Zamieszczone przez katakrowa
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Styki słychać ? :)
Collapse
X
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaAha, czyli podstaw jeszcze nie sprawdziłeś na własnej osobie (ślepo wierząc w artykuły), a wypowiadasz się na tematy bardziej zaawansowane?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez katakrowa Zobacz postaNapisałem, jakiego poziomu sygnału już nie rozróżniam i w jakim kontekście - co jest nie jasne?
Pytam się jaką najmniejszą różnicę w db słyszysz.
Rozumiesz?
Zamieszczone przez katakrowa Zobacz postaJa jednak jakiś szacunek do nauki i przeprowadzonych badań mam.
A zdajesz sobie sprawę że badania są wykonywane na ludziach, i że każdy ma inny słuch?
Więc jeszcze raz zapytam, jaką najmniejszą różnicę w db słyszysz?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez andiandi2103 Zobacz postaNapisałeś wyraźnie że tani wzmacniacz nie zagra tak jak drogi wzmacniacz. Wiedz jak to w końcu jest moim zdaniem sam wzmacniacz to nie wszystko tylko cały system jest ważny. Bo parametry jednego elementu systemu same nie zagrają tylko całość
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaNie pytam się o poziom sygnału -70, -80 czy -120 jaki opisujesz.
Pytam się jaką najmniejszą różnicę w db słyszysz.
Rozumiesz?
Ja również.
A zdajesz sobie sprawę że badania są wykonywane na ludziach, i że każdy ma inny słuch?
Więc jeszcze raz zapytam, jaką najmniejszą różnicę w db słyszysz?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaTest ABX jest bez sensu.
Tak testuje się leki, czy produkty spożywcze . Wszystko gdzie ludzkie zmysły są częścią równania .
Audio to chyba jedyna dziedzina w której mają nie działać :)
Zamieszczone przez marian Zobacz postaNadal twierdzę że test ABX jest naciąganiem na to aby danej osobie udowodnić że nie słyszy, a test AB jest unikany po to aby nie było że jednak słyszy
Jak rzeczywiście będzie różnica to usłyszy i przejdzie test .
Jak nie będzie różnicy to nie przejdzie bo nie usłyszy .
Inna sprawa, że wykonanie takiego testu prawidłowo aby coś rzeczywiście udowodnić z wystarczającym prawdopodobieństwem nie zawsze jest proste, wymaga sporo wiedzy i pracy .
Moim zdaniem wpakowanie się w taki test dla gniazdek czy podobnych rzeczy to zwykła strata czasu połączona ze strzelaniem z armaty do muchy.
Winnik takiego testu mogę przewidzieć tak samo jak skutek wsadzania obu palców do tego gniazdka z równie wysokim prawdopodobieństwem :)
No i taki test nie jest przydatny przy podejmowaniu bezpośrednio decyzji np. przy zakupie wzmacniacza czy banana :)
W sklepie czy salonie audio , trzeba ocenić subiektywnie .
Ale pośrednio można na wynikach takich testów bazować .
Zamieszczone przez marian Zobacz postaW takim razie jaki test zrobił byś przy udowadnianiu komuś że nie słyszy wartości rezystorów rzędu 0.2 - 0.4 ohma?
Dla zabawy sam możesz sobie taki test zafundować i spr. jaką minimalną różnicę w dB jesteś w stanie usłyszeć .
Ten próg może zależeć od kilku czynników między innymi od pasma .
Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz postaMożna sobie przytakiwać nawzajem, ale chęć jakiegokolwiek obiektywizmu skłania do pewnych refleksji. Jeżeli stosuje sie takie argumenty jak Twoje, a powiedzmy nigdy tego przykładowego gniazdka nie sprawdzaleś to wypadałoby chociaż wyjść z założenia, że uważasz, iż dowód naukowy jest niezbędny. Ja mówię, że słyszę, a Ty mówisz że według nauki nie mam prawa słyszeć.. Należy zauwayzyc, że mamy słowo przeciwko slowu. Jaki to nasuwa wniosek? Albo sprawdź albo pozostaw możliwość, bo przecież tych możliwości nie sprawdziles, a wypowiadasz się jakbyś już znał zakończenie sprawy. Wyjaśnienie zjawiska.. nie ma takiej opcji bo nikt na forum nie potrafi?
Wiesz jak skończy się wsadzenie 2 palców do tego gniazdka ? Ja mówię, że jest spora szansa, że zginiesz .
Sprawdzisz czy tak jest naprawdę ?
Taka sama argumentacja .
Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz postaW kolejnym kroku przeszedłbym do kolumn...
http://seanolive.blogspot.com/2009/0...o-product.html
Widzisz jak wpływa na to co słyszymy fakt, że to widzimy i mamy na temat tego pewną wiedzę (np, cenę , materiały z jakich jest wykonane itp.)
Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz postaZmieńmy hobby, taki wniosek mógłby się nasunąć.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaJakim naciąganiem ?
Jak rzeczywiście będzie różnica to usłyszy i przejdzie test .
Jak nie będzie różnicy to nie przejdzie bo nie usłyszy .
Test ABX jest trudniejszy.
Jeśli ktoś twierdzi że słyszy różnicę pomiędzy np. dwoma kablami, a cały świat twierdzi że to nie możliwe, to po co człowiekowi utrudniać dodając trzeci kabel do odsłuchu?
Skoro:
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaJak rzeczywiście będzie różnica to usłyszy i przejdzie test .
Jak nie będzie różnicy to nie przejdzie bo nie usłyszy
Proste.
Po co utrudniać?
Po to aby się szczycić że się komuś udowodniło że nie słyszy?
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaDla zabawy sam możesz sobie taki test zafundować i spr. jaką minimalną różnicę w dB jesteś w stanie usłyszeć .
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaTen próg może zależeć od kilku czynników między innymi od pasma .
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaJeśli w teście AB nie usłyszy różnicy, to w teście ABX tym bardziej nie usłyszy... a jak w teście AB usłyszy tzn. że słyszy.
Skomentuj
-
Zgodnie z obietnicą przesyłam narzędzie, w którym można zmierzyć się z prostym testem własnego słuchu na własnym sprzęcie i w domowym zaciszu.
http://enjoyaudio.org/
Wszelkie uwagi mile widziane. W sumie za skończenie tego zabierałem się już dość długo a ten wątek jakoś mnie zmotywował.
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez Marios Zobacz postaDo tej skali słyszalności decybeli, trzeba dorzucić jeszcze częstotliwość. Zrobi się niezły matrix
Skomentuj
-
Zamieszczone przez katakrowa Zobacz postaZgodnie z obietnicą przesyłam narzędzie, w którym można zmierzyć się z prostym testem własnego słuchu na własnym sprzęcie i w domowym zaciszu.
Wszelkie uwagi mile widziane. W sumie za skończenie tego zabierałem się już dość długo a ten wątek jakoś mnie zmotywował.
- - - - - aktualizacja - - - - -
Tutaj masz taki wykres: https://pl.wikipedia.org/wiki/Granic...szalno%C5%9Bci
Jaki to utwór ?Last edited by Oliver; 02.12.2018, 01:18.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez katakrowa Zobacz postaZgodnie z obietnicą przesyłam narzędzie, w którym można zmierzyć się z prostym testem własnego słuchu na własnym sprzęcie i w domowym zaciszu.
Jak dla mnie rozsądny próg to minimum - 60dB
A przepraszam nie zauważyłem w pierwszej chwili regulacji :) No to teraz super :) 1:30 w nocy po całym dniu pracy szybki test i słyszę szum -70dB i 1dB różnicy więc chyba nie ma tragedii :)
Fajny test - dzięki ...Last edited by Zap Projekt; 02.12.2018, 01:29.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Branża Zobacz postaMusisz poprawić skale ... przy minus 15-20 dB to sprawdzisz Głuchy - Słyszy :). Jeśli ktoś nie słyszy teraz różnicy to jest po prostu głuchy.
Jak dla mnie rozsądny próg to minimum - 60dB
A przepraszam nie zauważyłem w pierwszej chwili regulacji :) No to teraz super :) 1:30 w nocy po całym dniu pracy szybki test i słyszę szum -70dB i 1dB różnicy więc chyba nie ma tragedii :)
Fajny test - dzięki ...
Skomentuj
-
No...to tak dla poprawy humoru, świeży cytat z autora projektu listwy zasilającej z audiostereo:
"... niestety z mojej perspektywy ta listwa jest nierozbieralna. Wszystkie połączenia były skręcone określonym momentem i zabezpieczone klejem do gwintów. Niestety jeżeli chodzi o obudowę wchodzimy w rejony audio voodoo, czyli zjawisk zupełnie dla mnie niezrozumiałych a słyszalnych. W trakcie prób przy tym projekcie okazało się że nacisk obudowy na te gniazda ma duży wpływ na dźwięk. Dlatego ta obudowa ma taką konstrukcję. Po wygrzaniu moment dokręcenia śrub obudowy był dobierany na podstawie testów odsłuchowych - tak w skrócie, zajęło to masę czasu i nie mam zamiaru tego więcej robić."
a tu link do tematu:
http://www.audiostereo.pl/listwa-diy_141598.html
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Oliver Zobacz postaMoźna dodac THD ?Last edited by katakrowa; 02.12.2018, 10:32.
Skomentuj
Skomentuj