Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
    Dlaczego nie posiłkujesz się pomiarami STX'a tylko od Adama ?!W Stxie nie macie swoich pomiarów zniekształceń ?
    Trochę mało to profesjonalne, nie to że się czepiam poprostu to moje subiektywne zdanie.
    Może dlatego, żeby nie zostać posądzonym o manipulowanie wyników pomiarów. Więc zostały użyte pomiary osoby bezstronnej.
    Jak dla mnie spoko :)

Skomentuj

Dlaczego nie posiłkujesz się pomiarami STX'a tylko od Adama ?
      Myślę ze dlatego że szkoda czasu na udowadnianie czegoś co jest bzdurne / oczywiste. Ja osobiście nie tracił bym czasu na takie rzeczy. Czasu którego jest ciągle za mało stąd zapewne pokazywanie dokumentacji która jest już gotowa.
      A dlaczego bzdurne bo znamiona na pomiarze impedancji +/- w tym miejscu mają wszystkie podobne głośniki na rynku bez względu na cenę. Charakterystyka odpowiedzi częstotliwościowej nie jest idealna do bólu ?? A czy my rozmawiamy o głośniki za 600PLN czy za 60PLN ?? Ja osobiście nie znam drugiego głośnika za 60PLN o takich możliwościach na Polskim rynku.

zwiększone zniekształcenia w tym miejscu ... W170S ma równiejsze pasmo zapewne przez miększą membranę lub mocniej impregnowaną ale za to właśnie w tym paśmie ma ogromny wzrost zniekształceń.
      Swoją drogą głośnik ostatnio bardzo mocno exploatowany w tanich konstrukcjach manufaktur dlatego że jest taki dobry ?? nie dlatego że ktoś go tanio sprzedał tym manufakturom. Dla mnie to ten głośnik jest bardzo podobny do starych TVM ARN188

z odwrotnym zawieszeniem górnym tj. odwrotnie zamontowanym
      dużo było takich głośników na rynku i wcale nie były takie the best Off.

- - - - - aktualizacja - - - - -

również bardzo trafne spostrzeżenie ...
      Zamieszczone przez CASHpirovski Zobacz posta
      Może dlatego, żeby nie zostać posądzonym o manipulowanie wyników pomiarów
      Last edited by Zap Projekt; 12.12.2014, 14:46.

Skomentuj

A propo zawieszenia, to jakaś firma miała głośniki z odwrotnym zawieszeniem górnym tj. odwrotnie zamontowanym.
        Nie pamiętam jaka. pamiętam tylko ciemno czerwone membrany.
        Audax
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Trochę mało to profesjonalne, nie to że się czepiam poprostu to moje subiektywne zdanie
          Z obserwacji wnioskuje że niezły z Ciebie specjalista i udowadniacz braku profesjonalizmu firm szerokiemu gronu.
          Tylko żeby udowodnić komuś brak profesjonalizmu to trzeba być minimum na "równi" dokumentacją prac z osobą oskarżaną.

Może pochwalisz się jaki ty jesteś profesjonalny i jakie wiarygodne pomiary zniekształceń wykonujesz ??
          Czy zatem wszystkie firmy na świecie produkujące głośniki i nie pokazujące zniekształceń są nieprofesjonalne ??
          Czy jak czegoś nie widać oznacza ze tego nie ma i trzeba udowodnić całemu światu ze tego nie ma ??
          A jak udowodnić ?? Krzakami zamiast pomiarów ... ale ludzie to łykną a ty będziesz bohaterem ( obrońcą uciśnionych ) ??

Skomentuj

Dla czego nie odnoszę się do swoich pomiarów (STX)
            Zamieszczone przez CASHpirovski Zobacz posta
            Może dlatego, żeby nie zostać posądzonym o manipulowanie wyników pomiarów. Więc zostały użyte pomiary osoby bezstronnej.
            Jak dla mnie spoko
            Dziękuję mam mniej pisania...

Pomiar charakterystyki mamy nawet na stronie i specjalnie się do niego nie odnosiłem z powodów jak powyżej. Oczywiście dysponujemy kompletem pomiarów ale po pierwsze - zawsze lepsze w udowadnianiu są pomiary osoby bezstronnej po drugie pomiary trzeba przygotować do publikacji.

A propo zawieszenia, to jakaś firma miała głośniki z odwrotnym zawieszeniem górnym tj. odwrotnie zamontowanym.
            Nie pamiętam jaka. pamiętam tylko ciemno czerwone membrany.
            Odwrócone czy normalne - nie ma znaczenia albo mamy dziurę albo górę - na jedno wychodzi. Chociaż może nie normalne jest lepsze bo z dwojga złego lepiej koresponduje z kształtem membrany.

