Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tonsil wraca do gry :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...
    No widzisz i tu działa ta otoczka bio- o której mówię. Ludzie jak słyszą, że coś jest bio- to uważają to za lepsze i bardziej przyjazne środowisku, a tak wcale być nie musi. Na świecie rocznie produkuje się tyle odpadów drzewnych, że spokojnie wystarcza na produkcję celulozy.

BTW Cały czas są prowadzone intensywne badania nad celulazami, czyli enzymami rozkładającymi celulozę na poszczególne mery czyli glukozy. Takie enzymy są, ale nie są na tyle wydajne żeby używać je przemysłowo. Gdyby udało się wynaleźć wystarczająco aktywną jednostkę, to wzbogacilibyśmy się o tak duże źródło energii, że głowa mała :) Wyobraź sobie, zbierasz trociny, zalewasz wodą i wsypujesz proszek z aktywną formą celulazy. Po kilu godzinach dodajesz drożdże i czekasz aż będzie fermentowało I panowie to nie jest fikcja, naprawdę mocno się pracuje nad takimi enzymami. No ale to nie jest rozmowa na ten wątek. Szkoda tu śmiecić.

Skomentuj

Dopiero wyczytałem kto jest inwestorem aktuanego wcielenia fyrmy Tonsil ...
      Znałem śp. ojca tego Pana ... Gdyby żył to firmę postawił by na nogi
      Pozostaje mieć życzenie że Junior coś po ojcu jednak w genach odziedziczył i da radę ....

Skomentuj

znalazłem ostatnio taki artykuł ciekawe czy prawdziwy. ?
        http://www.pb.pl/3809247,2669,tonsil...e-drugie-zycie

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
          Jakby byl hajs i porzadny inwestor, to by ruszyli z bioceluloza i by sie Seas drapal po glowie, szczegolnie ze technologie maja, ale trzeba by bylo zbudowac labolatorium do jej produkcji.
          Życzeniowe gadanie, tak samo jak te hi endowe kolumny, których do tej pory nikt nie słyszał, miały być lepsze od wszystkiego. Żeby seas drapał się w głowę to tonsil powinien mieć już dawno głośniki przynajmniej tak dobre jak seasy z serii prestigde a niestety nie ma . Głośnik to nie tylko sam materiał membrany.

Skomentuj

Zauważyliście, że praktycznie w każdym artykule na ten temat mówi się przeważnie o "rodzinie pana Sławka", a nie o samym panu Sławku? Nie twierdzę, że to źle - jest OK, bo "rodzina" raczej dobrze się kojarzy więc jest to zapewne zabieg marketingowy, który ma przekonać potencjalnych klientów, że nie chodzi o czysty biznes i płynięcie na ciągle silnej fali marki, ale zaprzęgnięte są do tego pasja, rodzina, tradycja... Myślę, że to dobry kierunek z punktu widzenia marketingowego, ale uważam również, że tak mocno eksploatowany, że aż zaczyna kłuć w oczy. Na przeciętnego Kowalskiego zapewne to działa, ale jak już ktoś siedzi w temacie to widać, że cała ta otoczka - żę rozwój, że pasja - to jednak przerost formy nad treścią, bo wychodzi na to, że to jednak eksploatacja marki. Widać przynajmniej jaki target sobie obrali. Z punktu widzenia robienia biznesu - jeśli to działa, to kibicuję. Jeśli chodzi o diowców, audiofili i tego typu podobne twory, które generalnie stanowią zapewne marginalny rynek dla firmy, wygląda to raczej słabo. Dużo gadaniny, mało faktów, zero produktów.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
              Życzeniowe gadanie, tak samo jak te hi endowe kolumny, których do tej pory nikt nie słyszał, miały być lepsze od wszystkiego. Żeby seas drapał się w głowę to tonsil powinien mieć już dawno głośniki przynajmniej tak dobre jak seasy z serii prestigde a niestety nie ma . Głośnik to nie tylko sam materiał membrany.
              Sa sa. Wprowadzano jeszcze pewne poprawki. Lada dzien bedzie mozna ich posluchac u oficjlanych dystrybutorow w Tonsila. Bedziesz sie mogl nasluchac do woli.

