Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Baffle Step - interesująca dyskusja :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

borys zrobil pare konstrukcji udostepniajac projekty swoich zwrotek - czy to w dziale konstrukcji DIY czy np na swojej stronie... nic nie stoi na przeszkodzie zeby zrobic sobie ktores z nich i odsluchac.

Skomentuj

irek, czytam ten temat od początku do końca i muszę Ci powiedzieć że zraziłem sie do Ciebie przez ten temat. Wygląda to po prostu jakbyś nie mógł przyjąć do siebie ze coś co zrobiłeś nie jest takie jak powinno być. Borys i Yoshi udowodnili Ci że ten efekt występuje a Ty nadal twierdzisz ze tego nie zrobili, szydząc z nich. Niestety wiedz ze na świecie są jeszcze mądrzejsze głowy od Ciebie które udowodniły że ten efekt jest i "poprawnie zaprojektowana" powinna zawierać jego kompensacje. Swoje zwrotki robisz dla potrzeb forumowiczów, a Ci wolą niestety te z kompensacją BS. Tutaj przegrałeś i nie możesz tego jakoś przyjąć do siebie. Czasem bywa i tak że uczeń przerośnie mistrza. A to że kończysz karierę z audio, to tylko lepiej dla Ciebie, bo zawsze uważałem że tutaj sie marnujesz.

LH

Skomentuj

borys zrobil pare konstrukcji udostepniajac projekty swoich zwrotek - czy to w dziale konstrukcji DIY czy np na swojej stronie... nic nie stoi na przeszkodzie zeby zrobic sobie ktores z nich i odsluchac.

Owszem udostępnił, wszystkie z nich przeglądałem jak i jego konstrukcję.
        Myślisz że nie stoi na przeszkodzie nic żebym wydał kase po to aby posluchac sobie zestawu jak gra on ze zwrotką z kompensacja BS?

Pozatym niedokladnie czytasz bo ja prosilem o jakies informacje konkretne w jaki sposob kompensować, co jest istotne jak dobierać tą magiczną cewkę na niskotonowcu ( było coś tam jeszcze z górą).

Jeśli Borys poprawia Irka zapewne ma argumenty i o byle co nie robiłby tyle hałasu, myśle żę powinien nas wszystkich oświecić ideą walki z BaffleStepem, bo poki co BaffleStep jest ale jak go odpowiedni skompensować to jeszcze ani Yoshi ani Borys nie napisali.
        Cała historia to różnice postrzegania tego zjawiska i tyle, czasem spotkają się charaktery które nigdy sobie nie wytłumaczą nawzajem swoich poglądów na sprawe.

Nie jestem po niczyjej stronie, staram się być obiektywny a zarazem chętnie zdobędę kolejne ciekawe informacje na temat zwrotnic od osób bardziej obytych z tematem.

Skomentuj

Rfck, poczytej ten temat dokladnie, bo ja przedtswilem instrukcje jak zmierzyc charakterystyke z uwzglednieniem BS.

Skomentuj

NIe wiem czemu wszyscy unikają dokładnego opisu. TO jak mierzyć to wiem :lol:
            Ale samo zmierzenie BS nie spowoduje jego kompensacji :wink:

Skomentuj

Rfck dobrze ze poruszyles ten temat bo ja od samego poczatku chce zeby koledzy pokazali ISTOTNE roznice. A jak widac istotna roznica sa tylko zamiary konstruktora.

Tak Tak wasik kazda zwrotnica powinna kompensowac BS bo kazda inna jest nieprawidlowa a firmy ktore robia kolumny stosujac tylko filtr dla glosnika wysokotonowego nie maja o akustyce wogule pojecia tak samo jak te co robia filtry I-rzedu. Moze Ty sie dowiedziales wszystkiego o BS to ja ci chetnie pokaze charakterystyki, zwrotnice i co tylko chcesz a Ty mi powiesz czy jest kompensacja BS czy jej nie ma. Zgadzasz sie na taki test?

Ja juz napisalem ze jak borys i Yoshi chca pokazac istotna roznice w projekcie zwrotnicy to niech dorysuja do mojego projektu kompensacja BS. Bo Twierdzenie ze trzeba tylko zwiekszyc cewke w filtrze niskotonowym jest idiotyczne a taki zabieg glownie obnizy czestotliwosc podzialu. To jest wszystko od siebie zalezne i nie jest mozliwe selektywne wyciecie BS ktore inaczej wyglada w symulatorze a inaczej w pomiarach. Takie pomiary juz nie raz przedstawilem tylko wyszlo na to ze moj mikrofon ma kompensacje BS i go nie mierzy. Dla mnie to jest smieszne, skupianie sie na jednym zjawisku w symulatorze.

