Konkretnie to ten głośnik http://stx.pl/gdn-17-140-8-scx.html
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)
Collapse
X
-
TO JUŻ SZCZYT CHAMSTWA! Nie rób z nas idiotów! Przecież każdy wie że mowa jest o nowym głośniku 17 SCX
Cwaniku przecież wiesz, że chodzi o ten twój "domniemany" pomierzony głośnik, który powinien teraz pomierzyć SoundWave w celu weryfikacji.
Zobacz wyżej, ktoś miał problemy z głośnikiem Stx. Napisał swoje uwagi tu na forum po czym wysłał głośnik do Stx. Następnie odniósł się do tego Soundwave i wszyscy dowiedzieli się co mogło być przyczyną. Można w cywilizowany sposób? Można ale nie jest to domeną kundli.Last edited by Kowalski Eryk 1; 12.12.2014, 22:02.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Sound Wave Zobacz postaOdwrócone czy normalne - nie ma znaczenia albo mamy dziurę albo górę - na jedno wychodzi. Chociaż może nie normalne jest lepsze bo z dwojga złego lepiej koresponduje z kształtem membrany.
Najlepsze są zawieszenia estradowe tzw. harmonijka są płaskie a tkanina powoduje zdecydowanie mniej problemów niż guma czy gąbka.
Niestety jego podatność, liniowość i zakres możliwych wychyleń pozostawia wiele do życzenia.
Na estradzie stosuje się też "podwójna sinusoidę" - niestety takie zawieszenie też mocno wystaje i rozwiązuje tylko częściowo wyżej opisane problemy.
pomiar w odgrodzie
chyba ze tutaj problem leży w czym innym ale czytając Twoją wypowiedź, myśle to ta sama sprawa.
Sorki jeśli zaśmiecam temat.Last edited by dragon; 13.12.2014, 19:47.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dragon Zobacz postahyba jednak nie wszystkie estradowe zawieszenia są takie bezproblemowe, lub mniej problemowe. Dorwałem ostatnio eminence oem 8" i dziura jak studnia na 1k
pomiar w odgrodzie
chyba ze tutaj problem leży w czym innym ale czytając Twoją wypowiedź, myśle to ta sama sprawa.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Kowalski Eryk 1 Zobacz postaIluminator ma 5db a Stx ma 5db z tym że iluminator kosztuje 10xwięcej, Rfck masz jakieś wytłumaczenie na tą okoliczność?
Ponawiam pytanie odnośnie fabrycznych pomiarów zniekształceń dla Raven 3.2. Widział ktoś?
Nie robiłem takich doświadczeń z zawieszeniem jak SW więc ciężko mi coś powiedzieć
Ciekawe jakby wypadł pomiar w obudowie .
Skomentuj
-
Ja tam widzę że w pomiarach Echo1 ten STX ma 6db nierównomierności,a Scan-Speak Iluminator ma w tym miejscy charakterystyki 2db nierównomierności.
Można znaleźć pomiary także tanich głośników które maja tę nierównomierność równie małą jak Iluminator. To nie jest cecha zastrzeżona dla głośników w wysokiej cenie.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ifonik Zobacz postaJa tam widzę że w pomiarach Echo1
Skomentuj
-
Prawdę mówiąc pomiary STX są tak wygładzone i tak niewyraźne, ze można w nich dużo zamaskować. A tek kropkowany pomiar pod kątem to już zupełnie nie wiem po co bo nic na nim nie widać. Nie można tego pokazać jak inni?
Zamieszczone przez Echo1 Zobacz postaŚmieszne jest to jak próbujecie wmówić że tego dołka na charce nie ma.
Bez propagandy wzorem naszych wschodnich sąsiadów, że te zielone ludziki to nie nasze i te rakiety co latają to też nie nasze, a w ogóle to my chcemy pomóc i wieziemy pomoc humanitarną.
Ja wsadzałem i mierzyłem dziesiątki głośników w najróżniejszych obudowach testowych. Nigdy nie miałem takiego dołka dyfrakcyjnego. Są zafalowania ale nie takie. Poza tym padają tu stwierdzenia nielogiczne z punktu widzenia problemu. Jeżeli taki dołek powstaje na dyfrakcji od zawieszenia. To co? W STX i u Adama te głośniki zawieszeń nie miały ? Skoro nie ma dołka? No ludzie, myślcie co piszecie a nie rozmywajcie tematu o nieistniejące w danym przypadku zjawiska. Jeżeli takie stwierdzenia padają ze strony specjalistów to mi ręce opadają.
