Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Propozycja zamówienia końcówki mocy klona accuphase E-450.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

nie patrz na obudowę...

u mnie właśnie nie ma na jednym wcale oznaczeń

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
    Czyli wychodzi, że u mnie powinno śmigać chyba
    pod warunkiem że reszta będzie też ok :flapper:
    DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

U mnie z grubsza posegregowana drobnica (rezy w kopertach):

Jak tylko ktoś odpowie czy trzeba parować trany będę się brał do roboty :-)

Skomentuj

Końcowe masz parowane, z reszta jak leci!
        DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Poparować jest dobrze, ale części z kitu mają zbliżone wartości.
          I tak, robisz pomiar pnp oraz npn, dobierasz je n do n i p do p a później n do p jak najbliżej.
          Z tym że takie parowanie jest w miarę dobre jak trany pochodzą z jednej serii.
          Układ ma dc serwo więc to też "załatwia" częściowo sprawę parowania.
          Trany od Jaskiniowca raczej pochodzą z jednej serii i wzmocnieniem nie przekraczają 50hfe.
          Te 2sc3964 to są podróby podróbek, ale ponoć działają, my zawsze braliśmy z humy, też podróbki ale dobrej jakości i sprawdzone w układach.
          W momencie robienia kitów przez 3lite bardzo długo huma ich nie miała na stanie a oryginał 2sc4685 trza było by sprowadzać z japonii i kosztował by ponad 40zł za szt + kilka miesięcy czekania ze sprawdzonego sklepu.
          Tak więc można sobie go kupić w humie za kilka zł dla spokoju.
          Rezystory emiterowe też można wymienić na coś lepszego, np metalizowane 5W z rezystory net (takie pszczoły osiowe) lub cermentowe min 2W, reszta jest jak najbardziej ok.

Aha, lutowałem nie jedną pcb z kitu 3lite i ruszały od kopa więc hasła typu " tranzystor jakiś uszkodzony" raczej są nie na miejscu.
          Skutek w postaci nie dającego się uruchomić kanału lub jakiś nieprawidłowości tkwi tylko i wyłącznie pomiędzy krzesłem a lutownicą.
          Więc sprawdzajcie dokładnie co i gdzie się lutuje, ważne to przemyć pcb po lutowaniu bo czasami wygląda na kalafonie a pod spodem zlutowane pady.
          A najważniejsze to solidne zamocowanie tranów końcowych do radiatora, widziałem "szpary" ok 0,5mm które nie dawały dużych szans na długie działanie takiego tranzystora, jak ktoś nie umie dobrze przykręcić tranzystora "normalnie" to można za pomocą "belki" przykręconej większymi śrubami można docisnąć.
          Last edited by dzwiedziu; 28.07.2014, 19:23.

Skomentuj

Ja dzisiaj dostałem pcb do sterowników w wersji V-3 mini :biggrin:
            Skośni to są przegiganty , dogadałem się z nimi na jednej prototypowej sztuce i cenowo wyszło jak w polskim Merkarze za jedna sztukę . Przy czym w cenie tej jednej dostałem trzy sztuki :biggrin:
            Jakość super, bez jakiejkolwiek skazy itp . Będę dzisiaj lutował :flapper::
            Produkcja 3-4 dni czas dostawy max 7 dni czyli żadna polska firma w trybie super ekspres za dodatkową opłata w większości dosyć sporą , nie jest w stanie pobić tego czasu .
            Zależało mi na czasie i wziąłem kuriera i zapłaciłem durny podatek .
            Ale są sposoby żeby przepuścić co nieco do unii ale nie do polski - polska to głupi kraj , tylko w tym wypadku się nie opłacało .

.

Jeżeli będą zainteresowani to mogę zrobić zbiorowe zamówienie na ten układ , przy czym do kosztu pcb musiał bym doliczyć ok 40 zł , płytki były z zalutowanym prockiem i częściowo jego otoczeniem, układ zaprogramowany i sprawdzony w tym wysyłka , koszt pcb zależy od ilości, oraz " " ale całość raczej nie powinna przekroczyć 100 zł . Resztę każdy lutuje sam .
            Jeżeli ktoś zrobił by harakiri temu stmowi to nie gwarantuje stu procentowej wymiany na nowy, czasami mi to nie wychodzi i kończy się uszkodzeniem pcb - ale sporadycznie .

