Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Frezarki górnowrzecionowe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wiesz co nie mogę teraz sprawdzić bo nigdy mi to nie przeszkadzało i nie zwracalem na to uwagi, w każdym razie polecam a co kto wybierze to już indywidualna sprawa. Polecam wycieczkę do sklepu i sprawdzenie jak co działa i co się podoba. Jeśli chodzi o jakość to za te pieniadze moim zdaniem bosch jest top.

Skomentuj

ja tez sie tym nie przejmowalem jak nie mialem

Skomentuj

Zapewniam, że wszystko o czym piszesz jest do zrobienia na bosch-u tylko w inny sposób.
        Polecam wycieczkę do sklepu.
        Wybór jak zawsze jest sprawą indywidualną my tylko możemy trochę po opowiadac

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          pisalej juz wyzej po co. to dodajmy do powyzszego przykladu dodatkowy wymiar. robisz podfrezowanie na suba na glebokosc 10mm (zalozmy ze ma byc z dokladnoscia 0,1mm)
          bez tej precyzyjnej regulacji albo bardzo dlugo sie bawisz az "trafisz" w wymiar...
          albo jedziesz 10mm na raz :p
          Hmm nie bardzo rozumiem gdzie widzisz problem ?

Ustawiasz głębokość na +/- 10mm, sprawdzasz na odpadzie, poprawiasz pokrętłem z dokładnością do 0,1mm, blokujesz ogranicznik głębokości.

Ustawiasz sobie frezarkę na +/- 5mm, jedziesz pierwsze przejście, potem obniżasz frezarkę na maks do ogranicznika i jedziesz drugie przejście.

Pokrętła regulacji głębokości możesz nawet używać na odpalonej frezarce (zaznaczasz ołówkiem głębokość od suwmiarki czy czegokolwiek, zagłębiasz się +/- do tej linii frezem i robisz ostateczne poprawki pokrętłem).

Z minusów POF 1400 ACE mogę wymienić słabą widoczność materiału przez osłonę odciągu pyłu (z podniesioną plexą ochronną to już w ogóle tragedia) oraz ewentualnie mocowanie na 8mm, teraz bym raczej brał juz 12mm.
          Last edited by gi; 26.08.2013, 11:52.

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
            Hmm nie bardzo rozumiem gdzie widzisz problem ?
            problem widze w braku plynnego wejscia i wyjscia z materialu

Skomentuj

problem widze w braku plynnego wejscia i wyjscia z materialu
              Przecież wchodzisz w materiał tak samo jak przy każdym innym frezowaniu a nawet masz możliwość wchodzenia w materiał przy użyciu pokrętła z dokładnością do 0,1mm ?

Skomentuj

właśnie tak.

Skomentuj

jakos teo nie widze...
                  ale po zakupie celmy tez musialem sie przestawic na inne techniki

Skomentuj

jakos teo nie widze...
                    ale po zakupie celmy tez musialem sie przestawic na inne techniki
                    Przecież to chyba praktycznie taki sam proces jak w Celmie, z tą różnicą, że w Celmie nie da się zagłębiać pokrętłem ;-)

Zawsze można też kupić takie coś i mieć ustawienie głębokości z bani w każdej frezarce:
                    http://www.ebay.co.uk/itm/Trend-GAUG...-/200918183536
                    http://www.ebay.co.uk/itm/Digital-De...-/121001882407

Skomentuj

nie do konca

ja precyzyjnie reguluje zderzak
                      teoretycznie tez moge precyzyjnie sie zaglebiac. problem w tym ze ta regulacja jest na innej prowadnicy co sprezyna. czyli i tak musze dociskac z obu stron

Skomentuj

Jak widzę to bosch można zagłębić i wyregulować na zablokowej stopie jak i odblokowanej więc ma więcej możliwości niż celma.
                        Kwestia tylko wyuczenia pewnych nawyków ale to i tak więcej możliwości, no i w celmie aby dodać 0,1mm trzeba zatrzymać i wycofać frez lub trzeciej ręki.:)

Skomentuj

Zamieszczone przez sylvek Zobacz posta
                          no i w celmie aby dodać 0,1mm trzeba zatrzymać i wycofać frez lub trzeciej ręki.
                          nie, w celmie nie musze trzymac ciagle przycisku

Skomentuj

Ale musisz odblokować główną blokadę stopy

---------- Post dodany o 18:06 ---------- Poprzedni post o 18:05 ----------

chyba że tam nie ma takiej blokady i musisz cały czas dociskać.

Skomentuj

jest z tylu
                              oj trzeba jednak zrobic pozadny filmik o tej frezarce

Skomentuj

Panowie używał ktoś tych frezarek? :

Frezarka Meec
                                http://allegro.pl/solidna-frezarka-g...477219957.html

VERTO 52G712
                                http://allegro.pl/verto-52g712-freza...484314762.html

Zastanawiam się, którą kupić - osobiście myślę nad Verto ale czy warto dopłacać całe 16zł? (prawie flaszka na oblanie nowego sprzętu)
                                Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

W tym Verto jest jakas dziwna regulcja glebokosci a to bardzo wazna funkcjonalnosc. W Meec wyglada to lepiej.
                                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

W Meec Max średnica frezowania: 35 mm - trochę mało, chyba że więcej nie potrzebujesz. W tej drugiej nic na ten temat nie pisze.

Skomentuj

w obu podstawy sa takie same, wiec i srednice frezow te same pasuja

a co z ta regulacja nie tak? plastik?

Skomentuj

Na zdjeciu z aukcji jest widok od drugiej strony i dlatego mi nie pasowalo. Jak widac jetpst tak samo jak w Meec. Nie zdziwilbym sie jakby to byly te same frezarki tylko z inna naklejka i w innym kolorze.
                                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Prawdę mówiąc to różnią się tak jak napisał LuSzTi: kolor i nalepka.

Jest jeszcze jedna różnica - okres gwarancji,
                                          Meec - 12 miesięcy
                                          Verto - 24 miesiace

Chyba wybiorę tą Verto ale poproszę dla pewności sprzedającego o zdjęcie z drugiej strony by był widoczny wskaźnik.

PS. Czemu tak tanio ona stoi skoro są też po 205zł te same modele?
                                          Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

Czaruję...
                                          X