Osobiście też bym sie wkurzył porównując taki pomiar do pomiaru producenta "gładki jak pupcia niemowlaka".Last edited by Yoshi_80; 14.12.2014, 20:34.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaPrawdę mówiąc pomiary STX są tak wygładzone i tak niewyraźne, ze można w nich dużo zamaskować. A tek kropkowany pomiar pod kątem to już zupełnie nie wiem po co bo nic na nim nie widać. Nie można tego pokazać jak inni?
wykres jest za maly, a linia za gruba
trzeba by go zrobic bardziej czytelnym
Skomentuj
-
wstęga za 2000 zł +/- 1dB
http://loudspeakershop.eu/glosnik-ra...acturers_id=50
]
wstęga za 10 000 zł +/- 2,5 dB
Może ten przykład uświadomi USEROWI arwas/Echo1/ifonik, że charakterystyka ma się nijak do jakości głośnika bez uwzględnienia całej reszty cech. Może kolega teraz zrozumie swoją kompromitację wyciągając wnioski nie dość że z własnego "pseudo wirtualnego" pomiaru to na dodatek pomiaru, który absolutnie nie określa jakości głośnika bez uwzględnienia całej reszty parametrów.
Może ktoś znalazł w sieci pomiar harmonicznych najdroższego głośnika na świecie? Widzę że będzie ciężko.
Teraz do Rfck, podsumujmy, które najbardziej popularne firmy głośnikowe w Polsce nie podają charakterystyki harmonicznych:
Nie podają:
Seas
Scan Speak
Peerless
Vifa
PHL
Fountek
Wavecore
Czy Stx jest jakimś niechlubnym wyjątkiem z powyższych? Czy firma Scan speak ze swoimi 10x droższymi głośnikami jest dla Ciebie bardziej czy mniej zobligowana do podawania Harmonic Distortion? Czy jednak masz inny problem co do oceny oczekiwań w stosunku do ceny bo jak podaje powyższe porównanie Twoje uwagi o braku podawania danych powinny w pierwszej kolejności dotyczyć głośników 10x droższych. Nieprawdaż czy w ch... w ....sz? Ile razy można walić głową w beton po nie zastanowieniu się nad konsekwencjami swoich pytań?Last edited by Kowalski Eryk 1; 14.12.2014, 22:27.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Kowalski Eryk 1 Zobacz postaTwoje uwagi o braku podawania danych powinny w pierwszej kolejności dotyczyć głośników 10x droższych. Nieprawdaż czy w ch... w ....sz? Ile razy można walić głową w beton po nie zastanowieniu się nad konsekwencjami swoich pytań?
Mogę napisać że firma X czy Y nie podaje ale co to zmienia jak rozmawiamy o firmie STX?
Wydaje mi się że jakbym już zapytał którąś z powyższych firm to nie dostałbym odpowiedzi że nie mamy czasu tego wrzucić na strone albo że i tak są niewiarygodne.
Jakimi konsekwencjami ? Ty się aby dobrze czujesz ? Zapytałem o pomiary THD i dostałem odpowiedź od SoundWave'a , każda firma robi jak uważa.
Zachowujesz się trochę jak małolat mówiący: "on nie musi to ja też nie muszę". Mam prawo zapytać o co chcę i kogo chcę na tym polega forum dyskusyjne, tymbardziej że udzielają się tutaj osoby pracujące w STX.
Jak założysz temat o ScanSpeaku i zaprosisz kogoś kto tam pracuje to też go mogę zapytać czemu nie podają THD :).
Zamieszczone przez Kowalski Eryk 1 Zobacz postaCzy Stx jest jakimś niechlubnym wyjątkiem z powyższych?
Zamieszczone przez Kowalski Eryk 1 Zobacz postaCzy firma Scan speak ze swoimi 10x droższymi głośnikami jest dla Ciebie bardziej czy mniej zobligowana do podawania Harmonic Distortion? Czy jednak masz inny problem co do oceny oczekiwań w stosunku do ceny
Ja nie mam z niczym problemu. Jedynie podpisuję się pod tym jak prezentowane są pomiary w STXie chodzi o tą grubą krechę która wiele ukrywa.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Kowalski Eryk 1 Zobacz postawstęga za 2000 zł +/- 1dB
]
wstęga za 10 000 zł +/- 2,5 dB
Może ten przykład uświadomi USEROWI arwas/Echo1/ifonik, że charakterystyka ma się nijak do jakości głośnika bez uwzględnienia całej reszty cech. Może kolega teraz zrozumie swoją kompromitację wyciągając wnioski nie dość że z własnego "pseudo wirtualnego" pomiaru to na dodatek pomiaru, który absolutnie nie określa jakości głośnika bez uwzględnienia całej reszty parametrów.