Wersję V-3 max pełnowymiarowa raczej szybciej nie skończę niż we wrześniu . Ale układ będzie pozwalał na stworzenie własnego dizajnu w budowie końcówek mocy :) .
            Ten tylko zapewnia komplet zabezpieczeń plus kompletne zdalnego sterowanie wszystkim co można wepchnąć do końcówki .

Mam tez opracowane trzy mocno dziabnięte układy wzmaków , pokarzę za jakiś czas prototypy .

Skomentuj

pany już opanowałem sytuacje...
              mój głupi błąd, wlutowałem tranzystor abarotnie zasugerowałem się fazkami na nim
              ale już jest oky

Skomentuj

Trany z Humy rozumiem, że chodzi o te:
                http://humasklep.pl/pl/p/2SC3964-TOS/4361

Zgadza się ? :)

Co do rezów to takie się nadadzą ?
                http://allegro.pl/mundorf-mr5-watt-r...461088411.html
                Last edited by gi; 28.07.2014, 23:27.

Skomentuj

Trany - tak.
                  Rezy są w rezystory.net identyczne co te mundorfy ale po 2 zł, w mailu trza napisać: Rezystor metalowo-tlenkowy (bezindukcyjny) 0,22R / 5W.
                  Już kilka osób "gra" w 450 na nich.

Skomentuj

Ma może ktoś z kolegów komplet płytek na zbyciu do 450-ki chętnie odkupię.

Skomentuj

Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz posta
                      Trany - tak.
                      Rezy są w rezystory.net identyczne co te mundorfy ale po 2 zł, w mailu trza napisać: Rezystor metalowo-tlenkowy (bezindukcyjny) 0,22R / 5W.
                      Już kilka osób "gra" w 450 na nich.
                      No to dziś leci zamówienie :-) Dzięki wielkie :-)

Hmm minimalna wartość zamówienia 25zł w Humie, więc będę pewnie miał kilka sztuk do odstąpienia. Przy okazji mógłbym zamówić mostek:
                      http://humasklep.pl/pl/c/Mostki-pros...44/1/default/4

Nadaje się któryś czy polecacie inne (na schemacie jest bodaj LN1VB60) ?
                      Last edited by gi; 29.07.2014, 09:53.

Skomentuj

http://humasklep.pl/pl/p/KBPC3510-Mo...-35A1000V/6274
                        Taki sobie kup, przykręć do blachy koło trafa i na konektorach podepnij.

Sufi3 będę miał kompletny kit - tylko muszę dokompletować.
                        Trafo z zamówienia też by było. Odezwij się na pw po południu.

Skomentuj

Zamówione, dzięki :-)

Będę miał na zbyciu kilka sztuk tych 2sc3964, gdyby ktoś chciał :-)

Skomentuj

Kur... ciągle coś pod górę
                            grają oba ale jeden zdecydowanie ciszej ;/
                            Teraz dalej musze szukać na wejściu

Skomentuj

Rezy z rezystory.net, zamówione tak jak pisał dzwiedziu :-)

Po prawej "te same" rezy z kitu.

Dziś powinno dojść również zamówienie z Humy :-)

Skomentuj

Dyskoteki będziesz robił na tej końcówce?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
                                  Dyskoteki będziesz robił na tej końcówce?
                                  Gdzie tam, ale skoro dzwiedziu parę tych końcówek złożył i poleca zmienić to czemu nie (koszt również niewielki) ? :-)

Skomentuj

eh... kolego jeszcze nie uruchomiłeś a już zajmujesz się pierdołkami... ale nie moja sprawa
                                    w domu myślę że nie będziesz bębnił po kilka godzin na maksymalnym wzmocnieniu, a do normalnego słuchania to te 2W wystarczą
                                    Pozdro

Skomentuj

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
                                      eh... kolego jeszcze nie uruchomiłeś a już zajmujesz się pierdołkami... ale nie moja sprawa
                                      w domu myślę że nie będziesz bębnił po kilka godzin na maksymalnym wzmocnieniu, a do normalnego słuchania to te 2W wystarczą
                                      Pozdro
                                      Łatwiej zalutować od razu "lepsze", czy potem wylutować "gorsze" i wlutowywać "lepsze" ? ;-)

Skomentuj

no teraz jak już masz te 5W to lutuj odrazu te...

Skomentuj

W oryginale są cermentowe i są w stanie przyjąć trochę ciepła w razie zwarcia na wyjściu lub głośniejszego grania.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X