Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Kowalski Eryk 1 Zobacz posta
    Zamieszczone przez Spurek
    Czy tez tak lubisz wymyslac jak SW i jego wspolpracownicy zeby mnie osmieszyc?
    Ja nikogo nie mam w intecji ośmieszać. Ja tylko cytuję twoje słowa i moje konstytucyjne prawo do wyrażania własnych opinii... (czy to już niebardzo ))))
    To bylo do mnie? Ja nic takiego nigdy nie napisalem.

Skomentuj

UWAGI PANA ADMINISTRATORA
      mam ochote banowac!!! :mad:
      PANOWIE! zachowujmy sie jak dorosli ludzie a nie jak dzieci!
      same przepychanki! ostatnio to standard na forum :(

Skomentuj

Zauważyłem jedną zależność, że strona STX jest uczulona na PM i jak się zaczyna jakaś krytyka z jego strony to pojawiają się dziwne osoby jak Pan Eryk z Toronto i toczą pianę jak zaszczute psy :(
        Zaczynanie wypowiedzi od obrażania kogoś w pierwszej kolejności jest poniżej krytyki do tego bardzo daleko posunięte domniemania.
        Szkoda, że zamiast przekonać kogoś do czegoś jest przeprowadzany atak.

Dla mnie też w pokoju tym buczało. I to nie jest tak, że to jest sobieski i inaczej się nie da. Było kilka pokoi, w których nie buczało. Warunki nie łatwe były ale zawsze coś można ugrać.

Zamieszczone przez góras Zobacz posta
        ... szczerze mówiąc taka nagonka na forumowicze trochę odstrasza i zniechęca.

KLIENT
        +1

Proszę zmieńcie podejście bo ten temat momentami na prawdę ciężko się czyta.

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
          jak się zaczyna jakaś krytyka z jego strony to pojawiają się dziwne osoby jak Pan Eryk z Toronto i toczą pianę jak zaszczute psy
          ten pan sie pojawia tylko i wylacznie jak ktos krytykuje stx!
          wkurzajace jest to strasznie i zle to wyglada!

Skomentuj

Nie na temat...
            Zamieszczone przez Sound Wave Zobacz posta
            Nawet niektóre osoby co wystawiały się "komercyjnie" na audio show 2014 nie chwalą się tym zbytnio.
            Może byś Cie się ogarnęli bo macie paranoje i wszędzie widzicie, że ktoś wam chce zrobić krzywdę .

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
              Zauważyłem jedną zależność, że strona STX jest uczulona na PM i jak się zaczyna jakaś krytyka z jego strony to pojawiają się dziwne osoby jak Pan Eryk z Toronto i toczą pianę jak zaszczute psy
              Pozwolisz, ze Ci to krotko wyjasnie.

Kiedy napisalem na forum, ze dostalem pogiete glosniki i zwrocilem uwage na byle jakie pakowanie produktu - Pan Eryk dal do zrozumienia, ze specjalnie je pogielem zeby pokazac na forum
              Kiedy dostalem wadliwy glosnik z opilkiem metalu i wspomnialem o tym na forum - padla sugestia, ze sam sobie tam ten paproch wrzucilem, bo przeciez kontrola jakosci dziala git
              Kiedy napisalem, ze bas z STX mi sie nie podobal, a reszta byla dobra, szczegolnie w takiej cenie - to napisano ze pisze wylacznie negatywne komentarze.

Szkoda, ze w moim temacie o kolumnach na glosnikach STX, nie zostawil po sobie zadnego sladu zaden z pracownikow STX. Dlaczego? Bo maja to po prostu gdzies. Liczy sie biznes, a jak ktos napisze cos negatywnego, to trzeba go jak najszybciej zgasic, osmieszyc i wyzwac. Widocznie taka jest polityka firmy.

A najlepsze na koniec. Ponoc jestem z branzy, i to od konkurencji z Wrzesni! :lol:

No nic. Nie chce mi sie dalej ciagnac tego tematu, bo wszystko zostalo juz napisane i widac wyraznie kto i jak postepuje. Mam nadzieje, ze odpowiednie osoby w koncu sie obudza i zrozumieja jak powinno sie prowadzic interes i jak rozmawia sie z klientami.
              Last edited by Pogromca mitow; 10.11.2015, 18:52.