Djrobo ale przeciez Twoje pomiary nie wykazaly BS!!?? Na symulatorze masz liniowy wzrost miedzy 100 a 800hz zedu 6dB a Twoj zlozeniowy pomiar z b-r pokazal ze miedzy 100hz a 800hz masz ok 1dB roznicy!!?? To gdzie jest ten BS????????????????
              Tylko nie pisze ze pomiar bez b-r go ma a z b-r nie ma bo wyjdzie na to ze b-r kompensuje b-s :) Co jest zreszta prawda ze b-r i wplyw pomieszczenia kompensuja BS a w zasadzie ni edokladnie kompensuja ale wyrownuja roznowage tonalna i mierzalny BS jest duzo nizszy niz teoretyczne 6dB. Pokazywalem takie pomiary.

Caly problem w tym ze ja wszystkim zajmuje sie praktycznie a wiekszosc ludzi na forum glownie teoretycznie dlatego nie potrafia sobie wyobrazic pewnych zjawisk a nie wszystko da sie zasymulowac.

Jesli ktos czuje sie na silach to prosze bardzo moj etat konstruktora w LDM Electronic jest do wziecia!? Sa chetni?

Skomentuj

Nie nie zgadzam sie, bo nie mam na tyle czasu żeby go marnować, mam ważniejsze rzeczy na głowie. Naprawdę mnie nie obchodzą wykresy, dla mnie zestaw ma grać. I gdybym miał do wyboru zwrotnicę klasyczną, bez kompensacji i z kompensacją na pewno bym wybrał z kompensacją o ile była by ona poprawna. Ale to moje upodobanie, bo dla mnie zwrotnice z kompensacją były bardziej przestrzenne niż te w których średnica była "wysunięta do przodu". I to że cewka nie załatwi tutaj sprawy, to wynika z prostej zasady działania filtrów RLC. Masz rację, obniży częstotliwość podziału, sprawiając ze zestaw straci na SPLu. Celowo napisałem ze porównujemy Twoje i Borysowe/Yoshiego zwrotnice więc nie mieszaj tutaj producentów, bo wiesz ze czasem oni też popełniają błędy i to co zrobią nie trafia pod nasze gusta i modyfikujemy zwrotnice.

Zamieszczone przez irek
                Jesli ktos czuje sie na silach to prosze bardzo moj etat konstruktora w LDM Electronic jest do wziecia!? Sa chetni?
                Szału nie ma, wątpie żeby się ktoś znalazł, bo za takie pieniądze to szczerze nie warto. Inżynierem budowlanki być - 3 razy tyle kasy zarabiasz :) A na moje oko, to jest tam mniej pracy.

Skomentuj

A jak bys odroznil zwrotnice z kompensacja od zwrotnicy bez kompensacji??
                  To moze sie zdecydujesz czy kolumna ma po prostu grac czy ma/musi miec magiczna kompensacje BS? Czy mam rozumiec ze bezblednie na sluch potrafisz uslyszec zwrotnice z kompensacja BS?
                  I nie sadzisz ze ilosc srednicy to rzecz gustu i nie ma nic wspolnego z kompensacja BS?

Co wg Ciebie znaczy ze producenci popelniaja czasem bledy? Czy Altusy to blad Tonsila? Kolumny ktore podobno beznadziejnie graja to jak wytlumaczysz ze caly czas jest na nie zapotrzebowania? Widze ze tak jak borys i Yoshi widziecie tylko swoj swiat i swoja wizje dzwieku a to dlatego ze jak juz robicie kolumny to tylko dla was samych i nie macie pojecia o gustach i zapotrzebowaniu innych. To niestety czyni was mocno ograniczonymi co zreszta widac po calej tej dyskusji.

W jaki sposob poruwnujemy moje i borysa/Yoshiego zwrotnice skoro nie powstaly dwie zwrotnice do tych samych glosnikow ktore by mialy kompensacje i moje ktore niby nie maja!? Na jakiej podstawie stwierdza sie ze moje zwrotnice nie maja kompensacji BS skoro samego BS nie widac na pomiarach to maja czy nie maja? Bo symulator tak pokazal? Co pokazal? Niech borys czy Yoshi pokaze charakterystyke glosnika gdzie widac BS +6dB a potem ze zwrotnica ktora ow gorke scina o 6dB? Doczekam sie tego?? Doczekam sie dorysowania kompensacji do mojeje zwrotki??
                  Co ja moge zobaczyc na pomiarach borysa skoro jego pomiary sa >500hz wiec sie nie da zaobserwowac BS?

