Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tool box - offtopic

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tak już próbowałem i się łamało, po wyszlifowaniu zostawał czarny prześwit. Spróbuje jeszcze raz bo w sumie teraz większy łuk, może się uda :)

Szybki test wyginania na mokro pokazuje, że fornir nie pęka, więc rokowania dobre.

Boje się tylko czy klej dobrze złapie jak będę kleił mokry element. :/

Skomentuj

to rozciencz wikol z woda
      wikol bedzie "wolniej" lapal a fornir nasiaknie
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Z tym, że kleje na Pattex Universal/Classic
        Last edited by gi; 21.08.2011, 22:43.

Skomentuj

Jak namaczasz fornir wodą to kleić też powinieneś klejem wodnym - najlepiej na gorąco czyli vicol i żelazko albo jakiś klej kostny czy coś w tym stylu. Patexy i butapreny mogą nie łapać mokrego forniru (butapren na pewno, nie wiem jak patex ale to raczej podobny klej - czyli taki z rozpuszczalnikami "nie lubiącymi się" z wodą).

Skomentuj

Właśnie tego się boję, no ale dziś sprawdzę jak to wygląda na jakimś testowym kawałku :)

Inna opcja to wygiąć na mokro i zostawić do wyschnięcia, potem może na sucho da się go położyć Cholera narobiłem sobie kłopotu goniąc za szczegółami, ehh no nic trzeba kombinować

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
              Jak namaczasz fornir wodą to kleić też powinieneś klejem wodnym - najlepiej na gorąco czyli vicol i żelazko albo jakiś klej kostny czy coś w tym stylu.
              mokry fornir + zelazko?
              taaa - i pekniecia gwarantowane :p

Skomentuj

A ja jaj , ale chcecie chłopakowi roboty albo i kłopotu narobić... :/
                gi broń Cie kleić mokry wikolem - wyschnie pęknie , przecież to logiczne! Nie używaj żadnego żelazka bo tylko przyspieszysz pękanie. (woda odparowuje to się wszystko kurczy)
                Jeśli chcesz wygiąć ten fornir to ja Ci proponuje trze sposoby:
                1. najtrudniejszy do wykonania w domowych warunkach ale w jakimś tam małym stopniu można spróbować się do niego zbliżyć
                Wyginanie na gorąco: nagrzej w jakiś sposób owy suchy kawałek drewna, następnie "nasącz" go parą (np. nad czajnikiem, czy garnkiem- ale nie za dużo, jedynie tylko to co chcesz wyginać) i też nie za długo żebyś nie przesączył wew. włókien drewna, następnie formujesz na gorąco no i tu już musisz skądś wytrzasnąć nagrzany kawałek metalu i podczas wyginania przykładać go do wyginanego drewna (wilgoć zacznie odparowywać a drewno nie będzie tracić nadanej formy) jak już wygniesz jak chcesz to czekasz aż wyschnie i przyklejasz (może być wikol ale kleimy tylko na sucho ...!)

2. Sposób taki żeby po prostu zebrać jeszcze więcej z gr. tego forniru, np. strugarką - jak będzie bardzo cienki to najzwyczajniej osiągnie plastyczność kartki papieru (a wtedy to już wiadomo)

3.Nacinanie rowków w forniże, czyli gięcie na sucho, Ogólnie trochę mozolna i delikatna w przypadku forniru robota. Musisz mieć dłutko o trójkątnym korytku (zbliżonym do 45st.) następnie przykładasz jakiś płaskownik (prowadnice) i robisz wręgi/rowki na odpowiednią długość i głębokość. Odstęp między rowkami taki jaki Ci tam będzie pasował. Tu mam takie zdjęcie poglądowe tylko że ja wyginałem na sucho hdf 5mm. (rowki z dwóch str. inaczej by się rozwarstwił)
                DSCF0035.jpgDSCF0037.jpg

