. Nie jest dostępna w Polsce. Trzeba by zastąpić Scan Speak D2905-9700 a może revelator, illuminator ? Obudowa przepiękna. Dobrze, że bingant jeszcze jej nie skopiował
            Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Zamieszczone przez artur.ek Zobacz posta
              Niskotonowy AC 200-50C2C
              W tym zestawie zdecydowanie proponowałbym 130MK2.

Skomentuj

Zamieszczone przez ŁukaszN Zobacz posta
                zamiast obudowy BR zaaplikować je w TL. To by było coś świeżego
                Także jestem za TL!

Skomentuj

Osobiście chętnie bym widział zestaw na aluminiowym nisko-średniaku i tekstylnej kopułce. Zestaw AL130 + T9950 wydaje mi się być bardzo dobrym wyborem.
                  Jeśli miałyby być to 3drogi to dołożyłbym do ww głośników jakiś niedrogi 8" woofer i byłoby pięknie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                    W tym zestawie zdecydowanie proponowałbym 130MK2.
                    Dlaczego? AC 130F1 pokazuje szerzej rozciagnięta charakterystyke, ma wyzsze BL. Pracowałby wyłącznie na średnich tonach w o-z.

ps. który nisko-średniotonowy Aurum Cantus uznajecie za najlepszy? Bo np. AC 180F1 w pomiarach u Zapha wypadł fatalnie, jakby wadliwy mu sie dostał.

Skomentuj

Pomiarem się nie sugeruj. MK2 jest po prostu lepszy bo ma lepszą membranę. Trochę "gorsza" ch-ka MK2 nie jest wcale wadą, po prostu membrana jest sztywniejsza i nie ma takiego rozciągnięcia, to normalnie przy sztywniejszych membranach. Raz aplikowałem ten głośnik w 3 droznym zestawie i nie stwarzało to wielkiego problemu a brzmienie było świetne.

Skomentuj

Osobiście chętnie bym widział zestaw na aluminiowym nisko-średniaku i tekstylnej kopułce. Zestaw AL130 + T9950 wydaje mi się być bardzo dobrym wyborem.
                        Jeśli miałyby być to 3drogi to dołożyłbym do ww głośników jakiś niedrogi 8" woofer i byłoby pięknie.

A to wszystko w obudowie modułowej

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                          Pomiarem się nie sugeruj. MK2 jest po prostu lepszy bo ma lepszą membranę. Trochę "gorsza" ch-ka MK2 nie jest wcale wadą, po prostu membrana jest sztywniejsza i nie ma takiego rozciągnięcia, to normalnie przy sztywniejszych membranach. Raz aplikowałem ten głośnik w 3 droznym zestawie i nie stwarzało to wielkiego problemu a brzmienie było świetne.
                          Faktycznie, teraz zauwazyłe ze różnią się materiałami membran. AC130F1 jest z polipropylenem, dlatego tak ładnie tłumi. Nadal skłaniam się ku niemu na średnie własnie z powodu tej własciwości i mozliwości wyzszego odcięcia łagodnym filtrem - oczywiście jeśli nie okaże się "pomiarem usznym" że np. podbarwia wokale, co może sie zdarzać takim głosnikom pracującyh szeroko.
                          Last edited by artur.ek; 15.05.2011, 19:59.

Skomentuj

Ja również jestem za tym zestawem :)
                            Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                            Grado SR125i

Skomentuj

jednak wg mnie za drogi
                              w tej cenie można zrobić 3-way na usherach
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

lklukasz nie każdy ma gdzie wstawić te trzy drogi na Usherach. Ja jednak wolałbym dwie drogi na tym ceramiku, niż 3-way za podobne pieniądze. Do Usherów przydałby się mocniejszy napęd co winduje cenę całego audio :) Poza tym cena zwrotnicy do 3-way również będzie wyższa, no chyba że uda się wszystkie głośniki pożenić filtrami 1 rzędu :)
                                Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                                Grado SR125i

Skomentuj

Zamieszczone przez taz Zobacz posta
                                  Ja jednak wolałbym dwie drogi na tym ceramiku
                                  ja ich nie słuchałem ale byłem ciekawy
                                  proponując etony nawet nie spojrzałem na ich cenę...niestety :(
                                  Zamieszczone przez taz Zobacz posta
                                  no chyba że uda się wszystkie głośniki pożenić filtrami 1 rzędu
                                  niestety się nie da
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Można zrobić 3 drogi na AC130 - i np. ceramicznym Etonie. Da się. Bedzie to małe i bedzie miało korzyści z 3 drożności. Na dół dwa AC130MK2 lub F1 Na średnie tony jeden AC130MK2 lub F1 i na góre pasma ceramiczny Eton.
                                    Coś podobnego konstrukcyjnie jak tu: http://www.visaton.com/en/bauvorschl...579/index.html

