chyba ze masz zobla na płytce zabezpieczenia układ zobla, chodzi o to aby zabezpieczyć wzmak od pojemności kabla od głośnika.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Propozycja zamówienia końcówki mocy klona accuphase E-450.
Collapse
X
-
Ja wstawiam konektor, łatwiej jest wtedy dorobić przewód głośnikowy.
Ty już masz uruchomione końcówki ale w razie wu postępuj tak jak byś pierwszy raz uruchamiał (w przypadku błędu po Twojej stronie ).
Nie zapomnij o zworze pomiędzy masą wejściową a główną na pcb, masy na pcb końcówek są podzielone.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sylvek Zobacz postaMoże pytanie głupie i lakoniczne, ale czy normalne jest że mam przejście na każdej PCB z 3 tranów (środkowa noga) na radiator. Tester dzwoni
masz zwarcie - albo coś źle polutowałeś albo uszkodzone trany
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sylvek Zobacz postaMoże pytanie głupie i lakoniczne, ale czy normalne jest że mam przejście na każdej PCB z 3 tranów (środkowa noga) na radiator. Tester dzwoni
dlatego zawsze daje się jakieś podkładki pomiędzy radiatorem
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Szakal Zobacz postamasz zwarcie - albo coś źle polutowałeś albo uszkodzone trany
Zamieszczone przez Szakal Zobacz postamasz zwarcie
- - - - - aktualizacja - - - - -
Silikony są gorsze od mik !
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sylvek Zobacz postaale ciekawostka dzwonią też małe trany całkowicie plastikowe
Skomentuj
-
Mam prosty tester elektryczny, ustawiam go ba tzw. przedzwanianie i dotykam czystego alu na radiatorze i po kolei wszystkich nóżek w tranach. Chciałem sprawdzić czy podkładki pod tranami są dobre. Zapomniałem sprawdzić wcześniej a teraz wszystkie kable mam puszczone i może jest przejście masy na te nogi.
Odkręciłem jeden mały tran i on ma przejście pomiędzy masą a środkową nogą więc może tak ma być?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz postaOdkręć przewody zasilające i sprawdź raz jeszcze.
Ale podejrzewam że to wina kondensatorów zasilacza, tester je ładuje i przez chwile pokaże że jest przejście.
Pisałeś o zwarciu masy głównej z masą wejścia, ok na włączonym czy wyłączonym wzmacniaczu?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sylvek Zobacz postaWidać kto zna te końcówki
Przed uruchomieniem, jeżeli nie dasz tej zwory to nie będziesz miał zasilone większą połowę wzmacniacza i będzie się to objawiało ok 15Vdc na wyjściu.
Możesz pociągnąć z masy zasilacza cieńszymi przewodami (0,5-1mm) na masę wejściową końcówek.
Sprawdź bias na swoim trafie, ew skoryguj.
Skomentuj
-
Bo się pogubiłem! Masa wejściowa ma być podpięta do masy RCA czy do Masy wzmacniacza na obudowie i masa RCA też do tej masy?
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz postaSprawdź bias na swoim trafie, ew skoryguj.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sylvek Zobacz postaMasa wejściowa ma być podpięta do masy RCA czy do Masy wzmacniacza na obudowie i masa RCA też do tej masy?
Zamieszczone przez sylvek Zobacz postaJeśli dobrze zrozumiałem bias trafo, to mam go poprawnie.
Skomentuj
Skomentuj