Zamieszczone przez ROBAK13
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
-
Zamieszczone przez zbyszekZ reszta uni ma zab ter. wiec sie po prostu wyłączy gdy radiator za mocno sie nagrzeje
W taki razie przytnę go do jakichś 8cm :)
Skomentuj
-
W sklepach w których zamawiałem nie było akurat odpowiedniego czujnika, albo nie było w ogóle. Chyba, żebym się przejechał gdzieś do elektronicznego? Jakiego typu ma on być?
W sumie to wentylatorek nie jest złym pomysłem. Mógł bym dać wentylator wyciągający i jeszcze powiercić dziurki z dołu obudowy, a tę dać na nóżkach. Wentylatorki mam tylko 12cm z kompa. Gdybym chciał dać go bezpośrednio nad radiatorem musiał bym zrobić wyższą obudowę, więc musiał by być obok. Chyba, żeby dmuchał wprost na żeberka, ale wiem co nie co o cyrkulacji powietrza i oddawaniu ciepła więc wiem, że takie rozwiązanie jest o wiele mniej skuteczne niż cyrkulacja wzdłuż żeber.
Co o tym sądzicie? Co lepsze?
Skomentuj
-
Ok. To powiedźcie mi jakie parametry czy coś musi mieć ten czujnik temperatury? Bo w życiu nawet takiego czujnika w ręce nie miałem i nie mam pojęcia na co się je dzieli itd.
Co do wentylatorka to gdzie go konkretnie podłączyć? I dało by się zrobić np. tak, żeby po przekroczeniu dajmy na to 70*C się dopiero włączał? A np. jeszcze dalej podwyższało by się podawane na niego napięcie? Jakiś układ? Co do jego zasilania to jak by co mam jeszcze jakieś małe trafka, ale myślę, że dało by się i bez nich?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Tofikhttp://www.tme.eu/pl/katalog/?art=RAD-A6023/60 Taki radiator może być??
http://allegro.pl/item736585107_radi...x100x50mm.html
polecany jest o wymiarach 190x100x50mm
Skomentuj
-
Kupiłem ten RAD-A6023/80 jak będzie nie wystarczający to się da wentyl 8x8 :wink:
Ogólnie to można by dodać trochę info do spisu elementów... Jakiej mocy rezystory, jakie kondy, trafo i radiator żeby nie było trzeba wałkować kilkanaście stron tematu.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez TofikOgólnie to można by dodać trochę info do spisu elementów... Jakiej mocy rezystory, jakie kondy, trafo i radiator żeby nie było trzeba wałkować kilkanaście stron tematu.
zbyszek, mam taki profil w swoim Uni i niestety przy ostrym graniu gorący jest, może nie ma tych 120'C ale jak wiadomo im niższa temperatura tym mniejsze FR.
Skomentuj
-
http://diyaudio.pl/pafiledb/uploads/..._elementow.txt ja nie widzę tych mocy rezystorów... prócz 0R22 który ma 5W... Po za tym kondensatory tez nie ma czy to: ceramiki, monolity elektrolity, mkt.
Skomentuj
-
Tofik, zwracam honor, swoją dokumentację uzupełniłem o nieco danych.
Rezystory standardowo mocy 1/4W o ile nie zaznaczono inaczej (metalizowane mają moc 0.6W przy tych samych wymiarach co węglowe 1/4W), kondensatory <100nF ceramiki, 100nF w torze audio najlepiej MKT a te z zasilania spokojnie mogą być ceramiczne. C6, C28 (kondensatory wejściowe) warto dać MKT lub lepsiejsze.
Skomentuj
-
Stała się rzecz straszna :cry: Wymieniałem radiator w moim uni, chciałem sprawdzić, czy otwory pasują i przypadkiem zwarłem nim obudowy tranzystorów, kondensatory były jeszcze naładowane i poszła iskra. Teraz jak go zasilam pali bezpiecznik na plusie zasilania. Można stwierdzić od razu co padło :?:
[ Dodano: 2009-09-30, 20:02 ]
Chyba trany poszły ;/
Skomentuj
-
Zamieszczone przez maryushStała się rzecz straszna :cry: Wymieniałem radiator w moim uni, chciałem sprawdzić, czy otwory pasują i przypadkiem zwarłem nim obudowy tranzystorów, kondensatory były jeszcze naładowane i poszła iskra.
Sprawdz najpierw 1N4007, to sa diody zabezpieczajace i to one palac sie ratuja zycie reszcie ukladu.
Skomentuj
Skomentuj