Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

www.loudspeakershop.eu Twój pomysł - nasze wykonanie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pierwszy pomysł z rozdzieleniem filtrów konstrukcji 3 drożnej faktycznie jest półśrodkiem dalece odbiegającym od ideału, tak więc nierozsądnym było proponowanie takiego rozwiązania. Biję się w pierś.

Oczywiście w trakcie projektu wyjdzie, czy elementy RLC będą mogły zostać wykorzystane, czy nie, ale chyba lepszym rozwiązaniem było by faktycznie zaprojektować zwrotnicę do monitora i do konstrukcji 3 drożnej.

Przy wykonaniu konstrukcji w etapach, można zawsze wykonać zwrotnicę dzieloną, tak aby wykorzystać istniejące terminale głośnikowe.

Wykonanie B-R w module mid + tweeter przy konstrukcji podzielonej na etapy, może się okazać koniecznym kompromisem, więc jak wspomniałem, zawsze można wykonać "zatyczkę" jak w B&W a port umieścić z tyłu obudowy. Można było by wykonać również tabliczkę aluminiową z terminalami, ale to pozostawił bym osobie, która zdecyduje się na podzielenie prac.

No i takie moje odczucie. Mi osobiście bardzo podobają się ushery, jednak do "nowej" konstrukcji nie wykorzystywał bym ich (a przynajmniej nie mid i tweeter). Loudspeakershop i Akkus mają w swojej ofercie dość spory wybór konstrukcji na tych głośnikach, więc trzeba liczyć się z tym, że konstrukcje będą podobne do poprzednich i z nimi porównywane. W sumie nic odkrywczego. Przetworniki 8945/8935/9930/9950 są, mówiąc kolokwialnie, mocno obtszaskane.
    Tu pozwolę sobie na mały off i pytanie do Pana Albeckiego.
    Czy zanosi się na to, aby Usher wprowadził do sprzedaży nowe diamentowe tweetery 1.25"?

Na koniec moje typy, jeśli chodzi o sekcję nisko-tonową:
    Usher 8955a
    Eton 8-800/37 Hex

Skomentuj

Jako że jutro wyjeżdżamy na targi HI-END` 2011 do Monachium, na których będziemy do niedzieli, nie będziemy mieli możliwości na bieżąco udzielać się na forum.
      Na początku przyszłego tygodnia proponujemy poddać pod głosowanie Waszą listę dotyczącą samej konstrukcji zestawu DIY. Ankieta będzie dostępna na stronie Loudspeakershop.eu. Dokładne informację podamy po jej opublikowaniu. Jeżeli chcielibyście jeszcze ją uzupełnić o jakąś pozycję, to czekamy na wpisy.

Skomentuj

Nie na temat...
        Harpia też wpadła na podobny pomysł i założyła wczoraj swój temat na Audiostereo. Jestem ciekawy obu projektów.

Skomentuj

Tylko Harpia nie sprzedaje głośników

Ja jestem za konstrukcją na Etonach. Jakiś mały monitor 2-way z możliwością rozbudowy do 3-way za pomocą modułów basowych. Ew. to samo na Relevatorach.

Skomentuj

Witamy po krótkiej nieobecności :)

Na dniach uruchomiona zostanie ankieta dotycząca rodzaju konstrukcji.

PS. Wrażenia po targach bardzo pozytywne. Mamy kilka ciekawych pomysłów, które na pewno w przyszłości będziemy konsekwentnie realizować. Niedługo na naszym forum powinien się pojawić foto-reportaż z targów High End 2011.

Pozdrawiamy.

Skomentuj

Nie na temat...
              Czy zanosi się na to, aby Usher wprowadził do sprzedaży nowe diamentowe tweetery 1.25"?

Skomentuj

Zamieszczone przez loudspeakershop.eu Zobacz posta
                Witamy po krótkiej nieobecności :)
                Na dniach uruchomiona zostanie ankieta dotycząca rodzaju konstrukcji.
                Pozdrawiamy.
                Widzę, że kolejni producenci podłapali Wasz pomysł i mają propozycje dla amatorów DIY.
                Harpia zaproponowała swój Hi-End. http://www.audiostereo.pl/harpia-diy_83078.html
                2xUsher 8935A; Visaton AL130; Seas 27TBC/G
                Mam nadzieję, że w tej ankiecie wygra bardziej "przyziemny" projekt.

