Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SB17CAC35-8 + SB26CDC-C000-4 lub CRC NAC NRX MFC STC ADC 2,5 drożny - projekt by Branża

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Umiejscowienie portu ma znaczenie, ale w skrajnych przypadkach.
    Różnica 1-2cm wyżej lub niżej, nie stanowi problemu.
    Pamiętaj, że gdy zmniejszysz litraż obudowy, będziesz musiał lekko wydłużyć port aby uzyskać takie samo strojenie.
    Ale to już na słuch dobierzesz.

Skomentuj

Ok, Dzięki za informacje. Przez święta albo podczas ferii potestuje.

Skomentuj

Pomóżcie dobrać sprzęt , W domu gra spokojna muzyka. Wybrać staruszki typu Marantz PM-78 ONKYO INTEGRA A-9711 czy celować w nowości z Cambrige Audio Emotiva ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Drag-on Zobacz posta
          Koledzy mam wersje projektu z SB17CAC35-8 + SB26CDC-C000-4. Wszystko gra całkiem OK.
          Teraz jednak chciałbym przenieść bass reflex na przód kolumny (zakładam, że powinien być na tej samej wysokości) i chciałbym też zmniejszyć obudowę (obniżyć zgodnie z zaleceniem niektórych z Was). Podpowiecie o ile można ją obniżyć? W razie czego robiłbym oczywiście nowa obudowę.
          W mojej wersji wysokość jest 101 cm, głębokość 33 cm, a BR z przodu na wysokości 28 cm.
          Wymiary formatek sobie sam przeliczyłem.

Skomentuj

W końcu coś się dzieje podbiję temat :)

Adam wielki szacunek za cierpliwość do mnie... i nie tylko jemu. Jedzie do mnie Denon PMA 2000r lub zagra to z Emotivą Ta-100

Skomentuj

Jak by ktoś chciał kupić głośniki pod ten projekt + zwrotnice sprzedam komplet. Mogę też wysłać wraz z kolumnami ale to już inna bajka bo waga.

Skomentuj

Koledzy podpowiedzcie proszę.
                Mam wzmacniacz lampowy 2x10W i pod nim kolumny
                https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...ojekt-by-borys

Czy kolumny z tego tematu zagrają lepiej?

Skomentuj

Co to znaczy lepiej? Na pewno inaczej, ale kolumny z tego tematu nie sa dobrym wyborem, do pracy ze wzmacniaczem lampowym malej mocy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                    kolumny z tego tematu nie sa dobrym wyborem, do pracy ze wzmacniaczem lampowym malej mocy.
                    A jakie by były? Bo już dość długo szukam dobrego rozwiązania.

Skomentuj

Mam kolumny z projektu (na ceramikach) i wg mnie dobrze graja tylko z dość mocnym wzmacniaczem (testowałem na 2 wynalazkach i amplitiunerze). W mojej oceniedopiero na Onkyo TX-8270 czy też Onkyo TX-8390 (nie pamiętam dobrze modelu bo kumpel wpadł do mnie na parę godzin z nim) całkiem przyzwoicie grają i głośnik jest w mojej ocenie dopiero dobrze kontrolowany.

Skomentuj

Onkyo które podałeś to amplitunery wielokanałowe z których wycięto kilka kanałów aby zostało stereo.
                        Mocy faktycznie mają dość sporo ale jakoś wybitnie nie grają.
                        Mogę powiedzieć że starszy Onkyo TX-8050 gra na tle Onkyo TX-8270 lepiej mimo tego że jest starszy i trochę słabszy.
                        Swoją drogą do tych 2.5 drogi to polecam wzmacniacz z realnym 150W/4ohm RMS i najlepiej aby końcówka miała 2 parki tranzystorów mocy / kanał - coś jak YAMAHA R-N803D.

Skomentuj

Tu nie chodziło mi o wybitne granie, bardzie o to że kolumny potrzebują raczej mocniejszy sprzęt do napedzenia.

