Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

www.loudspeakershop.eu Twój pomysł - nasze wykonanie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

To jeszcze zależy jakie 8 cali... Przecież na estradzie istnieją 10 a nawet 12 calowe głośniki średniotonowe Więc nie ma co generalizować, tylko rozmawiać o konkretnych głośnikach.

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
      Pogromca przesadza, jeżeli z połączenia 8cali+tweeter nie ma średnicy to ja jestem głuchy, kilku moich znajomych muzyków i realizatorów dźwięku też jest głuchych, a pomiary kłamią jak z nut pokazując że jednak ta średnica jest. Na pewno to nie to samo co z 13sto cm wooferka ale audio zawsze jest sztuką kompromisu, czy to technicznego czy też finansowego.
      Otoz to, sztuka kompromisu, a w konstrukcjach dwudroznych z wooferem 8 cali srednica to jeden wielki kompromis. Czy jestes gluchy? Nie sadze, moze nieosluchany. www.dzwiek.org wskocz na forum i poczytaj co chlopaki maja do powiedzenia na temat monitorow z 8 calowym wooferem.
      Niestety pomiar nie pokaze Ci czy srednica jest dobra czy zla. Jedynie czy jak plaskie masz pasmo i nic wiecej.

Skomentuj

Racja, ja słuchałem paczek opartych o seas'y, aczkolwiek nie widzę aby woofer był oficjalnie dostępny w sprzedaży.

Skomentuj

Zamieszczone przez melisław Zobacz posta
          To jeszcze zależy jakie 8 cali... Przecież na estradzie istnieją 10 a nawet 12 calowe głośniki średniotonowe Więc nie ma co generalizować, tylko rozmawiać o konkretnych głośnikach.
          Jasne, ze sa ale nie sa to midwoofery schodzace do 30hz.

Skomentuj

Ja tam nie będę się kłócić ale testy+niezależne opinie użytkowników mówią zupełnie co innego. Pewnie nie można tego przypisać każdemu monitorowi tej klasy dostępnemu na rynku ale są takie co grają, po prostu grają.

Skomentuj

Nie na temat...

Zamieszczone przez artur.ek Zobacz posta
              Te wynalazki berylowe i ceramiczne ostatnio stały się modne, ale chyba z powodu ceny i wysokosci marży producenta do skasowania z klientów. Berylową kopułke ma nawet Tang-Band do kupienia w Niemieckim Monacorze za 400 złotych. Te nowe wynalazki nadal nie dają przeskoku jakościowego pomiedzy aluminiowym Seasem za 180 złotych. 1500 za berylowy wynalazek skanspika jest bardziej dla "kolekcjonerów"

Kolega musi się jeszcze podszkolić w dziedzinie audio bo drogie głośniki to nie tylko duża marża producentów i sprzedawcy. Takie myślenie to typowy błąd popełniany przez wiele osób, które zbudowały kolumny za tysiąc pare zł i stwierdza, że grają świetnie i do życia nic więcej nie potrzeba. Na tej bazie buduje się do tego teorię, że wszystko co droższe to złodziejstwo sklepów i fanaberie dzianych audiofili co jest absolutna nieprawdą.
              Być może berylowy scan przerasta średni finansowy poziom tego forum ale nie jest to powodem aby twierdzić, że konstukcja z tym głośnikiem mija się z celem bo to nic nie da.

Panowie, proponujemy, zbieramy, a na koniec możemy zrobić nawet ankietę jak pomysłów będzie za dużo.
              Macie okazję na złożenie zestawu nieco wyżej niż budżetowe konstrukcje których pełno na forum. Wykorzystajcie wiedzę i doświadczenie Panów z loudspeakershop.

Jak na razię ja widzę 3 poważne propozycje:
              2 drogi na usherach zaproponowane przez Łukasza (8133+9950)
              3 drogi na aurumach
              monitory na etonach - bardzo rozsądny wybór w cenie do ok 2000

UWAGI MODERATORA
              I bez zbędnych pobocznych dyskusji i żali bo już się śmietnik powoli robi, szczególnie do ciebie piszę Pogromco mitów bo zamiast coś zaproponować to znowu swoje teorie snujesz nad wyższąścią świat wielkiej nocy nad bożym narodzeniem

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                Jak na razię ja widzę 3 poważne propozycje:
                3 drogi na aurumach
                monitory na etonach - bardzo rozsądny wybór w cenie do ok 2000
                Widziałbym tu też wspomniane przeze mnie monitorki na T9950 i AL130. W sumie Ty Yoshi miałeś z nimi styczność o ile pamiętam...

