auto power on..
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
TDA7294 w subie -prosto i tanio dla kazdego.
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Odpowiem sobie sam na pytanie 12dB/okt. :P Myślał ktoś jak by wpiąć w układ z jednym TDA płyną regulację fazy bo nie mogę zgrać suba z TV.
Otóż przy filtrze 12dB/okt. bardzo dają się we znaki dialogi które słychać w subie nawet przy odcięciu 80hz. Jakby udało mi się zgrać głośniki z TV z subem to TV by zagłuszył dialogi wydobywające się z suba.
Drugą opcją jest wywalić C10 i w jego miejsce wlutować wyjście do małej płytki z drugim filtrem 12dB/okt(oczywiście plus zasilanie). Następnie za nim z powrotem C10 i przełącznik fazy. Myślę że przy tłumieniu 24dB dialogi były by znacznie mniej uciążliwe.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez regan3000 Zobacz postaMyślał ktoś jak by wpiąć w układ z jednym TDA płyną regulację fazy bo nie mogę zgrać suba z TV.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaz fabrycznymi glosnikami w tv? powodzenia
Skomentuj
-
Zamieszczone przez regan3000 Zobacz postaZły pomysł? Już go porzuciłem
podlacz dobre stereo pod tv i zapomnij o subie
Skomentuj
-
Czy takie połączenie jak na rysunku jest poprawne? Chciałbym dodać drugi filtr ponieważ obecne nachylenie odcięcia jest dla mnie za małe i strasznie odznacza się pasmo niechciane w subwooferze nawet jak dam na 80hz. Potencjometr odcięcia wymienię na podwójny. Dodatkowy TL072 z elementami yamontuje na osobnej płytce a ją zaś podłącze tak jak na rysunku, plus oczywiście zasilanie TL-a. Muszę poszukać punktu gdzie mogę wlutować się z masą by nie zrobić pętli masy.
Skomentuj
-
Mamy z kumplem pewien problem, zacznijmy od tego że mam wzmacniacz na tym TDA, Tonsil Subbas, działa pod nim:
-Moja skrzynia, z 200watowym STXem.
-Magnat Edition B30 (ten kolegi)
i cała reszta...
Powiedziałem kumplowi żeby zatem kupił sobie taki sam jak ja, okazało się że zamówiliśmy PRAWIE taki sam panel, bo też TDA 7294 ale innej firmy, nie składany przez Tonsila.
Problem polega na tym że po chwili głośniejszego grania pojawiają się jakieś trzaski, jakby uszkodzenie głośnika. Ale to nie to bo pod moim wzmacniaczem działa pięknie.
Odsyłać na gwarę czy coś z tym robić?Last edited by walker92; 17.07.2014, 19:32.
Skomentuj
-
Witam
Mam 2xTDA7294 już dość długi czas - gra pięknie.
Przyszedł czas na złożenie drugiej sztuki i tutaj pojawiły się problemy.
Najpierw nie bardzo chciał grać, okazało się że zwarłem 3 PIN scalaka TDA do masy, zwarcie usunąłem, ale nadal była lipa.
W specyfikacji było że R1=4K7, lecz na starych schematach ideowych które odkopałem R1=1k.
Po wymianie na 1K wzmacniacz ruszył lecz dość szybko się nagrzewa.
Tutaj pytanie... co może być przyczyną?
- wiem że muszę poprawić odbiór ciepła (zastosowałem podkładki izolacyjne, ale chyba je usunę) Radiator i tak przykręcony jest tylko do scalaków TDA.
- nie jestem pewien głośnika - nie wiem czy ma 8Ohm - jeżeli będzie miał mniej to objawem będzie grzanie się układu ?
Proszę o sugestie co może być przyczyną podwyższonej temperatury. Czy coś pominąłem?
Dodam że pojawiły się trzaski charakterystyczne dla spalonego głośnika.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.Last edited by kristover; 27.07.2014, 17:26.
Skomentuj
-
źle się wyraziłem. Sam radiator jest na stałe przymocowany do obudowy, natomiast do radiatora przykręcone są tylko kości TDA. Nic więcej, nic innego nie styka się z radiatorem, więc podkładki mogę chyba pominąć.
Adzik94 jesteś pewien że zwarcie pin'a mogło uszkodzić kość. Pytam, bo jeżeli faktycznie to jutro zamawiam nową.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez v1ckdesigns Zobacz postaJest szansa kupić od kogoś płytki do tego wzmacniacza na 2x TDA7294?
Mostek:
http://sklep.avt.pl/avt1680.html
Mono:
http://sklep.avt.pl/avt2153.html
Jak chcesz stereo to kup 2 mono.. chyba rozumiesz.. xD
Skomentuj
Skomentuj