Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SB17CAC35-8 + SB26CDC-C000-4 lub CRC NAC NRX MFC STC ADC 2,5 drożny - projekt by Branża

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez cezarc Zobacz posta

Nie, teak. Wg opisu sprzedającego "Fornir okleina modyfikowana TIK 0001PS TEAK" (z Allegro)
    Zdjęcia dodają trochę czerwonego odcienia. Zdjęcie nr 3 najbardziej oddaje rzeczywistość, chociaż w świetle dziennym odcień będzie jeszcze trochę bledszy.
    Nota bene na desce dębowej zrobiłem próbę olejowania i wygląda to super. Jak się zdecyduję na cyklinowanie parkietu, to chyba ten olej dam.
    Ranking olejów do drewna.
    https://www.youtube.com/watch?v=IZxcnRG70RA

Swoje kolumny woskowałem. Mają już kilka lat i nadal wyglądają ok. Można też oprawiać jak coś się stanie.

Skomentuj

Ja mam pytanie o głośniki w tej samej aplikacji. Zap-Audio i inni którzy mieli okazję porówać:

1. SB26 STAC vs SB29SDAC vs CAC. STAC SB określa jako konkurenta dla SS9700. Wykresy i parametry umiem czytać i nie o to pytam. Interesuje mnie jak on wypada brzmieniowo i czy dzieli go przepaść od Scan Speaków serii Classic? One są drogie, ale nie zapominajmy że zostały zaprojektowane 30 jak nie więcej jak temu a świat idzie do przodu.

2. SB17NBAC vs NRXS2. Chodzi mi tylko o kwestie basu. Czy w papierzaku jest bardziej zdefiniowany,twarszy i szybszy niż aluminium, czy też te różnice są marginalne?
      Last edited by kapelli; 04.06.2021, 16:52.

Skomentuj

Wersję z alu membrana mają największą masę ruchoma. Pierwsza wersja nrx miała znacznie mniejsze mms niż aluminiaki. Obecnie wersja nrxc nadal ma mniejsze mms ale niewiele. Chyba polipropylen mfc będzie miał najmniejsze mms przy czym właściwie szystkie mają takie same napedy.

Skomentuj

Zamieszczone przez kapelli Zobacz posta

1. SB26 STAC vs SB29SDAC vs CAC.
          Pomijając fakt że SDAC można ciąć niżej, to na samej górze STAC gra "równiej".
          SDAC ma górkę powyżej 10kHz, którą słychać, ale w połączeniu z aluminiową membraną woofera fajnie się to zgrywa ponieważ "dodaje blasku".
          Takie odczucia miałem po odsłuchach Zephyrów.

Zamieszczone przez kapelli Zobacz posta
          STAC SB określa jako konkurenta dla SS9700. Wykresy i parametry umiem czytać i nie o to pytam. Interesuje mnie jak on wypada brzmieniowo i czy dzieli go przepaść od Scan Speaków serii Classic? One są drogie, ale nie zapominajmy że zostały zaprojektowane 30 jak nie więcej jak temu a świat idzie do przodu.

STAC to dobry głośnik, ale nie można porównywać go z SS9700.
          Niestety to nie ta klasa dźwięku.
          STAC nie zagra tak przestrzennie jak 9700.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta

Pomijając fakt że SDAC można ciąć niżej, to na samej g�rze STAC gra "r�wniej".
            SDAC ma g�rkę powyżej 10kHz, kt�rą słychać, ale w połączeniu z aluminiową membraną woofera fajnie się to zgrywa ponieważ "dodaje blasku".
            Takie odczucia miałem po odsłuchach Zephyr�w.

STAC to dobry głośnik, ale nie można por�wnywać go z SS9700.
            Niestety to nie ta klasa dźwięku.
            STAC nie zagra tak przestrzennie jak 9700.
            Dziękuję bardzo. Ciąć planuje wysoko. Nieraz czytałem że STAC jest lepszy bo daje poczucie przestrzenności właśnie. Te schody w SDAC mnie zastanawiają, właśnie do mnie jedzie do jednego projektu to zobaczymy :)

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Witam Panowie,
              Mam pytania odnośnie projektowania układu 2.5 drożnego.
              Chcę podejść do takiego projektu ale nie chcę robić kilku testowych skrzynek z różnym układem i kształtem - brak czasu i cena materiałów ostatnio podrożały, lepiej budżet przeznaczyć na lepszy głośnik wysokotonowy.