moj cytat: Akurat na koncu pasma niskosredniaka to nie generuje on wyzszych harmonicznych bo ma za duza membrane zeby takowe powstawaly wiec mozna tu mowic tylko o drugiej harmonicznej ktora akurat jest przyjemna w brzmieniu.
                  potwierdzaja to zamieszczone wykresy

cytat borysa: Nie zgodze sie z toba i tutaj do konca poniewaz glosniki posiadajace brake up na koncu pasma maja tendencje do podbijania swoich harmonicznych, zobacz moze na przykladzie seasa, ktory swoj rezonans posiada dosc wysoko:
                  tak, tak zobacz na seasie a my tu wlasnie gadamy o stx-ie

Poniewaz mialem mozliwosc ponownych pomiarow 18akx to zmierzylem THD. Jako jeden z zarzutow borysa bylo slabe tlumienie rezonansu na ktorym podobno wystepuje silny wzrost znieksztalcen. Dlatego zamieszczam pomiary znieksztalcen i ja tu nie widze zadnego silnego ich wzrostu w okolicy rezonansu membrany. Dwa pomiary pokazuja sam glosnik a kolejne dwa z moim filtrem (0,56mH+10u+3R3) tu juz nie ma zadnego wzrostu THD a jedynie spadek.
                  Pomiary zostaly podzielone na calkowite THD i z rozbiciem na 2 i 3 harmioniczna. Jak widac wzrost znieksztalcen to wzrost tylko 2 harmonicznej a wiec tej pozadanej i dokladnie o tym pisalem. Borys jednak twierdzil cos innego a wychodzi na to ze wydawalo mu sie. Ciekawe co teraz mu sie wydaje? Tak sie zazwyczaj koncza rozwazania teoretykow ktorzy duzo gadaja a malo moga.
                  Jedynie czym sie mozna martwic to wzrostem znieksztalcen w okolicy 1,5khz.

ciekawe kto z was potrafi wytlumaczyc wzrost znieksztalcen >10khz dla pomiaru z filtrem bo sam glosnik tego nie wykazuje?
                  Załączone pliki

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                    Ciekawi mnie czy ktokolwiek zrozumial cos z zagmatwanego tlumaczenia o Baffle Step?
                    Bo podsumowania tego jest takie ze BS jest i trzeba je kompensowac
                    wczesniej myslalem ze BS to wlasnie podbicie calego pasma powyzej danej czestotliwosci. jak sie tutaj okazalo to jest tylko gorka w dosc waskim zakresie. tak wiec aby ja skompensowac nalezaloby zastosowac filtr srodkowozaporowy ktory wiecej popsuje niz poprawi - tak przynajmniej to zrozumialem... :roll:

tak wiec brak basu niejest spowodowany brakiem korekcji BS ale naturalnym spadkiem efektywnosci glosnika na basie co mozna odebrac jako jego niedobor. poprawia sie to wlasnie poprzez obnizenie efektywnosci reszty pasma...
                    przyklad mialem na sobie jak yoshi pomagal mi (wlasciwie zrobil) ze zwrotnica do GDN 16/50/6 + sc10n
                    pierwsza wersja zwrotnicy jaka mi przedstawil

oferowala dobre brzmienie i wysoka efektywnosc, ale brakowalo mi wlasnie basu. tak wiec yoshi dalej sie pobawil i przedstawil mi to

tutaj troche pogorszylo sie brzmienie (stracila srednica na lekkosci) ale za to byl spory zyska na basie. niestety jednoczesnie sporo ciszej zagraly...
                    z oczywistych wzgledow zastosowalem 2 zwrotnice

panowie yoshi i irek, moze by tak "pojedynek"? jak skoncze monitory (GDN 13/40/2 + GDWK 10/80/7 oraz ARN 150 + PJ) to wysle po jednej sztuce do kazdego z Was. wtedy pokazecie co potraficie (powiedzmy 2 wersje zwrotnicy - z max SPL i z dobrym basem) a my to ocenimy. te monitory sa dosc popularne wiec sporo osob bedzie mialo okazje to przetestowac - zgadzacie sie?

Skomentuj

W jaki sposob poruwnujemy moje i borysa/Yoshiego zwrotnice skoro nie powstaly dwie zwrotnice do tych samych glosnikow ktore by mialy kompensacje i moje ktore niby nie maja!?
                      http://img526.imageshack.us/img526/2766/xw165zfiltrem165re8.gif . Pawel S. przed chwila tez przedstawil Yoshiego projekt.
                      Na jakiej podstawie stwierdza sie ze moje zwrotnice nie maja kompensacji BS skoro samego BS nie widac na pomiarach to maja czy nie maja? Bo symulator tak pokazal? Co pokazal?
                      http://diyaudio.pl/files/08d7b9594c536e07_209.gif , dalej http://diyaudio.pl/files/aaaa_145.jpg . wiecej w tym watku jest...

