Zamieszczone przez cursor
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
wątek motoryzacyjny
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Pawel S.no wlasnie nikt mi nie potrafi podac przykladu
http://www.motonews.pl/forum/?op=fvt...&c=0&f=20&nt=1
Zamieszczone przez pegelmesserA nie C14NZ?
Zamieszczone przez pegelmesserJa mam X14Sz i wyglada http://www.corsa.ja.pl/img/x14sz.jpg
Dlatego też stawiam na x12sz(stąd pytanie o 1.2 z zielonym "i" na klapie)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez cursorwięc na pewno jest to X1xSZ.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez melisławNo Paweł, byś się wstydził... Minuta w google i masz: Ford Granada z silnikiem 2.3
ale granade widzialem tylko raz :P no i w dodatku nie wiem z jakim silnikiem
Zamieszczone przez chicoCytat
Kiedyś domena sportowych aut, np. Merca SS38,
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S.tego merca projektowal sam ferdynand porsche
SS38, chyba specjalnie dla SS robiony.
Słyalem ze iemcy planuja stworzenie komunikatora internetowe cos na kształt naszego GG, miałby sie nazywać Sprechen Sprechen, w skrócie własnie SS.
[wygasnie]
Skomentuj
-
Zamieszczone przez pegelmesserCzyzby aby napewno? http://www.corsa.ja.pl/zdjB.php
Żeby nie być gołosłownym
Najważniejsze różnice widoczne z zewnątrz pomiędzy X1xSZ i C1xNZ:
X1xSZ mają DIS, a C1xNZ zwykłą kopułkę
X1xSz informacje o obrotach pobierają z czujnika wału(na kole pasowym są zęby), a C1xNZ pobierają sygnał z czujnika wałka
X1xSZ mają elektryczny EGR, a C1xNZ nie mają go wcale.
P.S. Jak myślisz, jaki problem załóżyć nakładkę na wtrysk i rurę dolotu z C1xNZ do X1xSZ? :razz: :mrgreen:
[ Dodano: 2009-04-20, 07:30 ]
Cudny, może odczytasz oznaczenie silnika, będzie prościej :P
Oznaczenie znajdziesz na stopce pod głowicą od strony DIS'u.
Skomentuj
-
Silnik, którego fotki dałem to 8V, 2 zawory na cylinder, czyli 4 cylindry?
I ma elektroniczny wtrysk .. Tyle się dowiedziałem - to nie moje auto :)
Ahh zapomniałem znowu popatrzeć na "i" na klapie, ale chyba ma ...
Jeszcze mam pytanie, na każdy cylinder przypada jedna świeca, a ona jest umieszczona nad tłokiem? Czyli na samym czubku cylindra?( tak jak w komarkach :P ) Czy gdzieś z boku? Bo jeśli na czubku to tłoki w aucie nie pracują pionowo tylko pod skosem?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez cudny90Jeszcze mam pytanie, na każdy cylinder przypada jedna świeca, a ona jest umieszczona nad tłokiem?
Cylindrow jest tyce co swiec czyli 4
Tłoki musza byc pod jakims katem nigdy nie spotkałem sie zeby tłok był pionowo
Skomentuj
-
Zamieszczone przez cioraTłoki musza byc pod jakims katem nigdy nie spotkałem sie zeby tłok był pionowo
Opel ma praktycznie w pionie i silnik pracuje jak należy.
Zamieszczone przez cudny90Jeszcze mam pytanie, na każdy cylinder przypada jedna świeca, a ona jest umieszczona nad tłokiem? Czyli na samym czubku cylindra?( tak jak w komarkach ) Czy gdzieś z boku? Bo jeśli na czubku to tłoki w aucie nie pracują pionowo tylko pod skosem?
Zawory w oplowskich 8V są praktycznie pionowo, stąd nie ma miejsca na świece. W silnikach 16V zawory są pod kątem.
