wasik chyba nie wiesz do końca o co chodzi. irek mówi o modelowaniu ch-ki tak jak założył to konstruktor i nie dorabia do tego teori zjawiska BS, choć w rezultacie robi to samo co widać po drugiej wersji jego zwrotki. Jednak twierdzenie że poprzednia zwrotka była niepopranie zaprojektowana nie jest prawda i głownie o to burzył sie irek. bo narazie to wyglada tak ze kompensacje BS osiaga sie poprostu zwiekszeniem cewki, czyli defakto obnizeniem czestotliwości podziału. Jeśli tak jest to ta cała dyskusja to przerost formy nad treścią.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Baffle Step - interesująca dyskusja :)
Collapse
X
-
Kudlaty: to ze zle gra zestaw 18AKX + kopulka AKX to wina zwrotnicy - co udowodnil Borys na samym poczatku - zreszta potwierdzilo sie to w odsluchach kilku niezaleznych osob. Od tego sie wlasnie zaczela ta dyskusja... Zreszta widac, ze uwagi Borysa i Yoshiego nie poszly do konca na marne - Irek z inna kopulka zastosowal juz normalnej wielkosci cewke w drodze niskosredniotonowej (ciekawe dlaczego...) i zaczal mierzyc z odleglosci umozliwiajacej juz uwzglednienie bafflestepu. Konstruktor LDMu sprawia wrazenie "glupiego" - ale to tylko pozory - po prostu nie chce nikomu przyznac racji, zeby przypadkiem nei stracic autorytetu w oczach innych. :) Ale "po cichu" i tak czerpie wiedze :P
Skomentuj
-
Caleb wskaż mi błąd w starym projekcie irka a przyznam ci racje. Dla mnie irek jest tak samo autorytetem jak Yoshi. nigdy nie zawiedli, zawsze pomogli i wiele nauczyli. Ich i innych forumowiczów wiedza plus książki i można sie w temacie w miare swobodnie poruszać. (a twojego toku rozumowania nie będe komentować, moim zdaniem powinieneś nająć się u śledczych)
Skomentuj
-
przeciez napisal wyzej ze podzial jest nizej...Caleb wskaż mi błąd w starym projekcie irka a przyznam ci racje.Dla mnie irek jest tak samo autorytetem jak Yoshi. nigdy nie zawiedli, zawsze pomogli i wiele nauczyli.(a twojego toku rozumowania nie będe komentować, moim zdaniem powinieneś nająć się u śledczych)
gdyby irek wykazal sie wieksza elokwencja to temat by zawieral jeszcze wiecej ciekawej i przydatnej wiedzy - niestety irek jesli ktos mu chce pomoc to okazuje tylko agresywnosc :) - co widac w postach z poczatku tego tematu
Skomentuj
-
Bardzo ciekawa dyskusja .. i dobrze!
Wydaje mi się, że wara Wam panowie od projektu Irka gdyż jest to jego idea i ... koniec.
Na szczęście świat składa się erotomanogawędziarzy i ... z praktyków jakim niewątpliwe jest Irek i chwała mu za to.
Jeżeli macie inną wersję filozofii, to najzwyczajniej w świecie przedstawcie wasze projekty, posłuchamy i się dopiero wypowiemy, bo póki co to wygląda to na narcyzm w postaci wiedzy teoretycznej, która ma się bardzo często nijak to tego co słyszę, słyszymy.
Gdyby było to wszystko tak oczywiste z teoretycznego punktu widzenia to juz dawno powsatałyby "diament", który kopiowałby cały świat ale nadal CZEGOŚ TAKIEGO NIE MA!
Bardziej mi do wersji pozbawionej tzw. zamulaczy sygnału w postaci pułapek, Bs itp, gdyż to one w znaczącym stopniu degradują dźwięk, pozbawiając go tego co najbardziej ostatnimi czasy lubię najbardziej czyli EKSPRESYJNOŚCI.
A z bumcykcyk to ja już dwadzieścia lat temu wyrosłem (np. Altusy ... :mrgreen: )
Pa
Skomentuj
-
Zawsze mierze tym samym sprzetem pomiarowym (dwa niezalezne sytemy) i zawsze w tych samych warunkach i tej samej odleglosci!
