Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mechanizm forum, błędy, propozycje zmian itp.

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Yoshi_80
    Nadal podtrzymuje zdanie, jeżeli sie zrzucać to raz na jakiś czas. Zrobić zbiorkę np przez miesiac, nazbierać na domene i serwer od razu z góry za rok i mieć z głowy. Ciągłe akcje zbierania jakieś dobrowolne wplaty kiedy sie komu podoba to rozmydlanie i niepewne źródło finansowania.
    Z drugiej strony Quester jeszcze nie nażekał więc nie jest tak źle :wink:
    Tak ja się z tym zgadzam, ale co z tym co napisał cudny90? hmmm, nazwijmy to tolerancją tych co wpłacili do tych co nie wpłacili i na odwrót ?

A może by Qester zrobił to tak, że wpłacić by musiał każdy kto chce dołączyć do tego forum a opłata by była np. co roczna w postaci SMS za np. 1,22zł [UWAGA podałem tylko przykład]
    Wydaje mi się że na takiego SMS było by stać chyba raczej każdego

* zaletą tego że każdy wpłaci było by zmniejszenie kosztów poniesionych przez "jednostkę" (bez obrazy)

Nie wiem ilu jest użytkowników ale sądzę, że biorąc pod lupę ilość userów podzielić przez roczne poniesione koszta utrzymania forum przez właściciela = tani SMS

Nasuwa się chyba tylko jedno pytanie czy Quester jest w mocy takie coś "stworzyć/zorganizować" ??

PS można by jeszcze doszukiwać się w tym komercji i słusznie ale wydaje mi się że nikt na takim sms`sie nie zbiednieje a Quester milionerem nie zostanie, o ile sprawiedliwie do tego podejdzie

A wy co o tym myślicie ?

Skomentuj

ir0nhide, gdybym na samym poczatku zobaczył że trzeba tu płacić za dostęp do forum to wyrzucił bym swoje uszkodzone kolumny, od których zaczynałem zabawę, na śmietnik (co zreszta i tak potem zrobiłem, ale to inna bajka ) i zapomniał o czymś takim jak audio. Być może teraz podniecał bym się nowymi rybkami w akwarium zamiast nowym głośnikiem w łapkach

Może ta pasja dopadła by mnie w jakiś inny sposób, może to przeznaczenie ( :mrgreen: ) ale napewno nie za sprawą tego forum...

Takie jest moje zdanie i gdyby kiedyś była jakaś ankieta, zagłosował bym przeciw.

Skomentuj

Panowie, wszyscy tutaj zebrani zapełniamy to forum NAJCENNIEJSZĄ ze wszystkich WALUT - WIEDZĄ. Ten, kto jej nie ma - może sobie utrzymywać za kasę puste forum, ale nikt nic z tego nie będzie miał.

A jeśli chodzi o internet - ma bardzo ważną zaletę - jego zasoby są ( powinny być ) darmowe.

Więc nie róbmy problemów tam, gdzie ich nie ma.

Była zrzutka na nowy silnik forum - koniec zrzutki, sprawa zamknięta - za niedługo pewnie będziemy się cieszyć sprawniej działającym forum.

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90
          A jeśli chodzi o internet - ma bardzo ważną zaletę - jego zasoby są ( powinny być ) darmowe.
          Hehe, powiedz to wlascicielom rapidsharów, torrentów itp.

Skomentuj

pegelmesser, chodzi Ci o fora, gdzie trzeba wysłać jakiegoś smsa, żeby otrzymać link do torrenta? Z tego, co wiem, to takiej opłaty przynajmniej w 99% wymagają tylko do nielegalnych materiałów. Byćmoże w takich gustujesz, ale nie musisz tutaj zaczynać tematu. Bo "ciemna strona" internetu to już raczej inna bajka.

Skomentuj

Nadal podtrzymuje zdanie, jeżeli sie zrzucać to raz na jakiś czas. Zrobić zbiorkę np przez miesiac, nazbierać na domene i serwer od razu z góry za rok i mieć z głowy. Ciągłe akcje zbierania jakieś dobrowolne wplaty kiedy sie komu podoba to rozmydlanie i niepewne źródło finansowania.
              Z drugiej strony Quester jeszcze nie narzekał więc nie jest tak źle :wink:
              zgadzam się tutaj w całości z Yoshim80
              zbiórka cało roczna umrze śmiercią naturalną po pierwszym tygodniu
              a zbiórka raz w roku w momencie opłaty za domenę ma sens.
              jest też możliwość, żeby forum na siebie w jakiś sposób zrobiło ale nie reklamami... :wink:
              np opłatą 1zł za ogłoszenie...
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz
                zbiórka cało roczna umrze śmiercią naturalną po pierwszym tygodniu
                a zbiórka raz w roku w momencie opłaty za domenę ma sens.
                Popieram...

