Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

www.loudspeakershop.eu Twój pomysł - nasze wykonanie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dziękuję za dotychczasowe wypowiedzi.
    Muszę powiedzieć, że trochę obawialiśmy się, że mogą dominować wpisy nie poparte rzeczowymi argumentami, czyli typowa polska kłótnia, z której niewiele wynika poza zaznaczeniem odrębności i wyższości własnej opinii. Takie podejście jest niemal wszechobecne na polskich forach internetowych i to z różnych dziedzin. Nie chciałbym zapeszyć, ale póki co na szczęście na diyaudio.pl tak nie jest. Wybaczcie wypowiedź nie na temat, ale musiałem to wyrzucić z siebie

Do rzeczy. Mamy tu w tej chwili ponad 70 wypowiedzi i mam wrażenie, ze powoli rysuje się rozwiązanie. Może zbyt wcześnie jest na ostateczne konkluzje, ale na pewno możemy stwierdzić, że mamy kilka typów konstrukcji. Proponuję wobec tego zastanowić się nad kilkoma jak na razie najczęściej wymienianymi:
    1. Monitor: 13-15cm + tweeter, obudowa bass reflex
    2. Duży monitor: 20cm + kopułka 28mm lub wstęga, bass reflex lub zamknięta
    3. Wąska podłogówka: dwa lub trzy 13-15cm (czyli 2.5 dr. lub 3-dr.) + kopułka lub wstęga, bass reflex
    4. Podłogówka: 18cm + kopułka 28mm lub wstęga, bass reflex lub linia transmisyjna
    5. Podłogówka WTW: 2x18cm + kopułka 28mm lub wstęga, bass reflex lub linia transmisyjna
    6. Podłogówka WWT 2.5-drożna: 2x18cm + kopułka 28mm lub wstęga, bass reflex lub linia transmisyjna
    7. Podłogówka 3-drożna

Nie wiem dokładnie czy propozycja nr 6 w ogóle się pojawiła, ale jeśli nie, to zapewne wkrótce ktoś ją wymieni.
    Myślę, że łatwiej będzie nam dojść do celu jeśli z powyższej listy wybierzemy 3 lub 4 i na nich się skupimy.

Proszę o uwagi i poprawki do mojej listy. Gdy już będzie gotowa poddamy ją pod głosowanie (demokracja ) i dokonamy wyboru.
    Następnie w ramach każdej wybranej grupy zastanowimy się nad konkretnymi modelami głośników i znowu pod głosowanie.

Pozdrawiam,
    Witold Albecki
    www.loudspeakershop.eu

P.S. Niedługo pojawią się brakujące lub aktualne dane głośników na stronie.

Skomentuj

Ja jestem za opcją nr. 6

Wariant I
      2x 8945A w układzie WTW, konstrukcja 2,5 drożna , linia transmisyjna, wstęga (tylko nie słyszałem jeszcze wstęgi i nie wiem co podać konkretnie, może bg neo 3, albo coś z fostexa? nie jestem w tym osłuchany więc wybaczcie)
      Wariant II
      2x 8935A w układzie WTW, konstrukcja 2,5 drożna , linia transmisyjna, wstęga

Myślę, że wiele osób było by chętnych na taką konstrukcję ( w tym ja :)), a dwa warianty, dlatego że nie każdego stać na zakup 4x 8945A + 2x dobra wstęga.

Skomentuj

Bardzo mądra wypowiedź pana Witolda, szczerze popieram.
        Jeśli można, to zagłosuję na opcje 1 oraz 4, przy czym nie wykluczam żadnego rodzaju obudowy - zamknięta, "pierdzirurka", linia transmisyjna - to zależy od przetworników.

Skomentuj

Propozycja nr 4. Jedna z najcześciej używanych obecnie kolumn podłogowych. Warto rozwijac tę koncepcje w wielu wariantach - tanich, drogich, w b-r w t-l, zamknietych itd. To jest po prostu najprostsze i najbardziej praktyczne w domowych warunkach rozwiazanie.

Dlatego pytałem o Aurum Cantus AC-180F1. do takiej konstrukcji podłogowej w obuodiwe do 35 litrów. Głośnik ma Sd 168cm2 więc bardzo dużo jak na 7" kosz. Przypomianm się w sprawie weryfikacji jego pomiarów. U Zapha głośnik wypadł bardzo źle. Gdyby było jednak inaczej, przetwornik jest całkiem atrakcyjny.

Na góre szeroki wybór głosników, od 28 kopułki do różnej wielkości wstęg AC.

WTW i WWT 2 drozne i 2,5 drozne są rozwinięciem tej samej funkcjonalnie koncepcji. Dlatego proponowałbym skupić się na wersji bazowej - zestaw podłogowy 2-dr.
          Last edited by artur.ek; 16.05.2011, 20:18.

