Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Po łikendzie jeszcze raz zrobię pomiary obydwóch egzemplarzy różnymi mikrofonami i zamieszczę na forum.

Skomentuj

Witam, podbijam pytanie AdamaJ, gdzie najbliżej Poznania można posłuchać głośników STX.

Skomentuj

z tego co pamietam to tylko jeden salon oficjalnie ma kolumny STXa w ofercie
        nie pamietam nazwy - byl podany na glownej stronie stxa

nowy elektronik ma duzo glosnikow w ofercie. ale czy ma kolumny?

Skomentuj

A te głośnki z neutrino będą w detaliczn sprzedaży? Ktoś coś wie w tym temacie?

Skomentuj

i tutaj przydalaby sie wypowiedz pana Sławka
            jestem pierwszy w kolejce po zakup!

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
              jestem pierwszy w kolejce po zakup!
              '
              Więc albo znasz ich cenę w detalu i jest dobra, albo powiedziałeś hop zanim... :)

Skomentuj

No przeciez sa
                Wiec o co cho?

http://stx.pl/stx-neutrino-fx-150.html

Nawet jako gotowe i nie musicie nic budować

Z tego co mi wiadomo same głośniki nie beda w sprzedazy
                Last edited by lklukasz; 01.12.2014, 23:45.
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Mówimy o samych driverach..

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                    Więc albo znasz ich cenę w detalu i jest dobra, albo powiedziałeś hop zanim...
                    przeciez slyszalem kolumny...

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                    Z tego co mi wiadomo same głośniki nie beda w sprzedazy
                    :(
                    cena gotowych kolumn jest bardzo dobra, ale z oczywistych wzgledow wolalbym sam je sobie zrobic

Skomentuj

Przeczytałem sobie opisy. Od razu widać że firma inżynierska a nie voodoomarketing. IHMO to wyróżnia STX od konkurencji. Tak trzymać!

Skomentuj

Przepraszam za wtręt, ale kogo spytać, jak nie prawdziwych (chodzi o porównanie np. z forami napędzanymi przez sprzedawców) fachowców - który model kolumn STX będzie Waszym zdaniem najlepszy do pokoju z 11-metrową powierzchnią odsłuchową (cały pokój 17,5 m kw., wysokość 2,2 m), z dość żywą akustyką. Muzyka różnorodna (prócz metalu i disco polo) - głównie rock, instrumentalna, ale również hip hop, techno, czy pop. Wzmaka będę dobierał pod kolumny. Jako że cena również gra - w tym przypadku całkiem dużą rolę - myślę o FS-250n (droższe, jak Neutrino, właściwie nie wchodzą w grę), ale boję się, że całkiem zaduszą się w tak małym pomieszczeniu. A może jednak nie STX, tylko coś innego? Wcześniej myślałem o Topazach 15 lub 20, ale podczas odsłuchu mnie nie poraziły (co prawda odsłuch to wiele zmiennych, jeden przypadkowy nie może świadczyć o kolumnach), potem zwróciłem się w stronę STX, których niestety nijak nie mam gdzie odsłuchać. Przepraszam, może komuś będzie się chciało odpowiedzieć, pozdrawiam!
                        Last edited by Bart1; 02.12.2014, 08:31.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                          Przeczytałem sobie opisy. Od razu widać że firma inżynierska a nie voodoomarketing. IHMO to wyróżnia STX od konkurencji. Tak trzymać!
                          Firma może i inżynierska, ale wykresów brak...

Skomentuj

Bart1. Kilka postów wczesniej Paweł S. Opisał pokrótce większość kolumn STX. Cofnij się i przeczytaj, myślę ze to Ci pomoże.

Skomentuj

Dziękuję, znam dokładnie, czytałem kilkakrotnie (a pobieżnie praktycznie cały niniejszy wątek) - m.in. właśnie przez ten opis w ogóle zwróciłem się w stronę STX. Jednak, w praktyce, bez odsłuchów, opis Pawła jeszcze bardziej utrudnia wybór. :) Np. pisze bardzo dobrze o F-200 (gdyby nie Nautrino, to mógłby być jego wybór), a FS-250 (będą ce przecież chyba ogólnie lepszymi kolumnami) nie są tak docenione w opisie.
                              A pytanie o wielkość/moc kolumn do mojego niewielkiego pomieszczenia (dodatkowo o żywej akustyce) - 250-tki się tam zaduszą, czy jest szansa że jakoś zagrają? Nie ukrywam bowiem, że właśnie ten model najbardziej wpadł mi w oko. Pozdrawiam!

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                przeciez slyszalem kolumny...
                                miałem na myśli to że chodziło o głośniki z kolumn neutrino a nie całe kolumny neutrino. Napisałeś że gdyby były w sprzedaży to jesteś "pierwszy", który je kupi. Napisałeś to nie wiedząc jeszcze ile by kosztowały? a jak cena za głośnik okazała by się jednak "za wysoka" ? (tak się mówi: "nie mów hop dopóki nie przeskoczysz")

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                                  Napisałeś to nie wiedząc jeszcze ile by kosztowały? a jak cena za głośnik okazała by się jednak "za wysoka" ? (tak się mówi: "nie mów hop dopóki nie przeskoczysz")
                                  skoro lepiej wykonane kolumny sa tansze niz FX/MX to dlaczego glosniki mialyby byc drozsze?

