Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Baffle Step - interesująca dyskusja :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Caly czas czekam na pomiar samego glosnika i glosnika w odgrodzie zeby porownac i zobaczyc to magiczne +6dB!? Doczekam sie???????

To ze na charakterystyce jest jakis schodek to wcale nie znaczy ze jest on od baffle step. Dlatego trzeba pokazac jeszcze charakterystyke czystego glosnika zeby porownac i zobaczyc jaki wplyw ma odgroda.

Skoro mozna tak po prostu zmienic metode pomiaru i raz zmierzyc BS a raz nie to czekan na dwa takie pomiary i ich porownanie.
    Odwazy sie ktos czy tylko teorii sie naczytaliscie?

Skomentuj

irek, a ja czekam na twoje pomiary udowadniajace, że sie mylimy. Doczekam sie ????????????

Po weekendzie możesz mieć mój dowód, zrobie pomiary i będziesz miał to jak na dłoni. I co uwierzysz wtedy? Przyznasz się, że bs istnieje itrzbea go uwzględniać ? Czy powiesz, że mój pomiar jest do dupy a ja po prostu strace kupe czasu na walenie głową w mur twojej ignorancji ?

GRZESIO bardzo celnie zauważył wg jakiej normy są mierzone głsoniki STX'a. AES2-1984 , prosze link http://users.skynet.be/william-audio...1984-r2003.pdf . Jest to o czym mówiłem nie czytajac nawet tej normy ! Głośnik znajduje się w bardzo dużej odgrodzie a pomiar odokonywany jest z odległosni 0,5m , czyli efekt bs jest tym sposobem "ominiętny", występuje w całym mierzonym paśmie. Zmniejszając dodatkowo wpływ odgrodny głosnik umieszczony jest niecentralnie. Dlaczego ? Prosze bardzo, doszedłem do tego już dawno temu http://www.audiomania.info/articles.php?id=24 . Wszystko na bazie teorii a nie praktyki. Praktyka ma tylko potwierdzać teorię .

Skomentuj

Chyba Yoshi_80 masz cos nie tak z glowa!! Musialem tak napisac bo piszesz glupoty!!! Pokaz mi gdzie napisalem ze efekt BS nie istnieje?? Napisalem wyraznie i to kilka razy ze ten efekt jest na tyle maly ze nie ma sie co nim przejmowac (szczegolnie przy kolumnach malych o ktorych wlasnie mowimy), teoretyczne podbicie +6dB jakie ma miejsce przy idealnym punktowym zrodle dzwieku (ktoro to zrodlo nie istnieje w rzeczywistosci) daje w praktyce co najwyzej +3dB i to w bardzo waskim przedziale.

Dlatego czekam na pomiary glosnika w minimalnej obudowie i takiej docelowe i pokazanie roznic zeby zobaczyc jaki to wielki problem to BS!?

Jak na razie to wy podwazacie moje pomiary! Najpierw ze moje zwrotki nie maja kompensacji BS a potem jak na pomiarach nie widac BS to znaczy ze moj sprzet go nie mierzy? Tylko ze ja w przeciwienstwie do was zawsze uzywam tej samej obudowy pomiarowej i przeprowadzam pomiar w takich samych warunkach! Wiec jakim cudem raz widac a drugim razem nie widac?

Zaczynacie robic z siebie kretynow! glownie chodzi o borysa ktory ma jakies watpliwosci ale nie potrafi sie dokladnie okresic o co mu chodzi!

Skomentuj

załącznik pierwszy>
          pomiar układu WTW w komorze bezechowej . mikrofon ustawiony 100 cm od zestawu glosnikowego, na osi glosnika wysokotonowego. 2.83V . pomiar miarodajny od 150 Hz. wymiary przedniej scianki : 25cm x 50cm .
          kolorem niebieskim przedstawiony jest uklad 2x arn150 filtrowany 2gim rzedem bez kompensacji baffle step.

załącznik drugi>

[ Dodano: 2008-03-13, 14:46 ]
          załacznik drugi >
          z lewej porownanie teoretyczne (symulacja) - pomiar half space (pi) w odgrodzie 560' x 560' oraz pomiar w obudowie 10' x 14,5' .
          z prawej taki sam pomiar faktycznego glosnika .

