Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Spam Post :)
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz postaNie myślałeś o tym, żeby wybrać głośnik o jednak mniejszej wartości Qts?
Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz postaTak swoją drogą, to kilka dni temu sam postawiłem dipole na dwóch TVM ARN-312-00/8 .
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaNo i jak? Z czym to laczysz? I pasywnie czy aktywnie?. Ustawienie jednak w dalszej odległości od naroży zmusza do mocniejszej korekcji filtrem do uzyskania początkowego zejścia i sporego obcięcia efektywności, a przynajmniej przy tych odgrodach, w które ja je włożyłem (ścianka przednia 35cm, boczne 60cm). Za każdym jednak razem słychać, że bas pozbawiony jest naleciałości typowych skrzynek, niestety ilościowo i mocowo nawet takie dwie miednice nie dadzą trzęsienia ziemi. Tutaj bardzo boleśnie czuć "coś za coś"
.
Last edited by Racjonalny; 28.12.2013, 17:31.
Skomentuj
-
Wlasnie, to granie bez pudla slychac od pierwszych dzwiekow, ale faktycznie, trzeba sporego Sd zeby to wszystko sensownie gralo.
Ja jestem w nieco innej sytuacji. Szwagier zobaczyl przypadkiem projekt dipoli i powiedzial, ze chce to miec. Wczesniej byla opcja budowy normalnych paczek. Aktualnie wykancza swoj domek i w salonie wymyslil sobie dipole w wielkim kawalku naturalnego drewna. Nie wiem ile ma tam metrow, ale bez mierzenia wiem, ze musza byc dwie 15 na strone. Zeby to uproscic i nie szalec z kosztami na gore puszcze jakiegos szerokopasmowca.
Alpha to sprawdzony tluczek i wiadomo, ze to zagra. Z innymi moga byc tance z gwiazdami i inne cuda.
Skomentuj
-
Jeszcze jedna uwaga. Owe dipole ustawione w narożach potrafiły zamruczeć naprawdę bardzo nisko i w tym ustawieniu ich potencjał natężeniowy również był niezły. Gdyby były to głośniki o większej wartość Qts (ARN 312 mają Qts=0,4 przy fs=24Hz) to i wypełnienie w najniższej oktawie byłoby jeszcze lepsze. Ale to można załatwić szeregowym rezystorem.
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaZeby to uproscic i nie szalec z kosztami na gore puszcze jakiegos szerokopasmowca..
Skomentuj
Skomentuj