Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czym różni się brzmienie piętnastki od osiemnastki?

Skomentuj

15 ma lepszą średnice oraz jest bardziej dynamiczna na basie. Wg mnie pod każdym względem lepsza od 18

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
        15 ma lepszą średnice oraz jest bardziej dynamiczna na basie. Wg mnie pod każdym względem lepsza od 18
        Według Ciebie lepiej robić MTM na piętnastkach? Mógłbyś wkleić foto tylnej strony membrany i resoru tego głośnika?

Skomentuj

Dwie 15stki to tak optymalnie do 10-12m2, w 15m2 i wyżej wypada mieć coś większego i oczywiście nie mam tu na myśli łupanki, bas jest tak samo ważny jak i reszta pasma

Może 15stka jest lepsza na srednicy, nie oceniam bo 15stki nie sluchalem ale 18 zla w tym zakresie nie jest, i ja osobsicie robiłbym projekt wlasnie na nich
          Last edited by Bumpalump; 04.04.2014, 14:10.
          Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

To ty nie słyszałeś dobrze grającej 15
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Napisalem ze zla nie jest a nie ze super gra 18stika, spokojnie z tymi stwierdzeniami.

Skomentuj

Ja bym wolał też 15tki, aczkolwiek samego ciśnienia robią mniej niż 18tki. Jeśli chcesz mieć bardziej dynamiczne brzmienie skierowane bardziej w stronę monitorów, to weź 15tki.

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
                  Według Ciebie lepiej robić MTM na piętnastkach? Mógłbyś wkleić foto tylnej strony membrany i resoru tego głośnika?
                  Już nie mam tych głośników, na oczko wyżej sie przerzuciłem
                  Ja bym robił monitory na jednej 15 jeśli miałbym mały pokój (tak do 10-12m2) a jeśli większy zrobiłbym coś jak dolphin na 15 i 20 AWX http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2470872.html (ja tak miałem czyli coś w stylu 2.75way ale na papierowych 8 calowych Seasach http://diyaudio.pl/showthread.php/20...l=1#post324484 ). Kupowanie 4 takich samych i robienie MTM jest dla mnie bez sensu, za te pieniądze można mieć już np Seasa ER18

Skomentuj

panowie, czy basu starczy czy nie to kwestia indywidualna
                    ja dzisiaj pol dnia sluchalem w wielkim garazu na monitorkach na 13cm sony i basu bylo dla mnie wystarczajaco duzo!

Skomentuj

Co to znaczy, ze bas z awx 15 jest bardziej dynamiczny od basu z awx 18?

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                      ja dzisiaj pol dnia sluchalem w wielkim garazu na monitorkach na 13cm sony i basu bylo dla mnie wystarczajaco duzo!
                      Jakiego basu? Z pierdzifleksa? Panowie, glosniki 15cm nie maja basu, tylko proteze basu. Wygenerowany rezonans z portu, a nie bas. Chcecie bas, to ponizej 25cm tloka nie ma co schodzic.
                      Jak czytam jakies rzeczy typu "awx15 ma dynamiczny bas" to sie trapie w glowe o co chodzi? Jak taki glosnik moze miec jakakolwiek dynamike?? Wrzuccie na te popierdulki konkretne sklady orkiestry, czy dowolna plyte RATM i sprobujcie znalesc tam jakas dynamike. Panowie, bez zartow prosze.
                      Nie chce zeby wyszlo, ze ja obrzucam blotem awx 15, to fajne glosniki w swojej cenie, ale litosci, pewnych rzeczy nie da sie przekroczyc. To troche tak, jakby kilku dzieciakow na dworze, znalazlo sobie po kaluzy i sprzeczalo sie, w ktorej mozna poplywac.

Skomentuj

Dlatego każdego głośnika trzeba posłuchać, jakims basowym maniakiem nie jestem ale dla mnie optymalnie to po dwie 17stki na kolumne lub po jednej 20stce dla pomieszczenia ok 15-20m2, i znam tez takich dla ktorych 8 12calowych glosników to bylo malo.

Dobra kolumna swoje f3 powinna miec w okolicy 35Hz, to daje gwarancje ze bas uslyszymy. Nie ma co sie oszukiwac, 13cm ponizej 50hz juz nie ma tego basu.

I oczywiscie glosnik glosnikowi nie rowny, z tonsila pomimo wielkich srednic basu nie bylo
                        Last edited by Bumpalump; 05.04.2014, 00:20.

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
                          I oczywiscie glosnik glosnikowi nie rowny, z tonsila pomimo wielkich srednic basu nie bylo
                          Jak jest spore Sd i przyzwoity xmax to i bas musi byc. Chyba, ze ktos nie potrafi zaprojektowac dobrej obudowy pod dany glosnik, to wtedy faktycznie moze basu nie byc.

Skomentuj

Wychylenia wlasnie male, a sam Tonsil oszczedzal litrów dla swoich litrozernych glosników, ale taka wtedy byla moda na wysoki pukajacy bas w okolicy 50hz

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
                              Wychylenia wlasnie male, a sam Tonsil oszczedzal litrów dla swoich litrozernych glosników, ale taka wtedy byla moda na wysoki pukajacy bas w okolicy 50hz
                              Nie wiem o jakim dokladnie glosniku piszesz, wiec trudno mi sie odniesc. Ale popularne gdn 30... potrzebuja tylko madrze zaprojektowanej obudowy i basu nie braknie.

Skomentuj

W 20m2 gra mtm focal zoller i basu nie brakuje
                                Zestaw jest na 13 czy tam 15 cm głośnikach
                                W zestawie jest tez jeszcze 10" sub ale czeka na swoją kolej

Wg mnie bas jest wystarczający jak na domowe warunki
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                  Co to znaczy, ze bas z awx 15 jest bardziej dynamiczny od basu z awx 18?
                                  tzn ze bas w 18cm po pewnym czasie robi sie lekko monotonny

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                    tzn ze bas w 18cm po pewnym czasie robi sie lekko monotonny
                                    Lekko zamieniłbym na mocno, i dodał ze średnica jest bardzo przeciętna(dobra w starej cenie AWx18).

Skomentuj

Moze piszcie od razu w jakich aplikacjach gralo monotonnie, bom naprawe ciekawy.

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                        W 20m2 gra mtm focal zoller i basu nie brakuje
                                        Zestaw jest na 13 czy tam 15 cm głośnikach
                                        W zestawie jest tez jeszcze 10" sub ale czeka na swoją kolej

Wg mnie bas jest wystarczający jak na domowe warunki
                                        Kolumny są moje i zapewniam że basu nie brakuje.

Jeżeli są wątpliwości zapraszam na odsłuch.

Skomentuj

No ale co jak co ale u Dana musi grać dołem
                                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X