Skomentuj

Niskotonowy AC 200-50C2C

Wersja 2 drozna. AC 200-50C2C z G3Si . Zwrotnica 1 rzad na dole z RLC na wyrównanie rezonansu. Podział wypadnie powyżej 2 Khz

ps. o ile pomiary AC sa prawidłowe, bo nawet na oko nie wyglądaja wiarygodnie.
                                      Witam forumowiczów!

Pierwszy pomysł wydaje się bardzo obiecujący.
                                      Z uwagi na lepszą spójność barw, jako średniotonowy do współpracy z wstęgowym wysokotonowym polecam bardziej AC-130Mk2. Pomimo "gorszej" charakterystyki efekt brzmieniowy będzie lepszy. Ewentualnie może z nowej serii AURUM CANTUS AC130/50CK?

Koncepcja dwudrożna z AC200 na 99% nie sprawdzi się. Mniej obaw miałbym np. z Usherem 8133 albo lepiej z dwoma - np. WTW. Tutaj widzę sporą szansę na ciekawy efekt :)

Pozdrawiam serdecznie!

Skomentuj

Można zrobić 3 drogi na AC130 - i np. ceramicznym Etonie. Da się. Bedzie to małe i bedzie miało korzyści z 3 drożności. Na dół dwa AC130MK2 lub F1 Na średnie tony jeden AC130MK2 lub F1 i na góre pasma ceramiczny Eton.
                                        Coś podobnego konstrukcyjnie jak tu: http://www.visaton.com/en/bauvorschl...579/index.html
                                        Ewentualnie ten sam pomysł taniej na 3 x USHER AUDIO YS-13225W-XP i z kopułka Ushera. 3 drogi mimo uzycia małych głosników maja dwie przewagi nad konstrukcja 2 drozna na takich samych głosnikach. Oddzielenie głosników od przekazywanej mocy na tony srednie i zmniejszenie zniekształceń intermodulacyjnych w samej membranie głosnika. Możliwośc zastosowania większej niz optymalna obudowy na sekcję niskotonową, dzieki zwielokrotnieniu przetworników z zachowaniem zblizonej mocy dla liniowej pracy głośnika.

---------- Post dodany o 20:16 ---------- Poprzedni post o 20:14 ----------

Zamieszczone przez WitoldAlbecki Zobacz posta
                                        Witam forumowiczów!

Pierwszy pomysł wydaje się bardzo obiecujący.
                                        Z uwagi na lepszą spójność barw, jako średniotonowy do współpracy z wstęgowym wysokotonowym polecam bardziej AC-130Mk2. Pomimo "gorszej" charakterystyki efekt brzmieniowy będzie lepszy. Ewentualnie może z nowej serii AURUM CANTUS AC130/50CK?

Koncepcja dwudrożna z AC200 na 99% nie sprawdzi się. Mniej obaw miałbym np. z Usherem 8133 albo lepiej z dwoma - np. WTW. Tutaj widzę sporą szansę na ciekawy efekt :)

Pozdrawiam serdecznie!
                                        Tylko ze Usher 8133 ma problemy z dosiegnięciem 50 Hz. Zrobi sie z tego cos na kształt estradowca.

Jakie parametry ma AC 180F1 ? Głosnik padł w pomiarach u Zapha, który stwierdził ze musiał mieć jakąś wadę w montazu. Między innymi wysokie harmoniczne i wysoka dobroć zupełnie odbiegajaca od danych katalogowych. Czy weryfikowaliście ten głosnik pomiarami?

AC180F1 jest tenym z niewielu 7" o SD powyżej 160 cm2
                                        Last edited by artur.ek; 15.05.2011, 21:30.

Skomentuj

Zamieszczone przez kac_zor Zobacz posta
                                          Jestem za tą propozycją tylko że 2,5 drogi
                                          Lub zamiast 7" dał bym 8" 8-472/32 HEX i zostawił 2 drożne .
                                          Obudowa klasyczna lekko pochylona 5-7 st.
                                          Cena powinna się zamknąć w 2500-2700,-
                                          Zdecydowanie lepiej z 7". Większy głośnik Etona nie poradzi sobie ze średnicą.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X