Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobry DAC diy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

znalazłem w sieci wyświetlacz odtwarzanej częstotliwości i rodzaju pliku. może przyda się do uwzglednienia w projekcie. linki:

http://www.dimdim.gr/2015/06/univers...indicator-pcb/

http://www.dimdim.gr/arduino/univers...ace-indicator/

oczywiście po uzgodnieniach zgody autorów (mogę to wziąć na siebie).

Skomentuj

Ta płytka może kosztować maks kilkanaście złotych. Ja chciałbym żeby obydwie płytki były w komplecie i tak postaram się dogadać z wykonawcą PCB. Odbiornik to WM8805.
      Izolator I2S w tym przypadku nie jest potrzebny, izolację zapewniają Ci transformatory dla sygnału elektrycznego oraz przesył danych przez światłowody dla sygnału optycznego:)
      Tak, zasilanie idzie z IC1.

P.S.
      Tylko nie wiem czy mogę się tutaj chwalić tym układem, wątek jest o "dobrym DACu"

P.S. 2
      misiaczekmarek taką funkcjonalność mamy już zaimplementowaną na poziomie hardware'u :)
      Last edited by taz; 13.12.2015, 16:38.
      Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
      Grado SR125i

Skomentuj

Jasne, bardzo fajnie, że to jest w formie kanapki i jak najbardziej popieram, żeby to było w komplecie. Ale ja w tym momencie miałem na myśli zrobienie osobnej płytki odbiornika, samodzielnej, do wykorzystania w innych projektach. Nie wiem czy wiele osób by coś takiego chciało, ale ja szczęścia w poszukiwaniu prostego, taniego projektu nie miałem i taką płytkę bardzo chętnie bym przygarnął :)

Skomentuj

http://www.pavouk.org/hw/modulardac/en_cs8416spdif.html

To jest w miarę proste i scalak dostępny nawet w PL, sam używam, tylko trochę inaczej PCB zrobiłem.

Skomentuj

A to już kiedyś pokazywałeś i już to mam polutowane nawet :P Ale jednak chciałbym też coś na porządnej dwustronnej PCB z fabryki :)

Ale teraz zdałem sobie sprawę, że taka przeróbka waszego PCB nie będzie prosta, bo ten WM jest też pewnie kontrolowany przez ATmegę? Trzeba by to uwzględnić i jakieś zworki robić...

Skomentuj

Aplikacja WM w obu trybach minimalnie się różni, no i w "hardware control mode" chyba jest tylko jedno wejście.
              Zawsze można na jakimś prostym uC zrobić sterowanie...

Skomentuj

@taz
                wybacz mi początkującemu (nie nabijam się, podziwiam waszą pracę) ale co oznacza na poziomie hardware-u? widzę na płytce wejście z amanero, amanero ma piny na których wyprowadzana jest informacja o właściwościach odtwarzanego streamu. czy to miałeś na myśli? jesli tak to linki, które przedstawiłem są do projektu płytki, która odczytuje to te piny i wyświetla na oledzie (nie tylko dla amanero).
                jeśli nie to proszę o info jak wyświetlić właściwości streamu.

Skomentuj

Tak to miałem na myśli. Stan tych pinów jest odczytywany i wszystkie informacje lecą po I2C na wyświetlacz.
                  Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                  Grado SR125i

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                    Aplikacja WM w obu trybach minimalnie się różni, no i w "hardware control mode" chyba jest tylko jedno wejście.
                    Zawsze można na jakimś prostym uC zrobić sterowanie...
                    Niby tak, ale ten uC trzeba zaprogramować. Poczytałem datasheet WM8805 i wiem, że to na pewno nie będę ja Chyba będę musiał zapomnieć o tym moim małym pomyśle

Taz, a kosztorys całego DACa był jakiś robiony? Ile by wyszło bez Amanero, z samym wejściem SPDIF?

Skomentuj

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
                      Niby tak, ale ten uC trzeba zaprogramować. Poczytałem datasheet WM8805 i wiem, że to na pewno nie będę ja Chyba będę musiał zapomnieć o tym moim małym pomyśle
                      WM8805 bez komunikacji z uC trochę by się marnował, ewentualnie jest jeszcze prostszy WM8804 (do dyspozycji jedno wejście, można byłoby dorobić cyfrowy selektor), w trybie sprzętowym lepiej sprawdzi się CS8416, bo nie traci aż tyle funkcjonalności.

