Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zestaw elementow (KIT) do uniampa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Quester dobrze mówi :) Ja właśnie skończyłem lutować zwory, rezystory i diody. Jutro dalsza część :)

Jeszcze dodam, dla początkujących, żeby nie martwili się, że zamiast diód 1n4002 są 1n4005 :)

Skomentuj

Niech ktoś mi powie czy grzejący się rezystor uruchomieniowy to normalne zjawisko w Uniampie?
      Stałe na wyjściu 16mV i 0.5mV, spadek na rez emiterowych 5mV. Rezystor 22R @ 5W cały czas się grzeje. Spadek napięcia na nim to ok. 0.1V. Napięcia są w miarę stabilne, tzn. na emiterowych rośnie pomału o 0.1mV, ale przypuszczam, że to wynika ze zmiany temp tranzystorów.

[ Dodano: 2008-08-08, 14:31 ]
      Nie wiem czy mogę podpiąć całe trafo.

Skomentuj

z tego co mi sie wydaje i zaobserwowalem nie tylko w uni ale i symie to ten rezystor powinien raczej byc chlodny.
        sprobuj tez ustawic taki sam pras spoczynkowy.

Skomentuj

bart210 Widzę, że nadl nikt nie przeczytał strony z uruchomieniem UNIamp-a..

Niech ktoś mi powie czy grzejący się rezystor uruchomieniowy to normalne zjawisko w Uniampie?
          Pisze to 100 razy jedno i to samo.

Udaje się też uruchomić na rezystorze 10om 0,25W ale przy włączeniu na chwile z rezystora leci dym a potem wszystko działa jak należy. Dlaczego??

- Podczas włączania wzmacniacza płynie duży prąd ładowania elektrolitów i rezystor malej mocy przez chwilę jest przeciążony, dlatego może zadymić.

A grzeje się dlatego, że płynie przez niego prąd i wydziela się na nim ciepło.

Skomentuj

MariuszElektro, ale u barta rezystor cały czas się grzeje.

Bart nie napisał, że mu zadymił rezystor ...

Dlatego imo, to nie jest normalne zjawisko, że się cały czas grzeje ..

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90
              MariuszElektro, ale u barta rezystor cały czas się grzeje.

Bart nie napisał, że mu zadymił rezystor ...
              No właśnie, grzeje się non stop.

Skomentuj

A grzeje się dlatego, że płynie przez niego prąd i wydziela się na nim ciepło.

Skomentuj

tylko czy prąd 5mA może aż tak mocno grzać rezystor?
                  W symasymie ten rezystor był chłodny.

Skomentuj

No nie za mały prąd żeby go przygrzało... U*I = W

Skomentuj

Żeby nie było niejasności. Zmierzony prąd pobierany z gałęzi zasilania=6mA. Rezystor po ok. 2min jest gorący.

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
                        Rezystor 22R @ 5W
                        Tam nie ma takiego rezystora ! Jest za to 0R22 / 5W (czyli 0,22Ω / 5W ) czyli o dwa rzędy wielkości mniejszy.

Skomentuj

Na Twoim miejscu przejrzałbym jeszcze raz cała płytkę, polaryzacje elementów, czy niema gdzieś zwarcia itp.

No właśnie 0,22 Ohm a nie 22 Ohm. Z Twoich pomiarów I=5mA, U=0,1V dają rezystor 20Ohm. Jeżeli byłby 0,22 Ohm, to spadek napięcia wynosiłby około 1mV .

Skomentuj

bart210 OK. Ale kto uruchamia UNIamp-a 2 minuty? Max to minuta dla mnie na ustawienie prądów :)

Skomentuj

Quester, ale to jest rezystor uruchomieniowy :)

Skomentuj

MariuszElektro, jak odpalałem syma to na uruchomieniowych szedł dość długo i rezy były chłodne.
                                Może masz rację, ale wolałbym, żeby kto to jeszcze potwierdził.

Skomentuj

bart210 UNI to UNI a nie symek :) "Może masz rację" hahahah kto Ci to potwierdzi jak to jest prawda..........

Ja się elektronika interesuje od 10 lub nawet 8 roku życia a jeszcze nawet nie mam 18 lat ( urodziny 6 Października )

Skomentuj

cudny90: faktycznie... umknęła ta informacja mojej uwadze. Cofam to co napisałem wcześniej :P

Skomentuj

MariuszElektro, ok, ale od innej osoby wiem, że rez nie powinien się grzać w ogóle a prąd pobierany z gałęzi powinien wynosić 50-100mV. U mnie jest 6mV :???:

Skomentuj

bart210 Rezystor 5W nie ma prawa się grzać... Coś musisz mieć źle

a prąd pobierany z gałęzi powinien wynosić 50-100mV. U mnie jest 6mV
                                        50mA-100mA jak chodzi o prąd... z kąd takie info? :)

Porównując fotke http://img490.imageshack.us/img490/1193/img0179os0.jpg

To rezystory koło potka mają wartość 10 om brazowy czarny złoty złoty R21 i R67 a my ich nie lutowaliśmy.

Irek Trzeba je lutowac czy nie? :roll:

Skomentuj

Uniamp od takero: http://img211.imageshack.us/my.php?i...agestjpjq2.jpg
                                          Tutaj tych rezów jednak nie ma.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X