Zamieszczone przez lklukasz
                jest też możliwość, żeby forum na siebie w jakiś sposób zrobiło ale nie reklamami... :wink:
                np opłatą 1zł za ogłoszenie...
                Nie popieram, jeśli Cię dobrze zrozumiałem to nie wydaje mi się by był to dobry pomysł.
                Załóżmy że wystawiłem 5 ogłoszeń w miesiącu, za każde muszę zapłacić powiedzmy 1 zł plus lecieć na:
                - poczta polska (dodatkowo opłata 2,5zł)
                - bank - Ci co nie mieszkają w mieście będą musieli dojechać.... do najbliższego(koszta)
                - przelew przez internet, zależy jaki bank, jakie konto ale dodatkowe opłaty też występują
                A poza tym mi by się nie chciało tyle latać...
                Większość raczej wystawia na Allegro (i ponosi jakieś koszta) a następnie chcąc zapodać tu w ogłoszeniu link do swej aukcji też by musiał wiązać się z opłatami :???:
                Nawet jeśli opłata była by drobna to ile zamieszania przy tym :mad:

[ Dodano: 2010-07-03, 09:28 ]
                A do tego co napisałem wcześniej to chciał bym dodać że:
                jeśli dobrze policzyłem to koszt SMS raz do roku wyniósł by netto ~ 10gr :!:
                Wątpię by był ktoś na kogo by nie było stać wydać 10gr rocznie za dostęp do tego forum

(a największą głupotą było gdybym założył "Off topic" pod tytułem "kto nie ma telefonu" :lol:)

Reasumując dalej uważam że SMS za hasło dostępu "tutaj" raz na rok to dobry pomysł.

Zamieszczone przez melisław
                ir0nhide, gdybym na samym początku zobaczył że trzeba tu płacić za dostęp do forum to wyrzucił bym swoje uszkodzone kolumny....
                Nie w pełni Cie rozumiem, ale chyba nie chcesz mi powiedzieć że nie wydał byś 10gr raz do roku na wejście na forum... :shock:

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide
                  ale chyba nie chcesz mi powiedzieć że nie wydał byś 10gr raz do roku na wejście na forum... :shock:
                  Teraz to i pewnie więcej :) Ale przy pierwszej rejestracji gdy chciałem założyć temat jak pomierzyć jakiegoś plastikowego szajsa kolegi, którego on nastepnego dnia sprzedał za piwo, to nie miał bym zamiaru wydawać ani grosza. Odrzucił by mnie sam fakt że muszę zapłacić za wejście na forum. I tak jak już mówiłem, nie zainteresował bym się wtedy tematem DIY który znalazłem na tym forum i który mi się spodobał :)

Skomentuj

melisław no spoko w sumie rozumiem Cie bo pewnie był bym tej samej myśli ale troszkę więcej bym się zastanowił i przeczytał "fajny tekst" napisany przez właściciela na str. głównej o tym że opłata została wprowadzona.... po przeczytaniu którego jak zaczarowany wyklepał bym tego sma`a za kilka/kilkanaście gr. itd itp...
                    Wszystko zależy od tego jak to by było zorganizowane....

a Ci co nie będą chcieli, to pójdą na as i zobaczą ze muszą czekać tydzień.... albo po pewnym czasie poczują niedosyt na eli to się wrócą tu i wyślą tego esa z radością
                    :mrgreen:
                    Ja bym tak zrobił

Nie wiem czy to o czym pisze to dobry pomysł i nie twierdze też ze tak by było najlepiej tylko po prostu coś tak dopomagam, a moim zdaniem pomysł przynajmniej głupi nie jest.

