Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wątek motoryzacyjny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

szczerze mowiac to tez tego nigdy nie widzialem i nie wiem dlaczego.
    kompresory/sprezarki mechaniczne to inna bajka mimo ze sluza do tego samego co turbo.
    ich budowa i rodzaje to takze dosc obszerny temat
    Zamieszczone przez pegelmesser
    To ciekawe czemu jezdza mercedesy majace z jednej strony napisane jak byk TURBODIESEL a z drugiej KOMPRESSOR?
    czegos takiego tez nigdy nie widzialem :mrgreen:
    jakie to mercedesy? moze to tak samo jak w BMW jak ktos sobie dokleja znaczek M-power?

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
      To ciekawe czemu jezdza mercedesy majace z jednej strony napisane jak byk TURBODIESEL a z drugiej KOMPRESSOR?
      Mercedesy to maja z jednej strony oznaczenie modelu i z drugiej ewentualnie napis kompresor albo cdi albo co in sie podoba :)
      Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Moze jak w VWnach walili takie znaczki jakie mieli :oops: , u mnie zamiast oznaczenia na klapie TDI dla wersji 130 konnej jest oznaczenie dla 110 konnej mimo ze uparcie pod klapa z przodu mam silnik 130konny.

Skomentuj

przeciez takie znaczki mozna sobie kupic i nakleic co ci sie podoba ;]
          kolega jak podkrecil swojego TDi to tez nakleil czerwone TDi :P

Skomentuj

heh.....

Skomentuj

panowie mimo iz sie na motoryzcji tak srednio znam ....to są merce cupe diesle z oznaczeniem compressor i ...moj kolego takiego ma ...
              PS mysle ze kto jak kto ale mercedes to chyba nie przykleja co popadnie

http://images.google.pl/images?hl=pl...-8&sa=N&tab=wi

tu akurat sam compressor ale rowniez widzialem z jednej turbodiesel a z po prawej compressor

Skomentuj

Zamieszczone przez bawolek
                panowie mimo iz sie na motoryzcji tak srednio znam ....to są merce cupe z oznaczeniem kompressor i ...moj kolego takiego ma ...
                PS mysle ze kto jak kto ale mercedes to chyba nie przykleja co popadnie
                Nikt nie mówił, że nie ma, tylko to są benzyniaki, a mowa tu jest o konfiguracji diesel + kompresor.

Podejrzewam, że takie rozwiązanie nie przyjęło się z racji ekonomiki. Sam kompresor może nie jest drogi, ale jego wadą jest to, że potrzebuje jakiegoś napędu, a więc obciąża dodatkowo silnik. Za to zaletą jest to, że nie ma "lagu" jak w turbo.
                Turbo ma tę zaletę, że wykorzystuje energię spalin, które silnik i tak musi usunąć.

Skomentuj

cursor zapachniało mi wzrostem sprawności. Doładowanie niekoniecznie poprawia sprawność silnika poprawia moc!!!

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi
                    Doładowanie niekoniecznie poprawia sprawność silnika poprawia moc!!!
                    a no akurat tutaj w przypadku diesli podnosci sprawnosc i to znaczaco :P
                    diesle pracuja w nadmiarze powietrza i im go wiecej tym lepiej (oczywiscie sa pewne granice) i akurat tutaj mamy taki przypadek. ale dlaczego to nie kompresory mechaniczne to nie wiem :???:

bawolek, w motoryzacji siedze juz jakis czas i szczerze mowiac to NIGDY nie widzialem zadnego merca z dieslem i napisam kompresor.
                    zobacz sobie stronke merca - tam nie ma takich silnikow :P

Skomentuj

Pawel S. nie wiem jak jest u diesli ale w uogólnionym przypadku doładowanie nie poprawia znacząco sprawności(może byc większa ale nieznacznie). Stosuje się ja po to by zwiększyć moc(pracę układu).