Skomentuj

panowie yoshi i irek, moze by tak "pojedynek"? jak skoncze monitory (GDN 13/40/2 + GDWK 10/80/7 oraz ARN 150 + PJ) to wysle po jednej sztuce do kazdego z Was. wtedy pokazecie co potraficie (powiedzmy 2 wersje zwrotnicy - z max SPL i z dobrym basem) a my to ocenimy. te monitory sa dosc popularne wiec sporo osob bedzie mialo okazje to przetestowac - zgadzacie sie?
                        Ten post z założenia miał wyjaśnić idee BaffleStepu a nie wykazywać kto robie lepsze/gorsze zwrotnice.

Celeb, TO co pokazał Paweł S. to sa 2 różne projekty zwrotnic, przydałyby się charakterystyki do nich tak aby widać było jaki zakres częstotliwości obniżyła ta 2ga zwrotka.
                        Poprostu Charakterystyka Przed i Po czyli jak basu brakowało i jak basu było więcej.

Skomentuj

Celeb ale te wykresy juz widzielismy i nic one nie przedstawiaja!?
                          Pierwszy to moj pomiar glosnika z filtrem gdzie nie widac zadnego BS a borys dorysowal w paincie charakterystyke. Nie mam tego glosnika bo bym to z checia zmierzyl i udowodnil ze mazanie w paincie to nie pomiary. Zreszta takie uksztaltowanie charakterystyki to po prostu wycofanie srednicy a gdzie sie podzial BS?

Na nastepnych ztrech pomairach widac jakies neiwielkie gorki na pozygzakowanej charakterystyce i co z tego wynika? Ze to jest BS? Ja nigdzie nie napisalem ze BS nie istnieje tylko chce teraz zobaczyc jak zwrotnica go usunela.

Pawel S musze cie zmartwic ale nadal nie wiesz co to jest BS i to chyba raczej wina kiepskich nauczycieli (Yoshi i Borys). Baffle step co wzrost cisnienia w pelnym pasmie powyzej pewnej czestotliwosci nazywanej w skrocie BS i pokazuje ona kiedy BS osiaga +6dB. Slusznie zauwazyles i uslyszales zmiany w zwrotnicy i ja sie pod tym podpisuje i caly czas to pisze ze to jest zamierzone dzialanie konstruktora pod konkretny gust sluchacza. Wycofujesz srednice to masz mniejsza efektywnosc ale dzwiek mniej krzykliwy i nadajacy sie bardziej do cichego sluchania bo glosno to sie zagrac wtedy nie da. Mozna tez zrobic kolumne ktora ma wiecej srodka (pierwsza wersja Twojej zwiotki). No ale gdzie w tym wszystkim jest BS? Wg mnie to tylko ideologia ktora dorabia Yoshi i borys. Czy moze mam rozumiec ze pierwsza wersja zwrotki nie ma kompensacji BS a druga ma? Jesli tak to zaraz zrobimy symulacje i zobaczymy czy elektrycznie filtr wycina BS o -6dB.
                          Mozesz podac wymiary frontu tej kolumny? Akurat mam glosnik GDN16/50/6. A swoja droga skoro byla robiona i poprawiana zwrotka to chyba mozemy zobaczyc charakterystyki?

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck
                            Celeb, TO co pokazał Paweł S. to sa 2 różne projekty zwrotnic, przydałyby się charakterystyki do nich tak aby widać było jaki zakres częstotliwości obniżyła ta 2ga zwrotka.
                            Poprostu Charakterystyka Przed i Po czyli jak basu brakowało i jak basu było więcej.
                            niestety niemam tego zapisanego - moze yoshi ma gdzies w archiwum...

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                              ciekawe kto z was potrafi wytlumaczyc wzrost znieksztalcen >10khz dla pomiaru z filtrem bo sam glosnik tego nie wykazuje?
                              Takie cfane pytania może i na laików działają. W praktyce 3h można zmierzyć do niecałych 7kHz, chyba że masz próbkowanie większe niz 44.1k . Tak więc nie ma co sie podniecać pomiarami zniekstałceń których nie ma bo, to że powyżej pewnej czestotliwosci znika 3h ale to nie znaczy, że jej tam nie ma.

Chciałeś tam w poprzednich postach, żebym sam swoją zwrotnicę symulował, nie bądź śmieszny. Skoro jesteś tak dobry to sam je zasymuluj. Jak nie potrafisz a bazujesz tylko na praktyce to już twój problem.