Skomentuj

Jeden z głośników które kupiłem okazał się ocierać cewką o nabiegunnik, słychać to przy delikatnym poruszaniu membraną. Odesłałem głośnik do firmy. Pomimo próśb żeby odpowiedzieli oficjalnie na maila nie dostałem odpowiedzi. W rozmowie telefonicznej odpowiedzieli że puszczając sygnał z generatora nic nie słyszą (moim zdaniem głośnik wytwarzając dźwięki zagłuszy to ocieranie). Moje pytanie jest takie czy nie będzie to miało w przyszłości wpływu na parametry głośnika zakładając że będzie ocierał cewką o nabiegunnik?

Skomentuj

Jesteś w błędzie jesli puszczają sygnał to coś w granicy 10 hz, sam tak robie przy regeneracji głosników i wtedy membrana porusza sie bezgłośnie. Jesli dotykasz membrany jednym palcem to ją poprostu przekrzzywiasz i wtedy bedzie ocieać zainstluj posty generator częstotliwości i sam sprawdź

Skomentuj

Zamieszczone przez Hubertoos0222 Zobacz posta
                                        Jeden z głośników które kupiłem okazał się ocierać cewką o nabiegunnik, słychać to przy delikatnym poruszaniu membraną. Odesłałem głośnik do firmy.
                                        a podlaczyles ten glosnik?
                                        czy tylko macales?

Zamieszczone przez Bart1 Zobacz posta
                                        Np. pisze bardzo dobrze o F-200 (gdyby nie Nautrino, to mógłby być jego wybór), a FS-250 (będą ce przecież chyba ogólnie lepszymi kolumnami) nie są tak docenione w opisie.
                                        niestety jak opisalem to wczesniej, nie skupialem sie za bardzo na FSach i niestety ich poprawna ocena wymagala dluzszego sluchania. jest to tez drozszy zestaw, przez co wymaga sie od niego wiecej. oczywiscie ze graly lepiej od F-200, ale pytanie czy warte sa swojej ceny? na to pytanie nie potrafie odpowiedziec

Skomentuj

Zamieszczone przez Tobike Zobacz posta
                                          Jeden z głośników które kupiłem okazał się ocierać cewką o nabiegunnik, słychać to przy delikatnym poruszaniu membraną. Odesłałem głośnik do firmy. Pomimo próśb żeby odpowiedzieli oficjalnie na maila nie dostałem odpowiedzi. W rozmowie telefonicznej odpowiedzieli że puszczając sygnał z generatora nic nie słyszą (moim zdaniem głośnik wytwarzając dźwięki zagłuszy to ocieranie). Moje pytanie jest takie czy nie będzie to miało w przyszłości wpływu na parametry głośnika zakładając że będzie ocierał cewką o nabiegunnik?
                                          Kolega niestety przytoczył wyłącznie część stanu faktycznego.
                                          Głośnik dotarł do nas i faktycznie po podłączeniu do generatora nawet na amplitudach znacznie przekraczających normalny zakres pracy nie słychać nic niepokojącego.
                                          Zupełnie odmienną sprawą są "skutki macania" głośnik ma wiraźnie przełamaną kopułkę przeciwpyłową.
                                          Prosiliśmy o wysłanie maila w sprawie decyzji odnośnie głośnika - czy odesłać w stanie takim jaki jest czy wymienić kopułkę przeciwpyłową czy z racji uszkodzenia kopułki poddać głośnik kompletnej regeneracji (sama wymiana kopułki zawsze pozostawi ślady i wizualnie głośnik będzie odbiegał od fabrycznego. Oczywiście ze względu na genezę problemu naprawa będzie płatna tak samo jak przesyłka zwrotna (nie stwierdzono wad fabrycznych a jedynie uszkodzenia wynikające z nieprawidłowego obchodzenia się z głośnikiem).
                                          Do chwili obecnej nie otrzymaliśmy żadnego maila. Sami nie możemy jako pierwsi napisać żadnej wiadomości gdyż w danych kontaktowych nie było adresu mailowego.

Odnośnie "testowania" głośnika na wcisk wypowiedziałem się już podczas rozmowy telefonicznej ale powtórzę to raz jeszcze:
                                          Standardowy odstęp cewka/nabiegunnik to zaledwie 0,2mm głośnik ma dość niski rezonans 34Hz a to oznacza, że zawieszenia są bardzo podatne i bardzo łatwo przy nierównomiernym nacisku doprowadzić do skoszenia cewki - co przy wciśnięciu będzie objawiać się tarciem - niemniej jednak przy pracy w warunkach normalnych (przy sygnale muzycznym bądź z generatora siła generowana przez cewkę jest o kilka rzędów wielości bardziej równomierna niż nawet najbardziej precyzyjne "wciskanie".

Jak widać nie tylko ja nie popieram "profesjonalnych" metod diagnostycznych jakie stosuje kolega.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X