Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mechanizm forum, błędy, propozycje zmian itp.

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czy byłaby możliwość aby foty wrzucane przez menadżera dodawania plików (załączniki w zaawansowanej edycji) mogły automatycznie zmniejszać się do jakiegoś wybranego rozmiaru np. 1024x1024 lub 1280x1280 / tak jak np. w programie imageshack uploader. Gdy próbuję dodać foty to niektórych mi nie akceptuje, przez co muszę specjalnie kopiować je na kompa, zmniejszać i na nowo wrzucac do menadżera dodawania plików. Nie wiem czy to przez rozdzielczość czy rozmiar pliku tak się dzieje i nie są one akceptowane.:huh::huh:

Skomentuj

a mozesz uzyc http://obrazki.diyaudio.pl?

Skomentuj

o fajne... tylko widzę, że w info: Maksymalny rozmiar pojedyńczego pliku to 2MB.
        Można to zwiększyć do np. 6MB? Cyfrówka zapisuje mi w zależności od ustawień od 2,5 do 5,5

Skomentuj

Witam,

jakoś nigdy nie udalo mi się tego zastosować. Mogę prosić o wskazowki? Przycisk Dodaj plik jest u mnie nie aktywny.

Pozdrawiam,
          Jacek Zieliński

Skomentuj

@ruffpl - przykro mi ale raczej tego nie zmienie, wiem ze wam leniwce latwiej ladowac takie kolosy zeby pokazac kawalek deski ;p
            @Jacek dziala pod wszystkimi najnowszymi przegladarkami, polecam FF/Chrome/Safari - pod IE, jak to pod IE .... 'winno dzialac'

Skomentuj

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
              Można to zwiększyć do np. 6MB? Cyfrówka zapisuje mi w zależności od ustawień od 2,5 do 5,5
              wiele razy widzialem tak wielkie zdjecia. czy ktos z was oglada je w pelnej rozdzielczosci?
              bo ja zazwyczaj dopasowuje do ekranu i tyle
              wiec te 1200pix szerokosci wystarczy
              np moze max 1600 bym sie zgodzil, ale nie wiecej

Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz posta
              Mogę prosić o wskazowki? Przycisk Dodaj plik jest u mnie nie aktywny.
              daj screena

Skomentuj

6MB w teorii moglo by byc, bo czemu nie ALE jest ALE...

Zalozymy ze daje 6MB na upload, gosc ma fote z aparatu akurat cos kolo 6MB i sobie mysli, fajnie nie musze nic robic bo skrypt mi to łyknie, odpale upload i pojde sie wykapac... no, ALE ma tez neta z uploadem 512kbit/s, zaczyna wysylac i leci.
                Od samego startu alokuje mi proces na serwerze dopoki upload sie nie skonczy, dodatkowo bede musial wydluzc maksymalny czas wykonywania pojedynczego skryptu PHP per process (w zasadzie chodzi o max_input_time, max_exec_time i moze tez w pewnych przypadkach zalezec od konf. serwera HTTP) i zalozyc np. ze max taki upload pliku moze u kogos, na dupiatym necie trwac np 5-6 minut - gdy tego nie zrobie, gosc po np 4 minutach uploadowania swojej deski w pliku 6MB dostanie na ekran piekny error z serwera "503" (wykonywanie zostanie ubite czyt. odbieranie danych) i do tego wkurw... ze po tych 4 minutach i kapieli obrazek nie dolecial na jego dupiatym necie. (czasy podalem przykladowo)
                Tym sposobem bede musial tlumaczyc i pisac ze skrypt dziala i ze to nie problem po stronie hostingu

Nie ze nie ma miejsca na partycji czy host jest za slaby - tylko kurde bez jaj, wszystko opiera sie na optymalizacji i nawet po resize foty 6MB i obcieciu jakosci rozmiaru bedzie prawdopodobnie spory.
                Do tego samo przemielenmie takiego obrazka 6MB po stronie hosta zajmie ktorys core CPU na dosc spory, patrzac od strony hostingu czas.
                Wszystko da sie zrobic tylko trzeba sie zastanowic czy jest sens - dlatego namawiam zeby ew. resize zrobic samemu (w sensie rozmiar, fotka 2MB jest naprawde extra jakosci) - skrypt zrobi zmiane rozdzialki za was.

Pod windowsa jest sporo programow np darmowy IrfanView, mozecie tam batchowo mase obrazkow naraz ciagnac.
                Robiac cokolwiek dla siebie czy gdzies indziej staram sie dobierac optymalnie rozwiazania i z glowa, efekty widac w dzialaniu.

A tak na koniec, ... niestety vB to zaawansowany skrypt, ale silnik zalacznikow to...... LIPA.
                Stad po krotkiej naradzie odpalilismy strone dla uploadu obrazkwo w nieco bardziej cywilizowany sposob.

/edit/
                Jacek - tego uzywamy do uploadu, sprawdzony i mechanizm i natywnie obsluguje mase technologii i sam sobie wykrywa co twoja przegladarka wspiera -> http://www.plupload.com/
                Jak Ci to nie dziala, to musze powiedziec ze masakra iz twoja przegladarka NIC nie wspiera (albo jest stara, albo jakies smieci wtyczki typu jakies blocki, albo IE cos sie odwidzialo...)