Tak na prawdę to próbujesz wsadzić nam (mnie i borysowi) w usta nie nasze słowa. Twierdzisz, że wszystko co robimy to symulacje, nieprawda. To, że twierdzimy, że cewka ma być wieksza wynika własnie z praktyki, z wielu zwrotnic jakie sie zaprojektowało. Zwrotnice z małymi ceweczkami nie grają, w naszej praktyce wynika, że cewki muszą być większe i ty po prostu tego nie możesz zrozumieć. To nie jest wyssane z palca czy z symulatora tylko wprost z pola boju. I nie ma co się zasłaniać innym głośnikiem, dla każdego głośnika wielkosć cewki jest w pewnym sensie określona i wówczas na oko widać, że jest za mała lub za duża. W praktyce dla 8 ohmów nie udało mi się nigdy zejść poniżej 1mH, zwykle jest to 1,5mH.

Chciałeś dowodów stąd pojawiły sie symulacie i wywody o podstawach i BS. Bo my mamy pokorę do teorii , wszystko co się uzyskuje w pratyce ma swoje podstawy w teorii a nie na odwrót. Dla nas przykład wynikajacy z tylko z praktyki nie jest dowodem. Mogliśmy napisać jak ty, że tak nam wychodzi w praktyce i koniec kropka ale to jest pujść na łatwizne.

Śmieszne jest to, że teraz lansujesz się na wielkego znawce BS :

Zamieszczone przez irek
                              Pawel S musze cie zmartwic ale nadal nie wiesz co to jest BS i to chyba raczej wina kiepskich nauczycieli (Yoshi i Borys). Baffle step co wzrost cisnienia w pelnym pasmie powyzej pewnej czestotliwosci nazywanej w skrocie BS i pokazuje ona kiedy BS osiaga +6dB
                              Sam na początku wątku twierdziłeś, że BS to mało istotna górka w paśmie. To, że jest wzrost ciśnienia wynikający z przejścia przestrzeni w półprzestrzeń było już wyjaśniane na audiomanii bardzo dawno temu, zresztą wątek jest przyklejony. Wówczas wypowiadało i tłumacyzło ten temat wiele osób w tym ja. Więc, pisząc, że żle został ten temat przez nas omówiony jest po prostu śmieszne. To, że ktoś tego nie rozumie nie jest moją winą ani borysa, ciekawe czy ty tak brylowaleś w szkole w lot wszystko rozumiejąc ?

Pragniesz jakiś pełnych 6dB baffle stepów i pełnych 6dB kompensacji. Człowieku, nie bądź śmieszny, po raz który to juz nie potrafie zliczyć. Takie rzeczy to tylko w erze. Rzeczywistosć nie zawsze pokazuje 6dB i nie zawsze trzeba o 6dB kompensować, zresztą to ja już dawno temu pisałem. Tylko ty z uporem maniaka twierdzisz, że ma być dokładnie 6dB. A jak będzie 5,5 , 4 dB to juz nie będzie BS ? Chciałbyś oczywiście przy tym, żeby wykazać idealna kompensacje bez skutków ubocznych a jak będą no to już lepiej w twoim mniemaniu w ogóle nie kompensować. Problem nie polega w wygładzaniu ch-ki. Problem polega w uzyskaniu równowagi tonalnej. Bez odpowiednio duzej cewki jest ona zachwiana, całe 4-5 pierszych oktaw jest 4-6 dB poniżej reszty pasma, czyli bas w całej swojej rozciąglości wraz z niską średnicą jest wycofany. Wówczas kolumna gra anemicznie, bez basu. Dając wiekszą cewke, wycofujac średnicę i wysokie , uzyskuje się na powrót tę równowgę, moze nie zawsze idealną i może nie zawsze na jednym poziomie ale kolumna zaczyna grać normalnie. Nie zawsze jest konieczna pełna kompensacja, od początku tego wątku pisałem, że pełne 6dB jest rzadko kiedy spoktykane.

Parę przykładów z praktyki. Moje szerokopasmówki na B200 :

Al130 z monitorków seweryna, pomimo niepełnej kompensacji, gdyz nie była konieczna, tak brzmiało najlepiej, cewki są wręcz potęzne jak na głosnik 6 ohm !

Jak brzmi, porozmawiajcie z sewerynem. On celuje wyżej niż stxy za parę zł, i wie co to dobre brzmienie.