Skomentuj

Zamieszczone przez PanJarek Zobacz posta
                            A jakie by były? Bo już dość długo szukam dobrego rozwiązania.
                            Głośniki do wzm lampowych są często dość specyficzne jako że impedancja wyjściowa wzm lampowego jest dużo wyższa niż wzm tranzystorowego klasy A/B. Druga rzecz to niestety 'lampy' nie mają możliwości prądowych jak tranzystory. Przede wszystkim powinny mieć dużą efektywność, 90+dB i liniową impedancje, min 6 omów, z wmiarę 'ładną fazą', nie wychodząca poza +/-30°. Co do samych wzm lampowych, dobra lampa kosztuje tj nie tyle same lampy, kondy i rezystory, a transformatory wyjściowe które są specjalnie projektowane do danych lamp i układu by zapewnić liniowość pracy i niskie zniekształcenia. Jak ktoś pamięta stare Altusy 140, to gabaryty i ich duża efektywność napewno dały by radę z 10W, ale samo brzmienie napewno do hi-end by nie należało. Także początkujący najlepiej jakby wybili sobie z głowy audiofilskie marzenia o żarzących się lampach, inne romantyzmy które serwują magazyny audio, na rzecz funkcjonalności i zbędnej rozrzutności.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta

Pomijając fakt że SDAC można ciąć niżej, to na samej górze STAC gra "równiej".
                              SDAC ma górkę powyżej 10kHz, którą słychać, ale w połączeniu z aluminiową membraną woofera fajnie się to zgrywa ponieważ "dodaje blasku".
                              Takie odczucia miałem po odsłuchach Zephyrów.
                              Fajnie że wspomniałeś o Zephyrach. Stoję teraz przed wyborem kierunku w którym chcę pójść. Pierwotnie plan zakładał Zephyry. Czekam aż mój znajomy ukończy swoje, może nawet uda się je zatargać do mnie na odsłuchy. Ale ten wątek mi trochę namieszał w głowie. Czy możesz odnieść ten projekt do Zephyrów? Jakie wrażenia? Przemyślenia? U mnie do tej pory diy FX200 na zwrotce Ravena w 29m.

Skomentuj

Jeśli chodzi o projekt 2,5way z ceramikami (bo tylko te słyszałem), to jest to zupełnie inne granie.
                                Zephyry grają "jaśniej", mają wyraźniejszą średnicę. To za sprawą innych głośników (mniejszy midbas większa wysokotonówka) co daje lepsze połączenie.
                                Za to 2,5way ma precyzyjniejsze wysokie tony. SDAC to dobry głośnik, ale jednak troszkę kuleje na precyzji w najwyższych częstotliwościach.
                                Jeśli chodzi o bas, to wydaje mi się że 2,5way schodzi niżej i tego basu jest więcej niż w Zephyrach... ale bezpośredniego testu, na tym samym sprzęcie i w tym samym pomieszczeniu nie robiłem.

Skomentuj

Hmm, to jest nad czym dumać. Trzeba jednak czekać aż wystruga swoje Zephyry i najlepiej zabrać je do siebie na weekend. A Zephyrów słuchałeś z jakim litrażem dla woofera?

Skomentuj

Obudowy były wykonane zgodnie z projektem.
                                    O Zephyry pytaj w moim temacie.

Skomentuj

U mnie te kolumny grają Z Denonem PMA 2000r. Dostają 150 W na kanał. I Uwierzcie że to wystarczy w zupełności dla nich. Grają bardzo dobrze. Basu im na pewno nie brak, sąsiad słucha czasami mój bas :P I szklanki w kuchni. Sopranki pięknie cykają. Jak bym mógł dodał bym film ale nie mam zielonego pojęcia jak

Skomentuj

Zamieszczone przez piotr850514 Zobacz posta
                                        U mnie te kolumny grają Z Denonem PMA 2000r. Dostają 150 W na kanał. I Uwierzcie że to wystarczy w zupełności dla nich. Grają bardzo dobrze. Basu im na pewno nie brak, sąsiad słucha czasami mój bas :P I szklanki w kuchni. Sopranki pięknie cykają. Jak bym mógł dodał bym film ale nie mam zielonego pojęcia jak
                                        Nie dodawaj żadnych filmów. Pomyśl sobie że nagrasz go w swoim pomieszczeniu, jakimś tam mikrofonem, skompresujesz do jakiegoś jutuba, później ktoś odpali na swoich głośnikach.. Każdy etap, a szczególnie mikrofon i głośniki odbiorcy to generator zniekształceń.
                                        mowy nie ma żeby ktoś po filmiku miał szansę na jakąkolwiek ocenę brzmienia. Filmiki "jak to gra" to chyba jedno z największych kretyństw w tej branży.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta

Filmiki "jak to gra" to chyba jedno z największych kretyństw w tej branży.
                                          piotr850514 żeby nas na forum zadowolić musisz zainwestować minimum w https://www.klippel.de/products/rd-s...d-scanner.html
                                          Last edited by Dudeusz; 10.10.2022, 19:08.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X