Skomentuj

Lohh Yoshi palka grozi, a nie wiem dlaczego, bo katolem nie jestem zeby mi tu ze swietami wyjezdzac? Przeciez zaproponowalem 3 drogi, a jak dwie to cos z dobrym mid-wooferem nie wiecej jak 6.5 cala Etona czy Auruma, wysokie na wstedze Aurum lub kopulka Scana. Obudowa oczywiscie z linia transmisyjna.

Skomentuj

Nie na temat...
                    Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                    Heh, tyle fajnych glosnikow maja chlopaki w tym sklepie, a tu ciagle w kolko tylko muly ushera i skanspika w pierdzifleksie. PHL na srednice, wstega Aurum na gore i cos na bas w rozmiarze 25-30cm. Malych pierdulkowych monitorkow jest na peczki, a fajnych pak trojdroznych tyle co kot naplakal... Aaa, zapomnialem ze nikt nie kupi takiego zestawu.
                    Mają mają: Pobujamy w obłokach :) 2 drogi wystarczą.
                    http://www.phlaudio.com/datasheets/30_pdf/4530.pdf razy 2 na paczkę :)
                    http://www.loudspeakershop.eu/glosni...ce-p-1997.html ewentualnie RAAL http://www.loudspeakershop.eu/pdf/ra...-15d-black.pdf

---------- Post dodany o 11:44 ---------- Poprzedni post o 11:39 ----------

3 drogi ale to już raczej poza zasięgiem większości z nas mimo wszystko myślę że to ciekawa propozycja zamiast SS:
                    http://www.loudspeakershop.eu/pdf/11-581-50hex.pdf
                    http://www.loudspeakershop.eu/pdf/5-880-25hex.pdf
                    http://www.loudspeakershop.eu/pdf/26hd1-a8.pdf

---------- Post dodany o 11:53 ---------- Poprzedni post o 11:44 ----------

Widzę że jest też średnio tonowy Usher i to kopółkowy 3 drogi na usherach to też może być ciekawy zestawik :)

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                      Widziałbym tu też wspomniane przeze mnie monitorki na T9950 i AL130.
                      ja juz je wczesniej proponowalem :P
                      ale nie bylo odzewu
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Slabo widze taki zestaw. 8133 wg mnie nie nadaje sie jako typowy midwoofer. Jego max to jest wg mnie 400Hz i raczej wyzej bym go nie puszczal. Sam nawet odrzucilem polaczenie 8137 + HDS tweeter wlasnie ze wzgledu na znieksztalcenia oraz silny breakup do wytlumienia pomimo tego ze glosnik ktory jest tylko 40zl drozszy wzgledem 8133 wydaje sie byc lepszy pod kazdym wzgledem jesli chodzi o aplikacje do 2way. Dodatkowo 9950 ponizej 2khz juz bardzo kiepsko sobie radzi wiec niski podzial tez odpada stad HDS tweeter jest tutaj duzo lepszym rozwiazaniem.

Skomentuj

Nie na temat...

Kolega musi się jeszcze podszkolić w dziedzinie audio bo drogie głośniki to nie tylko duża marża producentów i sprzedawcy. Takie myślenie to typowy błąd popełniany przez wiele osób, które zbudowały kolumny za tysiąc pare zł i stwierdza, że grają świetnie i do życia nic więcej nie potrzeba. Na tej bazie buduje się do tego teorię, że wszystko co droższe to złodziejstwo sklepów i fanaberie dzianych audiofili co jest absolutna nieprawdą.
                          Być może berylowy scan przerasta średni finansowy poziom tego forum ale nie jest to powodem aby twierdzić, że konstukcja z tym głośnikiem mija się z celem bo to nic nie da.
                          .

Moze kolega w czytaniu, bo chyba nie zrozumiał. Berylowe i ceramiczne wynalzaki to jeden wielki PIC nie oferujący wiele wiecej poza tym co potrafią już aluminiowe Seasy za cene kilka razy niższą. A w PICOWANIU wynalazkami to skanspiki przodują. Jak ktoś bardzo musi się o tym przekonać wystarczy kupic berylowego Tang-Band za 400 zamiast Skanspika za 1500.

Wracając do konstrukcji na 8" Usher 8133 głosnik ten bedzie miał bas jak z estradowca - 50 Hz liniowo i 90 db efektywności. Nie widac także spadków i duzego rezonansu na średnich tonach więc monitor z nim moze grać całkiem dobrze. Skąd sie biorą dywagacje o nidoborze średnich i zniekształceniach? Nie widze ani pomiarów ani wielu konstrukcji na tym głośniku.
                          Na mega głeboki bas nie ma co liczyć, ale monitorowo moze to grac naprawdę dobrze i przede wszystkim głośno, bez kompresji niskich.