2xGDN 13/50/9 12ohm łączone równolegle

visaton w170s

Przykład kompensacji układem 2,5 drożnym, nieco przekompensowane :) , 2x sds 13cm

Tymi przykładami nie mam zamiaru udowadniać symulacyjnych 6dB, nie mam zamiaru wykazywać baffle stepów których i tak irek nie dojży bo nie chce. Niech tylko spojży na schematy i czy widzi na którymś cewke któa ma mniej niz 1mH ? Nawet dla impedancji 6 ohmowych stosowałem duże cewki bo to wynika z praktyki. Jak pisał PawełS , odpwiedni bas wymaga odpowiedniej filtracji pasma średnich. Inaczej jest głośny krzykacz. Dziękuje bardzo za takie brzmienie.
                              Jak trzeba było to poprawiłęm Pawłowi zwrotnicę, tak żeby bas był lepszy. Irek jakoś nie potrafi poprawić swojej zwrotnicy do stxa a przecież nie jedna osoba pisze, że ta konstrukcja ko średniotonowy krzykacz bez basu. Pewnie są głusi a irek jeden oświecony słyszy te basy. Łatwo zwalić wszystko na słuchacza, kiepski głośnik itp. Trudno dostrzec własny bład, ba moze i nawet nie bład tylko po prostu uwzględnić preferencje słuchacza. Latwiej jest wmawiać takie brednie i tworzyć zbede kłutnie i filozofie. Tu nie ma żadnej filozofii , wystarczy zwiększyć cewkę.

Mam dość tego tematu, irek jest niereformowalny i nie mam zamiaru się wiecej kłucić. Fajnie, że są osoby które rozumieją w czym rzecz. Nie chodzi o symulacje, nie chodzi o uzyskiwanie superpłaskich ch-k , chodzi o praktykę która opiera się na dobrym brzmieniu a ta potwierdza, że dobry filtr zwykle ma dużą cewkę. Jest o uogólnienie ale one się sprawdza. Nie ja , nie borys to wymyślil, do tego już doszli inni dawno temu, np konstruktorzy visatona , którzy stosują czasem monstrualne cewki. Pewnie też g.. wiedzą i się nie znają. EOT.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                                Pawel S musze cie zmartwic ale nadal nie wiesz co to jest BS i to chyba raczej wina kiepskich nauczycieli (Yoshi i Borys). Baffle step co wzrost cisnienia w pelnym pasmie powyzej pewnej czestotliwosci nazywanej w skrocie BS i pokazuje ona kiedy BS osiaga +6dB
                                czyli dobrze myslalem na poczatku... tak wiec te wasze klutnie wprawiaja nas w blad :evil:

Zamieszczone przez irek
                                Mozesz podac wymiary frontu tej kolumny? Akurat mam glosnik GDN16/50/6
                                oj dokladnie nie pamietam

napewno 21cm szerokosci tylko teraz niepamietam wysokosci. albo 75 albo 80cm
                                takie ulozenie glosnikow bo kolumny mialy stac na niskim regale...
                                irek, jakie masz na stanie wysokotonowki? bo bym chetnie sie pobawil inna konfiguracja mam dostep do D27, DX25, PJ (tonsile pomijam) XT19, XT25 neodymowy, D19 no i kilka audaxow i samochodowek. oczywiscie jeszcze sc10n ktory siedzi w obudowie z tonsilami :P

Skomentuj

Pomiary znieksztalcen akurat sa prawdziwe a system pomiarowy ma probkowanie ok 100khz bo ja nie kozystam z karty muzycznej tak jak Ty. No wiec borys sie mylil?
                                  http://kirchner-elektronik.com/produ...cision-en.html

Nie bede nic symulowal tylko pojde niec odalej niz Ty i zdejme prawdziwe charki elektryczne i zobacze czy Twoja zwrotka tlumi o 6dB miejsce gdzie symulator Edge pokazuje BS na poziomie +6dB. Ta metoda prubowales udowodnic mi ze moja zwrotka nie kompensuje BS choc na pomiarze cisnienia nie bylo tego widzac.

Stwierdzenie ze cewka dla glosnika niskosredniotnowego powinna byc wieksza od 1mH jest tak idiotyczne ze szkoda gadac. Ciekawe dlaczego pierwsza wersja Twojej zwrotki do GDN16/50/6 miala cewke 0,68mH??????? Czyzbys sam sie nie stosowal do regol ktore wymyslasz? Pokaz mi zwrotke z podzialem na 4khz i cewka wieksza od 1mH?

To co pokazales na wykresach to normalne dzialanie filtra niskotonowego ktory nachyla charakterystyke. Dokladnie takie same wykresy ja pokazywalem tylko ze Ty w nich nie widziales tego co widzisz u siebie czyli magicznego BS.

Od poczatku pisalem ze BS w praktyce nie wystepuje w postaci +6dB tylko duzo mniej i kazdy filtr po trochu go obcina wiec nawet jak bedzie widoczna niewielka gorka 2-3dB bo jest ona do zaakceptowania a zyskiem jest wyzsza efektywnosc. Szkoda ze nie potrafisz zmierzyc efektywnosci bo byc sie przekonal ze robisz najcichsze kolumny na swiecie!

