Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wątek motoryzacyjny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czyli młoteczek i kowadełko.
    Więc tak:
    1. Wykręć świecę.
    2. Weż śrubokręt i włóż go w otówr po świecy.
    3. Ustaw tłok w GMP (Górny Martwy Punkt) i cofnij w "tył" ok 1,8-2mm.
    4. Poluzuj śrubki iskrownika. Tak obruć zapłonem żeby paltynki otwierały się akurat w tym momencie. Czyli przed tym jak tłok bedzie w GMP.
    Ot cała filozofia.

Skomentuj

Tzn gdy tłok jest 1,8-2mm przed GMP platynki mają być maxymalnie rozwarte tak? Czy mają zaczynać się otwierać?

Skomentuj

Przerywacz pozwala na wyzwolenie wysokiego napięcia tylko wtedy gdy tłok jest w trakcie sprężania mieszanki i już w końcowej fazie sprężania otwierają się platynki powodując zaindukowanie się w cewce WN napięcia które spowoduje przeskok iskry o wysokim napięciu na elektrody świecy i zapłon mieszanki w cylindrze.
        Muszą sie wtedy rozewrzeć. Weż miernik, ustaw na brzęczyk i bedziesz słyszeć kiedy się rozewrzą, choć widać to gołym okiem. Kręć bardzo powoli w jedną i w drugą strone.
        Musi działać.

Skomentuj

Na filmiku widać, że motorower kompletnie nie ma mocy. Jest to ewidentnie wina źle ustawionego zapłonu.
          Zrób tak jak pisze dzwiedziu, dodam że platynki powinny się rozchodzić na ok. 0,4mm ale takie ustawienie nie jest proste do osiągnięcia.
          Może być też taka sytuacja że obrócenie iskrownika w prawo lub lewo nie spowoduje rozwarcia platynek, wtedy należy je także przesunąć- trzymają się na jednej śrubce.
          Powodzenia

Skomentuj

Dzisiaj odkręciłem pokrywe silnika i coprawda nie mogłem zdjąć magneto, ale przez otwory widziałem ten młoteczek - jest jeden. Przerwa chyba jest większa niż 0,4mm i ten młoteczek czy jak to się nazywa ZACZYNA SIĘ ( DRGNIE ) otwierać gdy tłok jest raczej więcej niż 2mm przed GMP.

Chciałem sprawdzić miernikiem ( brzęczkiem ) ale nie wiedziałem gdzie się wpiąć :P między ten młoteczek a kowadełko to cały czas zwarcie :P

Czyli przy 1,8mm przed GMP ma zostać przerwany obwód między tym młoteczkiem a kowadełkiem tak?
            A jakieś sposoby domowe na magneto? Ściągacza nie mam ochoty kupować, zamawiać itp. Jakieś 2 lata temu zdjąłem jakoś to magneto, ale już nie pamiętam jak mi się udało :P

Oby to był tylko zapłon...

Skomentuj

Tak mniej więcej powinno wyglądać po ściągnięciu magneta (jest to zapłon z rometa ale powinno się dużo nie różnić).
              Te trzy śruby po zewnętrznej krawędzi są do przestawienia zapłonu. Nie pamiętam ale powinieneś się do nich dostać płaskim kluczem bez ściągania magneta.

A tak powinieneś wyregulować przerwę między kowadełkiem a młoteczkiem.
              Wsadż pasek papieru i ciągnąc zobaczysz kiedy puści.
              Najlepiej jakbyś zrobił zdjęcia i wstawił na forum.

[ Dodano: 2010-06-06, 21:05 ]
              Aha. Krzywka będzie na magnecie, więc jak go ściągniesz to i tak nic nie ustawisz. Jedynie będzie łatwiej zapłon obrucić.
              Są domowe sposoby aby magneto ściągnąć. Sciągacz do łożysk lub dwa plaskie klucze po przeciwnych stronach i równo podważać mocno. Jednak bym nie radził bo je pokrzywisz.

Skomentuj

Dzięki Panowie za wsparcie. No u mnie to wygląda 100 razy lepiej, czyściej i bardziej elegancko :P W każdym razie podobnie :) Zdjęcia na pewno wrzucę ale dopiero w piątek, niestety.