Jak na razie ani Yoshi ani Borys i nikt inny nie potarfi powiedziec dlaczego raz widac Bs na moich pomiarach a drugim razem nie widac skoro zwrotnica go nie kompensuje??
Cala ta dyskusja nie zmienila nic w moich pomiarach czy zalozeniach pomiarowych.
Cewki o wartosci 1,5mH stosowalem juz od dawna a dlaczego stosuje takie a nie inne to juz to nie raz pisalem a caly proces projektowy zwrotnicy jest opisany w gifie zamieszczonym w jednym z przyklejonych postow.
Ciekawe co byscie powiedzieli na zwrotke ktora robilem dla kolegi z forum gdzie cewka 1,6mH w zasadzie nie wiele ciela i kolumna wrzeszczala srednica ze az mnie w uszy kulo. Ale to bylo cos czego dawno nie slyszalem i niektore utwory brzmialy naprawde dobrze. Napisalem o takim brzmieniu a kolega nie nazeka. Gdyby mial wybor miedzy kilkoma innymi zwrotkami moze by tej wersji nie wybral ale jak to w zuciu bywa czasem mamy wybor a czasem nie dlatego zawsze musimy odniesc sie do tego co slyszymy i tu byla pelna akceptacja.
Nadal Twierdze to co twierdzilem od poczatku ze BS step jest naturalnie przyklejone do glosnika i zawsze je widac na pomiarach a to czy zwrotka w jakis sposob je kompensuje czy nie to juz zalezy od tego jaki wybiore podzial. chcialem sie dowiedziec jakie to cudowne elementy maja zwrotnice z kompensacja BS ale sie nie dowiedzialem nic oprocz tego ze maja wieksza cewke!?
A najwieksza pretensje mam za to ze ktos krytykuje moje zwrotki nawet ich nie sluchajac. Piszac ze sa nieprawidlowe i zakazujac ich stosowania?? Czy to nie jest chore? Jak mozna krytykowac czyjsc gust?
KTO MI NAPISZE WYRAZNIE CO JEST NIEPRAWIDLOWEGO W MOJEJ ZWROTNICY?
Czy zwrotnica spali glosniki? spali wzmacniacz? nie dziala prawidlowo czyli czego nie robi? ma nieprawidlowa impedancje?
Zarzut o znieksztalceniach jak udowodnilem powyzej byl tylko wymyslem Borysa!
Brak kompensacji BS to nieprawidlowosc? Sam Borys i Yoshi stweirdzaja ze czasem jest pelna kompensacja a czesem polowiczna wiec dlaczego nie moga zaakceptowac tego ze czasem nie ma jej wcale? No i na jakiej podstwie stwierdzili ze jej nie ma? bo na charakterystyce nie widac nic niepokojacego. Aha, symulator im to powiedzial :)
Nikt nie napisal mi ze moja zwrotnica zle brzmi!! Jesli nawet sie komus nie podoba to na taka sugestie moge wniesc poprawki czyli dostoic ja pod dany gust sluchacza. Jednak nikt nigdy o to nie prosil! Jesli nadal ktos bedzie nie zadowolony to ja nikogo nie zmuszam do niczego i moze przeciez wykonac inna zwrotke! Tylko ze w calej tej wrzawie borys zakazal stosowania mojej zwrotnicy nie dajac zadnej propozycji w zamian!? Ja juz napisalem co mysle o osobie tak postepujacej.
Cala dyskusja o BS to tylko pretekst do stwierdzenia jak bardzo zagalopowali sie Yoshi i Borys ktorzy prubuja narzucic innym tylko i wylacznie swoja wizje dzwieku bo kazdy inny jest zly niepoprawny nieprawidlowy. A zwrotnica musi miec kompensacje BS! Dla mnie musi to czlowiek oddychac zeby zyc, samochod musi dostac palowo zedy jechal a glosnik wcale nie musi miec kompensacji BS zeby gral! Tej prostej prawdy w calej swojej wiedzy Yoshi i Borys nie sa w stanie zrozumiec.. a to smutne.
A cala ta krytyka mojej zwrotki powstala pewnie tylko dlatego ze to nie ja ja zamiescilem na forum i kolega borys chcial sie wyzyc na kims niestety trafil na kamien i na razie nie potrafi go rozgryzc.