Ja nadal Twierdze ze BS nie trzeba kompensowac zreszta czym nizsza czestotliwosc podzialu i czym wezsza obudow dajaca wyzej punkt BS tym sam filtr bardziej wycina BS. Widac to na mojej zwrotce do 18akx

http://img166.imageshack.us/my.php?i...dwk1025au0.gif
                                  http://img337.imageshack.us/my.php?i...dwk1020hm4.gif

gdzie zastosowalem podzial 2,5khz, spadla efektywnosc ale czestotliwosc na ktorej wypada BS zostala stlumiona. Ale to nie znaczy ze moj cel to walka z BS moim celem byl podzial ponizej 3khz. Wykonalem proby z cewka 2,2mH ale spadek efektywnosc byl juz tak duzy ze ja bym sie nie podpisal pod tym projektem. Pokaz mi ten nieakceptowalny BS z ktorym ztreba tak walczyc?
                                  Eksponowanie basu wycinaniem srednicy to wcale nie koniecznosc zreszta co bedzie z glosnika o efektywnosci 86dB? Bedzie zalosne 80dB!Nie widzialem zadnej kolumny z taka efektywnoscia, widocznie zadna nie ma kompensacji BS wiec pewnie zaden producent o tym nie ma pojecia?

Ciekawe jak ludzie sluchaja glosnikow szerokopasmowych ktore nie posiadajac zwrotnicy nie maja kompensacji BS? Bo moze tak lubia sluchac? Moze lubia sluchac malych kolumienek ktore maja z zasady malo basu bo jakby chcieli duzo to by sobie kupili subwofer?

Prubujesz wbic do glowy swoja jedyna sluszna teorie brzmienia a nie dopuszczasz do istnienia innych upodoban i rozwiazan!

Dobry filtr ma duza cewke. To chyba powiedzenie roku :)
                                  Zrob mi filtr z duza cewka ktory dociagnie do podzialu na 5khz?
                                  Jedno z drugim jest powiazane ale ty ciagle dorabiasz do tego ideologie BS! Twoj filtr wycial BS 3dB to napisales ze ma niepelna kompensacje BS. Jak stosujesz nizszy podzial i wyjdzie ze stlumisz wiecej to napiszesz za ma pelna kompensacje. A jak wyjdzie na to ze do tonsila zastosowales cewke 0,68mH to napiszesz ze to babcia Ci ja podrzucila :)

Recepta Yoshiego na BS cyt. "wystarczy zwiekszyc cewke"
                                  Tak, tak wieksza cewka zmniejszy BS moze o 1dB za to zrobi dziure w podziale przynajmnie 2-3dB jak nie wiecej. To przeciez zwykle rozsuniecie czestotliwosci granicznych filtrow w celu uzyskania dolka na srednicy czyli wykonturowanie charakterystyki.

W dziale gotowe projekty zwrotnic jest 13 moich zwrotek w tym 7 z cewkami >1mH i podzialem <3,5khz i 5 cewkami <1mH i podzialem >3,5khz. Kazdy normalny czlowiek zrozumie ze wartosc cewki wplywa na czestotliwsoc podzialu co jest oczywiste. Niektorzy jednak widza tylko BS. Ile jest Twoich i borysa zwrotek w tym dziale?

Tak, tak wszyscy ktorzy zrobili moje zwrotki reklamuja je na zle brzmienie :) Tylko ze ja nigdzie nie napisalem ze one maja najlepsze brzmienie pod sloncem. Kazda zwrotnica to pewna propozycja poprawnej ukladowo zwrotnicy a juz od preferencji sluchacza bedzie zalezalo czy ja zaakceptuje czy nie.
                                  Wszyscy co uzywaja moich zwrotek kompensuja BS subami ktore kupuja odemnie wiec wychodzi na to ze to jednak ja kompensuje BS :)

Kiedy zrozumiecie proste zdanie ze kazda zwrotnica jest poprawna byle zapewniala akceptowalny przebieg impedancji!!
                                  Wiele poczatkujacych daje na wysokotonowke tylko kondensator 2,2uF a niskosredniaka puszcza bezposrednio i to tez jest poprawne rozwiazanie! Nie poprawne to by bylo jakby wysokotonowka byla podlaczona bezposrednio. Zreszta sa takie rozwiazania np z piezakiem gdzie nie ma zadnej zwrotnicy a jest czestotliwosc podzialu.

Tak bardzo koledzy sie zagalopowaliscie w swojej audiofilskosci ze nie dopuszczacie juz zadnych innych rozwiazan od ktorych na pewno zaczynaliscie przygode z akustyka. Potwierza to stwierdzenie o byle STX-ach. A ja wlasnie bede robil zwrotki do stx-ow tesli i najgorszego szitu jaki mozna kupic a wy bawcie sie w wielkich audiofili co poskromili Baffle Step i znalezli tym samym droge do nieba.

