Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ja mam pytanie troche odbiegajace od dyskusji. Czy jest mozliwe zastosowac w uniampie takie tranzystory:
    http://allegro.pl/item411520530_2sc3..._17a_230v.html
    Czy to wogole mialo by sens?

Skomentuj

Sadze ze sie da bez ingerencji w inne elementy ale poco ? nie bedzie roznicy w dzwieku.. tranzystory koncowe nie wplywaja za bardzo na dzwiek... W symasymie to mialo sens z tego wzgledu ze po zastosowaniu 2sc1947 2sa5200 trzeba bylo zastosowac rowniez kondensator na wejsciu 3pF i to zaweza pasmo, a uniamp jest konstruowany do tych wlasnie tranow takze dzwiek idzie calym pasmem, wiec wkladanie w/w tranow nie ma sensu wg mnie... ale moze sie myle..

Skomentuj

Przy takich tranach pojawia się problem mechaniczny, ponieważ nie mają centrycznego otworu tylko dwa po bokach i trzeba już kombinować z dodatkową blaszką, żeby je spiąć z tranami T6, T16, T24, T32 (sprzężenie termiczne)

Skomentuj

Bekcs eKm, odbiegnę troche od tematu, jeżeli jednak chciałbyś się z nimi potrudzić, to zapewniam ze są 100% oryginalne, nie podróbki. Montowałem je ostatnio w swoim fisherze

Skomentuj

moznaby je na przewodach podlaczyc

[ Dodano: 2008-08-22, 14:53 ]
            dzisiaj 'do kawy' postanowilem znowu wnikliwie posluchac uni.
            zmienilem kondy wejsciowe na jakies wloskie SOIEL (dostalem od kumpla caly worek no i podpialem w koncu pre lampowy na 2xE88CC z dobrymi wyjsciowymi kondami.
            zrodlo to PHILIPS CD604 (stara ale swietnie grajaca maszyna) oraz na zmiane SONY CDP-991

i jest duzo lepiej, scena bardziej poukladana, wiecej detali, bas troche zszedl z pierwszeglo planu. ogolnie wszystko sie uspokoilo i duuuzoprzyjemiej sie slucha.

naprawde jak za taka kase - rewelacja
            niedlugo zrobie nowa PCM'ke pod kompa to zobaczymy - moze tez bedzie lepiej.

ps. ma ktos moze odpowiedni radiator na handelek? moj troche kiepsko sie sprawuje

Skomentuj

c4meleon chyba nie wiesz o czym piszesz.

PS znając irka zadziała kazdy pochodny 2sc5200/2sa1943:)

Skomentuj

Zamieszczone przez c4meleon
                ...W symasymie to mialo sens z tego wzgledu ze po zastosowaniu 2sc1947 2sa5200 trzeba bylo zastosowac rowniez kondensator na wejsciu 3pF i to zaweza pasmo, a uniamp jest konstruowany do tych wlasnie tranow takze dzwiek idzie calym pasmem..
                Prawidlowa kompensacja ma niewielki zwiazek z uzytecznym pasmem i zastosowanie toshib nie pogarsza nic w pasmie wzmacniacza. Symasym jest skompensowany pod konkretne tranzystory mocy i z kazdymi innymi ma problemy. Konstruktor postawil na najszersze mozliwe pasmo kosztem stabilnosci wzmacniacza. Uniamp byl testowany na BD249/250, TIP35/36, BD83/84, TIP142/147 a takze na mosfetach IRFP240/9240 i mimo roznic w parametrach stabilnosc wzmacniacza byla akceptowalna.
                A kto jakie zastosuje tranzystory to jego sprawa ja wiem jedno ze toshiby 2sa1943/2sc5200 to najlepsze tranzystory mocy.

Skomentuj

E tam pod konkretne tranzystory, sym świetnie się sprawuje nie tylko z MJL3281A/MJL1302A.
                  Jako końcowe i stosowałem toshiby i sankeny i wszystko hula jak ta lala.
                  Problemy mogą być jak się stosuje elementy z podejrzanych źródeł o wątpliwej jakości.

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi
                    c4meleon chyba nie wiesz o czym piszesz.
                    To powiedz wszystkim co napisalem zle, kazdy chetnie poczyta. Ja nie studiuje elektronik,i nie pracuje w firmie, ktora zajmuje sie nia, tylko jestem zwyklym zjadaczem chleba, ktory pare lat temu zainteresowal sie tematem "elektronika" i po prostu ja praktykuje, mojej wypowiedzi nie wymyslilem, tylko pisze co wyczytalem, takze wszystko moze byc zle, dlatego napisalem "Moge sie mylic..." Pozdrawiam

Skomentuj

Irek napisał wszystko ja Ci tylko powiem ze odpaliłem kilka... symków i wcale kondensatora zmieniać nie trzeba:) I co najśmieszniejsze na oscyloskopie wszystko jest OK.

Skomentuj

No wiem ze irek napisal, za co dzieki, ale to co napisalem to nie do konca glupoty... a to co Ty napisales dalo mi do myslania, czemu w takim razie konstruktor zaleca 3.3pF ?

Skomentuj

Napewno zna sie lepiej niż ja ale wzmaki które zrobiłem do dziś smigają na 10pF:)

Skomentuj

W założeniu jest 22pF. Zawsze dawałem 3.3pF i nie było problemu.

Skomentuj

A co to trzeba jakiś specjalny? Wejdź na stronę piekarza tam masz duży wybór.

Skomentuj

w piekarzu przy zamowieniu do 60zl naliczaja "premie"... przy radiatorze A6023 10cm gdzie kosztuje 25zl jesli kupujesz do 3sztuk placisz za niego 45zl tak mi wyliczyli..

Skomentuj

Radiator A6023 10cm mogę mieć za 35zł ... I mam :P

Skomentuj

to mi go daj za tyle

Skomentuj

to mi go daj za tyle
                                      Zapłaciasz 35zł + wysyłka do Ciebie i już.

Napisz jak coś na PW.

Skomentuj

cudny90, co tak drogo?
                                        ps. ciete z metra?

Skomentuj

http://bujnowicz.com/oferta/64.html A6023 10cm - brutto niecale 27 zl.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X