Podobnie nisko zejdzie bas z pary AC1301F lub Mk2. Trzy takie AC130 mozna zastosować w układzie 3 droznym. Na basie nic nie zyskuje ale zmniejszą się zniekształcenia intermodulacyjne.
                          Układ ten mozna zastąpić 5" Usherami z przezroczytymi membranami XP. Bedzie znacznie taniej. poza tym w ofercie jest już zestaw 2-drożny na tych głosnikach i kino domowe więc autor dobrze wie jak to gra i co jeszcze można z nich wycisnąć?

Bazując na satelitach z tego zestawu kina domowego można dodać moduł z większym wooferem Ushera tworząc modułowy zestaw stereo.
                          Warto by tylko zastapic uzyte w nim kopułki made in śmietnik, droższym modelem kopułki Ushera.

Skomentuj

Moze kolega w czytaniu, bo chyba nie zrozumiał. Berylowe i ceramiczne wynalzaki to jeden wielki PIC nie oferujący wiele wiecej poza tym co potrafią już aluminiowe Seasy za cene kilka razy niższą. A w PICOWANIU wynalazkami to skanspiki przodują. Jak ktoś bardzo musi się o tym przekonać wystarczy kupic berylowego Tang-Band za 400 zamiast Skanspika za 1400.
                            Wspomniałem już, żeby nie wylewać swoich żali. Jak ci się scan nie podoba to kup sobie berylowego TB za 4x niższa cene i żyj w przekonaniu, że masz to samo.

Nie widac także spadków i duzego rezonansu na średnich tonach więc monitor z nim moze grać całkiem dobrze. Skąd sie biorą dywagacje o nidoborze średnich i zniekształceniach? Nie widze ani pomiarów ani wielu konstrukcji na tym głośniku.

Strona loudspeakershop.eu nie gryzie, tam są pomiary tego głośnika ale pewnie nie chciało się nawet zajżeć..

Skomentuj

A może zamiast 8133 skompletować zestaw z 8137A, parę złotych drożej ale zniekształcenia wypadają wyraźnie lepiej a wyższa dobroć pozwala myśleć o dużo lepszym rozciągnięciu niskiego pasma przy nadal zadowalającej skuteczności, ino budka wyjdzie nieco większa ale przy konstrukcji podłogowej to raczej bez znaczenia.

Skomentuj

A ja (jednak) bardzo chciałbym posłuchać 8" ETONA z dobrą* wstęgą :)
                                (dobrą* - tzn. taka która idąc od najtańszych... zatrzymamy się na prawidłowej tj. takiej która dobrze/poprawnie/idealnie się z nim zgra.)
                                To wszystko w box`ie o wymiarach monitora.

Zbyt ogulnikowo powiedziane? No inaczej tego napisać przynajmniej JA nie mogę, gdyż nie słuchałem owych głośników, oczywiśćie że mógł bym wyjechać z konkretnymi nazwami modeli, ale nie będe ich wymyślał - podawał na przysłowiową "pałe" głośników których akurat razem zgranych nie słyszałem...
                                Do czego dążę? Chcę powiedzieć, że nie mam takiej mocy...,(dobierać na słuch) - tylko loudspeakershop.eu ma pod nosem te głośniki, czyli tylko "on" może coś tam wymodzić...

Jak 8" ETON naprawde nie poradzi sobie z średnicą... (biorąc pod uwagę wtedy chyba tylko jeden aspekt - stosunek ceny-jakości) no to ew. niech by był już ten 7"

Nie na temat...
                                Panowie proszę bez zbędnych a przynajmniej zbyt długich kłutni/przekomarzań...; bo co sobie autor tematu pomyśli..., postawcie się na jego miejscu, chciało by się wam czyteć te zaistniałę OT ? Prośba była przecież o przykłady konstrukcji.

Skomentuj

Ja również jakoś nie widzę 8133 i 8137 w konstrukcjach dwu drożnych. Tym bardziej, że jest świetna konstrukcja na 8935 nie wiele droższym od wyżej wymienionych. Tu mamy proste zwrotnice (dla 8935) dla konstrukcji koherentnych, a do 8133 i 8137 należy skonstruować nieco bardziej skomplikowane filtry. Tak więc koszt podobny gotowej konstrukcji a jakość ... Z marketingowego punktu widzenia to strzał w stopę. A może pomyśleć nie nad budżetową konstrukcją i na prawdę czymś nowatorskim. Może koaksjale PHL Audio 1240TWX lub do ściągnięcia X20-2600?

