Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[komputery] temat ogólny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

sprawdzilem dysk na brata lapku
    nie czyta seagate disc wizard, ale oba windowsy zainstalowaly sie poprawnie
    po odpaleniu tego dysku na moim kompie win sie uruchamia i wiesza zaraz po uruchomieniu (widac pulpit itp). po czym komp przestaje widziec dysk

dla spokoju sprawdzilem tez ram - nic nie pomoglo (podmiana, zamiana, wyciagniecie)

ewidentnie mam konflikt sprzetowy. ide wymienic na klasyczny dysk

Skomentuj

Mam taki problemik. Na panelu przednim mojego komputera są przyciski dotykowe reset i on/off. Niestety przyciski te są w zasięgu ciekawskich rączek mojej półtorarocznej córeczki. Bardzo ją interesują te przyciski, więc chwila nieuwagi i wiadomo- komputer dostaje niespodziewanego reseta lub zostaje wyłączony. Jest może jakiś programik, by w momencie korzystania z kompa móc je wyłączyć? Szukałem w google ale nic nie znalazłem.

Skomentuj

a moze by tak sprzetowo na kablu je wyciagnac gdzies do gory?

bylem w sklepie zamienic dysk - oczywiscie problemy robi bo dysk jest sprawny...
        zostal mi tylko asus. jak nie pomoga to wtopilem 300zl :(

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          a moze by tak sprzetowo na kablu je wyciagnac gdzies do gory?:(
          No właśnie nie chciałbym ingerować w środku.

Skomentuj

W menedżerze urządzeń/lub jakieś sterowniki są do tych przycisków ?
            http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

lars, w opcjach zasilania powinno dać się ustawić przycisk power, ale resetu raczej nie da się przestawić... Jeśli resetu nie używasz to możesz go fizycznie od płyty odpiąć. Innego wyjścia chyba nie ma.

Skomentuj

Przycisk power ustawisz w laptopie, w stacjonarce trzeba by zmienić układ zasilania. Przycisku reset nie zmienisz, trzeba odłączyć od płyty

Skomentuj

To odłączę przynajmniej ten reset. Mała resetuje komputer nawet kilka razy dziennie. W końcu system mi od tego siądzie.

Skomentuj

Odłącz obydwa i od zasilania i od resetu. Wyprowadz kable z płyty głównej od pinów zasilania i podłącz do nich włącznik/ kup w sklepie elektronicznym np taki z zamknięciem

albo przekręcany

Ale najlepszy sposób to dać kompa nie pod, a na biurko tak jak ja zrobiłem/ teraz moja córka dusi jedynie logo Nvidia myśląc pewnie, że to coś da :)

Skomentuj

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
                      Odłącz obydwa i od zasilania i od resetu. Wyprowadz kable z płyty głównej od pinów zasilania i podłącz do nich włącznik/ kup w sklepie elektronicznym np taki z zamknięciem

albo przekręcany

Dobry pomysł z przyciskiem, ale nie takim jak Podałeś w komputerze przyciski power, start wyzwalane są impulsem, tzn. krótkotrwałe zwarcie powoduje włączenie, a długie trzymanie wyłączenie. Tutaj potrzeba przycisk monostabilny :), chyba żeby dać te przełączniki w torze z tymi z obudowy to wtedy będzie git Twój zamysł :)

Skomentuj

a tu prostsze rozwiązanie http://windows.microsoft.com/pl-pl/w...-your-computer
                        a przycisk reset odłączasz od płyty jeśli masz na tyle stabilnego kompa że go nie urzywasz

Skomentuj

Zamieszczone przez Natalleos Zobacz posta
                          a tu prostsze rozwiązanie http://windows.microsoft.com/pl-pl/w...-your-computer
                          a przycisk reset odłączasz od płyty jeśli masz na tyle stabilnego kompa że go nie urzywasz
                          Przycisk reset nie jest mi potrzebny, więc faktycznie odłączę go całkowicie.
                          A według tej instrukcji jak ustawię na przycisk zasilanie "nie rób nic" i wyłączę komputer to potem go włączę?

Skomentuj

Tak, funkcja przycisku sterowana jest w Windowsie, więc można spokojnie włączyć go, ale wyłączyć już nie.

Skomentuj

włączanie jest sprawą biosu a nie Windy więc po prostu włączy się bo jak miałby inaczej :PPP po wbiciu kernela i sterów dopiero wtedy winda zaczyna zarządzać płytą główną

Skomentuj

Aha no to super. Ustawiłem już opcję "nie rób nic" dla przycisku on/off a reset odłączę całkowicie wyciągając wtyczkę na płycie głównej. Sprawa rozwiązana. Dzięki Panowie:)

Skomentuj

Zamieszczone przez piglet11 Zobacz posta
                                  w komputerze przyciski power, start wyzwalane są impulsem, tzn. krótkotrwałe zwarcie powoduje włączenie, a długie trzymanie wyłączenie.
                                  No tak/ kompletnie zapomnialem. A moze nawet lepiej bedzie dac ( nie wiem jak to sie nazywa) przelacznik suwakowy 3 pozycyjny / 1-off, 2-on, 3-off. Wtedy jednym pelnym przesunieciem poszedlby impuls, a przelacznik po wlaczeniu kompa bylby zawsze ustaqiony na off.

Skomentuj

Zamieszczone przez asus
                                    Szanowny Kliencie,

W tym modelu testowane były tylko dyski mechaniczne, nie montowano innych.

Występujace problemy mogą być więc nienaprawialne.

Natomiast z pewnością warto wykonać aktualizację BIOSu.

Proszę wykonać aktualizację BIOSu

[...]

Warto też przetestować współpracę dysku z komputerem w różnych trybach pracy kontrolera.

Zazwyczaj można to ustawić w BIOSie w menu Advanced > SATA Configuration

Pozdrawiam / Best Regards,
                                    Mariusz Gabryś Technical Support Engineer L1
                                    ASUS Poland Sp. z o.o. | Ul.Postępu 6 | 02-676 Warszawa
                                    Tel.: +48 22 571 8040 | Fax.: +48 22 571 8001
                                    Website: ht
                                    jak widac tam tez nikt nie czyta co sie do nich pisze
                                    czyli rozumiem ze nie mam szans na poprawna prace komputera z tym dyskiem i musze go wymienic na klasyczny

Skomentuj

A próbowałeś wgrać nowy bios?

Skomentuj

Nie wytrzymam!

Skomentuj

A próbowałeś jakiegoś linuxa odpalić ?
                                          Jak by ruszył to by była jednoznacznie wina wina a nie lapka.
                                          Jak nie ruszy to nie wiem , pewnie jakiś konflikt z kontrolerem na płycie lapka i dupa zbita :???:

Skomentuj

Czaruję...
                                          X