Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

O co pretensje, w razie uszkodzenia pisze się protokół i dostajesz kolejne a resztę załatwi nadawca z kurierem. A jeśli dojechały całe to widocznie sposób pakowania jest wystarczający.

Ciekawa opinia o tych Electrino wobec innych za 2 razy tyle, szacunek.
    ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
      Zobaczymy co powiedzą jak w STX-sie znów będzie podwyżka, a to już zapewne nie długo skoro waluty poszły do góry.
      Czy ja wiem, przecież STX robi jakieś tam głośniki na eksport prawda? Nawet jeśli zapłaci więcej za import surowców, to w jakimś stopniu zwróci się to w eksporcie.

Nie wiem jak kształtuje się przychód w STXie, ale w obecnym czasie to firmy bazujące na eksporcie mają eldorado.
      Tak jeszcze mówiąc poza STXem, to ceny wszystkiego powinny zmaleć. Benzyna potaniała o 20%. W drugą stronę wystarczy podwyżka o 5% aby wszędzie ogłaszano wzrost cen. Trochę to wkurza.

Skomentuj

Hej .
        Mam prośbę o opinie w temacie porównania aluminiowego STX-a http://stx.pl/t-10-200-8-alx.html
        z Seasem 27TBFCG/G http://seas.no/index.php?option=com_...ers&Itemid=462

Czy warto inwestować w dość drogiego Seas-a?

Skomentuj

Warto, to 2 rozne swiaty, Seas nie ma typowych wad glosnikow metalowych ale ma ich zalety, trzeba go tylko dobrze zaaplikowac a wtedy odwdzieczy sie dzwiekiem wysokiej klasy
          Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
            Warto, to 2 rozne swiaty, Seas nie ma typowych wad glosnikow metalowych ale ma ich zalety, trzeba go tylko dobrze zaaplikowac a wtedy odwdzieczy sie dzwiekiem wysokiej klasy
            a to bardzo dziwne, bo to wlasnie ALX nie posiada charakterystycznego "cykania" metalowych glosniko!

z tego powodu na poczatku bym kupil ALXa. nie mialem go jeszcze u siebie wiec nie znam jego pelnych mozliwosci

Skomentuj

Zamieszczone przez piotr f.
              Stx mój cel to TL 10"awx i pewnie powiem że gra zajebiście.
              Masz na myśli tego najdrozszego STX-a http://stx.pl/t-10-250-8-pcx.html
              kiedys sie nazwywał AWX, producent pisze że już mozna go do Hi Endu kwalifikować. Do rocka byłby dobry ?

Z tego co mi wiadomo to do Rocka najlepiej pasują metalowe kopułki bo dobrze na nich słychać talerze i gitary.

Skomentuj

Nie na temat...
                Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta

Z tego co mi wiadomo to do Rocka najlepiej pasują metalowe kopułki bo dobrze na nich słychać talerze i gitary.
                ja tylko mogę powiedzieć że seas metalowy a wavecor, to wolę jednak do tej muzyki seasa

Skomentuj

Nie na temat...
                  Na seasie kazda muzyka brzmie lepiej, od rocka po wokal az do metalu :)

Skomentuj

Nie na temat...
                    Nie na temat...
                    Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
                    Na seasie kazda muzyka brzmie lepiej, od rocka po wokal az do metalu :)
                    ahaha a już myślałem że coś nie tak ze mną , chyba zostanie już u mnie jako takie porównawcze kolumienki i czasie budowy innych

Skomentuj

Nie na temat...
                      To naprawde bdb glosnik, tylko jak ktos nie lubi metalowych to ciezko bedzie go przekonac i w druga strone, prawie cale zycie slucham na metalu wiec na jedwab sie nie przerzuce

Skomentuj

Wiele osób pyta mnie na pw o Electrino 150, które zakupiłem po ostatnim audioshow.
                        http://stx.pl/stx-electrino-150.html
                        Moja skrzynka mailowa/pw/itd jest zapychana, więc napisze jednego posta, do którego będę odsyłał... :rolleyes:
                        Po kilku ładnych tygodniach mogę napisać coś więcej, ale od początku..