Dzieki, ponudzilem.

Skomentuj

Popieram, jak ktoś poświęci nawet całe kilka sekund na zmniejszenie grafiki wcale go nie zaboli, korona mu nie spadnie a godność nie ucierpi.

Skomentuj

Polecam programik do zmniejszania fotek bez zbytniej utraty ich jakości (można definiować stopień kompresji i rozmiar dla wielu zdjęć jednocześnie): http://www.dobreprogramy.pl/Fotosize...ows,31810.html
                    Używam go od lat w pracy, przy przesyłaniu pocztą dużych zbiorów fotografii.

Skomentuj

Pawle,

screen nic Ci nie da. Przycisk jest ale klikanie na nim niczym nie skutkuje. Tomek pewnie ma rację, to kolejna przypadłość po braku miniaturek mojego IE.

Pozdrawiam,
                      Jacek Zieliński

Skomentuj

Ok. Rozumiem. Po prostu chciałem spytać czy jest taka możliwość skoro foty nie mają być wrzucane na serwer zewnętrzny tylko diyaudio.

Skomentuj

Napisze dla uspokojenia ze wszystko jest OK i nie nalezy sie martwic.
                          http://diyaudio.pl/showthread.php/21...cje-o-awariach

Skomentuj

Mam taką małą prośbę mógłby ktoś ustawić poprawną godzinę na forum strasznie to mylące

Skomentuj

Godzina jest dobra :) sprawdź u siebie w profilu
                              marcinsywala.pl
                              Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Nie na temat...
                                Witam,

jest więc okazja stworzyć nowy dział: Sprawdzone Projekty. I wg mnie nie jest to to samo co Gotowe Projekty Zwrotnic. Na każdym kroku podkreśla LuSzTi, że zwrotnicy nie można projektować w oderwaniu od wymiarów frontu. Dlatego taki gotowy projekt jest czymś zdecydowanie cenniejszym, bo zamykającym wszystko w spójną całość. I tylko takie projekty, nowe oraz archiwalne, powinny tak trafić. I zgadzam się, że nie jest to gotowa konstrukcja w pojęciu ofornirowana, polakierowana i postawiona obok plazmy w salonie.

Pozdrawiam,
                                Jacek Zieliński
                                Last edited by LuSzTi; 03.06.2013, 08:12.

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz posta
                                  Witam,

jest więc okazja stworzyć nowy dział: Sprawdzone Projekty. I wg mnie nie jest to to samo co Gotowe Projekty Zwrotnic. Na każdym kroku podkreśla LuSzTi, że zwrotnicy nie można projektować w oderwaniu od wymiarów frontu. Dlatego taki gotowy projekt jest czymś zdecydowanie cenniejszym, bo zamykającym wszystko w spójną całość. I tylko takie projekty, nowe oraz archiwalne, powinny tak trafić. I zgadzam się, że nie jest to gotowa konstrukcja w pojęciu ofornirowana, polakierowana i postawiona obok plazmy w salonie.

Pozdrawiam,
                                  Jacek Zieliński
                                  A ja bym zostawił, tylko nazwę poprawił na projekty i gotowe konstrukcjie.

W projektach było by właśnie jak LuSzti przedstawił -czyli do wyboru do koloru jak się komu podoba, a w gotowych konstrukcjach to czym chcemy się pochwalić, fornir, lakier itp. - czyli tylko wykończone, gotowe produkcje.
                                  Last edited by LuSzTi; 03.06.2013, 08:12.

Skomentuj

Nie na temat...
                                    Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                                    A ja bym zostawił, tylko nazwę poprawił na projekty i gotowe konstrukcjie.
                                    Były by całkiem nieźle, w nawiasie przed zamias 2way lub 3way wpisywać projekt.

No albo inna opcja, wrzucic to do gotowych w podwieszonym, tylko wtedy nie ma gdzie dyskusji zostawić.
                                    Last edited by LuSzTi; 03.06.2013, 08:13.

Skomentuj

Nie na temat...
                                      A nie lepiej do "WŁASNE konstrukcje elektroakustyczne" dodać jeszcze jeden poddział "Projekty", a w nawiasie: 2 way, 3 way, subwoofer, wzmacniacz...
                                      I żeby temat został zatwierdzony musi być wzór np. tak jak Luszti robi: wymiary, jak wytłumić, zwrotka, pomiary i opisać jak to gra.

Skomentuj

Nie na temat...
                                        Byłoby elegancko, ale ile by takich konstrukcji się pojawiło...
                                        No i jeszcze stawiać jakies wygórowane wymagania w postaci szablonów:)
                                        Ktos udostepnia takie projekty, ma czas na to -rewelacja. Ale samo udostepnienie projektu zwrotnicy + char-ka to juz przeciez jest duzo...
                                        A moze jeszcze wprowadzic oplate na mozliwosc przedstawienia projektu

Skomentuj

Nie na temat...
                                          Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
                                          A moze jeszcze wprowadzic oplate na mozliwosc przedstawienia projektu
                                          raczej za pobranie projektu. byloby na oplacenie domeny
                                          Last edited by LuSzTi; 03.06.2013, 08:11.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X