Skomentuj

Po krótkim namyśle muszę przyznać, że pomysł z SMSem jest całkiem niegłupi. Po pierwsze bez oplaty dostęp do forum jest ale w formie biernej, czyli mozna sobie czytać do woli. Wiedza leży odłogiem tylko brać. Ktoś chce się udzielać, może wykupić dostęp. 1 SMS za złotówkę dawałby dostęp np na rok czasu ale każdemu użytkownikowi nie tylko tym co się świerzo rejestrują, to uczciwsze. Opłata myślę rozsądna, 1zł/rok to jest nic. A jeżeli aktywnych użytkowników będzie ok 1tys to już mamy sporą sumkę ale myślę, że będzie ich więcej.

Nadmiar forsy o ile by sie taki zdażył zawsze można przeznaczyć czy na dodatkowe bajery do mechanizmu, czy chociażby zorganizowanie jakiegoś konkursu z nagrodą.

Skomentuj

Po krótkim namyśle muszę przyznać, że pomysł z SMSem jest całkiem niegłupi.
                        ale jak juz wziac pod uwage to ze z tej zlotowki 85% zostanie u operatora to pomysl wydaje sie juz calkiem glupi

Skomentuj

Nie 85% a 50%, ale pomysł i tak głupi, bo z jakiej racji jak ktoś chce innemu pomóc ma z a to płacić?
                          Quester jakoś pieniędzy na utrzymanie nie woła a wręcz przeciwnie co podkreślał w tym temacie. A jakby brakowalo pieniędzy to można wprowadzic więcej reklam bo jakos ich tu nie widze...

Skomentuj

Zamieszczone przez joy_pl
                            A jakby brakowalo pieniędzy to można wprowadzic więcej reklam bo jakos ich tu nie widze...
                            To jak więcej skoro niema ani jednej :razz:
                            Jeśli chodzi o moje zdanie na temat reklam to ja uważam iż to właśnie by były głupie... bo by mnie drażniło jak wchodzę... a tu reklama pampersów albo tamponów mi znienacka wyskakuje, albo miga nie potrzebnie....

Zamieszczone przez joy_pl
                            ale pomysł i tak głupi, bo z jakiej racji jak ktoś chce innemu pomóc ma z a to płacić?
                            Taki kraj za wszystko trzeba płacić....
                            Coś w tym jest co mówisz... ale może gdybyś znał więcej szczegółów i być może korzyści z takiej "operacji" to tak byś nie mówił
                            Owszem pewnie znaleźli by się i tacy którym żal dup... by ściskał w momencie wydania kilku/kilkudziesięciu gr. (joy_pl nie bierz tego do siebie, bo nie mowie do Ciebie...) ale dalej uważam iż można by to tak zorganizować by było więcej korzyści niż strat.....

Jedno z czym mogę się w 100% zgodzić z wami to to iż koszt SMS`a by się podwoił jeśli rzeczywiście operator zabierał by 50% (nie znam się na tym ale nie myślałem że tak dużo...)

Skomentuj

Na razie rozmawiamy czysto teoretycznie bo problemu finansowego nie ma ale warto mieć coś w zanadrzu jakby się taki pojawił.

Operator raczej nie zabiera połowy wartości SMSa chyba że ta połowa wynikła z niewielkiej kwoty. Myśląc o złotówce miałem taką wpływajacą na konto DIY nie wypływajacą z komórki. Szczerze wątpie aby ze złotówki zrobiło się 5zł gdzie reszta to prowizja operatora.

Nie wiem, może dla niektórych osób 1-2zł rocznie na smsa do ogromne pieniądze, dla mnie to jest śmieszna kwota. Ta śmieszna kwota x1000 i forum ma z czego żyć. Można być oszczędnym i należy racjonalizować wydatki ale to jest forum o tematyce która w gruncie rzeczy nie jest tania. Za złotówke mozna kupic 1m najtańszego kabla głośnikowego, więc o czy my to w ogóle rozmawiamy?
                              Kto wie, może niedługo pojawią sie wątki czy dawać wkręt w obudowę co 10 czy co 15cm aby było o 1/3 oszczedności na regipsiakach. Kryzys zagląda wszędzie :lol:

Skomentuj

Ta śmieszna kwota x1000 i forum ma z czego żyć.

Razy ILE? Poważny jesteś? Przecież na tym forum systematycznie wypowiada się z ~20 osób...

Nie wiem jak inni, ale ja jak wchodzę na forum, gdzie jest mowa o jakimś wysyłaniu smsów to od razu wyłączam.

