[ Dodano: 2010-05-16, 02:26 ]
A tak w ogóle to jak byś zgadł Jest druga w nocy i sączę piwko. I z tej okazji mam pytanie - jakie piwa preferujecie - o ile preferujecie jakieś. Ja w tym momencie, po dłuuugiej przerwie postanowiłem spróbować Tyskiego w wersji Gronie - muszę przyznać, że schłodzone do odpowiedniej temperatury smakuje całkiem OK. Często będąc w sklepach "dobrze wyposażonych" biorę na spróbunek jakieś piwko nieznanej mi dotąd marki i muszę powiedzieć, że zdarzają się perełki - niestety niedawno skusiłem się na piwo marki Perła i tutaj owa "perełka" była tylko w nazwie (więc nie polecam). Ale powiem Wam, że ostatnio (niestety dopiero niedawno) odkryłem piwa pszeniczne, niefiltrowane. Na półkach sklepowych pojawił się Okocim pszeniczny i postanowiłem spróbować. No i musze powiedzieć, że jak dla mnie to bajka. Do tego poszedł jeszcze Obołoń, Paulaner w wersjach ciemnej i standardowej i bodajże jeszcze Franzishkaner - ten ostatni najmniej mi podszedł. Tak więc jakie piwa popijacie i co sądzicie o piwach pszenicznych?
Co prawda pytanie nie o audio ale nie wstawiam w oftopa bo temat sam w sobie jest bardzo oftopowy
Jeśli chodzi o tego okocima pszenicznego (żółtego) to muszę powiedzieć że posmakowałem go bo kumpel sobie kupił... mi nie podszedł,śmierdzi jak kiszone ogórki :roll: :mrgreen:
Ja też dzisiaj wyjątkowo też pije tyskie, ale ostatnimi czasy piję też piwa typu "naturalne"niefiltrowane, "żywe" i kupiłem Paulanera, bardzo mi smakował, tylko trochę drogie... Kiedyś piłem zwykle dębowe, Tyskie , nie dawno Warkę Strong, ale teraz lubię próbować nowe marki szczególnie te naturalne, bo słyszałem że w tych powszechnych u nas piwach nie ma chmielu, tylko żółć zwierzęca. Zresztą, czy jest w tych piwach w składzie wymieniony chmiel...?
[ Dodano: 2010-05-16, 02:40 ]
Zamieszczone przez marian
Jeśli chodzi o tego okocima pszenicznego (żółtego) to muszę powiedzieć że posmakowałem go bo kumpel sobie kupił... mi nie podszedł,śmierdzi jak kiszone ogórki
Piwo "Nateuralne" też ma lekko taki posmak, ale ogólnie lubię je.
[ Dodano: 2010-05-16, 02:47 ]
Zamieszczone przez dabyl
niestety niedawno skusiłem się na piwo marki Perła i tutaj owa "perełka" była tylko w nazwie (więc nie polecam).
To piwo chyba pochodzi gdzieś z lubelskiego, mój kolega tam jeździ czasami i jest bardzo tam popularne. Ale tam bardziej trzymają się zasady: nie ważne co, ważne że sponiewiera" :lol:
Coś w tym Twoim stwierdzeniu jest :razz: ale akurat zaliczam to na plus. Z tego co poczytałem to drożdże walające się po dnie butelki (bo piwo nie jest filtrowane) nadają mu ten aromat. Osobiście polecam
Zamieszczone przez jamess8
To chyba piwo poczodzi gdzieś z lubelskiego, mój kolega tam jeździ czasami i jest bardzo tam popularne.
Całkiem możliwe że to jakiś "wyrób regionalny". Ciekawa sprawa - ogólnie najczęściej popijam Lecha Premium. Kiedyś dowiedziałem się, że istnieje też Lech Pils ale jest on traktowany właśnie jako wyrób regionalny to można go dostać tylko w Wielkopolsce. Jakiś rok temu nadarzyła się okazja - kumpel z pracy jechał na Budmę i przywiózł mi stamtąd kilka butelek - i muszę powiedzieć, że przez chwilę chciałem się przenieść do Poznania :razz:
A z przy okazji, z zagranicznych polecam też Perroni (sądząc po nazwie to chyba jakiś włoski wyrób). Taki trochę rzadki sikacz ale ma coś w sobie
Kiedyś dowiedziałem się, że istnieje też Lech Pils ale jest on traktowany właśnie jako wyrób regionalny to można go dostać tylko w Wielkopolsce.
jedno z moich ulubionych :)
polecam tez żywiec porter, oczywiscie jak ktos lubi ciemne piwa, mi akurat smakuje
a czesciej ostatnio carlsbergi sie pije, w biedronce za 2,19zl a smakuje calkiem niezle ;-) smaczniejsze niz leszek czy tyskie
Skomentuj