Skomentuj

Zamieszczone przez WitoldAlbecki Zobacz posta
            1. Monitor: 13-15cm + tweeter, obudowa bass reflex
            tak już pisałem al130 + t-9950
            2. Duży monitor: 20cm + kopułka 28mm lub wstęga, bass reflex lub zamknięta
            8133 + 9930/9950 ale tu zastanawiam się na słusznością takiego zestawu
            ale jak dobrze pamiętam wspominaliście, ze robicie coś podobnego

---------- Post dodany o 21:11 ---------- Poprzedni post o 21:09 ----------

a macie jakąś szerokopasmówkę w ofercie?
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
              jestem trochę zielony w tym, wiec trochę napisze ogólnikowo. a może jakaś odgroda, coś jak http://www.akustyk.com.pl/projekty/D3.html?? oczywiście mogą być różne wersje cenowe na tańszych i droższych głośnikach. trochę lobbuja za odgrodą gdyż zawsze chcialem posluchac a tak bede miał blisko, żeby wdepnąc posłuchac i jak fundusze pozwolą to kupić:)

Skomentuj

WWT 2,5 drogi

Dziękuję za dotychczasowe wypowiedzi.

6. Podłogówka WWT 2.5-drożna: 2x18cm + kopułka 28mm lub wstęga, bass reflex lub linia transmisyjna

Nie wiem dokładnie czy propozycja nr 6 w ogóle się pojawiła, ale jeśli nie, to zapewne wkrótce ktoś ją wymieni.
                Na początku wątku zaproponowałem 2,5 way (2xUSHER 8948-A + T-9950), linia transmisyjna ? - byłby ciekawy eksperyment...
                Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Popieram 6. Może linia
                  marcinsywala.pl
                  Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

4.---bo taką konstrukcje mam -- a chętnie zrobił bym coś lepszego i nie koniecznie BR a TL
                    6.--TL-bo takie bym chciał .
                    Patrząc troszkę od strony kosztów konstrukcje DIY maja jedną ogromną zaletę nie trzeba kupić wszystkiego od razu , koszt budowy kolumn(zakupu części) można rozłożyć w czasie .
                    A i jeszcze patrząc od strony handlowej to powinniście najpierw zrobić ankietę ile na forum jest studentów , młodych zdolnych niepełnoletnich którzy liczą na kasę od rodziców , oraz ilu jest forumowiczów którzy mają własne dochody i kupią dobrą konstrukcję :) itd...

Skomentuj

Poz. 1 i 2 to koaksjale ze stajni PHL.
                      Poz. 7 G2i: http://www.loudspeakershop.eu/pdf/g2i.pdf (jakaś wstęga :flapper: )
                      AC130/50CK: http://www.loudspeakershop.eu/pdf/ac130-50ck.pdf
                      lub
                      AC-130F1: http://www.loudspeakershop.eu/pdf/ac-130f1.pdf
                      Do tego 8955 + obudowy modułowe.

P.s.
                      Moim zdaniem MTM czy MMT na 8945, 2.5 drogi i to w TL to przerost formy nad treścią. Lepiej zamiast drugiego 8945 zastosować 8955. Nie wiele droższy, a porządniejsza podstawa basowa. Ale 9950/8945/8955 skądś znam. :flapper:
                      Last edited by przemo-lukas; 16.05.2011, 21:57. Powód: .

Skomentuj

Zamieszczone przez przemo-lukas Zobacz posta
                        Ale 9950/8945/8955 skądś znam.
                        Oczywiście z as :)
                        http://www.akkus.com.pl/as2008/image0002.jpg

Skomentuj

Widzę dużo chętnych na T-Line - bardzo fajnie....
                          Widzę też ,że Ci wszyscy mają chęć na taką TL z 2.5W na 7" głośnikach, więc również i widać, że mało kto chyba nad tym dobrze pomyślał, gdyż powiedzcie mi: jak wy sobie wyobrażacie TL na 2x 18cm głośnikach ? No pewnie że jest to możliwe, no ale bądzmy realistami: jak to by wyglądało - giga rozmiary!
                          Krótkie/szybkie wyjaśnienie: U8935 ma fs w okolicy 35Hz (jeśli dobrze pamiętam) czyli już widzę że nie był by to krótki tunel, do tego dochodzi jego podwojenie przekroju/objętości ze względu przecież na 2xSD ! (już nie wspominając o tym że najlepiej było by trafiać w okolice 2:1sd - tj. proporcje przekroju tunelu - we:wy)
                          wg mnie robienie tego było by delikatnie mówiąc nie rozsądne.
                          Zalecam trochę więcej/głebiej myśleć nad tym...

