Pawel S., sam PASEK tyle kosztuje?? czy z robocizną?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
wątek motoryzacyjny
Collapse
X
-
pasek + rolki + napinacz http://www.allegro.pl/item593440653_...ectra_1_6.html
wymienia sie ZAWSZE KOMPLET :!:
jak kolega ma wlasna dzialalnosc to ma napewno taniej
[ Dodano: 2009-04-18, 15:28 ]
http://www.allegro.pl/item613863581_...tra_od_ss.html jak widac sam pasek jest duzo tanszy
Skomentuj
-
OK, właśnie tak myślałem, że sam pasek to jest przecież pasek .. Ale w corsie "poszedł cały rozrząd" więc pewnie trza wymienić komplet .. No dzisiaj pod wieczór auto ma być gotowe, ciekawe ile mechanik zawoła.
A właśnie, jeszcze pytanko. Mogę od mechanika zarządać jakiś faktur, rachunków, albo chociaż spisu co ile kosztowało? Bo przeważnie nigdy nie wie się, co mechanik rzeczywiście wkłada do samochodu ..
Skomentuj
-
Właśnie przywiozłem auto od mechanika :] Okazało się, że paska nie musiał wymieniać, tylko tam coś wyregulowął, naciągnął czy coś tam jeszcze, no i świece i łożysko, zawołał 300zł ... Szczerze powiedział, że 120zł na tym aucie zarobił ..
Ja z mechanikiem nie gadałem, ojciec gadał i tyle mi powiedział :P
Skomentuj
-
cudny90, to swiezo kupiony samochod? jak tak to ZAWSZE wymienia sie pasek rozrzadu. dlaczego? a no dlatego ze nie wiesz ile tak naprawde ma przebiegu a jak taki drobiazg pojdzie to masz 3kPLN w plecy za remont silnika :P
a co do rachunkow - kazdy wystawi ci cos takiego. tylko ze jak to bywa w praktyce, rachunek to rachunek a on moze miec malo wspolnego z rzeczywistoscia.
kolega np wystawia rachunek na naprawe silnika mimo ze robi ci blacharke. dlaczego? a no dlatego ze nie ma komory lakierniczej i oficjalnie nie moze malowac...
Skomentuj
-
Pawel S., nie, ten samochód dostał mój ojciec od swojej siostry, bo ta zmieniła sobie "jeżdżenie" na audi a3 :P Ma on swoje lata, jak każda taka corsa :P ale jest w wyśmienitym stanie, ona jeździła tylko nim do pracy ( lekarka, te sprawy :P ) a miała je od nowości, w dodatku w niemczech ( lepsze drogi ) a ostatnio nie chciało po prostu zapalić, więc poszło do mechanika :] na szczęście wszystko się dobrze skończyło, mechanik powiedział, że paska nie trza jeszcze wymieniać. A ojciec to auto ma już jakieś 3-4 lata, a kierowcą też jest tylko raczej takim niedzielnym :P
Skomentuj
-
Jeśli pod maską nie masz 1.6 8V to wolałbym ten pasek dla świętego spokoju wymienić. Koszt niewielki, a straty mogą być znacznie większe.
Tylko 1.6 8V jest silnikiem niekolizyjnym, pozostałe silniki(tym bardziej 16V i diesle) są silnikami kolizyjnymi i w momencie gdy pęknie pasek, prawdopodobieństwo spotkania się zaworów z tłokami jest bardzo duże
Skomentuj
-
Jutro sprawdzę jaki to silnik i pogadam ze starszym
A Panowie skoro Wy tak się znacie to jeszcze wytłumaczcie mi, jakie są konsekwencje pęknięcia uszczelki pod głowicą .. w obojętnie jakim aucie
A powiedzcie mi jeszcze co steruje zaworami? One są z rozrządem połączone też? Dobra już wiemWałek rozrządu :) A w takiej corsie ile jest zaworów na cylinder? po 2? czyli w sumie 4 na cylinder?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez cudny90A powiedzcie mi jeszcze co steruje zaworami? One są z rozrządem połączone też? Dobra już wiem Wałek rozrządu A w takiej corsie ile jest zaworów na cylinder? po 2? czyli w sumie 4 na cylinder?
ilosc zaworow na cylinder rozni sie w zaleznosci od silnika - sprawdz jaki masz
Zamieszczone przez cudny90jakie są konsekwencje pęknięcia uszczelki pod głowicą .. w obojętnie jakim aucie
czyli w przypadku jej braku moze byc tak jak pisal dj_zibi, czyli brak kompresji.
uszczelka ta rowniez oddziela kanaly z chlodziwem. jak plyn dostanie sie do komory spalania to tez zmniejsza moc oraz zanieczyszcza olej (widac po kolorze - tzw "kawa z mlekiem")
w skrajnych przypadkach moga tez spaliny wydostawac sie na laczeniu
oczywiscie uszczelka moze byc zerwana tylko w pewnym miejscu, i np wtedy masz przedmuchy miedzy 2 cylindrami itp itd
Skomentuj
-
Silniki 8V mają 2 zawory na cylinder(jeden ssący i jeden wydechowy), silniki 16V mają 4 zawory na cylinder(2 ssące i 2 wydechowe).
