Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

TDA7294 w subie -prosto i tanio dla kazdego.

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

cudny90, no właśnie chyba tak zrobię :]

Myślisz drut 4mm^2 wystarczy? <lol> joke

Skomentuj

Ja bym dał 10mm2 :shock:

Skomentuj

vicher, przeszlifuj cala plytke papierem sciernym 600-800, nie oszczedzaj kalafoni i pocynuj cala plytke

Zamieszczone przez cudny90
        Ja bym pocynował tylko głównoprądowe .. nawet można kawałek jakiegoś druta wlutować :] ale to już nie koniecznie
        plytka zostala zaprojektowana tak zeby nic nie dodawac wiec te 4mm to juz przegiecie - 1-1,5mm starczy ;]

Skomentuj

vicher pokryj cyną raczej całe PCb bo Ci sie dosc mocno podtrawiło. Jak nie to zrób jak pisze Paweł, duuzo kalafoni.

Skomentuj

Panowie wielkie dzięki za inf :)

Zamieszczone przez Pawel S.
            zeszlifuj cala plytke papierem sciernym 600-800
            nie zetrę przypadkiem miedzi? Bo sprawdzałem lekko szlifując dla testu inną płutkę papierem wodnym 1200 no i trochę się ściera :/

Skomentuj

Zamieszczone przez vicher
              nie zetrę przypadkiem miedzi?
              tak, masz zetrzec to co sie podtrawilo. wtedy cyna zlapie na wiekszej powierzchni i bedzie OK. no i masz to tylko przetrzec a nie szlifowac na wylot :P

Skomentuj

a jakiej grubosci masz miedz na tej plytce 18, 25, 70 czy 105um?
                Nawet jak bedzie to najciensza 18um to i tak sciezki sie nie przepala wiec nic nie trzeba cynowac, no chyba ze sciezki sa podtrawione i trzymaja sie na wlosku.

Skomentuj

ścieżki się mocno trzymają na moje oko, toner zdrapywałem i żadna mi nie odeszła, a grubości miedzi nie znam niestety :neutral:

Będzie jakas różnica jak wezme wszystkie kondy MKT?

Radiator o profilu A5352 uciętu na 100 będzie dobry?
                  Ewentualnie jaki moge zastosować razem z wentylatorem?

Skomentuj

MKT stosuj tylko tam gdzie trzeba - czyli w torze sygnalu i gdzies tam w filtrowaniu napiecia. nie wiem gdzie jeszcze mozna/trzeba to zastosowac
                    Radiator o profilu A5352 uciętu na 100 będzie dobry?
                    jezeli chodzi o 10cm wysokosci to taki sie nadaje do uniampa a co dopiero mowic o TDA :lol:
                    Ewentualnie jaki moge zastosować razem z wentylatorem?
                    ja do mostka zastosowalem radiator od procka. nie testowalem tego dlugo ale na tym zasilaniu co mam raczej wystarczy. jak masz jakis taki na stanie to przetestuj

Skomentuj

a taki na 10cm??

Nie chce przepłacać a moge puścić na niego wentylator , zapodam mu z 5V i powinno byc cicho

Tu jest ten A5352

Skomentuj

Polowka A5352 ucieta na 7cm wystarcza do jednego TDA. Do mostka tez polowka tylko 14cm. Pod tak uciete radiatory sa zaprojektowane moje plytki.

Skomentuj

Dzięki Irku.

Czy trafo o mocy 200VA starczy do tego mostka? Oczywiście 2*24V

[ Dodano: 2009-02-17, 20:52 ]
                          I czy konieczne sa podkładmi mikowe pod tda?

Skomentuj

150VA starczy...

Skomentuj

Nie do końca bo przy pełej mocy (u mnie 130W przy 220V w sieci) pobiera 260VA z sieci...

Skomentuj

I czy konieczne sa podkładmi mikowe pod tda?
                                na obudowie TDA jest ujemne napiecie zasilania. tak wiec albo odizolujesz scalaka od radiatora albo radiator od reszty. ale nie wiem czy radiator pod napieciem nie bedzie mial jakiegos negatywnego wplywu...

Skomentuj

No czyli podkładka mikowa jest konieczna. Całość i tak trafi do metalowej obudowy.

Skomentuj

Mozna TDA przykrecic bez podkladek co znaczaco poprawia odprowadanie ciepla i jest jedynym wyjsciem wtedy gdy ktos zastosuje za dzue napiecie zasilania. Oczywiscie trzeba wtedy odizolowac radiator od obudowy.

Skomentuj

Mogę w pojedynczym TDA dać 3300u na zasilanie zamiast 4700?
                                      Nie będzie to za małą filtracja?

Skomentuj

keisan, możesz dać.

Skomentuj

Ok dzięki,
                                          posadziłem 2 kondy 10000 i nie mam czym zastąpić tylko 3300

[ Dodano: 2009-03-06, 20:28 ]
                                          uruchomiłem wynalazek, ale...

bez sygnału jest brum, po dotknięciu palcem radiatora brum znika i czemu tak?

[ Dodano: 2009-03-06, 20:29 ]
                                          a kondy dałem jakieś stare wynalazki 10000uF

Skomentuj

Czaruję...
                                          X