Najlepsze są zawieszenia estradowe tzw. harmonijka są płaskie a tkanina powoduje zdecydowanie mniej problemów niż guma czy gąbka.

Niestety jego podatność, liniowość i zakres możliwych wychyleń pozostawia wiele do życzenia.
            Na estradzie stosuje się też "podwójna sinusoidę" - niestety takie zawieszenie też mocno wystaje i rozwiązuje tylko częściowo wyżej opisane problemy.
            Last edited by Sound Wave; 12.12.2014, 15:33.

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
              Z obserwacji wnioskuje że niezły z Ciebie specjalista i udowadniacz braku profesjonalizmu firm szerokiemu gronu.
              Napisałem wyraźnie że to moje subiektywne zdanie. Ja niczego nie udowadniam i nie zamierzam.

Tylko żeby udowodnić komuś brak profesjonalizmu to trzeba być minimum na "równi" dokumentacją prac z osobą oskarżaną.
              Tak ? To ciekawe , pierwszy raz słyszę takie twierdzenie. Jak już pisałem niczego nie udowadniam.
              Tylko w większości przypadków im więcej parametrów i danych technicznych jest podanych tym firma jest bardziej profesjonalna.

Może pochwalisz się jaki ty jesteś profesjonalny i jakie wiarygodne pomiary zniekształceń wykonujesz ??
              Nie, ja niczego nie produkuję i nie sprzedaję. Może Ty pochwalisz się pomiarami swoich zwrotnic których tyle sprzedałeś na allegro ?
              Nie wiem po co ta prowokacja z Twojej strony.

Czy zatem wszystkie firmy na świecie produkujące głośniki i nie pokazujące zniekształceń są nieprofesjonalne ??
              Nie. Nie napisałem że STX ich nie robi tylko zapytałem czy nie mają własnych skoro posiłkują się cudzymi ale już chyba wiem dlaczego zostały użyte Twoje i do tego na mnie naskoczyłeś.

Czy jak czegoś nie widać oznacza ze tego nie ma i trzeba udowodnić całemu światu ze tego nie ma ??
              Ale o co Ci teraz chodzi ?

A jak udowodnić ?? Krzakami zamiast pomiarów ... ale ludzie to łykną a ty będziesz bohaterem ( obrońcą uciśnionych ) ??
              Zachowujesz się jakbyś miał najlepszy sprzęt pomiarowy na świecie i tylko Twoje pomiary są super. Domowym sposobem da się wykonać wiarygodne pomiary to tylko kwestia doświadczenia i wiedzy.

Zamieszczone przez Sound Wave Zobacz posta
              Pomiar charakterystyki mamy nawet na stronie i specjalnie się do niego nie odnosiłem z powodów jak powyżej. Oczywiście dysponujemy kompletem pomiarów ale po pierwsze - zawsze lepsze w udowadnianiu są pomiary osoby bezstronnej po drugie pomiary trzeba przygotować do publikacji.
              Po tym co Adam do mnie napisał wnioskuję iż nie jest osobą bezstronną.
              Skoro posiadacie komplet pomiarów to na pewno wielu chętnie je obejrzy na waszej stronie. Nie uważasz ?

Odwrócone czy normalne - nie ma znaczenia albo mamy dziurę albo górę - na jedno wychodzi. Chociaż może nie normalne jest lepsze bo z dwojga złego lepiej koresponduje z kształtem membrany.
              To Twoje teoria czy sprawdzałeś na pomiarach oba rodzaje zawieszeń ?

dużo było takich głośników na rynku i wcale nie były takie the best Off.
              O kto mówi że były ? Może właśnie dzięki temu minimalizowano wpływ zawieszenia górnego.

Dla mnie to ten głośnik jest bardzo podobny do starych TVM ARN188
              W czym jest podobny?
              Podobieństwo jest tylko w materiale membrany, oba są z powlekanej celulozy, brzmieniem w ogóle nie są podobne.
              Dobrej średnicy z arn188 nie ma, a jak poczytasz o W170S to jego użytkownicy raczej chwalą średnicę.
              Sam potwierdzam bo mam oba te głośniki.