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                  A ja jaj , ale chcecie chłopakowi roboty albo i kłopotu narobić... :/
                  gi broń Cie kleić mokry wikolem - wyschnie pęknie , przecież to logiczne! Nie używaj żadnego żelazka bo tylko przyspieszysz pękanie. (woda odparowuje to się wszystko kurczy)
                  Jeśli chcesz wygiąć ten fornir to ja Ci proponuje trze sposoby:
                  1. najtrudniejszy do wykonania w domowych warunkach ale w jakimś tam małym stopniu można spróbować się do niego zbliżyć
                  Wyginanie na gorąco: nagrzej w jakiś sposób owy suchy kawałek drewna, następnie "nasącz" go parą (np. nad czajnikiem, czy garnkiem- ale nie za dużo, jedynie tylko to co chcesz wyginać) i też nie za długo żebyś nie przesączył wew. włókien drewna, następnie formujesz na gorąco no i tu już musisz skądś wytrzasnąć nagrzany kawałek metalu i podczas wyginania przykładać go do wyginanego drewna (wilgoć zacznie odparowywać a drewno nie będzie tracić nadanej formy) jak już wygniesz jak chcesz to czekasz aż wyschnie i przyklejasz (może być wikol ale kleimy tylko na sucho ...!)

2. Sposób taki żeby po prostu zebrać jeszcze więcej z gr. tego forniru, np. strugarką - jak będzie bardzo cienki to najzwyczajniej osiągnie plastyczność kartki papieru (a wtedy to już wiadomo)

3.Nacinanie rowków w forniże, czyli gięcie na sucho, Ogólnie trochę mozolna i delikatna w przypadku forniru robota. Musisz mieć dłutko o trójkątnym korytku (zbliżonym do 45st.) następnie przykładasz jakiś płaskownik (prowadnice) i robisz wręgi/rowki na odpowiednią długość i głębokość. Odstęp między rowkami taki jaki Ci tam będzie pasował. Tu mam takie zdjęcie poglądowe tylko że ja wyginałem na sucho hdf 5mm. (rowki z dwóch str. inaczej by się rozwarstwił)
                  [ATTACH=CONFIG]3693[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]3694[/ATTACH]
                  Dzięki za odpowiedź, naprawdę ciekawe i cenne rady. Pierwsza niestety raczej nie wykonalna w domowych warunkach i ilości zgięć jaka mnie czeka Druga również nie bardzo chyba bo taki 0.1-0.2mm fornir będzie się odróżniał od reszty (prześwit) no i zbyt łatwo przesadzić :)

Trzecia rada za to bardzo ciekawa i nie pomyślałem by wykorzystać sposób gięcia hdf przy fornirze :) Myślę, że bardzo dobrze by się sprawdziło, z tym że w przypadku forniru nacięcia raczej nie dłutkiem, a nożykiem do tapet :)

Aha możliwe, że nie będzie potrzebne kombinowanie zbytnie, znalazłem sposób przy którym w testach fornir nie pękał, a mianowicie kawałek grubej (0.5cm) gumy przy pomocy której dociskam fornir na łuku. W ten sposób na całą powierzchnie forniru są nałożone równe przeciążenia i nie pęka (a gdyby nawet chciał to nie ma jak, na całej powierzchni leży równo guma więc żadna drzazga nie ma prawa odskoczyć na zewnątrz). Dziś przetestuje oklejając jeden element, a jak nie to chętnie przetestuje motyw z nacinaniem :)

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
                    Druga również nie bardzo chyba bo taki 0.1-0.2mm fornir będzie się odróżniał od reszty (prześwit) no i zbyt łatwo przesadzić
                    No nie wiem co ty tam kombinujesz ale przecież i tak ściera się krawędzie forniru na jego łączeniach przy wykończeniu mebla, żeby nie było widać że to fornir na fornirze leży (ma imitować jednolity kawałek drewna....)

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
                    z tym że w przypadku forniru nacięcia raczej nie dłutkiem, a nożykiem do tapet
                    Nożykiem to bardzo łatwo możesz przelecieć ostrzem na drugą str. a poza tym przecież musisz wyciąć nadmiar materiału... więc nożykiem to możesz jedynie kreski ponacinać chyba że będziesz wycinał tym nożykiem pod kątem (trójkąciki takie jak dłutkiem 45st.) to w poprzek włókien od razu trzymam kciuki i współczuje

Heh fajna sprawa z tą gumą, biorąc na logikę to rzeczywiście ma to sens (przyznam że nie wiedziałem - chyba), dobrze wiedzieć, również dziękuje

