Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wojtek co wy byście bez naszego forum zrobili

Do tematu trzeba by dodać "rozpatrywanie reklamacji"
    Większość zrobimy o reki, bez wysyłania glosnika :)
    Last edited by lklukasz; 05.12.2014, 00:20.
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Oczywiście że głośnik grał. Nie skarżyłem się na podejście do reklamacji, rozumiem też metody weryfikacji. Skoro odległość cewki od nabiegunnika jest tak mała to biorąc pod uwagę nieliniowość zawieszenia istnieje możliwość ocierania cewki o nabiegunnik i o to pytałem w poprzednim wpisie. Czy może to wpłynąć w przyszłości na parametry? Wgniecioną kopułkę oczywiście pomijamy bo nie jest ona przedmiotem reklamacji. A pro po maila, jeśli ktoś pisze "Proszę o odpowiedź" i z maila prywatnego "imię.nazwisko" i w danych teleadresowych podaje te same imię i nazwisko to czemu nie odpowiedzieć oficjalnie na ten właśnie adres. Z decyzją się wstrzymałem ponieważ zastanawiam się jeszcze nad decyzją i dlatego ten wcześniejszy post.
      Last edited by Tobike; 05.12.2014, 06:26.

Skomentuj

Zamieszczone przez Tobike Zobacz posta
        Skoro odległość cewki od nabiegunnika jest tak mała to biorąc pod uwagę nieliniowość zawieszenia istnieje możliwość ocierania cewki o nabiegunnik i o to pytałem w poprzednim wpisie. Czy może to wpłynąć w przyszłości na parametry?
        skoro glosnik dziala jak nalezy to dlaczego mialoby sie cokolwiek zmieniac?

Skomentuj

Podejrzewam że mogą występować mikro otarcia o nabiegunnik. Z drugiej strony jest to nietypowa sytuacja bo drugi głośnik musi mieć bardzo dużą odległość cewki od nabiegunnika bo nie udało mi się go sprowokować do ocierania.
          Last edited by Tobike; 05.12.2014, 06:54.

Skomentuj

To juz daje do myslenia

Skomentuj

Może za słabo go prowokowałeś. Głośniki mają blaszane kosze i nawet nierówne dokręcenie do obudowy lub lekko krzywa obudowa może spowodować że będzie ocierać. A jak precyzja jest 0,2mm to wcale dużo nie trzeba.

Skomentuj

Głośniki nie były dokręcane nigdy, wyciągnięte tylko z pudełka i polutowane, grały free air.

Skomentuj

A transport?

Skomentuj

Co transport? Nie rozumiem.

Skomentuj

ze niby podczas transportu moglo sie cos uszkodzic - stx malo ciekawie pakuje te glosniki :???:

ale zastanawia mnie ten fakt ze jeden ociera bardziej niz drugi... ale skoro twierdza ze po testach jest OK to nie zostaje nic innego jak montowac

Skomentuj

Średniotonowe fakt ucierpiały w transporcie ale na niskotonowych nie było śladów bo są z grubszej blachy. Jak by się magnes oderwal to by już luźno latał. Oba głośniki testowałem tak samo organoleptycznie i skoro jeden ocierał a drugi nie to na pewniaka odesłałem go do firmy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Tobike Zobacz posta
                          Średniotonowe fakt ucierpiały w transporcie ale na niskotonowych nie było śladów bo są z grubszej blachy. Jak by się magnes oderwal to by już luźno latał. Oba głośniki testowałem tak samo organoleptycznie i skoro jeden ocierał a drugi nie to na pewniaka odesłałem go do firmy.
                          Mnie zastanawia fakt czy gdybyś wziął do łapy załóżmy Excela za 800zł czy Ceramika Accutona tez byś paluchy tam pchał?

Skomentuj

Nie na temat...
                            w ceramika da sie tylko od tylu. A uszkodzenie strasznie boli :p finansowo

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                              Nie na temat...
                              w ceramika da sie tylko od tylu. A uszkodzenie strasznie boli :p finansowo
                              O tym pisze... dzieciak lubi wszystko podotykać... niech się w łeb macnie a potem wypisuje głupoty na forum.