Skomentuj

Mam wrażenie że zobaczymy chińskie głośniki z naklejką Tonsil. Dlaczego? Dlatego że:
                1. GDN 17/100 był głośnikiem widmo i krążą słuchy że został zaimportowany z Chin
                2. Filmik pokazujący produkcję głośników został zrobiony wyłącznie na poczet reklamy tzn. maszyny automatyczne zostały włączone tylko na chwilę żeby pokazać że niby coś jest produkowane.
                3. To co najważniejsze w tej dedukcji to to że nigdy nie wpuszczono mnie żebym zobaczył jak produkuje się głośniki w tym pseudo Tonsilu.
                4. Znacie chociaż jedną osobę, która mogłaby pokazać fotki, filmik z produkcji głośników? (pomijam pana S. i ewentualnie pracowników udzielających się na forach)
                5. Pracuje tam według tego co mówią inni zaledwie kilka osób w tym połowa to rodzina od spraw papierkowych. 3-4 osoby na produkcji + jeden ale za to bardzo dobry konstruktor pan M.D. (i to jedyna pozytywna cecha tej mikrofiremki)

Ale miejmy nadzieję ze to wszystko co wyżej napisałem to bzdura i Tonsil zacznie produkować sam głośniki (i pokazywać każdemu jeżeli zechce taka produkcję ) Inaczej trudno mi będzie uwierzyć.
                Last edited by Halowin; 11.09.2014, 18:40.

Skomentuj

Zamieszczone przez Halowin Zobacz posta
                  3. To co najważniejsze w tej dedukcji to to że nigdy nie wpuszczono mnie żebym zobaczył jak produkuje się głośniki w tym pseudo Tonsilu.
                  Dziwisz sie?
                  Idź zapytaj do jakiejkolwiek fabryki i popros o pokazanie kuluarów
                  Zartujesz chyba?

A teraz najlepsze pytanie: Co ty za figura jesteś?
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Produkcja głośników w Tonsilu to mit! Po za tym zero rozwoju, zero innowacyjności. Ich firma opiera się tylko i wyłącznie na tym że jadą pod szyldem Tonsila i gdyby nie to już dawno by przestali istnieć. Niestety przykre ale prawdziwe. Mógłbym zdradzić kilka szczegółów ale jestem zobowiązany zawodowo by tego nie robić.

Skomentuj

Wiecie. Ktoś niedawno kupił Tonsil, a tu krytyka. Nie wiem czy wiecie, ale od momentu zakupu takiego czegoś jak Tonsil, gdzie im pewnie jeszcze jakieś trupy z szafy wypadną, do tego żeby zaczęli się sensownie zacząć rozwijać musi minąć przynajmniej rok. Dwa lata od zakupu to dobry okres żeby od kupna takiego pół-trupa zacząć coś tworzyć i pokazywać naprawdę nowego. Dajcie ludziom trochę czasu. Jest jak jest bo jest, ale nie wiecie co się tworzy z tyłu, w planach, itd itp, i nigdy się nie dowiecie, są decyzje o których tam wie kilka osób i nikt wiecej się prędko nie dowie. Niestety, postawienie takiego molocha na nogi, który przeszedł kilka upadłości i zmian własnościowych, jest bardzo ciężkie, z dodatkowo opracowanym planem rozwoju, marketingu, sprzedaży itd itp. Dwa- trzy lata to jest okres w którym można zacząć oczekiwać zaczęcia się pojawiania nowych konstrukcji oraz nowych głośników.

A wy mam wrażenie oczekujecie że ktoś kupił, a na drugi dzień uruchomi pełną parą wszystko i wyciągnie stare projekty z szafy lol i to będzie światowy hit.

Skomentuj

Zamieszczone przez kapelli Zobacz posta
                        Jest jak jest bo jest, ale nie wiecie co się tworzy z tyłu, w planach, itd itp, i nigdy się nie dowiecie, są decyzje o których tam wie kilka osób i nikt wiecej się prędko nie dowie.
                        Szykują jakiś mega wałek?

