Czy ktos moze robil wersje na CRC i bylby w stanie napisac 3 slowa o wrazeniach?
Jak mozna porownac brzmieniowo te glosniki do cac lub nbac?
Ja robiłem. Nie porównam do innych, ale w trzech słowach: bardzo dużo basu :-)
A i tak zmniejszyłem obudowy w porównaniu do oryginalnego projektu. Żeby jakoś wyrównać brzmienie, musiałem przycinać bas w DSP amplitunera. BR dałem na przód, w oryginale był z tyłu.
Na "normalnym" wzmacniaczu z CD lub gramofonem jest lepiej (jakościowo dużo lepiej).
Trochę mi brakuje jakości na kopułce. I wg mojego styranego ucha wysokich tonów jest generalnie za mało. Albo mam za duże oczekiwania.
Zbieram się do próby pomierzenia tego wszystkiego, tylko kiedy, panie, kiedy...zestaw pomiarowy zagrzebany głęboko w piwnicy
Na wiosnę. Powoli się robi za zimno na targanie kolumn na dwór żeby dół pomierzyć bez łączenia wykresów :(
Dwa piętra po schodach klocek ca 30kg
I jeszcze musiałbym wywieźć na ogród do mamy licząc, że pobliski ruch uliczny ustanie, a sąsiedzi nie wpadną na pomysł ogolenia trawy
Zap Projekt, Czy są w planach zrobienie półkowych głośniki na tych CAC NBAC NRX?
Przerabialiśmy SB15 SB17 w monitorach już dawno temu - nie publikowaliśmy takich projektów. Do tematu bez zleceń też nie będziemy wracać
Były 3 koncepcje
SB15 klasycznie
Sb17 klasycznie
Sb15 symetrycznie
z przewertowaniem prawie wszystkich kombinacji
Jest dużo podobnych projektów w Sieci jest co kopiować ... Jak będziemy coś robić do publikacji to raczej nie coś co już było :)
SB17 dużo Basu w projekcie z tematu to Tak niestety jest z biegiem czasu nauczyliśmy się że głośniki lepiej grają w mniejszym litrażu a jak mają grać w pełnym paśmie to lepiej je bardzo mało kompensować albo wcale.
Po wyklepaniu się bas co prawda się nieco poprawia jakościowo ale też go przybywa. Pisaliśmy o tym w wątku poszukajcie i experymentujcie ze zmianami.
SB17 w mojej ocenie świetne głośniki ale jak da się im wyznaczone role - albo środek albo bas inaczej robi się średniak.
SB26ADC SB26CDC niestety w mojej ocenie najsłabsze głośniki ze stajni SB nie licząc tych małych 19 :) Jest poprawnie ale nudno
Ps. te kolumny które ciągle linkujesz są brzydkie okropnie.
Te garby na skraju pasma wyglądają trochę gorzej niż w nocie producenta. Z tego co pamiętam mi wychodziło nawet jeszcze trochę gorzej niż na hificompass, drugi garb był deczko wyższy od pierwszego. Ja miałem wersję 8 Ohm. Byłem ciekaw czy u Ciebie również tak było. https://hificompass.com/en/speakers/...cs-sb17mfc35-4
Pamiętam, że sporo kombinowałem ale nie dało rady uzyskiwać takiej ładnej charki po filtracji jak u Troelsa stosując topologię jego zwrotnicy dla MFC - ten drugi garb mocno się wybijał. Byłem ciekaw czy może na początku te głośniki były trochę lepsze niż teraz.
Zanim zacznie się pracować z głośnikiem nad filtracją a właściwie przed docelowymi pomiarami warto dać mu trochę się "rozruszać". Możesz na generatorze tonów puścić go delikatnie na kilka godzin żeby popracował, dla bezpieczeństwa wstaw mu szeregowo jakiś kondensator powiedzmy 2,2-3,3 uF. Niech popracuje, oczywiście bez szaleństw, w granicach rozsądku. Wtedy może się okazać, że pomiary mogą się sporo od siebie różnić.
Zanim zacznie się pracować z głośnikiem nad filtracją a właściwie przed docelowymi pomiarami warto dać mu trochę się "rozruszać". Możesz na generatorze tonów puścić go delikatnie na kilka godzin żeby popracował, dla bezpieczeństwa wstaw mu szeregowo jakiś kondensator powiedzmy 2,2-3,3 uF. Niech popracuje, oczywiście bez szaleństw, w granicach rozsądku. Wtedy może się okazać, że pomiary mogą się sporo od siebie różnić.
...się rozumie. Zawieszenie się trochę rozrusza, fs spadnie, parametry TS ustabilizują. Ale w zakresie średnich tonów nic się nie zmieni.
Nie rozczulałbym się tak drobiazgowo nad rezonansami miękkiej membrany
Tak drobiazgowo może nie ale troszkę można Ale to założę nowy temat odnośnie monitorķów na 17mfc, tylko muszę jeszcze poznajdywać więcej zdjęć z projektu.
Jak wypadają przy Zephyr Le? Miałem dawniej 2.5 drożne Arya na MFC, najgorszy był w nich rozlany bas, środek też dla mnie dużo lepiej wypada z głośników nbac/cac.
Zephyr-ów słuchałem ostatni raz 2 lata temu.
Ale, Zephyry, jako całość, grają lepiej.
Jedyny minus Zephyrów to wysokie tony.
Nie chodzi o ilość wysokich tonów, bo tam się wszystko zgadza, a o precyzję.
W Zephyrach jest jedwab/tkanina i duża membrana, a tutaj masz mniejszą membranę i ceramikę.
Skomentuj