Zamieszczone przez Pawel S.a pozniej masz w kolekcji powykrzywiane zawory, krzywe walki oraz w dogodnych warunkach blok z dziurami
Większość przypadków(jeśli chodzi o opla, a tą marką się interesuje, sam jeżdże kadettem :P ) to były pokrzywione zawory i ew. odbite zawory w tłokach. Wałkom i blokowi nic nie było, ale zawory i tłoki były do wymiany.
[ Dodano: 2009-04-19, 10:36 ]
Zamieszczone przez Pawel S.czyli w przypadku jej braku moze byc tak jak pisal dj_zibi, czyli brak kompresji.
uszczelka ta rowniez oddziela kanaly z chlodziwem. jak plyn dostanie sie do komory spalania to tez zmniejsza moc oraz zanieczyszcza olej (widac po kolorze - tzw "kawa z mlekiem")
w skrajnych przypadkach moga tez spaliny wydostawac sie na laczeniu
oczywiscie uszczelka moze byc zerwana tylko w pewnym miejscu, i np wtedy masz przedmuchy miedzy 2 cylindrami itp itd
Wrzuć fotę silnika, to Ci powiem co to za motor
Skomentuj
-
Super, już wszystko wiemDzięki Panowie, muszę się podszkolić trochę odnośnie samochodów więc pytam.
A jeśli chodzi o nazwy 8V 16V te liczby o czymś świadczą? Czy to tylko nazwa?
Wałek rozrządu jest w górnej części silnika no nie? Tak jak zawory ... Zawory są w głowicy, to i wałek gdzieś tam jest, prawda?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez cudny90A jeśli chodzi o nazwy 8V 16V te liczby o czymś świadczą?
16V to analogicznie szesnasto-zaworowe
Zamieszczone przez cudny90Wałek rozrządu jest w górnej części silnika no nie? Tak jak
zawory ... Zawory są w głowicy, to i wałek gdzieś tam jest, prawda?
W przypadku silników OHC i DOHC wałek jest nad głowicą(Over Head Camshaft - wałek nad głowicą), DOHC oznacza 2 wałki nad głowicą.
W przypadku starszych modeli opla, były jeszcze silniki OHV(Over Head Valves - zawory nad głowicą) z wałkiem umieszczonym w bloku.
I silniki CIH(Camshaft in Head - wałek w głowicy) z wałkiem umieszczonym z boku głowicy głowicy. Silniki te były montowane w starszych tylnonapędowych oplach(takich jak stare kadetty, ascona A i B, manta, rekord, senator i omega A).
W twojej corsie będziesz mieć silnik OHC lub DOHC zależnie od ilości zaworów(oplowskie DOHC to silniki 16sto zaworowe)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez cursorMoże nie aż tak tragicznie.
Zamieszczone przez cursorI silniki CIH(Camshaft in Head - wałek w głowicy) z wałkiem umieszczonym z boku głowicy głowicy. Silniki te były montowane w starszych tylnonapędowych oplach(takich jak stare kadetty, ascona A i B, manta, rekord, senator i omega A).tego nie wiedzialem
cursor, a to moze znasz przyklad pojazdu/silnika gdzie jest/byl zastosowany WAŁEK KRÓLEWSKI :?:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S.cursor, a to moze znasz przyklad pojazdu/silnika gdzie jest/byl zastosowany WAŁEK KRÓLEWSKI
Zamieszczone przez cudny90Powiedzcie mi wszystko co wiecie o tym silniku
Zamieszczone przez cudny90No i gdzie tam jest wałek?
Element między pokrywą(tą z żółtym korkiem) i głowicą to obudowa wałka rozrządu.
[ Dodano: 2009-04-19, 13:42 ]
oooo tego nie wiedzialem
Największy tego typu motor to 3.0 12V montowane w senatorach A i B, i omedze A. Zależnie od konstrukcji i sterownika miał różne oznaczenia(w senatorach A np. 30E, w senatorach B i omedze A były to już c30ne i 30le)
Skomentuj
Skomentuj