Ja pokazuje agresywnosc? A co zazwyczaj robi czlowiek ktory widzi bezpodstawne zarzuty i krytyke swojej pracy? Gdyby Borys napisal ze zrobilby zwrotke inaczej wycinaja bardziej srodek eksponujac tym bas i podal od razu swoja propozycje zwrotnicy to nic bym nie powiedzial. A jesli nadarzylaby sie okazja to bym posluchal obu projektow i okreslil ich cechy kierujac je do odpowiedniego gustu sluchacza.
Tu nie chodzi a zaden BS! Nigdy i nigdzie nie skrytykowalem zadnej zwrotnicy za brzmienie bo to rzecz subiektywna a zal ma o to ze specjalisci na forum to robia.
A przy calej wiedzy Yoshiego i borysa nie potrafia zmierzyc podstawowych parametrow kolumny czyli efektywnosci. Ja tez keidys meczylem sie kartami muzycznymi bladzac po omacku ale kiedy zobaczylem prawdziwe pomiary to zmienilem podejscie da zagadnienia. Ale nadal jestem otwarty na rozne wersje prawidlowych rozwiazan w przeciwienstwie do Yoshiego i borysa ktorzy maja monopol na pewne rzeczy.
Milo ze ktos nieco z poza kregu forum (fragment tylko 4posty) potrafi to wszystko ogarnac i wyciagnac jak najbardziej prawidlowe wnioski do ktorych caly czas mam nadziejeze dojdzie kazdy rozumny uzytkownik forum.
Skomentuj
-
irek duzo piszesz ale nic z tego nie wynika.
Żądasz jakis dalszych dowodów, przeczytaj posty Celeba, wszystko już zostało udowodnione i powiedziane. Zmieniasz cewkę z projektu na projekt. Z 0,56 do prawie 3x wiecej na 1,5mH. Ciekawy zwrot o 180 stopni, po prostu tym sposobem przyznajesz sie do błedu. Dajac 3x wiekszą cewkę nie martwi cię już efektywność. Przecież ja stosując cewki w okolicach 1,5mH dla 8 ohmowych głosników powinienem mieć wg ciebie porażke
Zamieszczone przez irekSzkoda ze nie potrafisz zmierzyc efektywnosci bo byc sie przekonal ze robisz najcichsze kolumny na swiecie!Zamieszczone przez irekEksponowanie basu wycinaniem srednicy to wcale nie koniecznosc zreszta co bedzie z glosnika o efektywnosci 86dB? Bedzie zalosne 80dB!Nie widzialem zadnej kolumny z taka efektywnoscia, widocznie zadna nie ma kompensacji BS wiec pewnie zaden producent o tym nie ma pojecia?
Nie wiem czemu ty sie tak podniecasz tą efektywnoscia.Co mi to da, że bede wiedział, że mam np 85 dB, powiedz co mi to da ? Bede szpanował przed innymi czy jak? To jest śmieszne.
Mam głosnik, prawidłowo go filtruje i mam odpowiednie brzmienie. A co mnie to interesuje ile mam na koniec dB, ważne ze gra prawidłowo a nie głosno i gówniano.
Skomentuj
-
A ja mam takie pytanie.. widze ze obydwoje zgadzacie sie ze jakies tam podbicie srednicy wystepuje i jest spowodowane tym ze glosnik jest wpakowany w jakas plaszczyzne. Jak sie ma ta plaszczyzna do wielkosci podbicia? Rozumiem ze 6db jest wtedy gdy mamy nieskonczona plaszczyzne? Tylko dlaczego podbicie wystepuje tylko w malym zakresie a nie na calej charce?
kolejna sprawa z tym zwiazana.. rozumiem ze BS mozna takze "kompensowac" skrzynka? :) Im mniejsza buda tym mniejsze odbicie tak? Z tego by wynikalo ze do malych monitorow kompensacja moze byc zbyteczna a do duzych podlogowcow potrzebna? Jesli tak to istnieje jakas konkretna zaleznosc podbicia nazwijmy to funkcji powierzchni plaszczyzny czy cośtam.. czy ktos moze mniej wiecej w tekim razie okreslic taka zaleznosc? np dla scianki 50cm2 +0,5db ; dla scianki 100cm2 +2db ?