Skomentuj

Pogromca mitów, nie musisz mi tłumaczyć, ja to wszystko czytałem i widziałem co się dzieje :)

Skomentuj

UWAGI MODERATORA

No i tym akcentem kończymy tematy personalne a wracamy do merytoryki tematu
                  Glosniki itd
                  Kolejne posty ad persona beda karane dłuższym urlopem!
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Panowie mam problem, miałem stx którego używałem i było ok, kupiłem lepszy i ten wystawiłem na allegro :
                    http://allegro.pl/stx-sw-stx-12-2-50...759259906.html (stx SW.STX.12.2.500.2x2.F.S.PP)

facet ledwo odbiera i dostaje :
                    Witam,

Dziś głośnik dotarł do paczkomatu ok godz 12, odebrałem go niedawno po pracy. Wizualnie jest OK ale niestety technicznie jest niesprawny. Akurat z głośnikami mam doczynienia cały czas i od razu widać usterkę. Jako że głośnik ten ma kosz wentylowany, czyli widać cewkę przez otwory w koszu zauważyłem że cały karkas cewki od gorąca się odkleił i przesunął w dół magnesu. Przez co uzwojenie cewki wystaje ponad nadbiegunnik ledwo ponad 1mm a powinno wystawać ok 5mm gdyż głośnik ten ma parametr Xmax 14mm(p-p) czyli peak to peak więc w obie strony co daje wychylenie 7mm z cewką w szczelinie w jedną stronę dla normy AES pomiaru. Przekłada to się na ok 5mm wysokości cewki ponad nadbiegunnik. W obecnej postaci głośnik ten jest niezdatny do użytku. Jako że cewki są sprawne bo głośnik ma przejścia wystarczy tą cewkę odkleić i wkleić na nowo w odpowiedniej pozycji. Mógł Pan o usterce nie wiedzieć ale w tej postaci głośnik po prostu zaczął grać całkowicie inaczej na pewno. Tym bardziej że kupił Pan takie same więc w gruncie rzeczy może Pan sobie zobaczyć ile wystaje uzwojenie cewki ponad dolny nadbiegunnik. Podsyłam zdjęcia w załączniku jak to wygląda.

W obecnej postaci aby głośnik grał poprawnie wymagana jest naprawa. STX raczej za taką naprawę weźmie sporo bo nie wiem czy będą się bawić w odklejanie cewki czy wstawią nową plus nowy dolny resor ale można to zrobić koszten tańszym. Mam człowieka który głośniki naprawia. Kiedyś mi w samochodowym głośniku JBLa nawinał nową cewkę za 60zł więc liczę tu koszty rzędu 20-30zł za naprawę i teraz pytanie jak my to zrobimy. Czy mam w czwartek głośnik dać do tego speca żeby mi go naprawił czy wysyłać do STXa i pokryje Pan koszty naprawy jakie oni wyznaczą?

Pozdrawiam

co jest czy on próbuje mnie naciągnąć czy ja miałem niesprawny głośnik i o tym nie wiedziałem, używałem go normalnie pod panelem irka 300W w zalecanych przez producenta obudowach

Skomentuj

czy ta cewka byla owinieta czarna tasma (lub czyms takim)?
                      takie glosniki mialy problemy z rozklejaniem - pozniej bylo OK
                      ale jakby sie cos rozkleilo to bys to raczej slyszal!

ja bym odsylal do stx

Skomentuj

Nic nie było słychać, przestałem używać pół roku temu schowalem ładnie zapakowany w karton i do pownicy. Wysłałem a koleś od razu piszę że cewke mierzył. Mam mu siano zwraca czy co ?

Skomentuj

poczekaj co napisze SW
                          ja bym raczej oddal jedynie za zwrot glosnika i odeslal do naprawy
                          ewentualnie uzywal tak nadal

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
                            Nic nie było słychać, przestałem używać pół roku temu schowalem ładnie zapakowany w karton i do pownicy. Wysłałem a koleś od razu piszę że cewke mierzył. Mam mu siano zwraca czy co ?
                            są dwie możliwości - albo się coś uszkodziło albo głośnik był źle zapakowany (leżał na membranie) i odkształciło się zawieszenie. Jeśli głośnik jest jeszcze na gwarancji (dwa lata od daty zakupu) i usterka jest z naszej winy to oczywiście naprawimy go nieodpłatnie.
                            Niestety po tych zdjęciach ciężko ocenić co tam się stało.

Skomentuj

szastal,

Sprzedałeś używany i w twoim odczuciu sprawny przedmiot. Przedmiot nie posiadal zadnych wad ukrytych (dla sprostowania, to takie o ktorych wiesz ale nie powiedziales potencjalnemu kupcowi) wiec teoretycznie nie ma tematu.
                              Poza tym, skad wiesz, ze zapodane zdjecia, to zdjecia Twojego glosnika...?

Rozumiem, ze chcesz byc fair ale czy kupiec chce tez taki byc...?

Niech podlaczy, pogra troche i moze sie uspokoi. Albo jak sie na codzien zajmuje glosnikami jak to napisal, to niech zmierzy sobie parametry TS a nie argumentuje swoja "reklamacje" tym, ze zle wystaje cewka...

