Akurat stare ople pala mniej niz VW.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
wątek motoryzacyjny
Collapse
X
-
A masz pojęcie ile pali VW?? Prosty przykład: Golf IV 1,6 8V 101KM w mieście ciezko zejśc poniżej 10l, ta sama buda silnik 1,4 16V 75KM niewiele mniej o poprzednika: w mieście 8-9 i w gore. A dla porownania powiem że np Astrą 1,4 16V nie mam problemu utrzymać spalania na wysokości 7-8l w mieście.
Już nawet nie będe wspominał o starszych egzemplarzach.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez melisławVectra b czy golf III ? I dlaczego jeden a nie drugi?
to zalezy ile masz kasy?
na dobrego golfa trzeba polowac i to bardzo dlugo a jak juz cos znajdziesz to... i tak nie widze sensu kupowania mk3 :???: nie widze nic specjalnego w tym modelu :P
vectra jest juz duzo wieksza, lepiej wyposazona, przestronna i wygodniejsza
no ale tez drozsza i qr... czemu te silniki sie tak sypia? :???:
na reszte jakos koledzy mi nie narzekali
Zamieszczone przez pegelmesserDobre. Corsa 1.4 z 60KM silnikiem pali w miescie 8-9 litrow, srednio 7-8 na trasie 6,5. To nie mało.
najlepszy przyklad to BMW z "malymi" silnikami ktore pala nawet wiecej niz mocniejsze i wieksze jednostki ;]
Zamieszczone przez ŁukaszNA masz pojęcie ile pali VW?? Prosty przykład: Golf IV 1,6 8V 101KM w mieście ciezko zejśc poniżej 10l, ta sama buda silnik 1,4 16V 75KM niewiele mniej o poprzednika: w mieście 8-9 i w gore.
Skomentuj
-
W przypadku golfa szukałbym TDI, najlepiej tego 110KM, będzie to oszczędne, a i odpychać się to będzie nienajgorzej.
Z golfem jest ten problem, że za dużo pajaców tym jeździ, którzy o te auta kompletnie nie dbają. Nie twierdze, że wszyscy to pajace, bo znam co najmniej kilka osób, ktorzy dbają o swoje auta.
W przypadku vectry to sam osobiście brałbym 1,6 8V lub 2,0 16V w gazie lub jeśli ma to mieć wyposażenie i przyjemnie się odpychać to 2,5V6(broń boże 2,6 V6).
Z dieslami nie miałem do czynienia więc nie będę się wypowiadać
Skomentuj
-
tylko ze kolega mial ok 145km :]
no i ja nim jezdzilem tylko w miescie
obecnie ma mk5 i 178km ale nie wiem jak wyglada spalanie :???:
przypomnial mi sie jeszcze jeden argument ZA vectra
to jest JEDYNY samochod w histori w ktorym lusterka sa integralna caloscia karoserii a nie sa "dodatkiem"
Skomentuj
-
Zamieszczone przez pegelmesserAkurat stare ople pala mniej niz VW.
Wiesz co to srednia?
Wiesz ze moja zona spala okolo 15% mniej LPG w moim złomero?
Spalanie w duzej mierze (szczegolnie lpg) zalezy od stanu technicznego silnika, a w głównej jak juz zasugerowałem od stylu jazdy.
Ja sam bede polował na auto do 15k:
Brałem pod uwage vectre B, jednak wybór padł na seata cordobe (2000r po FL) 1,6MPI
Mam chrapkę na 1.9 TDI ale mało jeżdze i byloby to nieekonomiczne (do pracy 6km) a dla silnika wrecz zabójcze (nie nagrzeje sie)
A jesli vectra to tylko 2,0 DTI (na łancuszku)
http://forum.vectraklub.pl/lofiversi...hp/t75582.html
Skomentuj
-
Zamieszczone przez HeatheNMam chrapkę na 1.9 TDI ale mało jeżdze i byloby to nieekonomiczne (do pracy 6km) a dla silnika wrecz zabójcze (nie nagrzeje sie)
Srednie spalanie dla mnie to tylke ile wleje na stacji dzielone przez ilosc kilometrow a nie jakies testy gdzie na rozgrzamym silniku klesie testuja jazde 80-90km/h na piatym biegu i im wycgodzi ze spala 5 litrow srednio.
Skomentuj
-
Kasy? Jak zwykle niedużoMiałem dwie okazję jedna to golf a druga to właśnie vectra. Golf całkiem ładnie wyglądał ale po oględzinach okazał się dość mocno pożarty przez szkodnika blachowego (rdze... ) a vectra już sobie uciekła...
