Czym różni się brzmienie piętnastki od osiemnastki?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)
Collapse
X
-
Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta15 ma lepszą średnice oraz jest bardziej dynamiczna na basie. Wg mnie pod każdym względem lepsza od 18
Skomentuj
-
Dwie 15stki to tak optymalnie do 10-12m2, w 15m2 i wyżej wypada mieć coś większego i oczywiście nie mam tu na myśli łupanki, bas jest tak samo ważny jak i reszta pasma
Może 15stka jest lepsza na srednicy, nie oceniam bo 15stki nie sluchalem ale 18 zla w tym zakresie nie jest, i ja osobsicie robiłbym projekt wlasnie na nichLast edited by Bumpalump; 04.04.2014, 14:10.Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R
youtube.com/user/Mr1Raziel
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Echo1 Zobacz postaWedług Ciebie lepiej robić MTM na piętnastkach? Mógłbyś wkleić foto tylnej strony membrany i resoru tego głośnika?
Ja bym robił monitory na jednej 15 jeśli miałbym mały pokój (tak do 10-12m2) a jeśli większy zrobiłbym coś jak dolphin na 15 i 20 AWX http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2470872.html (ja tak miałem czyli coś w stylu 2.75way ale na papierowych 8 calowych Seasach http://diyaudio.pl/showthread.php/20...l=1#post324484 ). Kupowanie 4 takich samych i robienie MTM jest dla mnie bez sensu, za te pieniądze można mieć już np Seasa ER18
Skomentuj
-
Co to znaczy, ze bas z awx 15 jest bardziej dynamiczny od basu z awx 18?
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaja dzisiaj pol dnia sluchalem w wielkim garazu na monitorkach na 13cm sony i basu bylo dla mnie wystarczajaco duzo!
Jak czytam jakies rzeczy typu "awx15 ma dynamiczny bas" to sie trapie w glowe o co chodzi? Jak taki glosnik moze miec jakakolwiek dynamike?? Wrzuccie na te popierdulki konkretne sklady orkiestry, czy dowolna plyte RATM i sprobujcie znalesc tam jakas dynamike. Panowie, bez zartow prosze.
Nie chce zeby wyszlo, ze ja obrzucam blotem awx 15, to fajne glosniki w swojej cenie, ale litosci, pewnych rzeczy nie da sie przekroczyc. To troche tak, jakby kilku dzieciakow na dworze, znalazlo sobie po kaluzy i sprzeczalo sie, w ktorej mozna poplywac.
Skomentuj
-
Dlatego każdego głośnika trzeba posłuchać, jakims basowym maniakiem nie jestem ale dla mnie optymalnie to po dwie 17stki na kolumne lub po jednej 20stce dla pomieszczenia ok 15-20m2, i znam tez takich dla ktorych 8 12calowych glosników to bylo malo.
Dobra kolumna swoje f3 powinna miec w okolicy 35Hz, to daje gwarancje ze bas uslyszymy. Nie ma co sie oszukiwac, 13cm ponizej 50hz juz nie ma tego basu.
I oczywiscie glosnik glosnikowi nie rowny, z tonsila pomimo wielkich srednic basu nie byloLast edited by Bumpalump; 05.04.2014, 00:20.Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R
youtube.com/user/Mr1Raziel
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz postaI oczywiscie glosnik glosnikowi nie rowny, z tonsila pomimo wielkich srednic basu nie bylo
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz postaWychylenia wlasnie male, a sam Tonsil oszczedzal litrów dla swoich litrozernych glosników, ale taka wtedy byla moda na wysoki pukajacy bas w okolicy 50hz
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaCo to znaczy, ze bas z awx 15 jest bardziej dynamiczny od basu z awx 18?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postatzn ze bas w 18cm po pewnym czasie robi sie lekko monotonny
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaW 20m2 gra mtm focal zoller i basu nie brakuje
Zestaw jest na 13 czy tam 15 cm głośnikach
W zestawie jest tez jeszcze 10" sub ale czeka na swoją kolej
Wg mnie bas jest wystarczający jak na domowe warunki
Jeżeli są wątpliwości zapraszam na odsłuch.
Skomentuj
Skomentuj