Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
    Sluchalem Electrino 150 i trzeba przyznac, ze w tej cenie chyba nie maja sobie rownych. We 3 bylismy i wszyscy zgodnie uznalismy, ze te kolumny moglyby zawstydzic nie jeden o wiele drozszy zestaw z tych grajacych w innych pokojach na audio show.
    Podpisuję się pod tym obiema ręcami. :)

Skomentuj

Wiecie co, ja się kolejny raz przekonałem że nie cena czyni dźwięk. STX to kawał uczciwej inżynierskiej roboty. A chyba większość producentów ma podejście "wziąć gówno, opakować w papierek, sprzedać murzynowi jako cukierek". Po wizytach w wielu pokojach zostawał mi niesmak. Nie po STX bo się zdecydowanie broniły. Jakbym czegoś szukał do kupienia, bardzo mocno bym się nad nimi pochylał.

Skomentuj

Dzięki temu że nasz pokój był na tym samym piętrze co STX'a miałem przyjemność posłuchać zarówno nowych electrino 150 jak 250. Jeśli ktoś mi powie, że te zestawy nie grają to go wyśmieje. Za 1200 zł możemy kupić plastik z marketu który puka lub fajnie grający sprzęt od STX. Każdy wie jaka jest akustyka pokoi w Sobieskim, mimo to zestawy dawały rade. Osobiście najbardziej podobały mi się Neutrino, wyskie tony to było to co lubię. Nie umiem opisywać dźwięku, ale jeśli ktoś ma możliwość odwiedzić salon STX'a to zachęcam. Sam planuje zabrać kilka płyt i przejechać się posłuchać w ciszy i spokoju.

PS. Nie słyszałem żadnego dzwona w Neutrino, mi się naprawdę bardzo podobały :)
        Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

tam chyba jest pcx na górze? w tej cenie nie ma lepszej kopułki.

Skomentuj

Nie tam są chyba całkowicie nowe głośniki, ale w sumie nie pytałem o to.. :P
            Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

Mi jakoś bardziej uwagi nie przykuły. Może jakbym usiadł w dobrym miejscu ale jak byłem w tym pokoju to za chwilę wygoniono bo ktoś chciał wywiad przeprowadzić :c

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel074 Zobacz posta
                Dzięki temu że nasz pokój był na tym samym piętrze co STX'a miałem przyjemność posłuchać zarówno nowych electrino 150 jak 250. Jeśli ktoś mi powie, że te zestawy nie grają to go wyśmieje. Za 1200 zł możemy kupić plastik z marketu który puka lub fajnie grający sprzęt od STX. Każdy wie jaka jest akustyka pokoi w Sobieskim, mimo to zestawy dawały rade. Osobiście najbardziej podobały mi się Neutrino, wyskie tony to było to co lubię. Nie umiem opisywać dźwięku, ale jeśli ktoś ma możliwość odwiedzić salon STX'a to zachęcam. Sam planuje zabrać kilka płyt i przejechać się posłuchać w ciszy i spokoju.

PS. Nie słyszałem żadnego dzwona w Neutrino, mi się naprawdę bardzo podobały :)
                Warto też nadmienić ze stx postawił na tani budżet, dlaczego?? Jak dla mnie te kolumny grały świetnie zwłaszcza że nikt chyba nie zauważył ze było to napędzane budrzetowym sprzętem i na zwykłych kablach glosnikowych a nie na niewiadomo jakich kablach za nie wiadomo jakie pieniądze:biggrin: wiedz weźcie ten fakt pod uwagę że pewnie można jeszcze więcej z nich wyciągnąć. Pozdrawiam

I warto też wspomnieć o cenie bo jak za takie granie ta cena jest mega. I ja sam się zastanawiam nad kupnem neutrino 250.
                Last edited by andiandi2103; 09.11.2015, 11:58.

Skomentuj

Zamieszczone przez andiandi2103 Zobacz posta
                  I ja sam się zastanawiam nad kupnem neutrino 250.
                  Electrino 250 :) Neutrino to dokładnie "Φ-Neutrino FX-150"

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                    tam chyba jest pcx na górze?
                    PCX lub cos pokrewnego
                    po przekroju glosnika widac co mozna w jednym glosniku zmieniac

w neutrino gral ALX w ulepszonej wersji (ta sama kopulka, naped prawdopodobnie jak w AWX)

