Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SB17CAC35-8 + SB26CDC-C000-4 lub CRC NAC NRX MFC STC ADC 2,5 drożny - projekt by Branża

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Cebanczyk Zobacz posta
    Która ,kolega kubowy robi wersję ?
    Pierwszą wersje z głośnikami SB26CDC-C000-4 i SB17CAC35-8

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
    Jeśli mowa o samych terminalach, bez płytki, to w takim miejscu abyś mógł sięgnąć ręką przez otwór na dolny woofer.
    A jeśli ma być płytka, to już bez różnicy.
    I tak właśnie się skłaniałem zrobić więc teraz nabrałem pewności. Do tej pory byłem przyzwyczajony do głównie kupnych zestawów gdzie terminale były na samym dole,
    ale w tej konstrukcji w przypadku poluzowania się nakrętki terminalu, ułamaniu przewodu (choć to pewnie mało prawdopodobne) byłby kłopot z dostępem.
    W związku z tym terminale muszą zmieścić się razem ze zwrotnicą za dolnym wooferem.

Powtórzę jeszcze raz swoje wcześniejsze pytanie: czy dolną, trójkątną komorę z racji tego że jest zamknięta mogę zasypać piaskiem? I czy to ma jakiś sens?

Skomentuj

Zamieszczone przez Kubowy Zobacz posta
      czy dolną, trójkątną komorę z racji tego że jest zamknięta mogę zasypać piaskiem? I czy to ma jakiś sens?
      Tak.
      Zwiększy się ciężar kolumny, więc i jej stabilność.

Skomentuj

Hi friends!

The nrx project is under consideration for my next build. I know that the answer will be negative but I cannot stop thinking of it. I want to go with the satori tw29d instead of the sb26stac. Since the crossover is a simple 3rd order, could I use the satori will a larger resistor for the extra sensitivity?

Skomentuj

Zamieszczone przez Vassilis-7- Zobacz posta
          Hi friends!

The nrx project is under consideration for my next build. I know that the answer will be negative but I cannot stop thinking of it. I want to go with the satori tw29d instead of the sb26stac. Since the crossover is a simple 3rd order, could I use the satori will a larger resistor for the extra sensitivity?
          Are you going to make a new crossover project?
          If not you can't just replace the speaker with another.
          Sensitivity is not only parameter of the speaker, but you probably know that.

Skomentuj

You are right, I was overwhelmed by the simplicity of the tweeter circuit.

Skomentuj

Temat troszkę ruszył do przodu
              Po wyfrezowaniu pierwszego elementu usztywniającego konstrukcję kolumn wiedziałem 2 rzeczy: potrzebuję szablonu i na pewno nie będę tego robił wewnątrz domu :)
              W zasadzie całość łącznie ze stołem roboczym powstała tylko po to żeby w końcu wyfrezować te elementy.
              Myślę że jak na amatora stolarza nie mającego warsztatu i wyspecjalizowanych narzędzi to poszło nawet ok. Jednak okupione to było kupą pracy i strasznym bałaganem nawet na dworze.
              Szablon sprawdził się doskonale. Dolna część była za każdym odkręcana żeby przekładać element do wyfrezowania drugiego otworu.
              Na koniec cyrkiel również własnej produkcji.

Skomentuj

Skończone zwrotnice i przymiarki całości

Skomentuj

Nie zapomnij przed sklejeniem obudowy, zrobić otworu w przegrodzie na przewód do głośnika wysokotonowego :)

Skomentuj

Dzięki za podpowiedź, też o tym pomyślałem :)

Wstawione mufki z gwintem M4 pod montaż zwrotnic, dopasowywanie i klejenie.

Skomentuj

Jakim wzmacniaczem to planujesz napędzać ?

Skomentuj

Jeszcze nie wiem, mam sporą kolekcję choć nie jakieś tam z górnej półki
                        Na pierwszy ogień pójdzie Dual CV 6065 RC

Skomentuj

Jakie wzmaki masz ?:p

Skomentuj

Nie wiem czy to nie offtop ale trochę tego uzbierałem. Musiałbym iść do mojego "studia" i pospisywać bo z pamięci nie podam.

Skomentuj

Pracowita sobota :)
                              Jedna kolumna zamknięta.

Skomentuj

Jaki masz patent na wykonanie otworów pod głośniki i niezabrudzenie środka?

Skomentuj

Hm...
                                  Jeszcze nie mam :rolleyes:
                                  Mam mocny odkurzacz - musi wystarczyć.

Skomentuj

Nie frezowac do końca, zostawić milimetr czy pół materiału, a późnej wyciąć nożem.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                      Nie frezowac do końca, zostawić milimetr czy pół materiału, a późnej wyciąć nożem.
                                      Tak robię od dłuższego czasu, jest spoko, ale czasem się człowiek pomyli w obliczeniach, lub frez zejdzie przypadkowo za nisko i syf wlatuje do środka.

Skomentuj

Dlatego jest stare i prawdziwe powiedzenie, które mówi: "mierz dwa razy, tnij raz".

Skomentuj

Ja piasek wsypywalem do worka foliowego wcześniej go prażąc ,nie boisz się wilgoci ? Płyta może nawet wstać z czasem ,a nie bedziesz miał tam dostępu przecież

Skomentuj

Czaruję...
                                          X