Skomentuj

Skoro posiadacie komplet pomiarów to na pewno wielu chętnie je obejrzy na waszej stronie. Nie uważasz ?
                Nie - nie uważam.
                Pewnie w seasie pracują amatorzy bo jakoś nie zamieszczaja pomiarów thd. Może nie potrafią ich zrobić albo nie mają sprzętu pomiarowego? Może chcą coś ukryć?
                Zamieszczanie pomiarów THD mija się z celem gdyż niema standardów ich wykonywania nie można porównać pomiarów STX'a beymy, seasa, visatona - a skoro nie można porównać pomiarów to nie ma możliwości wykorzystania ich do analizy jakości produktu przed zakupem. Załóżmy, że firma X zrobi pomiar THD przy 1w firma Y 90dB a firma Z przy maksymalnym wychyleniu 0,5mm - jak chcesz je porównać?

To Twoje teoria czy sprawdzałeś na pomiarach oba rodzaje zawieszeń ?
                Nie - tak sobie wymyśliłem.
                Oczywiście, że robiłem takie porównania i to na wielu modelach głośników - to dziecinnie proste.
                Oczywiście pewnie trafi się jakiś przypadek, że jedno rozwiązanie będzie lepsze od drugiego ale generalnie są b. zbliżone. charakterystyki są inne ale "natężenie" problemów jest mniej więcej takie samo.
                Last edited by Sound Wave; 12.12.2014, 15:49.

Skomentuj

Po tym co Adam do mnie napisał wnioskuję iż nie jest osobą bezstronną.
                  Przecież on sprzedaje te głośniki i na tej sprzedaży zarabia. Jest tak samo bezstronny jak każdy sprzedawca zachwalający swój towar.

Istotne, że są pomiary z różnych źródeł, robione w znanych warunkach, więc każdy sam może wyciągnąć wnioski.

Skomentuj

Śmieszne jest to jak próbujecie wmówić że tego dołka na charce nie ma.

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
                      głośnik za 20 krotną cene.
                      http://loudspeakershop.eu/glosnik-sc...00-p-1706.html - widzisz dołek i znak na impedancji ??

Tak bo jak opisałem wyżej to typowe dla wszystkich głośników z podobnymi membranami.

Skomentuj

To już było powiedziane...

Skomentuj

Jeśli o same dołki chodzi to wg tych pomiarów STX ma 6db nierównomierności w tym zakresie, a Scan Speak iluminator 2db.
                          Ale znajdą się też tanie głośniki które na pomiarach miały równie małe nierównomierności w tym pasmie. To zależny od głośnika, a nie od jego ceny, jedynie fakt że drogiemu nie wypada radzić sobie gorzej.

Skomentuj

Az mi sie przypomniala burza, kiedy to na pomiarach czecha czy slowaka gdn awx wypadl nieciekawie... Ale nie o tym mialem napisac. Moim zdaniem producent glosnikow powinien pokazywac pomiar znieksztalcen, chocby z tego powodu, ze potencjalny klient, moze sobie porownac te pomiary, do innych glosnikow tego samego producenta ( tak jak to robi np Beyma ). Oczywiscie taki pomiar bylby niemozliwy do porownania z innymi, niezaleznymi pomiarami, bo jak wspomnial SW, roznice w sposobie wykonania takich pomiarow moga byc zbyt duze, co nie daje podstaw do rzeczowych porownan.

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
                              Nie wiem o co Ci chodzi .
                              Dołek jest .
                              Tylko co z tego wynika ?
                              Nic .

PS
                              Prośba do Zap Audio .
                              Możecie zamiast w dB podawać w % THD ?
                              Albo w innej skali ?
                              Bo te wykresy są mało czytelne .

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                PS
                                Prośba do Zap Audio .
                                Albo w innej skali ?
                                Bo te wykresy są mało czytelne .
                                Juz dawno chcialem o tym napisac, ale nie chcialem wywolac jakies nowej burzy :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                  hocby z tego powodu, ze potencjalny klient
                                  potencjalny klient nie ma za wiele pojęcia i nie będzie zwracał sobie głowy takim szczegółem jak warunki pomiaru .
                                  Przez co będzie odnosił te pomiary do konkurencji .
                                  A konkurencja przez manipulowanie nimi może pokazać cuda na kiju .

Niemniej jednak Accuton pokazuje ...