Ja bym tez jeszcze poczekal na SW i jego opinie, by miec czyste sumienie

Skomentuj

głośnik poszedł do kartona nie oryginalnego a nie mam pojęcia czy go tak odłożyłem że leżał na membranie, być może tak było, raczej po gwarancji jest, do momentu używania było ok, w oz był z przodu a w br membraną do dołu, jesli kupujący będzie chciał go odesłać i mówicie że mógł się uszkodzić od leżenia na membranie z mojej winy to go przyjmę i wystawie jako uszkodzony a jemu zwrócę siano po prostu

Skomentuj

Za pozno wyslalem posta
                                  Sowja droga SW czy na tej podstawie mozna stwierdzic (zle wystajaca cewka), ze glosnik bedzie zle gral? Chyba nieee...?

Skomentuj

niestety tak.
                                    głośnik będzie pracował jak by miał X-max taki jak po "niższej" stronie. Odnośnie pomiaru TS to one nic nie dadzą - w zakresie małego wychylenia będzie ok dopiero przy większej mocy wyjdzie problem.

Jeśli głośnik leżał na membranie to zawieszenia były poddane obciążeniom statycznym do jakich nie zostały przystosowane (mmd głośnika to rząd wielkości 150g) a na zawieszenia działała jego cała masa czyli ~5kg

Ja bym dał mu szansę niech postoi kilka dni najlepiej w ciepełku koło kaloryfera. Ciężko ocenić na podstawie zdjęć jak jest źle (i czy w ogóle jest źle) ale może po paru dniach sam wróci do normy. Jak nie to można spróbować na kilka godzin podłączyć go pod generator 20Hz (karta dźwiękowa, program, wzmacniacz) i niech pracuje ale na małym wychyleniu tak max 10mm p-p

Skomentuj

Zamieszczone przez Sound Wave Zobacz posta
                                      albo głośnik był źle zapakowany (leżał na membranie) i odkształciło się zawieszenie.
                                      ostatnio bawilem sie tym z LABami - do piekarnika na pol godzinki na ok 80 stopni :p

Skomentuj

ale ty "formowałeś" samo zawieszenie a tu chodzi o cały głośnik. Nie wiem czy bez rozklejania ta sztuczka też zadziała trzeba by go jakoś zafiksować. Jeśli cewka jest za nisko to ustawić ją na proces "formowania" z 1-2 mm ponad punktem "0"
                                        Dla bezpieczeństwa dał bym ~50 stopni.

Skomentuj

ehh zobaczymy, kupujący jak na razie :
                                          No to chyba dobrze że od razu opisuje sprawe? Więc nie było możliwości abym go uszkodził grając bo nawet nie był podłączony. Jak ja odeśle głośnik to nie dość że bym musiał dostać od razu zwrot za głośnik to jeszcze zwrot za dwie przesyłki bo towar jest niezgodny z opisem. Straszenie negatywani heh.. szczeniactwo. Widze trafiłem na cwaniaka, coraz więcej takich na allegro ostatnio.
                                          Głośnik będzie grał bo cewki mają przejścia i luźno chodzi w szczelinie, problem jest w tym że po prostu klej puścił na łączeniu membrany z resorem dolnym i cewką i ona nie jest symetrycznie w szczelinie.

Na aukcj napisane jest że ma Pan kolejne dwa stąd pomyślałem że właśnie te modele. Jak nie to OK, co nie zmieia faktu że głośnik jest nie zdatny do użytku.

Widze będą problemy bo jak mam odesłać głośnik, potem czekać na jakieś dziwactwa a na koniec odeśle Pan mi głośnik znów wadliwy to tylko stracę czas.

Ale jak ma tak to wyglądać to nie ma sprawy, wyśle głośnik do STXa, naprawią, wezmą z tyle co Panu zapłaciłem za głośnik, wystawią fakturkę i wtedy ja sprawę zgłoszę do allegro. Pana wybór....

Kupowałem głośnik który miał być sprawny a nie jest i to tyle w temacie. Nie zamierzam się tu kłócić, przedstawiłem możliwe wyjścia. Nie mam zamiaru tracić na wysyłki bo Pan go nie sprawdził przed wysyłką. Na zdjęciach widać ile to uzwojenie wystaje ponad nadbiegunnik i napisałem ile wystawać powinno.

nie wiem jak się odnieść do tego, z drugiej strony podłączyłem grał to wystawiłem na aukcję, jeszcze ma pretensje że gwarancji i paragonu na niego nie mam, opis aukcji każdy widział jego wypowiedzi trochę się mijają jak to że mogłem nie wiedzieć o tym a później że jest nie zgodny z opisem

Skomentuj

Czaruję...
                                          X