Skomentuj

Zamieszczone przez Halowin Zobacz posta
                          Mam wrażenie że zobaczymy chińskie głośniki z naklejką Tonsil. Dlaczego? Dlatego że:
                          1. GDN 17/100 był głośnikiem widmo i krążą słuchy że został zaimportowany z Chin
                          2. Filmik pokazujący produkcję głośników został zrobiony wyłącznie na poczet reklamy tzn. maszyny automatyczne zostały włączone tylko na chwilę żeby pokazać że niby coś jest produkowane.
                          4. Znacie chociaż jedną osobę, która mogłaby pokazać fotki, filmik z produkcji głośników? (pomijam pana S. i ewentualnie pracowników udzielających się na forach)
                          5. Pracuje tam według tego co mówią inni zaledwie kilka osób w tym połowa to rodzina od spraw papierkowych. 3-4 osoby na produkcji + jeden ale za to bardzo dobry konstruktor pan M.D. (i to jedyna pozytywna cecha tej mikrofiremki)

Ale miejmy nadzieję ze to wszystko co wyżej napisałem to bzdura i Tonsil zacznie produkować sam głośniki (i pokazywać każdemu jeżeli zechce taka produkcję ) Inaczej trudno mi będzie uwierzyć.
                          A ja bym chcial zobaczyc filmik lub zdjecia z produkcji glosnikow w STX i innych firm ( ktorych ja nie znam ale ponoc sa, jak tu zapewniaja niektorzy uzytkownicy ), ktore u nas produkuja glosniki. Dasz rade zalatwic? Czy dalej bedziesz biadolic zamiast cos od nich kupic i wspomoc firme.

Skomentuj

Pisałem już która władza Tonsilu wyprzedała sita do produkcji membran i matryce do tłoczenia koszy . Wszystko poszło na wschód . Polecam przeglądać archiwa allegro są tam foty kartonów z membranami i gotowymi głośnikami z napisami Made in china.

Ogólnie to mam duboko w głępie cały ten temat ale to jest forum DIY ..
                            Czy nie powinniśmy się skupić na tym co jest dla nas dostępne realnie a nie pisać o polityce , oczekiwaniach i tym co się nam wydaje ale co część z Nas wie ale nie chce albo boi sie napisac?
                            Szkoda energii na takie bicie piany . Tonsil ma stanąć na nogi to niech sobie radzi i patyk im w .. ( ..) czy tak samo przejmujemy się upadającymi szewcami rolnikami czy pracownikami oczyszczalni ścieków ?

Skomentuj

Utopia, napisz wprost. Czy uwazasz, ze wszystkie glosniki Tonsilu sa produkowane w Chinach?

Skomentuj

Zamieszczone przez utopia Zobacz posta
                                Tonsil ma stanąć na nogi to niech sobie radzi i patyk im w .. ( ..) czy tak samo przejmujemy się upadającymi szewcami rolnikami czy pracownikami oczyszczalni ścieków ?
                                Nikogo to nie obchodzi, ich głośniki są bezwartościowe dla mnie, które i tak bym w życiu nie kupił. Moja przygoda z Tonsilem zakończyła się na GND 15/40/5 w mocno budżetowym projekcie.

Można jedynie mieć sentyment do nich, nic więcej :)

Skomentuj

Nie przesadzajmy, nie sa takie zle. Tzn mam na mysli kilka modeli, bo wiekszosc to faktycznie muzeum.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                    Nie przesadzajmy, nie sa takie zle. Tzn mam na mysli kilka modeli, bo wiekszosc to faktycznie muzeum.
                                    Przepraszam, źle się wyraziłem. Głośniki Tonsil'a nie są złe jeśli masz na myśli mocno budżetowe projekty, ale dla mnie są bezwartościowe ponieważ nawet znajomym polecam zainwestować trochę więcej kiedy chcą sobie zrobić projekt DIY. W poście wspomniałem o GDN 15/40/5 ponieważ jest to ostatni projekt stojących kolumn 2W, który robiłem znajomemu (miał bardzo ograniczone środki).

Inaczej mówiąc - brak nam środków ale chcemy jako takie granie? Tonsil będzie ok, do tego jest tańszy od STX'a.
                                    Last edited by .3lite; 12.09.2014, 03:36.

Skomentuj

Pewnie, ze budzetowe, nie ma co sie oszukiwac. Mozna na nich zrobic kolumny z poprawnym brzmieniem, czy sie oplaca? Trudno powiedziec, jest przeciez konkrencja w podobnej cenie, a czasami nawet nizszej. O kopulkach to nawet nie ma co wspominac, bo sa bardzo przecietne, ale to tez sie niebawem zmieni :)

Skomentuj

Juz sie "niebawem zmienia" od kilku lat
                                        Ile mozna czekać?
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Do konca roku doczekasz sie nowych produktow, moze nawet szybciej :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X