1. Pakowanie:
                        Styropian od góry i na dole założony na ok 10% wysokości kolumn. Formatki styropianu wychodzące sporo poza obrys kolumn. Taka kolumna jest włożona w karton.
                        Wiele ludzi zarzuca brak wypełnienia na bocznych ściankach. Nie mniej tak pakowanych kolumn fabrycznie jest bardzo dużo i nikt nie ma z tym problemu.
                        Najważniejsze jest sprawdzenie przesyłki przy kurierze i spisanie ewentualnego protokołu, gdyż tylko STX może zareklamować usługę transportową.

2. Budowa.
                        Skrzynki są pochylone, co na tle konkurencji wyróżnia je wizualnie na plus. Miało to też na pewno duży wpływ przy tworzeniu zwrotnicy i wyborze łagodniejszej filtracji.
                        Nie byłbym sobą, gdybym ich nie rozkręcił... :) W środku zastosowano dwa wzmocnienia kątowe oraz jedno proste, widać to na zdjęciu ze strony, ale lubię weryfikować takie aspekty :)
                        Ścianki łączone pod 45stopni, ale mając CNC to chyba jedyna słuszna droga.
                        Najbardziej pozytywne zaskoczenie zrobiło na mnie podfrezowanie pod blaszany kosz midwoofera. Zrobiony tylko rowek dla zewnętrznej pionowej części kosza, co powoduje że głośnik lepiej dolega do frontu i przy dokręcaniu śrub eliminuje się aspekt zniekształcenia kosza. Front tweetera aluminiowy, więc tam klasyczne podfrezowanie. Zwrotnica 2rzędu z tłumikiem na wysokotonowym na elementach, które są w ofercie STXa.

3. Gadżety
                        Niby pierdoły, ale przy niedużej cenie kolumn to na pewno duży plus.
                        Warto zaznaczyć, że w cenie kolumn otrzymujemy maskownice oraz podstawy wraz z kolcami, które wizualnie też podnoszą ogólny odbiór na tle konkurencji.

4. Dźwięk.
                        Kolumny słuchałem na kilku wzmacniaczach. Począwszy od tanich kostek w klasie D, uniampie diy, jak i na lampiakach diy EL34 PP i KT88 także w konfiguracji Push Pull.
                        Najbardziej na plus zasługuje tu zaprojektowana zwrotnica i jej odzwierciedlenie w odsłuchu. Niedrogie zestawy mają przeważnie problem z wyrównanym graniem i spójnym brzmieniem, zawsze rzuca się jeden z trzech aspektów: wydzierająca się góra, wycofana średnica, dudniący i rozlazły się bas. A tu miłe zaskoczenie, całość gra wyrównanie z minimalnym efekciarstwem jak na zestaw w tej półce cenowej. Jak na 18cm wooferek, to basu jest nie mało. Kto słuchał na audioshow to wie, że nie brakowało go w pomieszczeniu. Może jest bardziej przeciągnięty niż punktowy, ale jest to na granicy rozsądku i myślę, że to jest celowy zabieg.
                        Celowy dlatego, że osoby szukające zestaw za ok 1200-1500zł, nie posiadają wzmacniaczy w podobnej cenie lub droższych. A te w 90% mają problem z niskimi rejestrami, więc przeciągnięcie nieco basu po stronie kolumn uzupełnia braki wzmacniacza.

Podsumowując.
                        Diywiec może i jest w stanie zrobić lepsze granie w podobnej kwocie, ale pytanie czy z wykończeniem paczek, kolcami i maskownicami? Wątpię..
                        Czy diyowiec na zamówienie jest w stanie zrobić podobny zestaw? Tak, ale na pewno nie w tych pieniądzach...
                        Czy warto budować zestaw podłogówek diy w budżecie co Electrino 150? Mi się już odechciało, szkoda mojego czasu :) No, ale każdy odpowie sobie na to pytanie sam.
                        Stosunek cena/jakość electrino 150 na pewno na wysokim poziomie.