Pomysł bezsensowny, żeby gorzej nie powiedzieć.

Skomentuj

Razy ILE? Poważny jesteś? Przecież na tym forum systematycznie wypowiada się z ~20 osób...
                                  A co ma piernik do wiatraka :???:
                                  cudny90:
                                  Na razie rozmawiamy czysto teoretycznie...
                                  Ja się na razie zamykam, do momentu aż Admin wyrazi swój pogląd na ten temat...

Skomentuj

Nie ma znaczenia czy to będzie 1pln, 100pln, czy 1000pln i czy to będzie tygodniowo, miesięcznie, rocznie... liczy się fakt że taka opłata będzie regularna a to jakąś część ludzi zniechęci do udzielania się, co wymusi podniesienie opłat i kolejna część zrezygnuje itd. Aż powstanie „kółko wzajemnej adoracji”, no ale jak tam sobie chcecie...

Jeżeli już naprawdę brakowało by pieniędzy na utrzymanie to, najlepszym rozwiązaniem są reklamy, choć ze względu że jest to małe forum i część ludzi i tak blokuje reklamy mogło by być to nie wystarczalne. Więc wtedy dobrowolne wpłaty, jak komuś by zależało na forum wpłacał by dużo a jak nie, nie wpłacał by nic. Na niektórych serwisach to ostatnie funkcjonuje dobrze...

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide
                                      A co ma piernik do wiatraka :???:
                                      Wiatrak może się rozpierniczyć... :mrgreen:

Skomentuj

Na razie rozmawiamy czysto teoretycznie bo problemu finansowego nie ma ale warto mieć coś w zanadrzu jakby się taki pojawił.

Operator raczej nie zabiera połowy wartości SMSa chyba że ta połowa wynikła z niewielkiej kwoty. Myśląc o złotówce miałem taką wpływajacą na konto DIY nie wypływajacą z komórki. Szczerze wątpie aby ze złotówki zrobiło się 5zł gdzie reszta to prowizja operatora.
                                        Operator przytula 80-85% :)

Skomentuj

W telewizji też w kółko pokazują paru palikotów ale polityków mamy w sejmie ponad 400, tak samo jest forum.
                                          Niepowazny to Ty jesteś mówiąc od 20 osobach, w tym jednym temacie wypowiedziało się na oko z 50 różnych osób, nie mówiąc o liczbie dobrowolnych wpłat, nie mówiąc o tym że srednio miesięcznie zakładanych jest ostatnimi czasy 200 nowych kont. Być może 90% to boty a być może nie.

1 tys smsów spokojnie by to forum wyciągnęło, może i nawet więcej. Jeżeli smsy sa tak drogie jak pisze kolega wyżej, że wszystko bierze operator, to zawsze można inaczej to rozwiązać.

Może problem jest poruszany przedwcześnie, jednak faktem jest iż co raz wiecej serwisów przechodzi na jakąś formę pobierania opłat i to nie z chęci zysku ale z powodu, że nie są w stanie się utrzymać. Już raz taki przypadek był na diyaudio, gdzie roczny koszt utrzymania to było o ile pamiętam ok 500zł i ówczesny administrator - właścicel nie chciał już tego dźwigać. Wcale mu się nie dziwie, bo jak sam mam zapłacić podobną kwotę np OC za auto to jakoś nie mam uśmiechu na twarzy.

Aktywnych użytkowników może faktycznie jest niewielu ale pasywnych jest ogromna ilość oni też a może w głownej mierze generują transfer, jak ktoś nic nie pisze na forum to wcale nie znaczy że go tam nie ma i nie przegląda

Pewien nadmiar środków finansowych, nie powiem, przydałby się na forum. Możnaby rozwinąć parę ciekawych incjatyw tak jak niegdysiejsze konkursy na audiomanii, gdzie nagrody były niebyle jakie. Możnaby sfinansować np otwarte projekty dla forum, gdzie problemem jest często koszt budowy paru prototypów. Pomysłow na pewno znalazłoby się wiele. Być może napędzane by to było w duzej mierze z nowych użytkowników, a może ci nowi by się rejestrowali i udzielali dzięki rozwijającemu się forum ? To jak z gospodarką jak są pieniadze to mozna albo je przepieprzyć albo pomnożyć :wink:

Skomentuj

Czaruję...
                                          X