Aha, i ja celuje tylko w dieselka
Zamieszczone przez Pawel S.to jest JEDYNY samochod w histori w ktorym lusterka sa integralna caloscia karoserii a nie sa "dodatkiem"
Skomentuj
-
Opel - gnije w oczach. Taką Vectrę jak koledzy mówicie ma mój kuzyn 1997 rocznik 2.0 i pełno rdzy, padł silnik(już jest wstawiony drugi), zrypał się komputer. Aha i moja ibiza 1.5i na systemie porsche robi wiatrak z tej Vectry, a mam 100KM tylko i blachę mniej zgnitą, a moja rocznik 91. Golfa 3 też nie polecam, bo buda to szajs(gnijące progi itd.) ibiza 2 i polo to ta sama blacha i te same elementy gniją co w golfie 3. Ostatnio był na allegro zrobiony golf 2 jako gti i miał silnik wrzucony od golfa 4 TDi 130KM. Same plusy tego auta buda nie do zdarcia(mocna blacha) i silniczek, który w trasie weźmie ~4,5 litra ropki, a poza tym przy masie golfa około 950kg, to dynamit na kołach. Jeśli golfa, to 2 albo 4.
Skomentuj
-
Vectra 2.0 na sekwencyjnym gazie lub Golf TDI z silnikiem 1Z(90 konny). Ten silnik diesla jest praktycznie nie do zajechania pod warunkiem obchodzenia sie z nim jak na diesla przystalo. Regularne wymiany oleju i filtrow, dobre paliwo a TDI odwdzieczy sie dluugim okresem bezawaryjnego uzytkowania.
Skomentuj
-
tylko weźmy jeszcze jedno pod uwage ... czy samochód będzie ubezpieczony na melisława czy na kogoś innego i czy prawko ma świeże czy ile ma lat ... bo jeżeli brałby samochód na siebie miał prawko mniej niż 3 lata i mniej niż 25 lat to za samochód z silnikiem 1,8-2,0 zalłąci jakies 2000-2500 za OC :P
Skomentuj
-
Zamieszczone przez pegelmesserZamieszczone przez HeatheNMam chrapkę na 1.9 TDI ale mało jeżdze i byloby to nieekonomiczne (do pracy 6km) a dla silnika wrecz zabójcze (nie nagrzeje sie)
-pompowtrysk KAPUT
-turbina KAPUT
:)
Nikt na krótkie trasy w miescie nie kupi diesla, bo co z tego ze zaoszczedzi na paliwie, skoro przy takim "traktowaniu" remont moze przetrzepać portfel...
[ Dodano: 2009-06-16, 18:08 ]
Zamieszczone przez chicoVectra 2.0 na sekwencyjnym gazie lub Golf TDI z silnikiem 1Z(90 konny). Ten silnik diesla jest praktycznie nie do zajechania pod warunkiem obchodzenia sie z nim jak na diesla przystalo. Regularne wymiany oleju i filtrow, dobre paliwo a TDI odwdzieczy sie dluugim okresem bezawaryjnego uzytkowania.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Wargbo jeżeli brałby samochód na siebie miał prawko mniej niż 3 lata i mniej niż 25 lat to za samochód z silnikiem 1,8-2,0 zalłąci jakies 2000-2500 za OC
tak wiec za wieksze silniki dla nowego kierowcy wyjdzie jeszcze wiecej
Skomentuj
-
Zamieszczone przez HeatheNpewnie jeszcze gasi go odrazu po zatrzymaniu
Zamieszczone przez HeatheNcisnie zaraz po odpaleniu.
Turbina zyje, po 400tys km zadnych oznakzuzycia itp. Raz tylko przestala dzialac bo popsul sie przepływomiezr czy cos podobnego, juz nie pamietam. Za to zuzyl o wiele mniej paliwa wtedy hehe.
Skomentuj
-
pegelmesser, piszesz bzdury. Slyszales o temperaturze roboczej silnika? O braku smarowania turbiny gdy jest rozkrecona a wylaczy sie natychmiast silnik?
Chcialbym zobaczyc logi dynamiczne 003, 011 i korekty na wtryskach tego auta. Bez tego nie ma szans aby ktos chociaz troche obeznany w temacie uwierzyl, ze auto po 400k nie ma objawow zuzycia.
Bez obrazy ale o elektronice to Ty masz pojecie napewno ale jak widac alfa i omega to nie jestes.
Skomentuj
-
Smarowanie nie zanika od razu, no i przy gszeniu silnika turbina nie pracuje, bo kto gasi silnik przy 3000 obrotów.
Zamieszczone przez chicoBez obrazy ale o elektronice to Ty masz pojecie napewno ale jak widac alfa i omega to nie jestes.
Zamieszczone przez chicoBez obrazy
Skomentuj
-
Zamieszczone przez pegelmessermarowanie nie zanika od razu, no i przy gszeniu silnika turbina nie pracuje, bo kto gasi silnik przy 3000 obrotów.
Skomentuj
Skomentuj