Pierwszy temat to przesunięcia fazowe zwrotnicy wooferów.
              Z tego co powstaje większość konstrukcji ma układ TWW, często z rozsunięciem wooferów. Domyślam się że rozsunięcie rekompensuje nieco fazę. I tu pytanie czy przesunięciem rzędu 30 stopni się przejmować ?
              Tu przykład mojej symulacji:

Jeśli z tym walczyć, to w tym przypadku rozsunięcie głośników polepszy zgranie czy pogorszy?
              Jeśli rozsunięcie pomaga - jednocześnie oddala od punktu pomiarowego to większa cewka "przyśpiesza" fazę. z -120 do -150 stopni w zakresie od 200 do 1000 Hz . Poprawcie mnie jeśli się mylę.

Zatem pochylona konstrukcja do tyłu stworzy jeszcze więcej problemów jeśli się nie mylę.
              Czytałem posty o projekcie prostym i pochylonym ale mowa była tylko o brzmieniu wyższych tonów i średnicy ale nic o fazie w obu przypadkach.

Podstawowe Pytanie czy w przypadku 2.5 drożnym będzie słychać rozjazd 30 stopni?

Cel to odsłuch z 2.5 - 3 m z pozycji siedzącej.

Skomentuj

Jeszcze symulacja dla większej filtracji, gdzie faza rozjeżdża się już znacząco nawet o 120 stopni:

Skomentuj

Patrzac na Twoje pomiary, obawiam sie, ze sa blednie wykonane, szczegolnie jesli chodzi o przebieg fazy. Jesli zamierzasz optymalizowac zwrotnice do odlsluchu z pozycji 3 metrow, to powinienes uzyc innego programu do symulacji, ktory umozliwia takie korekty.
                  Odpowiadajac na pytania, lepiej abys zachowal mozliwie bliskie ustawienie glosnikow. Uklady 2,5 drozne, zawsze beda mialy gorsze charakterystyki off axis od poprawnie zbudowanego systemu 3 way, ale to nie zmienia faktu, ze mozna je dostroic z duza precyzja i zgraniem fazowym

Skomentuj

Czyli prostrzą opcją jest zrobić 3 way z dwóch wooferów 18 cm niż 2.5 ?
                    Jak powinna w takim razie wyglądać faza ?

Skomentuj

3 way na takim zestawie glosnikow nie ma sensu. Rob 2.5. Zerknij na ten temat, jest w nim duzo waznych informacji w tym dokladne pomiary https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...-by-pawel_luk1

Skomentuj

Dzięki,
                        zorganizuje sobie obudowę do testów i zobaczymy co wyjdzie przy pomiarach z 2.5 m. Mam 2 głośniki się okaże czy warto dokupić jeszcze 2.

Skomentuj

Zeby zmierzyc glosniki z 2.5 metra, bedziesz potrzebowal bardzo duze pomieszczenie lub pomiary na powietrzu, gdzie glosniki musza byc umieszczone znacznej wysokosci. W domu takich pomiarow nie zrobisz.

Skomentuj

Zamieszczone przez jagaRe4 Zobacz posta
                            zorganizuje sobie obudowę do testów
                            Dobrym pomysłem może być (jeśli to zły pomysł to niech ktoś to sprostuje) modyfikacja obudowy do pomiarów tak, aby każdy z głośników miał swoją komorę, aby jeden na drugiego nie wpływał przy pomiarach.
                            Czyli, przedzielamy obudowę (komorę midwooferów) na pół i stroimy obie komory na częstotliwość identyczną jak przy jednej komorze.

Last edited by marian; 13.08.2021, 11:42.

Skomentuj

Mozna tak zrobic, oczywiscie, nawet roznie zestroic, ale jesli beda w jednej obudowie, to pomiar z dalekiego pola i tak nie bedzie znieksztalcony przez wplyw drugiego glosnika w jednej obudowie. Tylko do pomiaru bliskiego nalezy drugi glosnik w tej samej pojemnosci przytrzymac poduszka, tak aby nie pracowal jak membrana bierna.

Skomentuj

Nie na temat...
                                Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                [...] Rob 2.5. Zerknij na ten temat, jest w nim duzo waznych informacji w tym dokladne pomiary https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...-by-pawel_luk1
                                Nie ma sensu zakładać nowego tematu, a mam pytanie zaindukowane tym, a także zalinkowanym w którym jest mowa o zwrotnicy 2,5 drogi.