[ Dodano: 2008-03-13, 14:49 ]
          załącznik 2

http://img341.imageshack.us/img341/8...2222222st3.gif
          Załączone pliki

Skomentuj

djrobo tu masz konfrontacje swoich pomiarów z teoria (program edge)
            :wink:
            wnioski niech sobie każdy sam wyciagnie.
            Załączone pliki

Skomentuj

GRZESIO bardzo ladnie to wyszlo!
              mysle ze konfrontacja dobitnie pokazuje jak sie ma teoria do praktyki w tym przypadku. podbicie zawsze wynosi ok 6 dB a od wymiarow przedniej scianki zalezy czestotliwosc przy ktorej te podbicie sie zaczyna.

mysle ze irkowi wychodza inne wyniki z racji zastosowanie jego metody pomiaru (minimalna scianka) . nigdy o takiej metodzie nie slyszalem , ani nie slyszala moja literatura ani profesorowie z uczelni.

wiem natomiast ze jesli chce sie zmierzyc ile wynosi baffle step to nalezy wykonac pomiar w polprzestrzeni (odgrodzie) oraz pomiar w typowej obudowie. by pomiar w polprzestrzeni byl miarodajny od 100 Hz trzebaby odgrody 10 x 10 m.

jak widac sa to warunki nie do zrealizowania!

ale istnieje pewna deska ratunku. po prostu nalezy tak wykonywac pomiary onaxis z 1 metra , by uzyskac jaknajdluzsze okno czasowe i pomiar byl miarodajny jak najnizej. bardzo ladnym przykladem sa tu pomiary przedstawione przez Yoshiego.
              przy takich wynikach mozna spokojnie skompensowac baffle step . jak widac mozna takie pomiary zrobic w warunkach amatorskich. a jesli ktos ma dostep do komory bezechowej to juz wogole nie ma z tym problemow.

[ Dodano: 2008-03-13, 16:38 ]
              Yoshi_80, tu prosba do Ciebie abys dokladnie opisal w jakich waryunkach przeprowadzasz pomiar aby otrzemac wyniki ktore przedstawiles wczesniej.

Skomentuj

Ponizej moje argumenty, na to ze BS nie można lekcewazyć.

Teoria:

Kolor czerwony przedstawia symulację głośnika 10cm (membrana niecałe 9cm) w odgrodzie prostokątnej 20x30cm z odległości 1m.
                Kolor zielony przedstawia symulację w/w głośnika w odgrodzie kołowej o średnicy 10cm.

Praktyka:

Pomiar głośnika GD 10-20-3 z około 1m/1W.
                Kolor czarny – głośnik w odgrodzie prostokątnej 20x30cm.
                Kolor czerwony – głośnik zawieszony w powietrzu.

Teoria z Praktyką:

Wnioski wyciągnijcie sami.

Pomiar miarodajny od około 180Hz

Skomentuj

im dluzej to czytam tym bardziej glupieje :???:
                  to w koncu to BS wystepuje w okolice danej czestotliwosci czy od tej czestotliwosci w gore?
                  bo z opisow mozna roznie wnioskowac i teraz niewiem kto ma racje. z wykresow widac ze od pewnej w gore. tak wiec kompensacja tego zjawiska (czy o czym tutaj trwa dyskusja) jest uzasadniona.

jednak poprosze jakis dowod jeszcze na to ze irek jakos inaczej mierzy te glosniki skoro niewidac u niego tego efektu...

a podobno "od przybytku (wiedzy) glowa nie boli" :|

Skomentuj

djrobo, moje pomiary nie są wykonywane w szczególnych warunkach, to juz chyba kwestia doświadczenia :) .

Zawsze mierzę w obudowie docelowej lub zbierznej do docelowej, żadna jedna jednakowa obudowa do pomairów bo to tylko fałszowanie tego co będzie później w aplikacji w docelowe pudło. Program edge zreszta wykazuje róznice, więc już na tym poziomie trzeba to wuzględniać.

Pomiar robię poniżej połowy wysokości pokoju, z odległości 0,9-1m. Miedzy bude a mikrofon daję spore wytłumienie żeby zgasić odbicie od podłogi a impuls od sufitu jest trochę odsuniety dzieki temu, że pomiar jest ponizej połowy wysokości .
                    Pomieszczenie jest dość spore, do najbliższych ścian jest po dobre 2,5m, na szerokości, o długości to juznawet nie wspominając, wiec bramka może być relatywnie długa. Jak długa to nie pamiętam nawet. No i w sumie to wszystko. Pomiary same wychodzą :).

Zamieszczone przez irek
                    Chyba Yoshi_80 masz cos nie tak z glowa!!
                    Owszem, mam tak od zawsze. Myśle i działam inaczej niż inni a w soim otoczeniu mam tylko ludzi co myślą podobnie do mnie, niebawem załoze sektę, wzynawców kompensacji BS czy coś w tym stylu, Fallow me , worshippers !! .

Może lepiej powiedz jaka jest ta twoja obudowa, w której zawsze wykonujesz pomiary. to jakieś enigmatyczne urządzenie. Podaj jej wymiary chociaż, moze to rzuci snopek światła na te mroczną zagadke znikajacych baffle stepów z Twoich pomiarów .