Problem jest taki, że Echo1 kupił głośnik który u producenta jest linią prostą a on ma tatry na wykresie. A jakby kupił ww wstęgę to miałby ten sam wykres co producent. I faktycznie ch-ki nie grają ale fajnie jest jak się zgadzają z tym co podaje producent bo wtedy masz to co chciałeś mieć i za co zapłaciłeś. Tak ciężko to zrozumieć?
Skomentuj
-
at branża - chcesz powiedzieć że objawem dorosłości jest robienie z klientów głupich ?
Jeśli producent podaje kolorowy rysunek grubą kreską jak pod linijkę namalowany to trzeba założyć najpierw że ma w tym swój cel. O ileś w ten sposób ten rynkowy żywot chce sobie uprościć. I nie on jedyny, inni też tak robią.
Tylko gdy już ktoś pokazuje swój pomiar w swoich warunkach odbiegający od marketingowego ideału, to się mu nie wmawia że tego nie ma, bo to jest właśnie dziecinada.
Propaganda - wzorem naszych wschodnich sąsiadów - skończyła się kiedy kongres USA zobowiązał Prezydenta do dostarczania broni ukraińskiej armii. Teraz już nie potrzeba "zielonych ludzików" bo Sąsiedzi dostarczą broń rebeliantom oficjalnie.
Po prostu jak to się mówi "sprawa się rypła". Ktoś pokazał wykres, który odbiega zasadniczo od ładnych wykresów producenta i dalsze przekonywanie, że tak nie jest jedynie kompromituje tych, którzy przekonują, że jest pięknie i wspaniale tylko ludzie nie doceniają.
idźmy dalej - tych trzech milionów emigrantów nie ma. To nie prawda że 6 milionów ludzi pracuje na śmieciówkach bez ubezpieczeń, ze jest 4 miliony bezrobotnych w tym ponad milion niezarejestrowanych, że 40% społeczeństwa ma dochody poniżej minimum egzystencji. To nieprawda że wybory fałszowane choć jedna partia przekraczająca ledwie progi wyborcze zdobywa niespodziewane 30% miejsc w samorządach.
To wszystko musi być nieprawda, bo dziennik telewizyjny - wiecznie żywy - podaje, że jest wspaniale, więc tak musi być i tak trzeba przekonywać. Nawet jeśli każdy spytany sąsiad wymownie puka się w głowę na te telewizyjne wiadomości.
- - - - - aktualizacja - - - - -
PS. a komentarzy jakiegoś eryka z Toronto nie zaszczycę jakimkolwiek merytorycznym komentarzem, bo dla zasady nie dyskutuję z pieniaczami za darmo.
Skomentuj
-
arwas>>>ifonik>>>Echo1 Nigdzie nie napisałem, że pomiary podawane przez Stx są odniesieniem czy też są prawdziwe! Napisałem tylko i wyłącznie żebyś podał pomiary głośnika i wysłał go do Soundwave w celu weryfikacji. TAK CZY NIE? Napisałem wprost
iż dobrze się stało, że w tej dyskusji nie są brane pod uwagę pomiary Stx. TAK CZY NIE?
Pisząc 100000 znaków o zielonych ludzikach i tak nie zamkniesz tematu o potwierdzeniu posiadania głośnika a tym samym prawdy o rzeczywistych zamiarach. Może dobrym pomysłem jest wysłanie tego głośnika na pomiary do innej osoby? Np. do Raven (o ile za przeproszeniem Raven w ogóle zgodzi się na taki pomiar, z góry sorry Raven jeżeli nie ...ale może?). Wtedy arwas nie będziesz używał tej jakże prymitywnej wymówki o straszeniu sądem. Co ty na to klonie?Last edited by Kowalski Eryk 1; 15.12.2014, 23:24.
Skomentuj
-
Nie na temat...Było kiedyś takie forum-tonsil. Kiedy uczestnicy zwrócili uwagę że Tonsil podaje nic nie mówiące wykresy i mało danych technicznych to producent zaczął na swoje stronie internetowej sukcesywnie zamieszczać pomiary spl wprost z komory bezechowej, wykres przebiegu impedancji i dołączył indukcyjność cewki do danych katalogowych. Jak widać można bez potrzeby "obrony częstochowy" na forach.
A ten Kołolsky z Thorontho powinien się bardziej zając sobą niż innymi. Mania prześladowcza to choroba.
Skomentuj
Skomentuj