Moze zupelnie zle kombinuje ale jesli BS jest zwiazany z podbiciem od powierzchni na ktorje jest glosniki (i samego glosnika) to mysle ze calosci rozumowania jest dobra
Skomentuj
-
Można mieć podejście do audio przez pryzmat brzmienia mediamarketowego!
Jak pisałem wyżej bum/cyk/cyk.
Można mieć jednocześnie podejście bezkompromisowe nie uwzględniające za przeproszeniem kulejącą percepcję organu słuchu (a wszystko to bo Ciebie kocham...)
Dlatego też można każdy zestaw głośników próbować połączyć na tysiące sposobów w zależności od założonych kryteriów.
Może Irek ma najzwyczajniej w świecie mniej odstające uszy i dlatego postanowił zastosować układ z liniowym środkiem wobec "Urbanów", których nadmiar środka poprzez wyższy poziom db docierający do Ich uszu po prostu męczy?
Tak czy siak o propozycjach się nie dyskutuje w ramach bezsensownej polemiki typu "ja bym zrobił tak" jednocześnie nie podając żadnego autorskiego w tym przypadku projektu.
Jestem więcej niż pewien, że jeżeli pojawi się zwrotka od gawędziarzy to będzie miała mnóstwo błędów "teoretycznych", których nie omieszkam wytknąć, chociaż jak wcześniej wspomniałem teoria dotycząca zwrotnic ma się nijak do moich doświadczeń z audio.
Teoria to tylko wstęp do bardzo wrażliwego zjawiska jakim jest audio w całej rozciągłości.
A co mnie to interesuje ile mam na koniec dB
PHL stosując bardzo precyzyjne magnetowody wraz z cewkami nawijanymi taśmą i na dodatek często podniesionym fs!
Wybacz ale to PHL jest w tym przypadku dla mnie autorytetem, który ma odmienną od Ciebie koncepcję dotyczącą traktowania SPL.
Skomentuj
-
fragment skąd się urwałeś - z audiostereo - bełkoczesz jak potłuczony.
Tak czy siak o propozycjach się nie dyskutuje w ramach bezsensownej polemiki typu "ja bym zrobił tak" jednocześnie nie podając żadnego autorskiego w tym przypadku projektu.
Jestem więcej niż pewien, że jeżeli pojawi się zwrotka od gawędziarzy to będzie miała mnóstwo błędów "teoretycznych"
Zamieszczone przez fragmentNo to się chyba nie popisałeś. Cały świat walczy o każdy db czego przykładem jest np.
Zresztą kij z tym tematem - atmosfera jest skitrana - do tego nowe osoby tj, fragment, które coś pitolą i wyskakuja jak filip z konopii z bzdurnymi oskarżeniami.
EOT
Skomentuj
-
fragment, ty chyba nie rozumiesz podstawowej kwestii. Mam głośniki i projektuję na nich kolumne. Ile on ma dB katalogowo moge sobie przecież sprawdzić.
Ale jeżeli do poprawnego brzmienia muszę tak przefiltrować aby stracić nawet te 6dB, to tak zrobię. Stracę efektywność z np 90 na 84dB ale mam 84dB i poprawne brzmienie a nie 90dB i krzykacza, którego się nie da słuchać. Chcąc mieć większy SPL wybiorę głośniki o wyższej efektywności lub dam ich więcej a nie będe szukał efektywność w kiepskiej filtracji bo to bez sensu. Zresztą irek sam wbrew swoim pseudoteoriom udowodnił, że zastosowanie cewki 1,5mH nie jest równoznaczne ze stratą wielkich ilości dB.
Co do określenia ile mam dB to jest bardzo proste i nie trzeba mieć super sprzętu. Mając w kolumnie wysokotonówke która katalogowo ma 90dB i w swojej zwrotnicy tłumie ją o np 5dB wiem że kolumna ma 85dB. Proste i wystarczajaco skuteczne, bez zbędnego bicia piany, wystarczy ruszyć głową.