PS Ja aktualnie mam tylko jedno trafo zalutowane, reszta wejść nieużywana...
                      Last edited by ampli; 13.12.2015, 20:41.

Skomentuj

uwagę PCM5102, wchodzi I2S, wychodzi sygnał audio bez konieczności stosowania nawet kondensatorów separujących.
                        Bo ma wewnetrzna przetwornice na -3,3V :) Patrzac na charakterystyki filtrow to raczej haj-end nie jest wiec chyba nie pasuje na nasze forum

- - - - - aktualizacja - - - - -

ja lubię chociaż na ucho sprawdzić czy czegoś nie spierniczyłem podczas konstruowania danego urządzenia audio, a przenikanie syfu z zasilania już jest jakąś oznaką do przejrzenia projektu.
                        Golym uchem nie wiele mozna "zmierzyc". Wspomniane urzadzenie wzmacnia sygnal nawet 100.000x i wtedy mozesz uslyszec wszystko :)

Zeby zrobic dobre urzadzenie tzreba poswiecic wiele czasu i zrobic wiele prototypow. Wiekszosci poczatkujacych elektronikow wydaje sie, ze schemat, plytka i po sprawie. Dla nich tak, bo czesto nie wiedza jak ani nie maja czym zmierzyc czegokolwiek wiec skoro dziala to jest dobrze :)

Skomentuj

Które konkretnie cha-ki są tak fatalne i które parametry mają w DACu wpływ na to czy "zagra"? Tu mało kto słucha samych parametrów, więc może by się do czegoś nadał. (Skąd zachwyt 20 letnimi kościami?)

Niewiele, ale jak coś jest rzeczywiście porządnie zwalone, to da się wychwycić (np w moim przypadku przerwana ścieżka przy LPF, przez to op nie pracował jako różnicowy i dało się wyczuć większą ilość szumu po podkręceniu głośności).

Coś tam można pomierzyć, ale np pomiary kartą dźwiękową są delikatnie mówiąc ograniczone (do głośników starcza). A tak przy okazji, da się nieraz amatorsko zrobić urządzenie porządniejsze niż analogiczne z niskiej czy może nawet średniej półki, już szczególnie dla składaczy (bo projekt od podstaw to nie taka prosta sprawa).

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                            A co do DAC-a to od dawna chodzi mi po glowie dyskretna wersje. Kupa rezystorow wyglada fajnie a czy dobrze dziala to chyba bez znaczenia
                            Robienie czegoś co nie działa dobrze jest raczej bez sensu :)

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                            Golym uchem nie wiele mozna "zmierzyc".
                            Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie amatorski analizator audio .
                            Takie coś jak system AP ładnie robiące piękne wykresy THD vs power itp :)
                            Ciągle jednak nie ma czasu żeby temat popchnąć do przodu .

Skomentuj

A mi tak jedna rzecz przeszła przez głowę - w niektórych miejscach izolacja termiczna powinna być wyłączona, bo inaczej te pola miedzi działające jak mniemam jako radiatory... tak trochę nie będą działać Straty ciepła w DACu duże to nie są... ale jednak Tak samo przy IC19, cały prąd idzie przez cieniutki łącznik na padzie rezystora R42. Chyba, że to tak jest tylko na tym obrazku poglądowym :)

Skomentuj

A pętle mas na wylewce maja jakieś znaczenie? bo widzę klika w części analogowej, może warto poprzerywać warstwą tRestrict,

Last edited by jaman7; 15.12.2015, 13:07.

Skomentuj

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
                                  A mi tak jedna rzecz przeszła przez głowę - w niektórych miejscach izolacja termiczna powinna być wyłączona, bo inaczej te pola miedzi działające jak mniemam jako radiatory... tak trochę nie będą działać Straty ciepła w DACu duże to nie są... ale jednak Tak samo przy IC19, cały prąd idzie przez cieniutki łącznik na padzie rezystora R42. Chyba, że to tak jest tylko na tym obrazku poglądowym :)

Ciężej by się lutowało gdyby nie było tych przerw, wtedy do rozgrzania byłaby znacznie większa powierzchnia miedzi.