Skomentuj

dwa plaskie klucze po przeciwnych stronach i równo podważać mocno. Jednak bym nie radził bo je pokrzywisz.
                  Pokrzywione magneto to jeszcze nic, gorzej jak skrzywi wał, a oto nie trudno
                  Bez sciągacza się raczej nie obejdzie, możesz próbować uniwersalnymi albo kupić coś takiego (powinno pasować): http://www.allegro.pl/item1065014698...gnesowego.html

Skomentuj

Pewnie mnie zezrecie ale ...

http://img413.imageshack.us/f/img0022fw.jpg/ takie cudo nabyłem, ale stwierdzam ze latanie po takiej nawierzchni niszczy opony w momencie (potargane/pociete) ... duzo oszczedniejsza wersja jest asfalt a co dopiero po deszczu... 2.5 192km :)

Skomentuj

Tasior, to teraz zbieraj na TUBE voicekrafta

To teraz na serio... Ile to pali?

Skomentuj

Proponowałbym dobrze policzyć czy stać Cię na to auto. Wbrew pozorom nie jest tanie w utrzymaniu. Chyba, że podchodzisz do tego tak, że póki jeździ to jeździ, a jak się coś wysra to będę kombinować, ale w taki sposób mamy tyle trupów na polskich drogach.

Skomentuj

cursor, auto juz kupione wiec nie mam co nad tym rozmyslac, jak sie cos zepsuje to nie bede jezdzil dopoki nie zrobie, a druciarstwa nie bedzie tam gdzie odpowiada to za bezpieczenstwo napewno.
                          melisław, tube przemilcze :P ale to zart rozumiem
                          Ile pali? powiem uczciwie, ze spalilo 25l z tym ze z masa latania po parkingach (musialem przeciez je wyczuc) i nie tylko wiec ten wynik nie jest zly. Po miescie przy normalnej jezdzie do 17l (na forum bmw pisza od 13 do 17l wiec przyjmuje ze 17). Oczywiscie mowie o gazie zakladajac ze spali te 17, to wychodzi w cenie malucha :) . Moja astra 1.4 palila mi 10l benzyny przy ekonomicznej jezdzie a tu przy deptaniu wiec jest wporzadku.

Skomentuj

Panowie - odnośnie mojego motorowerka jeszcze słówko chciałem :)

Dowiedziałem się, że jest bardzo wrażliwy na filtr powietrza - żeby był czysty nie zatkany itp. Czysty idealnie to on nie jest - musiałbym go chyba w benzynie moczyć, żeby był idealnie czysty. Możliwe, że to przez to tak szarpie?

Może dlatego właśnie jest tak czuły, bo nie ma żadnej regulacji powietrza w gażniku...

Co o tym sądzicie?

Skomentuj

cudny90 przede wszystkim zrób zdjęcia. Bo jak bedziemy zgadywać to nic z tego nie wyjdzie.
                              Możesz mieć elektroniczną dysze biegu jałowego (w co wątpie), a jak nie to musi być śrubka do regulacji (a nawet dwie: jedna do dawki paliwa a druga ze sprężynką do regulacji wolnych obrotów - podnosi badż opuszcza przepustnice).

[ Dodano: 2010-06-09, 18:26 ]
                              Sciągnij na chwile ten filtr i zobacz co się będzie dziać (ale nadal przystaje że to zapłon)

Skomentuj

Tasior, ładna bunia :mrgreen: silnik M50B25? czy te starsze chyba hmmm M20?
                                co do spalania to z betą jest tak że ona ma jednego małego chochlika który jest od wyjścia z fabryki, a chochlik mów "gaz w podłoge" :twisted:

Skomentuj

m50 masz troche racji, ale dlatego ze nie czuc/slychac tej predkosci :( . a astrze 80 km/h i juz bylo fajnie a tu nie czuc ani odrobine i poprostu sie jedzie...

Skomentuj

Bardzo drażnią mnie ludzie którzy "wyczuwają" auta na parkingach, przez takich kilka razy mało nie rozwaliłem autka. Nie nawidze przygłupów w BMW starych którzy zaleją za 30zł i 3x dookoła rynku paląc gume i tyle. Bo kupi taki debil BMW ~150-200km i myśli ze jest bogiem a z przykrością stwierdzam ze nie raz objeżdżałem takich swoim Toledo a nawet Golfem na lepszym zawieszeniu oba 1,9TDi. Mój nowy nabytek trochę. zaczynam czuć owszem po przejechaniu 2-3tys KM!! a nie zaliczeniu kilku parkingów. Teraz mam nim zrobione juz 6tyś w 1,5 miesiąca i chyba go czuje, jednak do pełnego poznania tak jak znałem Golfa III brakuje.