Skomentuj

Motacie niemilosiernie. Moze odpowiedzcie sobie na pytanie kiedy baffle step nie wystepuje:

1) dla nieskonczenie duzej odgrody (glosnik promieniuje w polprzestrzeni 2Pi)

2) dla nieskonczenie malej odgrody (glosnik promieniuje w przestrzeni 4 Pi)

[ Dodano: 2008-03-14, 14:10 ]
                      Wg irka baffle step mozna zweryfikowac mierzac glosnik bez obudowy i z docelowa obudowa. (domyslic sie mozna ze zmiany na ch-ce beda niewielkie)

Wg Yoshi_80 baffle step weryfikuje sie mierzac glosnik w nbieskonczenie duzej obudowie i z docelowa obudowa. (domyslic sie mozna ze zmiany na ch-ce beda duze, rzedu nawet ok 6 dB)

Wg mnie irek bs traktuje jako naturalne zjawisko, ktore wystepuje i nie warto "sztucznie" korygowac go zwrotnica, szczegolnie, ze wplyw pomieszczenia znaczaco zmniejsza efekt bs.
                      Yoshi jak i wiekszosc wspolczesnych konstruktorow koryguje efekt bs poprzez odpowiednia konfiguracje elementow zwrotnicy. Szczerze mowiac ja jestem bardziej przy tej koncepcji, poniewaz takie brzmienie bardziej mi odpowiada (i nie obchodzi mnie czy to jest dresiarskie, nieaudiofilskie).

Skomentuj

witam

odrazu napisze ze jestem elektryk i nie wiem o czym piszecie ale jedno co jest pewne ze słuch mam dobry:):)

mój problem z głośnikami 18akx+10akx, używane 2 tygodnie w obudowie 20 litrów polega na tym ze zabójczo z przodu i hiper głośno jest średnica co za tym idzie zabija bas ,rozwiązanie połowiczne jakie znalazłem to na equalizerze obcięcie pasma 250hz do 2khz o 3db wtedy jest spora poprawa basu ale to jeszcze nie jest to a potencjał basu ten głośnik ma.

pozdrawiam

dodam ze konstrukcja zwrotnicy to projekt irka

Skomentuj

sikorb, A czasem nie jest tak ze lubisz gorke na basie i nie przywykles do "niewybrakowanego" sredniego pasma?

Skomentuj

MormoN mnie jeszcze nigdy bania nie bolała od godzinnego słuchania i zęby

porostu jest taka głośna średnica ze sie robi dźwięk taki telewizorowy

Skomentuj

sikorb: a jaka masz cewke w zwrotnicy? 0.56mH jak w zwrotkach Irka? no to moze sie potwierdza teoria Yoshiego i Borysa, ze dla 8ohmowych glosnikow raczej trzeba co najmniej cewek 1mH, jesli nie wiekszych (w zaleznosci od szerokosci przedniej scianki i samego glosnika) zeby bas nie byl wycofany. Sprobuj ja moze zmienic na 1.4mH? Albo najlepiej pogadaj z Yoshim albo Borysem - to moze cos zdzialaja na odleglosc w projekcie zwroty - chocby prowizorycznie.

Skomentuj

ja dzisiaj sluchalem 18 AKX + DX i niemoge powiedziec ze bardzo mocna sie srednica wybija
                                Zamieszczone przez Caleb
                                a jaka masz cewke w zwrotnicy? 0.56mH jak w zwrotkach Irka? no to moze sie potwierdza teoria Yoshiego i Borysa, ze dla 8ohmowych glosnikow raczej trzeba co najmniej cewek 1mH, jesli nie wiekszych (w zaleznosci od szerokosci przedniej scianki i samego glosnika) zeby bas nie byl wycofany
                                a to bardzo dziwne bo w borysa zwrotnicy na 2 KEPy jest "mala" cewka i jakos to dobrze gra...

Skomentuj

mam cewkę 0.56 ewentualnie mogę połączyć 2x0.56 na test ale co z resztą pasma cała zwrotnica sie rozstroi

[ Dodano: 2008-03-15, 20:52 ]
                                  P.S z yoshim juz gadałem ale bez pomiarów nic nie zrobi:/

Skomentuj

Pawel S.: ale dwa KEPy maja impedancje 4ohm, wiec potrzebna cewa staje sie mniejsza. Dla jednego jest 1.2mH o ile dobrze pamietam

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
                                      Sprobuj ja moze zmienic na 1.4mH?
                                      fajnie ci sie gada jak ja juz zainwestowałem w 5 takich zwrotnic:/

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
                                        ale dwa KEPy maja impedancje 4ohm
                                        nawet zapomnialem...

Skomentuj

jak podlacze te zwrotki wg mysli borysa to sie wypowiem... chociaz kepy same w sobie graja dosyc rowno ale sie sprawdzi...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X