Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez irek
    Uniamp300 na pewno nie zobaczy forum i nie jest to uniamp150 z dodana parka tranzystorow jak sie niektorym ''specjalista'' tu wydaje.
    nie dziwię się w ogóle.... trochę pracy to kosztowało a mało kto to doceni jak dostanie na tacy wszystko za free .... zresztą jak dla mnie uni150 jest w zupełności wystarczający

choć było by super gdybyś wrzucił dokumentację do poprawionego uniampa150 .......
    narobiłeś smaki udostępniając prototyp :) i teraz mamy (a przynajmniej ja mam i myślę ze trochę ludzi także) nadzieję że "zlitujesz" się :razz: udostępniając ją tutaj :)

co do różnych opinii tutaj....każdy projekt (nie tylko audio) ma swoich zwolenników, i przeciwników...wszędzie są ludzie którzy zdają sobie sprawę z tego co składają ....i jest też pełno takich którzy dorabiają durne teorie, z prostej przyczyny ...nie mają jakiejkolwiek podstawowej wiedzy w danej tematyce, i nie wiedzą co ich modyfikacje naprawdę robią na co wpływają itd.

Skomentuj

w sumie to dobrze,ze uni wzbudza sporo emocji;jest dobry ale...;nasuwa sie takie porównanie do monitorów twórcy tej strony igoda na ARN150 I GDWK 11/100 kiedy to okazało sie ,ze lepij brzmia na zwrotnicy z pewna odchyłka od tego co w skrócie piszac wyliczył komp.
      Tylko,ze tam wprowadzono zmiany i zaufano słuchowi ludzi a tu irek uparcie tkwi przy swoim.Jeśli mozna to dlaczego nie dopicowac go pod trany Toshiby i nie cieszyć uszu
      polskim dziełem a nie niemieckim.Panie irku-odrobina patriotyzmu-"nie bedzie niemiec plul nam w twarz" :mrgreen:

Skomentuj

Pierwszy wzmacniacz janka nie mial zabezpieczen na plycie glownej tak samo jak nie ma ich holton czy symasym jak ktos chce to sobie dolacza zewnetrzne wiec nie wiem w czym macie problem. Po to wlasnie zaprojektowalem zewnetrzny uklad zabezpieczen zeby kazdy mogl go dodac do swojego ''golego'' wzmacniacza. Od dawna zreszta ludzie o to pytaja a nie ma w necie nic co mozna polecic.

Pierwszy uniamp byl w topologii janka ale ze to sredniowieczny uklad stosowany w diorach, unitrach i LDM-e od 25lat to sobie go darowalem bo mi sie nie podobala symetria polowek sygnalu i duza wrazliwosc na parametry tranzystora wzmacniacza napieciowego.

Mnie krytyka nie przeraza i po to uklad sie testowal tyle czasu zeby wyszly jakies bledy. Czytanie ze kondensatory sa za blisko mnie po prostu smieszy a ze komus wzmacniacz nie brzmi to malo mnie obchodzi bo ani ja ani ten ktos nie ma na to wplywu.

Zasady zamieszczania moich projektow sa proste, sprzedam wszystkie zamowione prototypy plytek i wtedy moge pokazac caly uklad. Inaczej nie ma to sensu bo wlasnie jada do mnie plytki prototypowe za ponad 500zl i nei mam checi zeby po wykonaniu jednej sztuki kazdy zrobil sobie sam uklad a ja bym zostal z plytkami.

Testy porownawcze wzmacniaczy przeprowadza sie zmieniajac kable glosnikowe z tylu wzmacniaczy tak zeby sluchacz tego nie widzial. Oczywiscie konieczne jest idealne dobranie wzmocnien obu wzmacniaczy. Bardzo czesto przy dlugich probkach dzwieku nie mozna stwierdzic roznic w brzmieniu i wtedy wykonuje sie testy ABX. Jest to test w ktorym wykrywa sie tylko roznice i najpierw puszczamy wzmacniacz A potem B a jako trzeci jeden z nich. Test sie wykonuje kilka razy i okresla prawdopodobienstwo. Nawet jesli ktos ma wiekszosc trafien to jeszcze nie okresla to ktory wzmacniacz jest lepszy. I tak sie testuje wiekszosc sprzetu audio z tym ze kolumny to prawie kazdy odrozni a dla reszty sprzetu potrzebne sa wlasnie takie dziwaczne testy.

Najglubsze testy to takie kiedy slucha sie jakiegos systemu audio i stwierdza ze cos zle gra. Tylko co zle gra? Kolumny, wzmacniacz, cd, plyta czy kable polaczeniowe a moze zasilajace? Moj system audio gra roznie od pory dnia i od mojego samopoczucia mimo ze caly czas jest taki sam ale nie szukam dziury w calym.
        Moze kiedys sie doczekam jakis rzetelnych i udokumentowanych testow porownawczych.
        Jak na razie to moj najprostrzy i najtanszy wzmacniacz zwany uniampem150 jest porownywany z najlepszym wzmacniaczem swiata zwanym symasym. Dla mnie to wielkie wyroznienie no chyba ze sie okaze ze symasym jest tak samo przecietny jak moj uniamp a przy tym duzo drozszy :)