Chyba ze mnie źle uczą na termodynamice:)

Skomentuj

na termodynamice ucza teori a nie praktyki :P

zwiekszajac moc turbodiesla zwieksza sie jego sprawnosc (oczywiscie trzeba spelnic inne warunki). widac to na przykladzie chiptuningu silnikow TDI
                        masz 100km i spalanie 5,5-6 litrow
                        po podkreceniu do 130km spalanie pozostaje na tym samym poziomie
                        przy 146km spalanie wzroslo jedynie o 0,5 litra w miescie :P

Skomentuj

na 100% nie ma takich oznaczen FABRYCZNYCH u mercedesa Diesel + kompresor

Skomentuj

Wy tu gadu gadu, a dzisiaj miałem szok w mojej szkole xD

Przychodzę, wszyscy coś gadają o jakimś aucie, że Zoń ( kumpel z klasy ) coś tam, auto itd. W końcu pytam o co chodzi z tym autem i Zoniem, a wszyscy - wyjdź przed szkołe i zobacz jakie auto sobie Zoń kupił ... no to ja od razu przed szkołe, patrze, a tam Zoń w swoim aucie, jakim? Dodge Charger, o taki: http://cache.jalopnik.com/cars/asset...Review-TOP.jpg

Dał coś koło 55 tys. ... I sam sobie na to auto zarobił, grając od 15-o roku życia ( teraz ma 18 ) na forexie ..

Co sądzicie o tym wozie? No cóż, takim można już poszpanować Chociaż, gdybym miał te 55 tys. i kupował auto, to napewno nie takie ...

Skomentuj

Autko fajne ciekawe jak z częściami, serwisem itp. Ja kupując autko w zawsze myśle jak będzie z serwisem.

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90
                                Dał coś koło 55 tys. ... I sam sobie na to auto zarobił, grając od 15-o roku życia ( teraz ma 18 ) na forexie
                                na czym ;> :oops:

Skomentuj

czyli mustang z ina facjata :P

auto tanie (jak to zawsze bywa, nie w polsce), tanie w utrzymaniu (poza spalaniem) i dosc solidnie wykonane... jak na amerykanca :mrgreen:
                                  posiedz troche w nim i zobacz jak sa spasowane plastiki :lol:

kupil V8 czy V6?
                                  samochod jest tani w utrzymaniu bo jego konstrukcja jest prehistoryczna i kazdy stary mechanik go naprawi (no moze poza sterowaniem wtrysku itp)
                                  czesci sa dostepne w sklepach z czesciami do amerykancow i wcale nie sa az takie drogie (jak na nowe auto)

jak juz rozmawiamy o "kolegach" i ich samochodach to na uczelni jeden koles jezdzi 350Z. ale i tak lepsze wrazenie robi stare capri stylizowane na rajdowke :P

Skomentuj

Znajomi moich rodziców jeżdżą tym Dodgem. Plastiki parodia, wszystko trzeszczy w środku, okropna w dotyku skóra, poza wyglądem i silnikiem to auto nie oferuje sobą niczego ciekawego...

Skomentuj

malyzmc, http://pl.wikipedia.org/wiki/Forex to jest coś podobnego do "giełdy" :P

wygaśnie ...
                                      heh kurde myślałęm, że to instrument :lol:

Skomentuj

a tam Zoń w swoim aucie, jakim? Dodge Charger, o taki: http://cache.jalopnik.com...-Review-TOP.jpg
                                        Szpanerskie trzeba przyznać to to jest, ale ciekawe jak on to utrzyma :mrgreen: Moim zdaniem troche chłopak przesadził, bo mozna sobie pozwolić na takie auto, ale w wieku 40lat gdy już facet ma wszystkie wieksze wydatki za sobą, zbudował dom, spłodził syna i zasadził drzewo

Skomentuj

ŁukaszN, niby masz racje ale z drugiej strony po co 40-latkowi taki samochod? na kochanki?
                                          niech poszaleje mlody :!: :cool:
                                          ... a po wakacjach samochod wyladuje na allegro :lol:

Skomentuj

Czaruję...
                                          X