Pytanie moje brzmi: czy dla konstrukcji 2,5-drożnej (12dB/okt), pod względem zgodności fazy obu głośników niskotonowych (wyższego W i niższego N, oba Z=8Ohm) lepsze jest:
                                1. zastosowanie układu kaskadowego, szeregowego (a więc sygnał dla filtra N jest brany z zacisku "+" głośnika W?
                                2. czy raczej zastosowanie dwóch równoległych gałęzi 12dB/okt, dla głośników W i N, a więc obwodów pracujących niezależnie?

W pierwszym przypadku głośnik W pracuje z filtrem 12dB/okt, ale dla głośnika N tworzy się jakby układ szeregowo połączonych dwóch takich filtrów, a więc 24dB/okt. Dochodzi jeszcze impedancja głośnika W, więc nie jest to "czysty" układ, ale coś w bliskiej okolicy.
                                W drugim przypadku są dwa "czyste", równolegle pracujące filtry 12db/okt i ten układ wydaje się "bezproblemowy".
                                Jak wygląda sprawa zgodności fazy głośników W i N w zakresie wspólnej pracy?
                                Wydaje mi się, że w drugim przypadku będzie o wiele lepiej? Pojawia się pytanie, czy wchodzi w grę odwracanie biegunowości głośnika N w pierwszym przypadku (kaskady)?
                                Zakładam z grubsza 10-cio krotną różnicę między wartościami cewek i kondensatorów obu filtrów, czyli w okolicy jednego rzędu wielkości.
                                Czy w przypadku "kaskady" nachylenie charakterystyki dla głośnika N nie będzie większe? Tak chyba powinno być, bo tworzy się filtr quasi-24dB/okt?
                                Dodatkowo, głośnik W powinien mieć swego Zobla, natomiast głośnik N odcinany byłby tak nisko, że raczej nie byłoby to potrzebne? (oczywiście w drugim przypadku, ponieważ w pierwszym Zobel pracowałby chcąc-niechcąc "na oba" głośniki, i być może liczony powinien być dla ich równoległego połączenia - czy tak?).

Jeżeli piszę jakieś totalne bzdury, proszę Was o wyrozumiałość

Last edited by pavyan; 14.08.2021, 00:44.

Skomentuj

Zgranie fazowe wynika bezposrednio z ksztaltu transformaty filtrow. Jesli filtr kaskadowy bedzie dawal taka sama transformate jak filtry rownolegle, to zgranie fazowe bedzie takie samo. Jednak taka teoretyczna analiza nie ma wiekszego sensu, bo nie masz informacji o impedancji i przebiegu czestotliwosci glosnikow.

Natomiast jak mimo wszystko chcesz sie zaglebiac w teorie, to odpal VituixCAD, stworz dowolna filtracje na teoretycznym glosniku 8 ohm i przesledzisz sobie dowolne warianty.

Skomentuj

Ktoś planuje zrobić projekt z SB Acoustics TeXtreme?

Skomentuj

A jeśli czysto teoretycznie zaprojektować obudowę z układem MTM (nawet 2.5 drogi) z pochyłem, gdzie głośniki będą na odpowiedniej wysokości i wykonując pomiar w osi wysokotonowca, wówczas pomiar z metra powinien się pokrywać z pomiarem z 3 m bo odległości głośników od punktu pomiaru się nie zmienią. Wiadomo odbicia i inne zjawiska będą działać na niekorzyść.
                                      Podobnie powinno być przy pionowej konstrukcji gdzie oś wysokotonowego będzie na wysokości pomiaru w układzie MTM. Poprawcie mnie jeśli się mylę.

Kombinuję aby w miarę możliwości można było zrobić pomiar jednak wewnątrz pomieszczenia w którym zestaw ma stać. Docelowo ok 40m2, pomieszczenie będzie w miarę możliwości dobrze wytłumione.
                                      Cel odsłuch z 3m pozycja siedząca.
                                      Wymogi wąskie podłogówki do 22 cm szerokości lub podstawki, przyjęcie 80 W RMS w 8 Ohm, jest Sub DIY na 12 calach w obudowie zamkniętej do uzupełnienia dołu, ale chciałbym coś żeby go nie trzeba było włączać do codziennego słuchania. Używanie zestawu do kina i muzyki, może być konstrukcja zamknięta, ale nie znalazłem czegoś wartego uwagi w rozsądnej cenie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Evgeny Zobacz posta
                                        Ktoś planuje zrobić projekt z SB Acoustics TeXtreme?
                                        Zrobiliśmy już 3 projekty 4 jest w drodze

Skomentuj

Zamieszczone przez Zap Projekt Zobacz posta

Zrobiliśmy już 3 projekty 4 jest w drodze
                                          Jak wysoka jest jakość dźwięku TeXtreme w porównaniu z papierem Satori?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X