Skomentuj

a ja tam sie ciesze ze mamy kogos kto praktycznie oddal nam swoj projekt. i zasada prosta. jak nie pasuje to nie robic i nie wypisywac glupstw... i o testowaniu wzmaka
          Zamieszczone przez irek
          Testy porownawcze wzmacniaczy przeprowadza sie zmieniajac kable glosnikowe z tylu wzmacniaczy tak zeby sluchacz tego nie widzial. Oczywiscie konieczne jest idealne dobranie wzmocnien obu wzmacniaczy. Bardzo czesto przy dlugich probkach dzwieku nie mozna stwierdzic roznic w brzmieniu i wtedy wykonuje sie testy ABX. Jest to test w ktorym wykrywa sie tylko roznice i najpierw puszczamy wzmacniacz A potem B a jako trzeci jeden z nich. Test sie wykonuje kilka razy i okresla prawdopodobienstwo. Nawet jesli ktos ma wiekszosc trafien to jeszcze nie okresla to ktory wzmacniacz jest lepszy. I tak sie testuje wiekszosc sprzetu audio z tym ze kolumny to prawie kazdy odrozni a dla reszty sprzetu potrzebne sa wlasnie takie dziwaczne testy.

Najglubsze testy to takie kiedy slucha sie jakiegos systemu audio i stwierdza ze cos zle gra. Tylko co zle gra? Kolumny, wzmacniacz, cd, plyta czy kable polaczeniowe a moze zasilajace?
          bardzo dobre stwierdzenie...

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
            i zasada prosta. jak nie pasuje to nie robic i nie wypisywac glupstw... i o testowaniu wzmaka
            Nie jest to prosta zasada, tylko smieszna Najpierw trzeba zrobić, żeby przekonać się że nie pasuje, a dopiero potem wypisać co mi pasuje/nie pasuje. W innej kolejności potrafią to zrobić tylko pogromcy mitów :cool:

Skomentuj

no to niech sie wstrzyma z komentarzami typu "a bo sym lepszy".. moze i lepszy ale robiac Uni Irek nie myslal zeby zrobiec go lepszym niz sym..

Skomentuj

Irek skoro piszesz o średniowiecznych układach, to powiedz co w uniampie jest rodem z XXI wieku ?
                Ja widzę prosty i nie skomplikowany układ wzmacniacza w klasie AB.

Skomentuj

Uniamp jest w ukladzie symetrycznym w ktorym obecnie buduje sie wiekszosc wzmacniaczy i ktory ma ogromna przewage nad ukladami niesymetrycznymi ktore to byly koniecznoscia wiele lat temu ze wzgledu na drogie polprzewodniki. Wzmacniacz niesymetryczny moze skladac sie tylko z 5 tranzystorow wraz z tranzystorami mocy dlatego tak wlasnie byly budowane diory, unitry i wiele innych takze scalonych koncowek mocy. Jest to nadal uzywana topologia bo jest bardzo tania. Wg mnie ma zbyt wiele wad zeby ja wykonywac w obecnych czasach. Nie znam zadnego niesymetrycznego wzmacniacza z netu oprocz janka i starego kitu wzmacniacza na 2n3055 ktory czasem przewija sie na forum.
                  Jesli uniamp jest prosty i nieskomplikowany to wzmacniacz janka trzebaby nazwac zabawka.

Skomentuj

co z elementami w Uni C5 C12 C23 C30 ?

Skomentuj

dolphin123, wszystko bylo w temacie o kitach uniampa! moze zechcialbys poczytac zanim zaczniesz zadawac kolejne pytania.

a jak - porzadek musi byc

ps. tych elemenow sie nie montuje.

Skomentuj

Skomentuj

te kabelki sa zolto-zielone a to kolor zarezerwowany dla polaczen uziemienia wiec niestety wzmacniacz nie przeszedl badan CE :)
                          Te zlacza wygladaja jakby nie byly ze soba zlaczone a maja takie specjalne wypusty zeby je laczyc .

Skomentuj

nie sa zlaczone ale patrzac na te moje zolte kable to pozbede sie dwoch z nich i z punktow B i C od razu pociagne kable glosnikowe, bo na chlopski rozum skoro juz kawalek kabla sieciowego jest na wyjsciu to moglby byc taki caly..

Skomentuj

nie sa zlaczone
                              Dlatego wygląda to brzyddko ...

W dodatku jedna wima jakoś tak krzywo siedzi ...

Skomentuj

ale sie czepiacie... nie macie co robic ? :razz: pokazcie swoje Uni :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                                  ale sie czepiacie... nie macie co robic ? :razz: pokazcie swoje Uni :mrgreen:
                                  Właśnie skończyłem składać. Wersja nieco modfikowana (rezystory na górze i "krzywe" trany - taki radiator mam). O tej porze boję się testować - oczy mi się same zamykają. Poczekam do jutra. Pozdro!

Uni jako nowa końcówka w moim wzmacniaczu :). 2xTDA7294 pójdą na mostek i może kiedyś suba sobie sprawię :mrgreen:.

Skomentuj

po co te rezy na wierzch wywaliłeś ?

Skomentuj

Szopler, proszę Cię, zlituj się nad nami :sad:

Nie chciało się otworków w radiatorze ładnych wywiercić, nieładnieee

Skomentuj

Zamieszczone przez Szopler
                                        Wersja nieco modfikowana (rezystory na górze i "krzywe" trany - taki radiator mam).
                                        To ja wole moja wersje z niezlaczonymi ARK :mrgreen:
                                        do mnie idzie radiatorek troszke wiekszy :razz:
                                        http://allegro.pl/item433531146_radi...luminiowy.html

Skomentuj

To ja wole moja wersje z niezlaczonymi ARK
                                          Ty się bierz za wylutowanie, a nie gadaj Wylutuj je, połącz i wlutuj jak Pan Bóg przykazał, bo to też ładnie nie wygląda :P

Skomentuj

Czaruję...
                                          X