Skomentuj
-
A ja mam takie pytanie.. widze ze obydwoje zgadzacie sie ze jakies tam podbicie srednicy wystepuje i jest spowodowane tym ze glosnik jest wpakowany w jakas plaszczyzne. Jak sie ma ta plaszczyzna do wielkosci podbicia? Rozumiem ze 6db jest wtedy gdy mamy nieskonczona plaszczyzne? Tylko dlaczego podbicie wystepuje tylko w malym zakresie a nie na calej charce?kolejna sprawa z tym zwiazana.. rozumiem ze BS mozna takze "kompensowac" skrzynka? :) Im mniejsza buda tym mniejsze odbicie tak? Z tego by wynikalo ze do malych monitorow kompensacja moze byc zbyteczna a do duzych podlogowcow potrzebna? Jesli tak to istnieje jakas konkretna zaleznosc podbicia nazwijmy to funkcji powierzchni plaszczyzny czy cośtam.. czy ktos moze mniej wiecej w tekim razie okreslic taka zaleznosc? np dla scianki 50cm2 +0,5db ; dla scianki 100cm2 +2db ?
fragment: przed komentowaniem czegokolwiek radzilbym najpierw to odsluchac...
co do walki o kazdy SPL... no coz czy my naglasniamy koncert? Jak dla mnie jesli kolumna mialaby miec 80dB SPLu to nie widze w tym nic zlego. Dluzsze sluchanie z natezeniem wiekszym niz 90dB jest meczace, wiec skromne 10 wat tu i tak sie sprawdzi, a wspolczesne wzmacniacze i tak maja spora nadwyzke mocy...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irekGdyby mial wybor miedzy kilkoma innymi zwrotkami moze by tej wersji nie wybral ale jak to w zuciu bywa czasem mamy wybor a czasem nie dlatego zawsze musimy odniesc sie do tego co slyszymy i tu byla pelna akceptacja.
teraz kiedy dla takero zrobiles projekt zwrotnicy pod vify XT (ktory przy okazji skopiowalem) napisalem do Ciebie o moich wrazeniach. odpowiedziales ze to wina glosnika i tu zwrotnica nic nie zmieni...
tak wiec niewiem czy niemasz czasu na dokladniejsza zabawe czy poprostu juz Ci sie niechce bawic ze zwrotnicami, ale wlasnie od tej zwrotnicy zaczal sie bas wycofywac... tak wiec czy zechcesz zrobic zwrotnice pod te glosniki z nizszym SPL ale aby uwzglednic uwagi kolegow z ktorymi sie klocisz?
a propo klotni - jakas ustawka by pomogla wyladowac wam agresje :twisted:
Skomentuj
-
Nie jestem jakimś znawcą która ma coś do powiedzenia w tym temacie. Jednak przykre jest to że tyle użytkowników tutaj krytykuje osobę która chyba jednak ma największy wkład w cały ten świat DIY. Irek przecież robi to bezinteresownie, a ile tu krytyków tylko gada a my mniej doświadczeni i tak z tego nic nie mamy bo swoich "profesjonalnych"(mierzonych symulatorami) zwrotnic przecież nie udostępnią. To nie lepiej dla nas mieć zwrotnice bez tej kompensacji BS, ale poprawną niż jakąś wirtualną której nie ma.
Skomentuj
-
jamess8: imo lepiej jesli wszelkie prezentowane zwrotnice sa dobre, niz jak mamy wysyp kijowych, zupelnie nieprzemyslanych... pozniej tak naprawde osoba "obca" nie wie ktora konstrukcje robic, bo czesc zwrotnic jest robiona w 5 minut, a inne w 5 dni. czesto tez niektore glosniki sa niesprawiedliwie krytykowane, a wine za to ponosi zwrotnica - chocby wspomniana konstrukcja na 18akx. borys mierzac "symulatorem" swoimi zwrotnicami sie dzieli - ma na swojej stronie kilka projektow umieszczonych - sadze, ze mozna kopiowac. Nie wiem jak u niego z dopracowaniem, ale czytajac jego posty mozna odniesc wrazenie, ze zna sie na rzeczy. jedna jego konstruckje na tonsilu i morelu mialem przyjemnosc sluchac i gralo to naprawde bardzo dobrze, mimo ze siedzial tam "tylko" tonsil.
a na opak zwrotnice to sobie mozna rownie dobrze zrobic kalkulatorem - tylko jaki w tym sens?
