Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tool box - offtopic

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czy macie jakiś sprawdzony sposób na wykonanie frezów bez frezarki, słownie na parę monitorów ?

Wiem, że kupując frezarkę zamrożę pieniądze, bo w życiu już jej więcej nie użyje a kupować frezarkę dla 4 frezów ? ;/

Skomentuj

Mhm :)
      Wycinasz we froncie otwór do którego docelowo przykręcisz głośniki.
      Następnie bierzesz drugi kawałek MDF`u o grubości minimum tyle ile ma rant głośnika, obrysowujesz średnicę zewnętrzną głośnika, wycinasz wyrzynarką (jak nie masz to nawiercasz otwory wiertarką), doszlifowujesz tarnikiem/pilnikiem/papierkiem ściernym do linii i przyklejasz do frontu.
      Pod głośnik, w razie potrzeby dajesz podkładki dystansowe chociażby z płyty pilśniowej.

Zabawy dużo jednak mając w planach tylko jedną konstrukcję warto, bo można zaoszczędzić ~ 100 zł, a efekt taki sam.
      Indywidualne lekcje języka angielskiego online dla dorosłych:
      treningjezykowy.pl

Skomentuj

Zamieszczone przez Sunny Zobacz posta
        Czy macie jakiś sprawdzony sposób na wykonanie frezów bez frezarki, słownie na parę monitorów ?
        Masz dostęp do wiertarki stołowej? jeśli tak to kup sobie za 15zł wykrojnik do otworów w drewnie. Jest to trzpień prowadzący, do którego jest zamocowane ramię, w którym z kolei osadzasz ostrze tnące i jedziesz piękne kółeczka. W sumie sam sobie coś takiego możesz zrobić. Odważę się nawet powiedzieć, że szybciej Ci zejdzie jak zrobisz sobie takie narzędzie i na pewno bardziej precyzyjnie otwory wyjdą. Zdecydowanie mniej się namęczysz. Warunek konieczny - wiertarka stołowa, lub zrobić sobie uchwyt do wiertarki, aby była cały czas idealnie w pionie

Skomentuj

a ja polecam zwykly nozyk do tapet + odrobina cierpliwosci
          oczywiscie jezeli masz MDF
          jezeli wiorowke to tylko doklejanie cienszego HDFu

Skomentuj

Pawel S. rozwiniesz tą nożykową technikę ?

btw
            czy na początek (bo nie wiem czy będę budował pudła raz, czy może mnie wciągnie ) wystarczy zakupić szlifierkę kątową, np z Lidla za 70 zł, czy jednak taśmową z marketu budowlanego? Chodzi o to czy taka oscylacyjna kątówka jednorazówka wystarczy do pracy, jak na pierwszy raz?

Skomentuj

Alchemiq

Jednorazową robotę zrobisz ręcznie, papierem na klocku.

Z drugiej strony ja "jednorazową" szlifierką oscylacyjną (za 40 pln :)) oszlifowałem z 200m2 poddasza gips karton + 50 słupków ogrodzeniowych. Wbrew pozorom to nie jest taki jednorazowy sprzęt.

Skomentuj

no to nabędę drogą kupna taką jednorazówkę :) zawsze coś do podszlifowania w domu się znajdzie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Alchemiq Zobacz posta
                  Pawel S. rozwiniesz tą nożykową technikę ?
                  montujesz glosniki bez freza na froncie z MDFu
                  starannie obrysowujesz glosnik ostrym nozykiem
                  stopniowo go poglebiasz, a zbedne warstwy wycinasz (bardzo latwo)
                  na koniec wyrownujesz papierem sciernym i gotowe

tak zrobilem frezy w swoich 2 kolumnach i wyglada to bardzo dobrze
                  wymaga tylko cierpliwosci
                  Zamieszczone przez Alchemiq Zobacz posta
                  wystarczy zakupić szlifierkę kątową, np z Lidla za 70 zł, czy jednak taśmową z marketu budowlanego?
                  szlifierka katowa nie nadaje sie do stolarki!
                  na audiomanii byl temat gdzie koles cial plyty na kolumny taka szlifierka... skonczyl pol roku pozniej jak mu sie palce pozrastaly! ;]

a co do tasmowki to dopiero teraz kupilismy :p i to w dodatku nie do kolumn...

Zamieszczone przez dzabij Zobacz posta
                  Z drugiej strony ja "jednorazową" szlifierką oscylacyjną (za 40 pln ) oszlifowałem z 200m2 poddasza gips karton + 50 słupków ogrodzeniowych. Wbrew pozorom to nie jest taki jednorazowy sprzęt.
                  a ja taka za 25zl z tesco ledwo 2 pary kolumn :/

Skomentuj

Szlifierke tasmową polecam, duzo nią wykonuje, przy tasmówce oscylacyjna nie jest potrzebna. Mozna nią robić wszysto od głebokich skosów ala avalon, po zwykłe szlifowanie szpachli etc.

Skomentuj

ale nie wyszlifujesz forniru :p
                      bo sie zaraz skonczy

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                        ale nie wyszlifujesz forniru
                        bo sie zaraz skonczy
                        Fornir to klocek i jedziemy... :)

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                          Fornir to klocek i jedziemy...
                          Nie szkoda czasu ? Do taj pory szlifowałem oscylacyjną. Teraz mam też mimośrodową:

No i staram się stosować obłogi 1,5mm :)
                          Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                            Nie szkoda czasu ?
                            Szkoda mi pieniędzy:)

Skomentuj

Szkoda mi pieniędzy
                              Bez przesady, ja za moją szlifierkę oscylacyjną dałem 40zł. Bryka aż miło i spokojnie daje radę. A czasu dużo oszczędza.
                              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                Bez przesady, ja za moją szlifierkę oscylacyjną dałem 40zł. Bryka aż miło i spokojnie daje radę. A czasu dużo oszczędza.
                                To ja na bogato całe 70 zł zainwestowałem ale już dogorywa więc mimośrodową kupiłem.

Skomentuj

A kóra lepsza panowie?? Mimosrodowa czy oscylacyjna?? Ja na miesiąc kwiecien wyczerpałem liste zakupów, kupiłem wkrętarke Celme.

Skomentuj

Mimośrodowa.
                                    Nie na temat...
                                    Ja też spłukałem się w kwietniu. Od maja zbieram na kompresor dwutłokowy i pistolety lakiernicze :)

Skomentuj

zdecydowanie mimosrodowa
                                      tez powoli bede musial sie rozejzec za odpowiednia...

Skomentuj

Mimosrodowa czy oscylacyjna??
                                        a wczym jest różnica?

Skomentuj

Last edited by Pawel S.; 26.04.2012, 05:01.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X