Skomentuj

Ja uważam natomiast, że nie ma potrzeby robić czegoś o wybitnym basie, układu 3-drożnego, czy 2.5-drożnego, gdyż sporo użytkowników ma subwoofery lub takowe planuje budować. Ja bym się skoncentrował na jakości średnich i wysokich tonów w akceptowalnej kwocie ~2000zł. Padł przykład głośników jeszcze mało znanych i niespopularyzowanych u nas firm - Aurum Cantus oraz Eton i w tym kierunku bym poszedł.
                                    Kilka osób ma ochotę na "oversized 2 way" - znaczy na 8" nisko-średnim, tylko nie wiem jak ze zniekształceniami tak dużego głośnika, czy jego "barwa" będzie większości odpowiadała. Moim zdaniem można pójść w mniejsze średnice - 5" do 7" (notabene najpopularniejszy na dziś dzień rozmiar). Basu z tego może się nie uświadczy, ale nawiązując do początku mojej wypowiedzi, po to mamy subwoofery sklecone :)

Nie podam jakie głośniki konkretnie bym widział w konstrukcji, gdyż zgadzam się z kolegą:
                                    Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                                    nie słuchałem owych głośników, oczywiśćie że mógł bym wyjechać z konkretnymi nazwami modeli, ale nie będe ich wymyślał - podawał na przysłowiową "pałe" głośników których akurat razem zgranych nie słyszałem
                                    i tutaj już załoga loudspeakershop zaznajomiona z brzmieniem oraz możliwościami poszczególnych przetworników mogłaby podać konfiguracje, które brzmieniowo będą ze sobą spójne lub preferowane przez odbiorców (ja dla przykładu wolę dźwięk neutralny, ewentualnie lekko ocieplony, z wyraźnymi, acz nie kłującymi wysokimi tonami).

Skomentuj

Wspomniałem już, żeby nie wylewać swoich żali. Jak ci się scan nie podoba to kup sobie berylowego TB za 4x niższa cene i żyj w przekonaniu, że masz to samo.
                                      Strona loudspeakershop.eu nie gryzie, tam są pomiary tego głośnika ale pewnie nie chciało się nawet zajżeć..
                                      Po co mam mieć "to samo", tylko zeby sie ładnie nazywało że jest berylowe.

Nadal nie widze pomiarów konstrukcji na 8133.

Koncypowanie sobie jak bardzo będzie słychać thd 0,3% od 0,15% na podstawie samego pomiaru jest hobby samym w sobie. Sprawnością już nikt sie nie przejmuje w takich porównaniach?
                                      Mimo najszczerszych chęci nie widze w tym głośniku niedoboru tonów średnich. Cena tego głosnika jest bardzo atrakcyjna nawet w porównaniu do 8935A który ma mniejsze thd.

---------- Post dodany o 16:00 ---------- Poprzedni post o 15:56 ----------

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                                      A może zamiast 8133 skompletować zestaw z 8137A, parę złotych drożej ale zniekształcenia wypadają wyraźnie lepiej a wyższa dobroć pozwala myśleć o dużo lepszym rozciągnięciu niskiego pasma przy nadal zadowalającej skuteczności, ino budka wyjdzie nieco większa ale przy konstrukcji podłogowej to raczej bez znaczenia.
                                      Moim zdaniem samej różnicy w thd sie nie usłyszy. Widocznie membrana jest twarda -stosunkowo lekka i słabo tłumiona, dlatego tak podwyzsza rezonanse. Dieki temu głosnik ma spora efektywnośc i potrafi bardzo głośno grac w małej obudowie.
                                      Pomysł z 8137A równiez dobry, ale przede wszystkim z powodu bardziej istotnej przewagi. Jego break-up leży dwa razy wyżej. Łatwiej sie go daje wyciąć i głośnik powinien brzmiec czyściej Tylko danych o tym głosniku trochę mało?

Do takich zestwów jest też 9845 na tony średnie-wyższe. Obecnie jednak niedostępny. razem z 8133 lub 8137A na niskie i i jakąś najtańszą kopułką byłby już tani Zestaw 3 drożny.

Ja jednak nadal obstaję przy 8" + 1"-1,25" tanim głosnym monitorze.

Oraz 3 drogach na YS-13225W-XP lub AC 130 Mk2 (dwa na bas ,jeden na średnie) - cos takiego widziałbym u siebie.
                                      Całośc serii może uzupełnić monito na YS-13225W-XP jak satelitarny do KD i do niego moduł niskotonowy na przykład na 8133, który mozna aktywizować i mieś dwa suby do KD - takie podejcie systemowe.
                                      Last edited by artur.ek; 16.05.2011, 17:23.

Skomentuj

Ja bym był za T-9950 w połączeniu z wooferem 18cm w obudowie zamkniętej, ale dobrać tak głośnik żeby trochę basu z niego było, lub ewentualnie TL

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                                          A ja (jednak) bardzo chciałbym posłuchać 8" ETONA z dobrą* wstęgą

Niestety najtansza wstega , z ktora dowolny eton ( nawet 5" ) mozna zgrac kosztuje okolo 1000zl wiec nie wiem czy warto isc w ta strone

Skomentuj

Czaruję...
                                          X