Skomentuj

Ale idac tym tokiem rozumowania, to mozna by bylo w ogole nic nie pokazac, tylko zjecia glosnika i jakis opis jaki to on jest super.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                      Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                      Juz dawno chcialem o tym napisac, ale nie chcialem wywolac jakies nowej burzy :P
                                      Na mojej stronie jest Napisane że ma stanowić pomoc dla "..." i tu każdy napiszę sobie co chce aby nie napisać jednoznacznie klientów.Więc zawsze śmiało można o wszystko prosić. W ramach możliwości i czasu oczywiście.

z procentowym odzwierciedleniem po edycji "screenu" do publikacji jest problem bo znika. Algorytmy jakich używam pokazują je w trybie "live" ( wiele rzeczy tak działa dla przyśpieszenia pracy ) za ruchem myszki czyli tam gdzie myszka tam wyświetlają się % poziomy zniekształceń dla danej Harmonicznej.Tak jak to ma miejsce np tutaj:
                                      http://zap-acoustics.pl/wp-content/u...1/H1212-ZH.jpg. Więc na edytowanym dla wydruku "screnie" mogę pokazać jedynie % dla danego wskazanego punktu.
                                      Sama skala jest dB-lowa i mogę jedynie zapewnić że wszystkie pomiary kopułek wykonywane są w identycznych warunkach. A wszystkie pomiary wooferów w zbliżonych ( różnice w litrażach skrzyń ).Pomiary są w pełni porównywalne ale tylko z innymi moimi pomiarami na stronie. Należy tylko pamiętać ze są wykonywane dla stałego napięcia 2,83V a nie stałej Mocy stąd mogą być różnice między 4-8-16 Ohmowymi wersjami głośników.
                                      Dla nie wiedzących: Czarna linia na górze to odpowiedź częstotliwościowa głośnika - powinna być zbliżona do tej mierzonej w standardowy sposób jeśli nie jest to mamy pełność że pomiar zniekształceń jest nic nie warty. A dlaczego nie jest identyczna - a ponieważ do pomiarów zniekształceń używa się innego sygnału pomiarowego.

Skomentuj

Nie - nie uważam.
                                        Pewnie w seasie pracują amatorzy bo jakoś nie zamieszczaja pomiarów thd. Może nie potrafią ich zrobić albo nie mają sprzętu pomiarowego? Może chcą coś ukryć?
                                        Zamieszczanie pomiarów THD mija się z celem gdyż niema standardów ich wykonywania nie można porównać pomiarów STX'a beymy, seasa, visatona - a skoro nie można porównać pomiarów to nie ma możliwości wykorzystania ich do analizy jakości produktu przed zakupem. Załóżmy, że firma X zrobi pomiar THD przy 1w firma Y 90dB a firma Z przy maksymalnym wychyleniu 0,5mm - jak chcesz je porównać?
                                        http://loudspeakershop.eu/glosnik-us...45-p-1014.html
                                        Akkus w kilku głośnikach podaje np ten usher, a jeśli o mnie chodzi to są firmą z najlepszą renomą w Polsce w branży.

Porównać faktycznie jest ciężko, mimo tego skoro je robicie to uważacie je za ważne ale dla klienta nie są ważne ?
                                        Można przecież napisać w jakich warunkach zostały wykonane to świadczy o tym że producent pokazuje co naprawdę sprzedaje oraz że przeprowadza szereg pomiarów.

Zamieszczone przez Branża
                                        uważam także że osoba bezstronna nie atakuje firmy w śmieszny sposób tylko po to aby zostać bohaterem w oczach czytających.

Stąd wniosek że Ty także nie jesteś do końca bezstronny. Twój Friends Pi ku ku nawet jakiś sklep otwierał ale na zapowiedział i kilku oszustwach się skończyło. Bo wyobraź sobie że prowadzenie działalności nie polega tylko na "szczekaniu" To najgorsza linia promocji jaką znam.
                                        Czy ja kogoś atakuje ? Udzielam się i piszę to co mam do napisania bo to jest forum .
                                        Ja nie jestem bezstronny ? Dlaczego ?

Skomentuj

Dopóki Sondwave nie potwierdzi w swoich pomiarach, że taki głośnik w ogóle istnieje, nie uwierzę w żadne słowo a ni też w żaden wykres Echo1 (moim zadaniem pomierzony zupełnie inny głośnik, gdyż nie pokrywa się kompletnie z przykładowymi niezależnymi pomiarami nie mówiąc już o wykresach Stx ale te słusznie chyba z resztą, że nie są brane tym razem pod uwagę jako niezależna strona)

Czy ktoś wie gdzie mogę znaleźć charakterystyki THD wykonane przez producenta najdroższego głośnika jakim jest jak sądzę Raven R3.2 ? Może ten przykład pokaże jakie są warunki pomiaru etc. do porównania?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X