Zamieszczone przez andiandi2103 Zobacz posta
                    I ja sam się zastanawiam nad kupnem neutrino 250.
                    elektrino! trzeba sie nauczyc nowego nazwenictwa
                    w elektrino 250 wysokie tony mniej szelescily. zasluga 3 drog
                    basu bylo za to baardzo duzo :o
                    ale o dziwo wszystko bylo na swoim miejscu i niczego nie brakowalo

jedynie neutrino w tym pokoju nie sluchalem :(

Skomentuj

Ja gratuluje zrobienia obu rodzai kolumn z tej samej linii tak zbieżnych brzmieniowo
                      Kolumny 2 i 3 drozne grały w tym samym stylu
                      Nie jak np w awx gdzie 15 i 18 graja innym stylem
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Sluchalem jedynie Electrino fx 150, bas byl w tych kolumnach koszmarny, jeden wielki, dudniacy rezonans. Wydaje mi sie, ze mozna bylo je lepiej zaprezentowac i ustawic. Reszta pasma poprawna, szczegolnie patrzac na cene. Estetyczne kolumienki.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                          PCX lub cos pokrewnego
                          po przekroju glosnika widac co mozna w jednym glosniku zmieniac

w neutrino gral ALX w ulepszonej wersji (ta sama kopulka, naped prawdopodobnie jak w AWX)

elektrino! trzeba sie nauczyc nowego nazwenictwa
                          w elektrino 250 wysokie tony mniej szelescily. zasluga 3 drog
                          basu bylo za to baardzo duzo :o
                          ale o dziwo wszystko bylo na swoim miejscu i niczego nie brakowalo

jedynie neutrino w tym pokoju nie sluchalem :(
                          No mała pomyłka

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                            Sluchalem jedynie Electrino fx 150
                            Bez dopisku FX, po prostu Electrino 150

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                            trzeba sie nauczyc nowego nazwenictwa
                            :)

Skomentuj

Racja, moje niedopaaczenie.

Skomentuj

Sluchalem jedynie Electrino fx 150, bas byl w tych kolumnach koszmarny, jeden wielki, dudniacy rezonans
                                Też to słyszalem, łupanie jak z jakiegoś suba, ale chyba było to podkręcone specjalnie lub takie nagranie.. Dałem swoją płytkę, było znacznie lepiej

Skomentuj

Sluchalem jedynie fx 150, bas byl w tych kolumnach koszmarny, jeden wielki, dudniący rezonans.
                                  Jak kolumny przetwarzają coś poniżej 80Hz to dla niektórych jest to już nieakceptowalne...

Też to słyszalem, łupanie jak z jakiegoś suba, ale chyba było to podkręcone specjalnie lub takie nagranie..
                                  To nagranie miało po prostu niski bas i dużą dynamikę nie "Loudness war" jak większość płyt.

Skomentuj

Hehe a mi się akurat bas z tych kolumn najbardziej podobał i przede wszystkim w każdym miejscu pokoju był taki a nie jak u reszty w 90% z każdym metrem inaczej :)

Skomentuj

tam chyba jest pcx na górze? w tej cenie nie ma lepszej kopułki.

Mowili ze to modyfikowany awx.

Skomentuj

Ładne jest Neutrino, na dole jakis nowy głosnik - dość mocno podobny do FW 168 Founteka....

Skomentuj

Napiszę ogólnie o wystawie przy tej okazji.

Dziwny jest ten świat... jak w klasyku
                                          na innym znanym forum tj. AS czasami zaglądam tu i tam, starzy wyjadacze piszą że STX pokazał swietne produkty.
                                          W niedzielę udaliśmy się na odsłuch po sobotnich sugestiach od znajomych branżowców i rzeczywiście Electrino
                                          grały fantastycznie, żadnych zastrzeżeń, co było unikatem na tej wystawie i nie tylko 'price/quality".
                                          Jesteśmy dużym salonem więc szukamy nowych "inspiracji handlowych".Posłuchaliśmy prawie wszystkiego na tegorocznej AVS.
                                          Ta wystawa pozostawiła mi w pamięci dwa bardzo ważne aspekty to znaczy: nie wszystko drogie jest dobre
                                          (przykład beznadziejnego zestawu za 7melonów) a po drugiej stronie STX z wyjątkowo udanymi produktami za cenę 5000 razy niższą.
                                          Dokładnie jak ktos tam wyżej zauważył, STX odwalił kawał dobrej inżynierskiej roboty, co było widać chciażby na pokazanych przekrojach nowych głośników prezentowanych na wystawie.

Te sugestie p. Pogromcy mitów w żadnym przypadku niepotwierdziły się podczas naszych odsłuchów.
                                          Może kolega słuchał nie swojej CD? Dlatego też ważnym jest oceniać dźwięk na podstawie swoich płyt, bardzo dobrze nam zananych.
                                          Co prawda trochę musieliśmy poczekać ale dało się namówić. Yellow Zebra, stara ale...

p.s.
                                          Przy okazji pokój DIY zrobił pozytywne na nas wrażenie. może coś z tego się .. urodzi. Równie dobrze pokój AS, szególnie ten model na Seasach, brawo.
                                          Harpia, Akkus, Pylon oraz szerokopasmowiec Cube na bardzo wysokim poziomie, gratulacje. Tonsil jak na razie odstaje od reszty, może wyciągnie wnioski, trzymamy kciuki.
                                          Last edited by Sklephifi Wroclaw; 09.11.2015, 19:07.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X