Pawel S. nie mam w tej chwili zadnych ciekawych wysokotonowek bo wszystko co dostaje na pomiary wraca do wlascicieli.

Skomentuj

irek: ale po co tak teoretyzowac - skoro cewki powyzej 1.0mH dla 8ohmowych glosnikow graja dobrze to czemu ich nie stosowac? czy ktos narzekal na taka zwrotnice? ja widze tylko ze jak ktos zrobi projekt borysa (bo on udostepnia swoje zwrotnicy) to nic nie narzeka - sam sluchalem jego jednej konstrukcji i gralo to bardzo dobrze - na brak srednicy tez ciezko bylo narzekac... natomiast na twoja zwrotnice do 18akx to chyba kazdy narzekal - a jak to pokazal borys na poczatku tematu: jest na co! to chyba o czyms swiadczy czy mi sie tylko wydaje? no chyba ze ty masz zupelnie inny gust od prawie kazdej osoby i lubisz bezbasowe kolumny... Pawlowi nie potrafiles pomoc - Yoshi pomogl, zwiekszajac w prosty sposob cewke - niby srednica stracila na klarownosci, ale i tak slucha sie tego przyjemniej. Prosze Irek, zarzucasz innym teoretyzowanie, a sam to robisz...

[ Dodano: 2008-04-17, 10:59 ]
                                    co za bzdura - nie moge swojego posta edytowac... ciekawi mnie dlaczego teraz w twojej zwrotnicy do gdn-18akx jest cewka 1.5mH, a wczesniej byla 0.56mH - http://img107.imageshack.us/my.php?i...10akxv2si5.gif :)))))

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
                                      Pawlowi nie potrafiles pomoc - Yoshi pomogl
                                      a to na jakiej podstawie piszesz? przeciez wtedy nie zwracalem sie z prosba do irka. zaczynalem sie bawic SW i kontaktowalem sie z yoshim bo najlepiej zna ten program z tych for (DIY/AM). jednak okazalo sie ze nic nie zmierzylem wiec sam mi wszystko zrobil :P

Skomentuj

aha to przepraszam

Skomentuj

Caleb, dobrze mowisz, irkowi juz sie w głowie poprzewracało i nie moze przyjac nic do siebie. Wszystko w temacie zostalo wyjasnione, jedni robia zwrotnice pod "stary typ uszu" czyli lata 80' gdzie nie bylo jeszcze takich przetworników i słuchało się tylko wykwintnej średnicy. Teraz technologia poszła mocno do przodu i trzeba stosować się do niej. Jezeli robimy zwrotnice to trzeba sie juz wszystkim zatroszczyć a nie tylko tym zeby byla ona poprawna!! Jak czyta sie irek twoje posty to po prostu czlowieka az krew zalewa przez to ze nie mozesz przyjac tego do siebie i nadal trzymasz sie swojego, chociaż to prawda w nieprawdzie.

Zamieszczone przez irek
                                          Wszyscy co uzywaja moich zwrotek kompensuja BS subami ktore kupuja odemnie wiec wychodzi na to ze to jednak ja kompensuje BS :)
                                          No to juz wiadomo wszystko, robisz to specjalnie żebyś miał zamówienia na moduły do subów :wink: jakbyś nie wiedział że suby zakłucają stereofonie, i jezeli sub to tylko do kina. (w końcu sub więc coś pod, pasmo podniskotonowe z tego wynika ze zestawy stereo do muzyki maja grac jak najniżej sie da oczywiście w kompromisie z odpowiedzią i wytrzymałoscia mocowa) w sumie to moja sugestia wynikająca z doswiadczenia. I moze tak w gwoli scislosci to ze nie prezentuje nic na forum nie oznacza ze nic nie robie, po prostu to nie dla mnie.

Zamieszczone przez irek
                                          A jak bys odroznil zwrotnice z kompensacja od zwrotnicy bez kompensacji??
                                          To moze sie zdecydujesz czy kolumna ma po prostu grac czy ma/musi miec magiczna kompensacje BS? Czy mam rozumiec ze bezblednie na sluch potrafisz uslyszec zwrotnice z kompensacja BS?
                                          I nie sadzisz ze ilosc srednicy to rzecz gustu i nie ma nic wspolnego z kompensacja BS?
                                          Proste, robisz zestaw stereo, do jednej kolumny zwrota z komp. BS a do drugiej bez komp. W ślepym teście mógłbym to odróżnić. Kolumna ma grac jak najprzestrzenniej co za tym idzie ma przesyłać do słuchacza jak najszersze zrównoważone pasmo przenoszenia. A to kompensacja BS poprawia.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X