Skomentuj

Ciężej by się lutowało gdyby nie było tych przerw, wtedy do rozgrzania byłaby znacznie większa powierzchnia miedzi.
                                    Skoro Taz wspomniał że płytki mają być z automatycznym montażem, to nie ma to większego znaczenia. Aczkolwiek w prototypie to znacznie ułatwi lutowanie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Woder Zobacz posta
                                      Skoro Taz wspomniał że płytki mają być z automatycznym montażem, to nie ma to większego znaczenia.
                                      Właśnie ma tym większe znaczenie :)
                                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                        Właśnie ma tym większe znaczenie :)
                                        A to nie wiedziałem, skoro tak to zwracam honor :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                          Robienie czegoś co nie działa dobrze jest raczej bez sensu
                                          Wszystko jest kwestia okreslenia co znaczy dobrze dziala. Pierwsze kolumny, pierwszy zbudowany przez siebie wzmacniacz gra wysmienicie! Potem robi sie coraz lepsze projekty ale juz nie daja takiej satysfakcji..

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                          Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie amatorski analizator audio .
                                          Takie coś jak system AP ładnie robiące piękne wykresy THD vs power itp
                                          Ciągle jednak nie ma czasu żeby temat popchnąć do przodu .
                                          Taki projekt nie bardzo ma uzasadniony sens, potencjalnych chetnych byloby tylko kilku w polsce. Audio Precision to przede wszystkim wygoda. Praktycznie wszystko da sie zmierzyc amatorsko tylko zajmuje to duzo czasu.
                                          Co ciekawe, najwiekszy problem amatorski to wykreslenie pasma przenoszenia. Karty muzyczne ciagna tylko do 20khz :( Mam aparature RF ktora moge mierzyc do 70Mhz ale od 50khz :( I tak zle i tak nie dobrze :)

Moglby ktos w koncu rozpracowac ktorys program mierzycy THD w funkcji mocy!

Które konkretnie cha-ki są tak fatalne
                                          Zwykle jakosc DAC-a poznaje sie po charakterystyce filtracji cyfrowej ktora udostepnia producent. W dobrych DAC-ach widmo smieci powyzej gornej czestotliwosci lezy ponizej -100dB w popularnym sprzecie jest to tylko -60dB.

Co ciekawe tanie przetworniki 24bitowe maja nie wiele lepsze parametry od starych 16-18bitowcow. 24bity to tylko "chłyt" marketingowy :)

Zamieszczone przez jaman7 Zobacz posta
                                          A pętle mas na wylewce maja jakieś znaczenie?
                                          To prawda, ze wylewka masy jest zrobiona na odwal. Juz nie chcialem o tym wspominac, bo znow bedzie, ze sie czepiam.
                                          Akurat w tym miejscu tak rozlana masa nie wiele moze zepsuc. Najwazniejsze jest odseparowanie brumiacej masy kondensatorow filtrujacych i to jest zrobione dobrze.

Wylewanie mas czesto zajmuje mi caly dzien. Trzeba przekalkulowac droge plyniecia pradu, zlikwidowac petle mas i poprowadzic mase ciagla sciezka. Zaraz przy niej powinny biec przewody z sygnalem. Na koncu wylewa sie mase dopuszczajac petle ale tylko na tzw masie statycznej czyli tej przez ktora nie plynie prad. Pracuje ona tylko jako ekran. Ogarniecie wszystkich tych zawilosci to lata praktyki. Wazne, zeby odizolowac brumiaca mase zasilacza i to wystarczy.
                                          Bo jakbym wam zaczal opowiadac jak plynie prad w.cz :) Przy duzych czestotliwosciach np w cyfrowce prad plynie sciazka i mimo ze pod nia na spodnej warstwie jest wylana masa to plynie on masa dokladnie tak jak wije sie sciezka z sygnalem :)
                                          Last edited by irek; 15.12.2015, 18:32.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X