Skomentuj

Dotykał czy nie dotykał, ale skoro była różnica w głośnikach to coś nie halo.
                                Ceramika nikt o zdrowym rozsądku by nie dotykał :P

Skomentuj

To że podotykał to przecież nic złego, ja również lubię "pomacać" nowy głośnik.
                                  Natomiast, to że ociera przy nierównomiernym nacisku na membranę nie powinno stanowić podstaw do reklamacji... zwłaszcza że głośnik pracuje normalnie gdy dostaje sygnał.
                                  SW już wyjaśnił dlaczego.

Osobiście bawiłem się głośnikiem Bociana GDN-22-300-8-SW, który również ocierał gdy nacisnęło się na membranę.
                                  Jakoś nie pojechał na reklamację, kilka lat grał w TL i nic mu nie jest.

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                                  Dotykał czy nie dotykał, ale skoro była różnica w głośnikach to coś nie halo.
                                  No właśnie, co innego fakt, że jeden głośnik ociera a drugi nie.
                                  Tutaj zahaczamy już o "powtarzalność wyrobu".

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                    Nie wiem czy wolno mi cytować bez zgody autora recenzji więc tego nie zrobię .
                                    WOLNO !
                                    Wolno zacytować każdą publiczną wypowiedź oraz każdą recenzję, artykuł publikacje, wypowiedz, która była udostępniona publicznie. Po to właśnie jest cytowanie.

Co się dzieje w tym kraju? Co drugi wrzeszczy żeby go SĄD ochronił przed krytyką. Potem są takie efekty że ludzie już nawet nie wiedzą czy wolno im jest cytować publiczne wypowiedzi.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
                                    Chodzi o moje dane osobowe żeby potem straszyć mnie sądem?
                                    Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                                    Mam opad rąk...
                                    Warto mieć na uwadze kto na ten stan rzeczy sobie zapracował.

Głośniki papierowe w większości maja tak zwane typowe podniesienie charakterystyki w okolicy kiloherza. Te lepsze będą minimalizować zjawisko, jednak zawsze coś tam będzie "nie teges". Dodatkowo sztywny papier w membranie głośnika 6-7" o mocnym obwodzie magnetycznym uwidoczni podbicie spl od łamania membrany w szerokim zakresie 4kHz. Im sztywniejszy materiał tym skupienie rezonansu lepsze, im mniejszy głośnik tym wyżej przesunięte.

To są znane zjawiska i nie powinny budzić aż takich sensacji i zakwaszać dyskusji w środowisku hobbystów DIY.

A na "dzwony" są sposoby.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                      No właśnie, co innego fakt, że jeden głośnik ociera a drugi nie.
                                      Tutaj zahaczamy już o "powtarzalność wyrobu".
                                      Albo powtarzalność macania...
                                      Przyczyn może być wiele (bo i metoda mało profesjonalna) - ważne, że głośnik po podłączeniu do generatora nie wykazuje problemów i chyba o to chodzi?

Głośnik służy do odtwarzania sygnału a nie wciskania...
                                      Jak wcisnę matrycę LCD to zmieniają mi się kolory - w jednej bardziej drugiej mniej i o czym to świadczy - o niczym bo nie do tego zostały stworzone.

Naprawdę - jak coś jest nie tak z głośnikiem to go naprawiamy i nigdy nie robimy nikomu z tego powodu problemów.

Kolega ma dziwne podejście poprzednio odesłał głośnik z powodu minimalnie przesuniętego górnego zawieszenia względem kosza - również bez wpływu na pracę głośnika - OK uznaliśmy i dla świętego spokoju daliśmy inną sztukę - mimo, że błąd spokojnie mieścił się w granicach tolerancji i "dobrego smaku".
                                      Last edited by Sound Wave; 07.12.2014, 01:16.

Skomentuj

Zamiast płacić naganiaczom za trollowanie na forach lepiej zainwestować te pieniądze w usprawnienie procesu montażu głośników, bo jakość większości części składowych przetworników jest przyzwoita.

Jeśli jakość będzie na poziomie SBAcoustics czy Wavecor to klienci sami to zauważą bez pomocy wynajętych naganiaczy.

i jeszcze jedno, poważne firmy słuchają głosu klientów, dotyczące produktów, a nie zastraszają ich za wskazanie jakiejś wady
                                        Last edited by Echo1; 11.12.2014, 14:08.

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
                                          poważne firmy słuchają głosu klientów, dotyczące produktów, a nie zastraszają ich za wskazanie jakiejś wady
                                          Jak tam obiecane pomiary?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X