Zamieszczone przez cudny90I ma elektroniczny wtrysk
Zamieszczone przez cudny90Jest zielone i na klapie silnik 1.2i
Zamieszczone przez Pawel S.PEWNE!
a pozniej masz w kolekcji powykrzywiane zawory, krzywe walki oraz w dogodnych warunkach blok z dziurami
Kumpel ma corsę C 1.7DTI. Ostatnio strzelił mu pasek jak się dowiedziałem po 90tys. km(opel zaleca wymianę przy 60 z tego co pamiętam). Najśmieszniejsze jest to, że zaworom nic nie ma. Po zdjęciu głowicy okazało się, że zawory są całe, tłoki też. Mechanik założył z powrotem głowicę, założył nowy rozrząd i corsa śmiga dalej.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez cioraTłoki musza byc pod jakims katem nigdy nie spotkałem sie zeby tłok był pionowoZamieszczone przez cursorA dlaczego muszą być pionowo?
nie musza byc pod katem i bywaja albo pionowo, albo pod lekkim katem albo kompletnie lezaco
to zalezy od konstrukcji silnika oraz sposobu jego mocowania.
ale jak silnik jest przeznaczony do pracy w pionie to nie radze go klasc w poziomie :P
Zamieszczone przez cursorKumpel ma corsę C 1.7DTI. Ostatnio strzelił mu pasek jak się dowiedziałem po 90tys. km(opel zaleca wymianę przy 60 z tego co pamiętam). Najśmieszniejsze jest to, że zaworom nic nie ma. Po zdjęciu głowicy okazało się, że zawory są całe, tłoki też. Mechanik założył z powrotem głowicę, założył nowy rozrząd i corsa śmiga dalej.
Skomentuj
-
Jedyne co zauwarzyłem odnosnie kat połozenia tłokow ze jak jest wiekszy silnik to tłoki sa bardziej połozone. Jak miałem omege V6 2.5 to były pod 60-70 stopni ale to moze ze wzgledu na konstrukcje ukałdu V. I jeszcze rada dla wszystkich nie polecam przerabiac na gaz silnikow w układzie V po poł roku siada silnik jak chce sie miec fajny silnik to trzeba sie liczyc z kosztami jego utrzymania
Skomentuj
-
Zamieszczone przez cioraI jeszcze rada dla wszystkich nie polecam przerabiac na gaz silnikow w układzie V po poł roku siada silnik
to zalezy od konstrukcji silnika i sposobu jego zasilania.
jedne sa na to wrazliwe inne nie.
o ile sie nie myle to laguna mk1 1,8L byla pierwszym udokumentowanym przypadkiem negatywnego wplywu instalacji gazowej na silnik...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez cursorCzyli jest to X12SZ tak jak myślałem :-P
Skomentuj
-
Zamieszczone przez pegelmesserX12Sz wygląda tak: http://www.corsa.ja.pl/img/x12sz.jpg a ten twoj ze zdjeca to jakies dziwadło .
Cudny, jaki rocznik jest tej corsy? Może 95 lub 96(ew. wczesny 97)?
[ Dodano: 2009-04-21, 00:59 ]
Zamieszczone przez cioraJak miałem omege V6 2.5 to były pod 60-70 stopni ale to moze ze wzgledu na konstrukcje ukałdu V
Przykładem tłoków pod kątem są np. starsze audi, gdzie silnik był montowany lekko pod kątem.
Jeśli chodzi o poziome położenie to aktualnie to domena 2 marek porsche i subaru z silnikami typu boxer :mrgreen:
Zamieszczone przez cioraI jeszcze rada dla wszystkich nie polecam przerabiac na gaz silnikow w układzie V po poł roku siada silnik jak chce sie miec fajny silnik to trzeba sie liczyc z kosztami jego utrzymania
[ Dodano: 2009-04-21, 01:00 ]
Zamieszczone przez Pawel S.raczej pytanie dlaczego musza byc pod katem?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez cursorJeśli chodzi o poziome położenie to aktualnie to domena 2 marek porsche i subaru z silnikami typu boxer
stosowala tez calkiem niedawno alfa...
no i ze silnik lezy to wcale nie znaczy ze to bokser :P przyklad? fiacik 126P BIS :P
Skomentuj
-
Zamieszczone przez cursorZnajomy ma omegę kombi 2.5 V6 na sekwencji. Często ciągnie jeszcze za sobą przyczepkę(handluje na targu). Silnik ma już zrobione ok. 80tys. na gazie, łącznie ponad 300
Teraz mam C5 vectre i t4 na zadnego nie narzekam Jak ktos chce to C5 do sprzedamia :mrgreen:
Zamieszczone przez Pawel S.subaru z silnikami typu boxer
Skomentuj
-
Zamieszczone przez cioraI jeszcze rada dla wszystkich nie polecam przerabiac na gaz silnikow w układzie V po poł roku siada silnik jak chce sie miec fajny silnik to trzeba sie liczyc z kosztami jego utrzymania
Pozdrawiam!!!
Skomentuj
Skomentuj