Ja byłem za ppkt. 2. ale chyba się wykreślam z tego..... "Chciałem zobaczyć" coś w stylu aktywnych monitorów studyjnych na 8" i wstędze....(coś podobnego do ADAM AUDIO A8X) - ale to by było pewnie za dużo roboty i wg... więc nie będę nalegał i naciskał na LSS.eu i sam sobie coś postaram się wymajstrować...

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                            Widzę dużo chętnych na T-Line - bardzo fajnie....
                            Widzę też ,że Ci wszyscy mają chęć na taką TL z 2.5W na 7" głośnikach, więc również i widać, że mało kto chyba nad tym dobrze pomyślał, gdyż powiedzcie mi: jak wy sobie wyobrażacie TL na 2x 18cm głośnikach ? No pewnie że jest to możliwe, no ale bądzmy realistami: jak to by wyglądało - giga rozmiary!
                            Krótkie/szybkie wyjaśnienie: U8935 ma fs w okolicy 35Hz (jeśli dobrze pamiętam) czyli już widzę że nie był by to krótki tunel, do tego dochodzi jego podwojenie przekroju/objętości ze względu przecież na 2xSD ! (już nie wspominając o tym że najlepiej było by trafiać w okolice 2:1sd - tj. proporcje przekroju tunelu - we:wy)
                            wg mnie robienie tego było by delikatnie mówiąc nie rozsądne.
                            Zalecam trochę więcej/głebiej myśleć nad tym...
                            Ważny post. Ja takiej wiedzy nie miałem dlatego zaintrygowała mnie TL.
                            W takim razie pozostaje 2,5 way z BR ...
                            Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                              Czemu giga rozmiary? Normalne podlogowki wyjda w zasadzie. Problem jest inny - wiekszosc midbasow Ushera srednio nadaje sie do linii transmisyjnej. No ale z tym mysle poradza sobie fachowcy z loudspeakershop.

Skomentuj

4.
                                Woofer -> Eton 7-360/37 HEX | 7-372/32 HEX | 7-375/32 HEX
                                Tweeter -> Eton Symphony 26 HD 1 / A8

Ja byłbym za takimi kolumnami podłogowymi. Czy będzie to linia transmisyjna czy bassreflex to kwestia otwarta.
                                Moim zdaniem była by to warta uwagi konstrukcja na tle powielanych konstrukcji opartych na głośnikach Usher czy Seas.
                                Bardzo chwalone głośniki, szczególnie wysokotonowy, a konstrukcji na Etonach jak na lekarstwo. Myślę, że na naszym rynku byłyby powiem świeżości i ciekawą alternatywą dla pozostałych zestawów dwudrożnych.
                                Last edited by nonameplum; 17.05.2011, 00:08.

Skomentuj

Otoz to. Eton dobry pomysl, model Eton 7-372/32 HEX wrozy bardzo dobrze w linii transmisyjnej. Na wysokie tony to juz co kto woli.

Skomentuj

Wariant 4. TL, kopułka

Trzeba określić budżet! niektórzy tu rzucają 2x 8945, którego jedna sztuka to koszt 440zł czyli 2 kolumny to 1760zł! a gdzie wysokotonówka i koszty zwrotnicy, to lekko przekroczy 2kzł

Ja jestem za TL na usher, tylko nie jestem do końca pewien słuszności tego, w BR podobno ciepły jest a może TL by go trochę ostudziło?

Skomentuj

Zamieszczone przez nonameplum Zobacz posta
                                      4.
                                      Woofer -> Eton 7-360/37 HEX | 7-372/32 HEX | 7-375/32 HEX
                                      Tweeter -> Eton Symphony 26 HD 1 / A8

Ja byłbym za takimi kolumnami podłogowymi. Czy będzie to linia transmisyjna czy bassreflex to kwestia otwarta.
                                      Moim zdaniem była by to warta uwagi konstrukcja na tle powielanych konstrukcji opartych na głośnikach Usher czy Seas.
                                      Bardzo chwalone głośniki, szczególnie wysokotonowy, a konstrukcji na Etonach jak na lekarstwo. Myślę, że na naszym rynku byłyby powiem świeżości i ciekawą alternatywą dla pozostałych zestawów dwudrożnych.

Od początku tematu byłem za ETONEM. Zgadzam się z wypowiedzią kolegi nonameplum.

Skomentuj

Zamieszczone przez nonameplum Zobacz posta
                                        Czy będzie to linia transmisyjna czy bassreflex to kwestia otwarta
                                        nie nie br. closed

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                          nie nie br. closed
                                          Z technicznego punktu widzenia pewnie i lepiej, ale szkoda basu w zestawieniu z jednym wooferem. Wersję closed widziałbym przy WWT lub WTW, ale mało kto się prawdopodobnie na taką konstrukcję zdecyduje.
                                          TL byłoby spełnieniem marzeń nie jednego audiomaniaka, ze względu na trudność wykonania takiej obudowy na własną rękę.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X