Kilka zdjęć z wyżej opisanymi wzmacniaczami.

Last edited by dolphin123; 15.02.2016, 21:04.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                          Najbardziej pozytywne zaskoczenie zrobiło na mnie podfrezowanie pod blaszany kosz midwoofera. Zrobiony tylko rowek dla zewnętrznej pionowej części kosza, co powoduje że głośnik lepiej dolega do frontu i przy dokręcaniu śrub eliminuje się aspekt zniekształcenia kosza.
                          widzialem to juz lata temu, jak rozkrecalem S-200, ale kompletnie o tym zapomnialem. widac to najlepszy sposob na blaszane kosze

Skomentuj

Zgadza się, tylko że w domowych warunkach ciężko, bo bardzo cienki frez trzeba mieć :)

Skomentuj

Dedra za 8zł http://dedra.pl/pl/products/info/399...oplytkowy.html :) Żaden problem :)
                              Mam taki i czasem się przydaje :)
                              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Węższy by się jeszcze przydał, ale można i taki zastosować :)
                                Last edited by dolphin123; 15.02.2016, 21:53.

Skomentuj

To idealny pomysł dls osób narzekających na gnące sie kosze blaszanych glosnikow
                                  Juz nie bedą narzekać
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                    Podsumowując.
                                    Diywiec może i jest w stanie zrobić lepsze granie w podobnej kwocie, ale pytanie czy z wykończeniem paczek, kolcami i maskownicami? Wątpię..
                                    Czy diyowiec na zamówienie jest w stanie zrobić podobny zestaw? Tak, ale na pewno nie w tych pieniądzach...
                                    Czy warto budować zestaw podłogówek diy w budżecie co Electrino 150? Mi się już odechciało, szkoda mojego czasu :) No, ale każdy odpowie sobie na to pytanie sam.
                                    Stosunek cena/jakość electrino 150 na pewno na wysokim poziomie.

Czytam co piszesz i chyba musze przejsc się posłuchać tych kolumn do jakiegos salonu, bo albo są tak dobre ale się zestarzałeś i nie chce Ci się bawić w DIY. Budżet 1200-1300zł to juz jest sporo pieniędzy i dobry sprzęt można zrobić.

Skomentuj

Nie na temat...
                                      przyznam ze dolphin musial sie troche rozleniwic... co nie zmienia faktu ze kolumny sa znakomitym przykladem jak kupic dobry produk za rozsadne pieniadze

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                                        albo są tak dobre ale się zestarzałeś i nie chce Ci się bawić w DIY. Budżet 1200-1300zł to juz jest sporo pieniędzy i dobry sprzęt można zrobić.
                                        Nie ukrywam, że już się nie bawię w sklejanie desek, fornirowanie i lakierowanie. Po prostu nie mam na to czasu i miejsca:) Wolę zamówić obudowy i pobawić się dłużej pomiarami lub polutować wzmacniacz, bo to spokojnie w domu wykonam.
                                        Jeżeli masz chęci, to oczywiście lepszy sprzęt złożysz sobie, pod warunkiem, że masz chęci i robisz sprzęt dla siebie.
                                        Jak miałbyś już w tej kwocie zrobić komuś, to niestety nie pobijesz Electrino 150, bo 1200-1300zł to wydasz na materiały.
                                        To jest bardzo dobra propozycja dla kogoś kto poszukuje gotowego zestawu i nie buduje go sobie sam :)
                                        Last edited by dolphin123; 19.02.2016, 19:26.

Skomentuj

Duch DIY umarł Panie... starzejesz sie :P

Skomentuj

Czaruję...
                                          X