Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Propozycja zamówienia końcówki mocy klona accuphase E-450.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

chyba ze masz zobla na płytce zabezpieczenia układ zobla, chodzi o to aby zabezpieczyć wzmak od pojemności kabla od głośnika.

Skomentuj

reszta śrubek pusta?

Skomentuj

Ja wstawiam konektor, łatwiej jest wtedy dorobić przewód głośnikowy.
        Ty już masz uruchomione końcówki ale w razie wu postępuj tak jak byś pierwszy raz uruchamiał (w przypadku błędu po Twojej stronie ).
        Nie zapomnij o zworze pomiędzy masą wejściową a główną na pcb, masy na pcb końcówek są podzielone.

Skomentuj

Może pytanie głupie i lakoniczne, ale czy normalne jest że mam przejście na każdej PCB z 3 tranów (środkowa noga) na radiator. Tester dzwoni

Skomentuj

Zamieszczone przez sylvek Zobacz posta
            Może pytanie głupie i lakoniczne, ale czy normalne jest że mam przejście na każdej PCB z 3 tranów (środkowa noga) na radiator. Tester dzwoni

masz zwarcie - albo coś źle polutowałeś albo uszkodzone trany

Skomentuj

Czyli nie dobrze. Polutowane jest na pewno dobrze bo końcówka była już uruchomiona. mam jeszcze jeden pomysł i zaraz go sprawdzę

Skomentuj

środkowa noga to kolektor, który jest zawsze połączony z "metalową ścianką" tranzystora
                dlatego zawsze daje się jakieś podkładki pomiędzy radiatorem

Skomentuj

Czy te nózki mogą mieć kontakt z masą na PCB bo jeśli tak to odkręcę mase od obudowy i jeszcze raz sprawdzę

- - - - - aktualizacja - - - - -

mam silikonowe czy coś w tym stylu kupione nowe specjalnie do tego celu

Skomentuj

Zamieszczone przez Szakal Zobacz posta
                    masz zwarcie - albo coś źle polutowałeś albo uszkodzone trany
                    To odpada - lutowane było w Piekarach :-)

Zamieszczone przez Szakal Zobacz posta
                    masz zwarcie
                    Może to wina źle zamontowanych podkładek mikowych lub kondensatory z zasilacza i źle ustawiony miernik.

Silikony są gorsze od mik !

Skomentuj

Niestety u mnie były tylko takie podkładki ewentualnie podmienię na stare z demontażu, ale ciekawostka dzwonią też małe trany całkowicie plastikowe
                      Last edited by sylvek; 01.06.2014, 10:34.

Skomentuj

Potwierdzam-w Piekarach wypuszczają tylko pewne układy :)
                        Proponuję odkręcić trany końcowe i sprawdzić czy nie ma tam jakichś opiłków itp...albo sprawdzić inaczej niż testerem diód na mierniku,czy faktycznie jest to zwarcie .
                        Last edited by freedi; 01.06.2014, 10:36.

Skomentuj

ale ciekawostka dzwonią też małe trany całkowicie plastikowe
                          Napisz jak i czym sprawdzasz.

Skomentuj

Mam prosty tester elektryczny, ustawiam go ba tzw. przedzwanianie i dotykam czystego alu na radiatorze i po kolei wszystkich nóżek w tranach. Chciałem sprawdzić czy podkładki pod tranami są dobre. Zapomniałem sprawdzić wcześniej a teraz wszystkie kable mam puszczone i może jest przejście masy na te nogi.
                            Odkręciłem jeden mały tran i on ma przejście pomiędzy masą a środkową nogą więc może tak ma być?

Skomentuj

Odkręć przewody zasilające i sprawdź raz jeszcze.
                              Ale podejrzewam że to wina kondensatorów zasilacza, tester je ładuje i przez chwile pokaże że jest przejście.

Skomentuj

Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz posta
                                Odkręć przewody zasilające i sprawdź raz jeszcze.
                                Ale podejrzewam że to wina kondensatorów zasilacza, tester je ładuje i przez chwile pokaże że jest przejście.
                                Widać kto zna te końcówki, Odpiołem kable z zasilacza i cisza. Powoli do przodu jeszcze dwa kable do zabezpieczenia i gotowe.

Pisałeś o zwarciu masy głównej z masą wejścia, ok na włączonym czy wyłączonym wzmacniaczu?

Skomentuj

Widać kto zna te końcówki
                                  Wszystkich wzmacniaczy się to tyczy.

Przed uruchomieniem, jeżeli nie dasz tej zwory to nie będziesz miał zasilone większą połowę wzmacniacza i będzie się to objawiało ok 15Vdc na wyjściu.
                                  Możesz pociągnąć z masy zasilacza cieńszymi przewodami (0,5-1mm) na masę wejściową końcówek.
                                  Sprawdź bias na swoim trafie, ew skoryguj.

Skomentuj

Bo się pogubiłem! Masa wejściowa ma być podpięta do masy RCA czy do Masy wzmacniacza na obudowie i masa RCA też do tej masy?

Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz posta
                                    Sprawdź bias na swoim trafie, ew skoryguj.
                                    Jeśli dobrze zrozumiałem bias trafo, to mam go poprawnie.

Skomentuj

Masa wejściowa ma być podpięta do masy RCA czy do Masy wzmacniacza na obudowie i masa RCA też do tej masy?
                                      Albo poprzez przewód sygnałowy do rca i przy rca do masy wzmacniacza, albo z masy wzmacniacza do wejscia końcówek, ale już przy rca nie.

Jeśli dobrze zrozumiałem bias trafo, to mam go poprawnie.
                                      Podpinasz swoje trafo, sprawdzasz prąd spoczynkowy (bias) i ewentualnie korygujesz potencjometrem na końcówkach mocy do wartości 10mV (jak to zrobić - narysowane i opisane w mini poradniku).

Skomentuj

Ok goście się zwalili, odezwę się wieczorem. Smacznego

Skomentuj

Skomentuj

Czaruję...
                                          X