P.S. Może jeszcze Audio Academy coś zaproponuje
                Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Ja w końcu chciałbym zobaczyć przemyślany projekt monitorów 2 way z wstega na górze a sama cena nie porażała przecietnych zjadaczy chleba

Skomentuj

Zamieszczone przez przemo-lukas Zobacz posta
                    Nie na temat...
                    Jak na razie nie mamy żadnych konkretnych informacji na ten temat. Ale postaramy się wybadać sprawę

Skomentuj

No właśnie. Z tego co się orientuję, to jest możliwość dokonania upgrade "starych" dancerów (berylowe na diamentowe podobno bez zmiany w zwrotnicy - tak zapewniał gość na AS), tak więc teoretycznie są one dystrybuowane oddzielnie. Jeśli była by możliwość "ściągnięcia" ich, to jest to dla mnie tweeter nr 1 dla "naszej" konstrukcji. A konstrukcja niewątpliwie mogła by z powodzeniem konkurować z konstr. harpii, która ma "ciśnienie" na 27 TBFCG.

Skomentuj

Na stronie www.loudspeakershop.eu jest już dostępna ankieta dotycząca głosowania nad wyborem konstrukcji zestawu DIY. Zapraszamy do udziału w głosowaniu.

Skomentuj

27TBFC/G mi osobiście nie pasuje, natomiast na AS siedzieliśmy z Przemkiem przy konstrukcji na usherach z diamentową kopułką i temu zestawowi już nic nie brakowało. Wszystko na swoim miejscu i nie odczuwałem dyskomfortu z powodu braku miękkiej kopułki.

Skomentuj

Właśnie rozmawialiśmy o tym projekcie z Łukaszem. Ja mam podobne spostrzeżenia co do tweetera, a reszta projektu wygląda jak by znajomo - ushery z aluminiowym midem visatona. :flapper:
                            Ale to z całą pewnością zbieg okoliczności.

Skomentuj

Zamieszczone przez przemo-lukas Zobacz posta
                              - ushery z aluminiowym midem visatona.
                              Ale to z całą pewnością zbieg okoliczności.
                              Taa na pewno :) To właśnie typowałbym do 2-3drożnej konstrukcji, która na razie ma największą ilość głosów w ankiecie.

Skomentuj

Witam chłopcy róbmy 3 way a nie ciągle oklepane 2 drogi
                                moja propozycja
                                usher 9950
                                visaton al 130
                                visaton al 200

jak ktoś chętny to ja kończe zestaw na usher 9950 + 8935a i mogę zwrotkę podesłać gra rewelacyjnie,

głosujmy na 3 drożny zestaw

Skomentuj

Zamieszczone przez zniwiarz19 Zobacz posta
                                  jak ktoś chętny to ja kończe zestaw na usher 9950 + 8935a i mogę zwrotkę podesłać gra rewelacyjnie,
                                  Możesz wstawić do tematy gotowych zwrotnic głośnikowych w tym dziale.

Co do 3dróg. Widziałbym na dole do tego zestawienia Tiw`a 200..

Skomentuj

jutro zwrotke wstawię do działu gotowych zwrotnic ,
                                    dolphin123 według mnie lepszy jest al 200 TIW jest głośnikiem bardziej sub. al 130 +al 200 ładnie by się zgrały
                                    głosujmy na 3 drogi

Skomentuj

Witam,

Dzisiaj ostatni dzień głosowania. Chociaż można już teraz wnioskować która konstrukcja wygra i która będzie realizowana jako pierwsza :)

Skomentuj

Zapowiada się ciekawie. Macie już koncepcje designu kolumn i czy projekt obudowy też będzie udostępniony?

Skomentuj

Trzeba jeszcze wybrac glosniki :p

Skomentuj

Czaruję...
                                          X