To nie jest osobista wycieczka do Ciebie Tasior ale ogólnie do małolatów w BMW często bez PRAWKA!!

Skomentuj

dj_zibi,

to można mówić o kierowcach każdej marki, ale niestety o kierowcach bmw są takie stereotypy i oni są zawsze na straconej pozycji. nawet jeżeli nie jest niczemu winny,

np duża grupa kierowców w wieku ~40-50 lat opli fordów i różnych francuzów, nie używający kierunków na skrzyżowaniach rondach itp, starsze osoby w jakiś nie dużych fiacikach czy skodach przejeżdżający przez przejścia dla pieszych na których przechodzą ludzie bo przecież na ich pa jeszcze nikt nie wszedł, taksówkarze i kierowcy małych dostawczaków wymuszający pierwszeństwo na rondach skrzyżowaniach i wyjazdach z podporządkowanych i niezliczone ludzi w samochodach formowych czyli przeważnie przedstawiciele handlowi którym zawsze wszędzie się śpieszy, w ich przypadku nie ma jakiegoś strasznego gadania itp ale starczy niech coś takiego zrobi kierowca BMW to do razu, burak, tępak, bandyta złodziej itp

sam jażdże kilkunastoletni bmw, jade szybciej niż jest dozwolone, niedobrze przepisowo też ludziom przeszkadza, zwalniam przed progiem zwalniającym też przeszkadza

no troche się już rozpisałem , ale oczywiście, bronie marki bo pewnie też jestem burakiem :cry:

Skomentuj

Niestety, ale w Polsce jest sporo takich stereotypów dotyczących samochodów. Nie to co na zachodzie, tam praktycznie nikt nie nazwie człowieka za kierownicą bmw burakiem bo tam nie jeżdżą 15-20 letnie auta, które może sobie kupić byle kto. Jak ktoś posiada bmw to jest to przeważnie nowy model, a za kółkiem nierzadko siedzi biznesmen albo inny człowiek "nie w dresie".
                                        Inna sprawa jest taka, że w Polsce praktycznie każdy może sobie kupić samochód. Na aukcjach nie brakuje ofert z samochodami z potężnymi silnikami za kilka tys. zł. Nie szkodzi, że ledwo stoją na kółkach. Problemy zaczynają się, gdy coś się w aucie zepsuje i koszt części nierzadko przekracza wartość samochodu. Wtedy jest płacz i zgrzytanie zębami. Z drugiej strony trzeba też wziąć pod uwagę zwykłe naprawy wynikające ze zużywania się niektórych elementów - zawieszenie, hamulce itp. I zasada jest taka, że im mocniejszy samochód tym koszta napraw są większe.

Tasior, nie wiem czy zastanawiałeś się ile kosztuje choćby komplet hamulców - tarcze + klocki. Z pewnością nie są to koszta małe. Ja do swojego peugota 307 1.6 za przód zapłaciłem 350zł + 150zł wymiana, a silniczek wcale nie jest duży.
                                        Właściwie co tam się będę wtrącał, to nie moja sprawa. Grunt, że autko jeździ i nie nawala :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
                                          Tasior, nie wiem czy zastanawiałeś się ile kosztuje choćby komplet hamulców - tarcze + klocki. Z pewnością nie są to koszta małe. Ja do swojego peugota 307 1.6 za przód zapłaciłem 350zł + 150zł wymiana, a silniczek wcale nie jest duży.
                                          oj tam gadanie... do BMW i to jeszcze 5 jest dużo zamienników dobrej jakości, i w rozsądnej cenie, na wymianie można oszczędzić, bo mozna samemu zrobić, piszesz że zapłaciłeś 150zł za wymiane, a to wystarczyło by na drugi komplet klocków.

Tasior, gratulacja zakupu, nie wiem w jakim jesteś wieku :razz: zakładam że w młodym, to kiedy miałbyś kupić paliwżernego i awaryjnego stwora jak nie teraz :razz:

i mowie od razu nie jestem żadnym fanem BMW :grin:

Skomentuj

Czaruję...
                                          X