Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
    ciekawe kiedy zmieknie i osiagnie te blisko 740hz?
    No to będziesz musiał z 50 lat wygrzewać

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
    Fs awx dużo wyższe od katalogowego.
    Dużo to znaczy ile ?
    Jak mieści się 20% tolerancji to nie ma co płakać.

Skomentuj

Oj chlopaki, ja to wiem, ale zostawilem takie niedopowiedziane slowo :P

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
        Dużo to znaczy ile ?
        Jest wyższa o 30%

Skomentuj

Osiemnastki awx też mają tak rozjechane parametry?

Skomentuj

Słaba powtarzalność GDN-22-140-SCX
            Oto wykres mojego GDNa:

U mnie pik na jest na 39Hz.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
              niezly sztywniak mi sie trafil, ciekawe kiedy zmieknie i osiagnie te blisko 740hz?
              Niestety Panowie ale tak to wygląda. Wygrzewanie nic nie da, może parę herców w dół. Zaraz pojawi się dyskusja o warunkach pomiaru, podanym napięciu itp. Chętnie dowiem się coś ciekawego, jak również w jaki sposób stx osiąga w katalogach takie niskie fs w większości głośników.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
              A skąd te referencyjne 20%?

Skomentuj

To by tłumaczyło zniknięcie wykresów impedancji danych producenta.

Peerless dopuszcza 15% różnicy dla Fs
                Last edited by Echo1; 19.04.2014, 19:13.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                  Może tu zadam te pytanie, w odpowiednim dziale:

-czy oba głośniki, niskotonowy i średniotonowy 15 AWX wyglądają tak samo?
                  -czy mają takie same konektorki do przylutowania kabla?
                  Uważam, że te awx, które są w moich monitorkach to są dobre wofery i nie zostały pomylone przy wysyłce ze średniakami :) Ta piętnastka najzwyczajniej w direct gra na basie jak 14 scx :) czyli szczupło choć jak to wcześciej zaznaczono "dynamicznie" itd.
                  <iframe width="400" height="435" src="https://zrzutka.pl/u3nedj/widget/2" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                    Niestety Panowie ale tak to wygląda. Wygrzewanie nic nie da, może parę herców w dół. Zaraz pojawi się dyskusja o warunkach pomiaru, podanym napięciu itp. Chętnie dowiem się coś ciekawego, jak również w jaki sposób stx osiąga w katalogach takie niskie fs w większości głośników.
                    Probowalem zmieniac napiecie, ale to niewiele da. Jesli je mocniej podkrece, to przesteruje proces kalibracji arty. Nawet mieszczac sie z poziomem sygnalu w "zielonych slupkach", to podajac krokowa sinusoide napiecie jest za duze i membrana pracuje zbyt mocno.

Skomentuj

a w innym wątku Sound Wave twierdził że jest niedopuszczalne by jakaś firma buble sprzedawała
                      w sumie masz racje - warto o tym wspomniec

Może tu zadam te pytanie, w odpowiednim dziale:

-czy oba głośniki, niskotonowy i średniotonowy 15 AWX wyglądają tak samo?
                      -czy mają takie same konektorki do przylutowania kabla?
                      tak, kosz jest ten sam

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                        tak, kosz jest ten sam
                        A reszta?

Skomentuj

Mówiąc w prost zastanawiamy się z Marianem czy przypadkiem nie dostaliśmy średniotonówki zamiast wofera bo po opiniach bardzo pozytywnych ta 15 szczerze mówiąc dupy nie urywa.
                          Tak jak 14 scx i awx na górze dla mnie jest rewelacją - do dziś nie mogę wyjść z podziwu jak gra ten mały głośnik za 40 pare złotych to 15 awx to jest niestety rozczarowanie :) Owszem całość gra poprawnie i z lekkim podbiciem nabiera rumieńców jednak to samo już słyszałem za 40 zł a nie 140... stąd te całe podchody i pytania o wygląd koszy etc.
                          <iframe width="400" height="435" src="https://zrzutka.pl/u3nedj/widget/2" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>

Skomentuj

A reszta?
                            pamietam ze GDM mial piankowe wytlumienie od spodu membrany
                            resora i rozmiaru cewki nie pamietam

sredniak basem raczej nie zagra...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                              pamietam ze GDM mial piankowe wytlumienie od spodu membrany
                              No to mamy basowy, bo ja nic takiego na membranie nie widziałem.

Skomentuj

no to mamy "basowy" :))))

Skomentuj

Zamieszczone przez gokar83 Zobacz posta
                                  Mówiąc w prost zastanawiamy się z Marianem czy przypadkiem nie dostaliśmy średniotonówki zamiast wofera bo po opiniach bardzo pozytywnych ta 15 szczerze mówiąc dupy nie urywa.
                                  Tak jak 14 scx i awx na górze dla mnie jest rewelacją - do dziś nie mogę wyjść z podziwu jak gra ten mały głośnik za 40 pare złotych to 15 awx to jest niestety rozczarowanie :) Owszem całość gra poprawnie i z lekkim podbiciem nabiera rumieńców jednak to samo już słyszałem za 40 zł a nie 140... stąd te całe podchody i pytania o wygląd koszy etc.
                                  Mam identyczne odczucia, a nawet ciekawsze bo wg mnie 14scx poza wygladem niczym nie ustepuje 15awx, a nawet gra lepiej, a pjtka gra duzo fajniej od gdwk awx:-) dzwiek po prostu wciaga w przeciwienstwie do zestawu awx, ktory jest moim zdaniem nijaki, odsluchy z przedwzmacniaczem z regulacja barwy bo bez tego to oba zestawy juz wypadaja tak sobie w szczegolnosci awxy. Szkoda, ze nie ma takiego scx z lepszym koszem pokroju awx, a pjtki z frontem pcx. Choc pjtka chyba w ogole juz nie jest tym glosnikiem co byla..
                                  Last edited by Adam_85; 20.04.2014, 10:40.

Skomentuj

Marian ja mam nowki 15ki 8om awx
                                    Jak chcesz to ci wyśle to sobie porownasz i obejrzysz
                                    Nie pisze nic o wyglądzie bo zapakowane fabrycznie i leżą w garazu u Daniela
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                      Jak chcesz to ci wyśle to sobie porownasz i obejrzysz
                                      Nie trzeba, skoro średniotonowy ma od spodu piankę na membranie to już wszystko jasne.

Może niedługo zrobi się odsłuchy u Gokara i porówna bezpośrednio AWX z SCX.
                                      Jestem ciekaw tego SCX-a, cena 3x niższa.

Skomentuj

Dan sprawdz co ma awx od dołu pod membraba?
                                        18'ka ma to wytlumienie od dołu
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie trzeba, skoro średniotonowy ma od spodu piankę na membranie to już wszystko jasne.
                                          ja mialem pierwsze sztuki... mozliwe ze cos juz zmienili od tego czasu
                                          warto zapytac STXa

Jestem ciekaw tego SCX-a, cena 3x niższa.
                                          ja jestem bardzo zachwycony tymi glosnikami
                                          basu moze nie maja za duzo, ale srednie sa bardzo przyjemne i smiem twierdzic ze to bezkonkurencyjny glosnik w tej cenie

Skomentuj

Czaruję...
                                          X