Skomentuj

sam swoje kleiłem na wicol i zelazko i nic nie pękało to jedyny sposób na wygięcie poprzeczne forniru,miałem paski klonu przycięte wczesniej odczekałem by nasiąkł wicol i jak kolega wczasniej pisał zaczynałem od prostej płaszczyzny i konczylem na łuku oczywiscie gladzac dopóki nie schłodził się fornir.inne próby typu gorąca woda klej kontakt nie zdał egzaminu przy fornir 0.6 mm/kolega kleil na kontaktowy jedynie 0.4mm buk ten sam profil i przy buku zdało to egzamin

Skomentuj

Panowie, mam takie dosc niespotykane pytanie :) Czy macie jakis patent na wycinanie otworow pod glosniki owalne? Przypomne, ze sa one w roznych proporcjach bokow oraz nie mam na mysli wyciecie otworu na przyslowiowa pale zeby tylko wepchac glosnik. Najlepiej by bylo miec szablon do frezarki, ale jak przeniesc dokladne wymiary owali na dechy?

Skomentuj

pokazywali to wiele razy - chyba na stronie troelsa to bylo
                          pierscien kopiujacy + oryginalny glosnik

Skomentuj

Jakbys gdzies znalazl lub mial pod reka to prosze o wklejenie linka.

---------- Post dodany o 14:53 ---------- Poprzedni post o 00:14 ----------

Niestety na stronie troelsa nie znalazlem tego...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                              Jakbys gdzies znalazl lub mial pod reka to prosze o wklejenie linka.

---------- Post dodany o 14:53 ---------- Poprzedni post o 00:14 ----------

Niestety na stronie troelsa nie znalazlem tego...

mów mi wujku :)

Skomentuj

Dzieki wuja:) ale to dopiero polowa roboty. Zeby dokladniej opisac problem pokaze fote.

http://img.blogs.yahoo.co.jp/ybi/1/f...4_0?1194878987

Srebrne jajo po prawej. Sprawa polega na tym aby zrobic szablon do wyciecia otworu montazowego glosnika, a nie calego kosza. Tak sobie mysle, ze najpierw trzeba by bylo ta metoda zrobic otwor aby wpuscic caly kosz w material, na rowno z powierzchnia plyty, i dopiero ponownie robic drugi szablon opierajac frezarke o wewnetrza krawedz kosza. Troche to pogmatwane ale chyba tylko tak mozna zrobic szablon do frezowania otworu montazowego dla takich glosnikow.

Skomentuj

Zdjęcie (przynajmniej u mnie nie działa) Pogromco ty chcesz wyciąć tylko otwory w boksie dla pracy głośników czy wykonać frezy żeby wpuścić kosze w materiał ?
                                  Jak tylko otwory to może po prostu na czuja ? Starając się by wyszło jak najdokładniej.

Skomentuj

Ja zrozumiałem, że tylko otwór montażowy, bez podfrezowania. W takiej sytuacji najszybciej to zrobisz obrysowując głośnik, pomniejszysz o kosz i wiertarką zrobisz multum dziurek, na koniec z buta z płytę i masz prawie gotowe, tylko wyszlifować z grubsza obrzeża

Albo za Ironhide'm: jak obrysujesz, to pomału frezarką objedziesz.

Skomentuj

Zamieszczone przez Bebok Zobacz posta
                                      jak obrysujesz, to pomału frezarką objedziesz.
                                      Lub wyrzynarką.

Zamieszczone przez Bebok Zobacz posta
                                      najszybciej to zrobisz obrysowując głośnik, pomniejszysz o kosz
                                      Teoretycznie, praktycznie to są elipsy (ja takie mam) które mają innego kształtu obręcz kosza (np. prostokątny) a otwór dla samego obsadzenia w nim głośnika no to wtedy elipsa...

Skomentuj

daj dokladne foto tego glosnika to cos sie wymysli

Skomentuj

Oczywiscie chodzi o wyciecie otworu pod glosnik, a nie wykonanie frezu pod kosz glosnika. To akurat jest dla mnie malo istotne.

Glosnik wyglada tak :

Pytanie brzmi: w jaki sposob wykonac dokladne wyciecie otworu pod glosnik frezarka? Jasne, ze mozna zrobic to "na oko" ale przeciez nie o to chodzi. Ma ktos jakis pomysl?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X