Ouuu. Na XP uzywalem darmowej Aviry i bylo spoko. Na nowych windowsach praktycznie nie przebujesz antywirusa. Natywny Windows Defender dziala bardzo dobrze.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
[komputery] temat ogólny
Collapse
X
-
Witam.
Też mam PC z Win XP. Taki leciwy poczciwiec na Athlon 2000. Stoi biedak i jest rzadko uruchamiany z wiadomych względów.
Co do lapków, to obecnie piszę z Lenovo ideapad 100-15IBD
Pracuje na i5 2,6Ghz i dysku SSD z Win 10 Pro ... szybki jak cholera - mrugniesz oczami i masz to co chciałeś otworzyć na ekranie... W porównaniu ze staruszkiem nawet nie ma co porównywać.Last edited by grzeczny_52; 04.11.2017, 18:00.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez grzeczny_52 Zobacz postaTeż mam PC z Win XP. Taki leciwy poczciwiec na Athlon 2000. Stoi biedak i jest rzadko uruchamiany z wiadomych względów.
Skomentuj
-
Na XP avira chyba ruszy, ale musi być po aktualizacjach, bez tego pamiętam że miałem problemy z instalacją antywirów.
Ostatni raz jak musiałem XP instalować to chyba 4 godziny straciłem, na takim złomie, 1GB RAM, proc na 1 rdzeniu, dysk na makaronie.
Sam system śmigał, ale po zainstalowaniu wszystkiego co miało być, to chodziło nie najlepiej ^^ antywir dobił system. Nie wiem po co ludzie takie złomy trzymają.
Ostatnio za to się przeprosiłem z Win 10, w miarę go połatali i nie ma już takiego stopnia upośledzenia jak miał jeszcze nie tak dawno temu. Jest bardziej oszczędny z zasoby niż macOS High Sierra.
Skomentuj
-
Ja mam od początku(używałem jeszcze insidera) i jakoś tych upośledzeń nie zauważyłem...
Zamieszczone przez grzeczny_52 Zobacz postaWitam.
Też mam PC z Win XP. Taki leciwy poczciwiec na Athlon 2000. Stoi biedak i jest rzadko uruchamiany z wiadomych względów.
Co do lapków, to obecnie piszę z Lenovo ideapad 100-15IBD
Pracuje na i5 2,6Ghz i dysku SSD z Win 10 Pro ... szybki jak cholera - mrugniesz oczami i masz to co chciałeś otworzyć na ekranie... W porównaniu ze staruszkiem nawet nie ma co porównywać.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez siewcu Zobacz postaChcesz się sprzętem pochwalić czy o co chodzi?https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaogolnie to nie pytalem JAKI antywirus zainstalowac...
tylko czy jest sens odinstalowac nieaktualny i instalowac nowy
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaprzeciez instalowanie antywira na zainfekowany system grozilo natychmiastowym formatem
Skomentuj
-
mi nigdy się nic takiego nie stało, a różne dziwne rzeczy otwierałemod daaaaawna używam aviry i nie mogę złego słowa na jej temat powiedzieć. no, może poza reklamami, ale przynajmniej nie pluje się co jakiś czas o odnowienie bezpłatnej licencji jak avast, czy nie jest dziurawa jak inne :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez siewcu Zobacz postami nigdy się nic takiego nie stało, a różne dziwne rzeczy otwierałem
Skomentuj
-
@siewcu
W dzisiejszych czasach ten Lenovo jest nijaki - standardowy dla jednych, badziewie dla drugich... bo "speszyl edyszyn" sto na stu znawców tak go nie nazwie.
Chodzi o skok w szybkości działania dawnych konstrukcji i tych obecnych.
Mój pierwszy komp. PC miał (praca) proc. 233MHz, a laptop 166MHz. Oba na Win95.
Nie wiem, czy pamiętasz takie maszyny.
Nic ponadto.Last edited by grzeczny_52; 05.11.2017, 21:47.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez grzeczny_52 Zobacz postaMój pierwszy komp. PC miał (praca) proc. 233MHz, a laptop 166MHz. Oba na Win95.https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html
Skomentuj
-
Mój miał 16 MHz, 40 MHz w trybie turbo(o ile to działało, a nie tylko zmieniało numerek na wyświetlaczu). Pentium to to nie było, ale dysk miał większy niż to sprzęt ogarniał, ponad 300 MB - mam na półce, na pamiątkę, reszty niestety już nie :( zepsuło się i na śmieci poszło...
A różnica w szybkości? Nie zauważyłem, jeśli by to porównać rzetelnie. Masz komp z epoki windowsa xp - instalujesz xp i programy do niego dedykowane. Masz to samo z epoki windowsa 3.11 i windowsa 10 - działa tak samo. Pomijam tu oczywiście sprzęt z najniższej półki, bo taki zawsze będzie działać wolno. Coraz nowsze oprogramowanie na starym sprzęcie będzie działać wolniej i tego się nie da zmienić. Jeśli by się trzymać pewnych zasad to skoku szybkości nie ma... I co z tego, że mój laptop ma 10 lat i dalej działa szybko skoro wiem, że niedługo już tak działać nie będzie... I pomimo tego, że następna wersja windowsa(11?) będzie działać, to będzie działać wolno. Stary sprzęt z oprogramowaniem projektowanym pod nowszy nigdy nie będzie szybki...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez siewcu Zobacz postaMój miał 16 MHz, 40 MHz w trybie turbo(o ile to działało, a nie tylko zmieniało numerek na wyświetlaczu)
Skomentuj
-
Z antywirusów stosuję bitdefendera internet security na windowsie, a na macach bitdefender antivirus for mac.
Bardzo się to przydaje, bo nawet macOS który nie specjalnie może być celem ataku, może przenieść szkodliwe pliki na windowsy, czy zasoby sieciowe.
Druga sprawa że ostatnio dobrze mieć solidne zabezpieczenie, coraz więcej bardzo sprytnego syfu przewala się po sieci, a kto czasami musiał znaleźć sterowniki do jakiegoś nie wspieranego już urządzenia, wie jak trzeba się o grzebać i na jakie wątpliwej jakości strony trzeba odwiedzić. Koparki przeglądarkowe to też plaga ostatnio.
Co do zabytków mam Pentium 166, dwa laptopy z pentium 2, siemensa scoovery z p3, stos dysków ATA, a zaczynałem od i286 12MHz chyba 4MB RAM.
Tyle że to 286 miałem w 2000r ^^ Pierwszego kompa kupiłem za swoje w 2002r, po całych wakacjach pracy na czarno, liceum zacząłem na swoim sprzęcie.
W ciągu tych 2 lat przerobiłem dzięki uprzejmości pewnych osób, prawie wszystkie pentiumy, cyrixy, winchipy, amd, via, ogółem PC lata 1982-2000. W moim pokoju było czuć zapach PCB jak w fabryce. Trochę kompów zamiast iść w złom trafiło do mnie jako materiał do nauki.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez grzeczny_52 Zobacz posta...to był 1985 rok...https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html
Skomentuj
Skomentuj