Zamieszczone przez kubedesprit
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)
Collapse
X
-
Tylko ile jest ich na rynku żeby szukac "zamienników" w STXie zwłaszcza gdy sa dostępne oryginały z Tonsila?
Kwadratowe Tonsile GDWK 9 były też w SABA i GRUNDIG. Tylko że jest ich w Polsce jeszcze mniej i głosniki w nich były odsłonięte a czasem w nietypowym kolorze.
Pomijajac kwestie brzmienia o których napisałeś, bo też nie wiem co ci brzmi lepiej w takim glośniku za 39 złotych niż w starozytnym Tonsilu czy jakimś 40 letnim WHD, Phonarze, Quadralu - do których kwadratowy STX jest nawet bardziej podobny stylizacja. Może ta nierównomierność 10db w najwyższej oktawie albo harmoniczne wzrastajace do 10k Hz ?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kubedesprit Zobacz postaTylko ile jest ich na rynku żeby szukac "zamienników" w STXie zwłaszcza gdy sa dostępne oryginały z Tonsila?
Zamieszczone przez kubedesprit Zobacz postaPomijajac kwestie brzmienia o których napisałeś, bo też nie wiem co ci brzmi lepiej w takim glośniku za 39 złotych niż w starozytnym Tonsilu czy jakimś 40 letnim WHD, Phonarze, Quadralu - do których kwadratowy STX jest nawet bardziej podobny stylizacja.
Zamieszczone przez kubedesprit Zobacz postaMoże ta nierównomierność 10db w najwyższej oktawie albo harmoniczne wzrastajace do 10k Hz ?
Skomentuj
-
Chciałem przykład i dostłem przykład na to że nie wiesz o czym piszesz.
Ten STX nie będzie raczej pasował do wiekszosc zastosowań w których uzywano GDWK9/40. Wiec niebedzie to "zamiennik".
Poza tym to najtańszy i kiepski wysokotonowiec STXa. Nierównomiernosć w szerokim zakresie powyżej 10khz i wzrost harmonicznych tam gdzie powinien juz być wyrażny spadek.
Nigdy nie słyszałem "cykajacych" kopułek Tonsila. Problem miały dokładnie odwrotny GDWKi na kopułkach "piankowych", zbyt mała czytelność/wyrazistośc brzmienia przy wzorowej równomierności [przykład GDWK 10/80]. Alergia na jakąś markę nie jest uzasadnieniem do lansowania bzdur na jej temat.Last edited by kubedesprit; 10.08.2015, 10:17.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kubedesprit Zobacz postaChciałem przykład i dostłem przykład na to że nie wiesz o czym piszesz.
Ten STX nie będzie raczej pasował do wiekszosc zastosowań w których uzywano GDWK9/40. Wiec niebedzie to "zamiennik".
Poza tym to najtańszy i kiepski wysokotonowiec STXa. Nierównomiernosć w szerokim zakresie powyżej 10khz i wzrost harmonicznych tam gdzie powinien juz być wyrażny spadek.
Nigdy nie słyszałem "cykajacych" kopułek Tonsila. Problem miały dokładnie odwrotny GDWKi na kopułkach "piankowych", zbyt mała czytelność/wyrazistośc brzmienia przy wzorowej równomierności [przykład GDWK 10/80]. Alergia na jakąś markę nie jest uzasadnieniem do lansowania bzdur na jej temat.
Skomentuj
-
Wyobraź sobie, że słyszę i nawet wiem dlaczego słyszę to co słyszę. Jak to że niemal każda kopułka z ferrofluidem trochę szeleści po włączeniu dopóki się olej bardziej nie upłynni, albo to że niektórzy potrafili tak podłączyć Dali104 że im charczała kopułka Vify i potem się rozpisywali że Vify "szeleszczą" itp. weryfikacje słuchowe legend tworzonych na zasadzie "ruskiego eksperymenta".
Kolega to raczej tworzy nowe legendy niż rozgramia dotychczasowe. Jak te o głośnikach które nie są i nie będą sprzedawane ale kolega już wie jak są zbudowane i jakie mają parametry.Last edited by kubedesprit; 10.08.2015, 10:38.
Skomentuj
-
Chyba stx wziął sobie nasze pisanie na poważnie, co prawda zamówienie z nowyelektronik ale stx 4.1 przyszedł w kartonie białym jak zawsze, ale w środku folia bąbelkowa, sam głośnik w foliowym worku i na styropianowej wytłoczce , normalnie pełen profesjonalizm, nie wiem czy ceny skoczyły, ale jeśli sobie doliczyli za to, to jest to jak najbardziej uzasadnione
Skomentuj
-
Zamieszczone przez .Heat. Zobacz postaNowyelektronik poprawia pakowanie(hyba) jak u nich kupowałem 4.1.100.8.F.S.MC to pudełka były otwierane(widać było starą taśmę pociętą) napakowali foli bombelkowej i zakleili taśmą pudełka.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez .Heat. Zobacz postaNowyelektronik poprawia pakowanie
Kartonik ze zdjęcia jest oryginalny z STX-a... już kilka lat temu tak pakowali głosniki.
Zamieszczone przez .Heat. Zobacz postanapakowali foli bombelkowej i zakleili taśmą pudełka
Choć moim zdaniem pakowanie foli bombelkowej do kartonu gdzie styropian i karton jest pod wymiar, nie ma sensu gdyż zaklejony karton utrzymuje stabilnie głośnik w danej pozycji.
Folia zaś jest po to, aby przypadkiem drobinki styropianu nie dostały się do szczeliny cewki.
Zresztą folia też ma swoje plusy i minusy.
Zamieszczone przez szastal Zobacz postaChyba stx wziął sobie nasze pisanie na poważnie
Ale niech nikt nie pisze że ktos za nich poprawia opakowania, bo to nawet się nie kalkuluje dla tych którzy handlują głosnikami STX.
Skomentuj
-
Nowy elektronik to niech przeczyta te swoje debilne opisy na allegro dodawane do głośników .
Chyba idą ctrl c/ctrl p z innych stron nie do końca pisanych w języku Polskim który zdaje się być im obcy ...
przykład :
- Optymalne dla PA pełnego stosowania zasięgiem
- 12 cali średnica nominalna
- 300 W Moc Program
- 150 W Moc ciągła AES
- 200 W Moc RMS (przybliżona)
- Impedancja nominalna 8 Ohm
- 94 dB Czułość
- Woda chronione stożek
- Cewek Voice materiał - aluminium
- Wysoka stabilność kosz stalowy
- Wentylowana szczelina cewki dla kompresji mocy
- Zalecana obudowa: 50 L Closed
W zależności od odstawy otwór wentylacyjny jest płaski albo wypukły...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Ven0n Zobacz postaKolejną nowością jest chyba usunięcie kontroli jakości głośników ;/Zamieszczone przez S. Trzaskowski Zobacz posta(...)ilości reklamacji oraz kosztów z tym związanych na poziomie 1% dawało jednoznaczny sygnał o bezsensowności,(...)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Tran Zobacz postaI znowu arwas założył nowe konto.
Przynajmniej napisz czy z głośników jesteś zadowolony :)
Arwas na tym zdjęciu nie widać jak były zapakowane "nowe" głośniki. Znowu podpucha?Jak ktoś będzie chciał kłamać to ci nawet może wysłać zdjęcie z schabowym w pudełku i pisać, że takie coś dostał od STXa !
Wiecznie narzekam:glare:
-Pieniądze szczęścia nie dają
-Kompromisy tym bardziej
Skomentuj
Skomentuj