Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wątek motoryzacyjny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez brencik Zobacz posta
    To ze pozniej silnik sie zagrzeje nie ma wpływu na to co było przez pierwsze 5 km.
    Oczywiście, że ma i koledzy wyżej już Ci to wytłumaczyli.
    Jeżdżąc cały czas na ssaniu mieszanka jest bardzo bogata co może powodować jej niekompletne spalanie i tak jak sylvek napisał masz wodę i trochę paliwa w misce. Efekt jest taki, że olej się lekko rozcieńcza, to może pogorszyć własciwości smarne, a nie wróży to nic dobrego.
    Inna sprawa, przy krótkich przebiegach silnik się nie nagrzewa i nie ma mozliwości przepalenia ewentualnego nagaru, osadu, sadzy czy tym podobnych rzeczy z zaworów, świec no i przede wszystkim z sondy Lambdy, a jak zawalisz sonde lambde to cały silnik nie pracuje tak jak ma.
    I wiem co mówię, bo auto rodziców robi własnie takie przebiegi.

Skomentuj

Niech sie zgłosi ten co ssanie i lambde w aucie...
      Mieszanie trochę technologie chłopaki

Skomentuj

Jeszcze taka ciekawostka w temacie wytrzymalosci silnikow o ktorej sie czesto zapomina. Legendarna wytrzymalosc diesla w porownaniu do benzynowego silnika, brala sie rowniez z bardzo prozaicznego powodu. Otoz silniki diesla w okresie calego swojego zycia, nabijaly mniej obrotow walu korbowego ( i innych elementow ) niz silniki benzynowe. Ta prosta zaleznosc w predkosci obrotowej silnika, miala duzy wplyw na jego zywotnosc.

Skomentuj

Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz posta
          Niech sie zgłosi ten co ssanie
          Oj tak tylko napisałem,przecież wiadomo o co chodzi... :)

Kojarzcie tak reklamę "NJU mobile" ...
          http://www.zbierak.pl/3833-ogranicze...suja_mnie.html

Skomentuj

albo zle zrozumialem, albo sie zglaszam - mam ssanie i lambde? :P

Skomentuj

Wszystkie mają ssanie tylko dzisiaj nazywa się to wzbogaceniem mieszanki i jest automatyczne a nie jak kiedyś wajchą.

Skomentuj

Co do obrotów wału, mój silnik został rozebrany po 200tys i panewki i wał spokojnie, właściwie kosmetyka poszła a kręci się pod 8.5 tys.

Co do oleju, mamy faceta w pracy co się całe życie tym zajmuje i pokazywał mi w pracy jak olej syntetyczny rozpuszcza się od wody nie benzyny a mineralny odwrotnie

Skomentuj

Ale co to jest 200 tys przebiegu? Nic. Dobre silniki moga czasami po 100tys miec lepsze parametry niz silnik po 10 tys km.
                  Jak ten silnik zrobi milion km albo chociaz pol banki bez zuzycia walu, cylindrow, pierscieni i panewek, to bedzie mozna mowic o dobrej wytrzymalosci :)

Skomentuj

Moje w124 mając jakiś milion miało robioną samą górę.

Skomentuj

Tak ale mówimy o silnikach które pewnie połowy zakresu nie łapią obrotów jak mój, ten jeździ od 2tts do 8.5, przeważnie w okolicach 5, pierścienie i góra poszła ale dół był też sprawdzany, z resztą nie wierzę że te nowe tyle pociagna, z resztą 1.2 vw nam padł po 150tys km a cały czas był serwisowany

Skomentuj

Zamieszczone przez dan124 Zobacz posta
                        Moje w124 mając jakiś milion miało robioną samą górę.
                        Na takiego to bym się nawet przesiadl, ale bym potrzebował garaż pod domem żeby można było sobie podlubac, może kiedyś

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                          Ale co to jest 200 tys przebiegu? Nic
                          Poszukaj testow nowych aut po 100tys. Silniki do remontu.

Skomentuj

Mój "nowy" turbo ma 94 kkm i nic mu nie jest.

Skomentuj

Zamieszczone przez brencik Zobacz posta
                              Poszukaj testow nowych aut po 100tys. Silniki do remontu.
                              To nie jest regula, tylko wyjatki.

Skomentuj

Wszystkim wam życzę bezawaryjnej jazdy bo temat zaczyna prowadzić do nikąd, chociaż jazda samochodem bez celu może też być fajna

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
                                  Wszystkim wam życzę bezawaryjnej jazdy bo temat zaczyna prowadzić do nikąd, chociaż jazda samochodem bez celu może też być fajna
                                  Nie ! po to są motocykle :thumbsup:

Skomentuj

http://pl.wikipedia.org/wiki/McLaren_650S

Podobno film z dzisiejszego dnia, Polska. Szkoda samochodu, tym bardziej, że jest to dla gościa kosztowna nauka jazdy RWD z bardzo dużą mocą.
                                    Last edited by .3lite; 13.03.2015, 21:48.

Skomentuj

Gościu pewnie ma AC, ja bynajmniej zainwestowałbym w takowe. Tutaj naprawy idą w tysiące złotych

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
                                        Tutaj naprawy idą w tysiące złotych
                                        Za zderzak w 207 dostałem dwa tysiące :P myślę że w przypadku auta na filmie naprawy idą w dziesiątki jak nie setki tysięcy

Skomentuj

poniosło na mokrym :) wielu nie zdaje sobie sprawy jak mokry asfalt jest zdradliwy i często robią gwałtowne manewry przy zmianie pasa albo zakrętach a to niby takie oczywiste . Tutaj moc zrobiła swoje.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X