Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spam Post :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
    Marian: miałem ten sam amplituner i ten sam problem z sygnałem na przody - konieczna wymiana przekaznikow.
    Jaki koszt?

Skomentuj

Groszowe sprawy to sá

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Penetrator Zobacz posta
      Jaki koszt?
      Podaj model przekaznika
      https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

Jak już to bym poszukał o podobnych parametrach ale nie wkładał takich samych jeśli są najzwyklejsze/najtańsze , chyba że ma to być tanim kosztem na jakiś czas. pytanie tylko czy sam to zrobi czy odda gdzieś, wtedy już nie są to groszowe sprawy

Skomentuj

Jeszcze nie rozkręcałem więc nie znam modelu.
          A co do wymiany, to jeśli będzie to prosta sprawa to sam to wymienię, najwyżej Bocian mi pomoże.

Wczoraj spróbowałem włączyć ampli, no i działał do momentu wyłączenia go, czyli jakieś 3 godziny.
          Dziś rano znów szalał, parę razy dostał z piąchy i jakoś działa :)

Niestety, bawiłem się generatorem bo akurat testuje głośniki, no i słychać jakieś brzęczenie. W obu kanałach tak samo więc to nie wina głośników. Może po wymianie selektorów to brzęczenie zniknie.
          Last edited by marian; 24.10.2017, 19:40.

Skomentuj

samo wylutowanie to z reguły nic specjalnego jak się ma podstawowe narzędzia do tego, ale im bardziej bajerancki tym więcej rozkręcania i zabawy z tym

Skomentuj

Na szybko przedzwoniłem kolumnę i coś się ostro spieprzyło.. nie ma co, trzeba będzie zajrzeć do zwrotnicy i przedzwonić głośniki bez i ze zwrotnicą.
              A na pomiarach podczas zwrotkowania było dobrze... chyba, że źle połączyłem a tyle razy sprawdzałem czy jest dobrze.. ehhh :)
              Last edited by marivs; 25.10.2017, 20:39.

Skomentuj

Wystarczy że inaczej ustawisz mikrofon niż poprzednio i już masz inny wykres.

Skomentuj

Ja to rozumiem ale z pomiaru wychodzi że zamiast 2 drożnego zestawu grają mi jakby tylko woofery ha!. I fizycznie niemożliwe że aż tak wysoko Pomiar jest w osi 22TAF więc gdzieś jest babol , mam zabawę na weekend i sprawdzenie co mi filtruje tak ta górę.
                  Last edited by marivs; 25.10.2017, 22:15.

Skomentuj

Marian: Nie pamietam jakiej firmy przekazniki to byly ale to ten niebieski miedzy trafem a radiatorem z tego co pamietam na 24V. Demontaż banalny więc jak rozbierzesz to dokladny model bedziesz wiedzial. Na pewno kupisz na TME chyba 20zl netto kosztowaly, to sa dosyc popularne przekazniki z standardowym rozstawem wiec ewentualnych zamiennikow jest sporo.

Jak juz masz wymieniac to wymien wszystkie przekazniki, ten od softstartu tez i masz spokoj.
                    Last edited by dragon; 25.10.2017, 23:49.

Skomentuj

Pytanie z zupełnie innej beczki. Zakupiłem coś na allegro i nie jestem pewny czy znajomy da radę odebrać, a w gre wchodzi tylko odbiór osobisty. Mógłby ktoś odebrać dla mnie zakup(raspberry pi z hifiberry), wrzucić w coś i wysłać? Płacę za fatygę oczywiście. Odbiór w okolicach Wąwozowej między 17 a 20...

Skomentuj

Zamieszczone przez marivs Zobacz posta
                        Na szybko przedzwoniłem kolumnę i coś się ostro spieprzyło.. nie ma co, trzeba będzie zajrzeć do zwrotnicy i przedzwonić głośniki bez i ze zwrotnicą.
                        A na pomiarach podczas zwrotkowania było dobrze... chyba, że źle połączyłem a tyle razy sprawdzałem czy jest dobrze.. ehhh :)
                        To odcięcie przy 9.5kHz trochę dziwnie wygląda, jeżeli pomiar dobry, to nic dziwnego, że jest problem z wysokimi.

Skomentuj

Na szybko bez specjalnej kalibracji i super warunków ale... czyżby tweetery powiedziały PAPA ?

Skomentuj

Czy Wy też nie możecie spać po nocach?? Bo śnią się kolumny?? I trzeba wstać odpalić kompa i wejść na DIYAudio ..... :)

Skomentuj

Uff... a już myślałam ze jestem chory:)

Skomentuj

Wracając do moich pomiarów to winnym tych dziwacznych wykresów jest chyba karta dźwiękowa w laptopie. Aż dziwne, że sprzęt z 2013 roku może mieć aż tak krótkie pasmo przenoszenia? Wydaje mi się, że gdy wcześniej robiłem pomiary to pasmo było szersze. Czy jest możliwe, że coś się spierniczyło sprzętowo?
                                Poniżej wynik pomiaru zrobiony w RightMark Audio Analyzer. Idealnie odcina pasmo w miejscu jak na wcześniejszych moich pomiarach.

Skomentuj

A co to za karta? Sprawdz w ustawieniach, moze masz wlaczone jakies ulepszacze dzwieku. Jaka czestotliwoscia robisz pomiar?

Skomentuj

Conexant smartaudio HD, ulepszacze wyłączone. W Arta mam ustawione 48kHz i FFT 16384

Skomentuj

To powinno byc wszystko ok. Raczej trudno mi uwierzyc, ze ta karta ma tak ograniczone pasmo. W kazdym razie moze pora na cos wlasciwego i pewnego...

Skomentuj

Jeszcze raz zrobiłem pomiar karty. Niestety ma jakąś przypadłość, ze sama zmienia ustawienia, ulepszenia i jakością wraca na 16-bit 44,1kHz.
                                        Ulepszenia mikrofonu (wejścia) były włączone i chyba stąd te błędy. Wyłączyłem i proszę bardzo jak ładnie :)
                                        I na 100% coś pewnego trzeba zakupić, coś z X-FI?
                                        Dzięki za pomoc.

Skomentuj

Szukaj uzywanego m audio transit usb. Albo cos aktualnego, ale z Asio. Kup raz i zapomnij.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X