Skomentuj
-
Panowie, przeczytała to osoba postronna i stwierdziła ze ta dyskusja nie ma sensu. Wszystko co miało być powiedziane to już zostało. Teraz wybór należy do nas, czy bierzemy zwrotki od irka czy od kogoś innego. Przecież każdy kto wstawia zwrotnice na forum, robi to za darmo, wiec nie rozumiem stwierdzenia ze irek robi to bezpłatnie. Borys i Yoshi opierają sie zarówno na pomiarach jak i na symulatorach. Wybierają najlepsze meritum. Irek robi tez zwrotnice wg. swoich zasad. Wszystkie zwrotnice są poprawne, tylko niektóre nie brzmią po prostu. Myśle że pora zakończyć te spory bo i tak tutaj nic sie nie rozstrzygnie, bo nie ma co się rozstrzygnąć.
Co do wypowiedzi walki o każdy decybel, to zgodzę się ale jeżeli chodzi o estradę. W domu do słuchania wystarczy nam ten poziom 110db w zupełności. Wątpię żeby ktoś kto chce słuchać muzyki słucha jej na pełnej mocy zestawu. To też jest mocno indywidualna sprawa, tak samo jak to kto jakie brzmienie i zwrotnice woli.
Kto ma coś dopowiedzieć to niech to robi szybko, bo atmosfera sie mocno popsuła jak GRZESIO zauważył, i jest nieprzyjemnie.
Skomentuj
-
chciałbym jeszcze napisać ze jestem wdzięczny za prace włożoną w projektowanie zwrotnic w/w kolegą , ale myślę ze na przyszłość można by było wprowadzić krótki opis wykonanego przez siebie projektu a nie jak teraz tylko wykres ,bo on w niektórych przypadkach jest identyczny dla laika i dopisać jakie nastąpiły zmiany w porównaniu do poprzedniego projektu na co zwrócono uwagę lub zastosowano wiekszą kompensacje,a nie jak do tej pory v1 czy v2
i szukaj z lupą zmian na wykresie czy niedawno wstawiona zwrotnica z większą cewką
myślę ze zaoszczędzi to nerwów i straty kasy takim laikom jak ja ,bo wydanie 400 zł na 5 zwrotnic które sobie postawie za szybą to jest nieprzyjemne
Skomentuj
-
Zamieszczone przez wasik1989Teraz wybór należy do nas, czy bierzemy zwrotki od irka czy od kogoś innego. Przecież każdy kto wstawia zwrotnice na forum, robi to za darmo, wiec nie rozumiem stwierdzenia ze irek robi to bezpłatnie.
Wkurza mnie takie pieprzenie...
Skomentuj
-
Co do B-S to częściowo zgadzam sie z Irkiem
Ostatnio robie dużo pomiarów kolumn i "mityczny B-S" czasami się pojawia a czasami nie.
Dużo zależy tu od obudowy ale też i od samego głośnika a także jego obsadzenia w kolumnie (chodzi tu o podfrezowanie)
zauważyłem pewne prawidłowości - przy smukłych podłogówkach z dwoma basami (WWT) B-S praktycznie nie występuje "w pełnej okazałości" są jakieś szczątkowe podbicia których kompensacja więcej psuje niż poprawia. W układzie WTW sytuacja jest trochę inna - mamy tu wyraźniejsze podbicia.
B-S w pełnej okazałości pojawia się przy dużych kolumnach (powyżej 10cali praktycznie jest modelowe 6dB)
Co do zwrotnicy - są dwa aspekty: liniowość charki i żeby dobrze grało - ale jeśli mam dwie równie dobrze grające wersje to zawsze wybieram tą z wyższym SPL i mniej skomplikowaną zwrotnicą - nawet kosztem trochę pofalowanej charki.
dość często jest też tak że "liniowa" zwrotka gra gorzej niż pozornie gorsza w pomiarach prosta zwrotnica 6/6dB/okt albo nawet 0/6dB
mimo że niefiltrowany bas + kond na wysokim bardzo rzadko daje ładną charakterystykę to przy odpowiedniej zabawie "odległościami wysoki niski, pochylaniem ścianki, kształtem obudowy" gra to zdecydowanie lepiej niż przekombinowane 12/12dB z korektorami, tłumikami itp...
PS jak już tak walczycie o "wierność" to zamiast tłumić wysoki powinniście osłabiać układ magnetyczny tak żeby dobrać SPL do reszty zestawu - daje to dużo lepszy dźwięk.
Skomentuj
Skomentuj